Σαν σήμερα 22 Ιουνίου

168 π.Χ.: Οι Ρωμαίοι στην τρίτη και αποφασιστικότερη εκστρατεία κατά της Ελλάδας συγκρούονται με τους Μακεδόνες στην Πύδνα. Νικούν κατά κράτος τον βασιλιά Περσέα που μετά τη μάχη παραδίδεται και χρησομοποιείται σαν λάφυρο στη Ρώμη. Είναι η αρχή του τέλους της Αρχαίας Ελλάδας.


1826: Αρχίζει η τριήμερη μάχη της Βέργας-Διρού. Μανιάτες και Μανιάτισες με ότι μέσον είχαν ακόμη και με πέτρες κατατροπώνουν τον Ιμπραήμ σε κάθε πέρασμα προς την Μάνη. Κυνηγούσαν τους στρατιώτες του ακόμη και μέσα στη θάλασσα που έπεφταν για να σωθούν. Ματαιώνουν το σχέδιο του Ιμπραήμ για κατάληψη της παρατημένης, από την κυβέρνηση λόγω εμφυλίου, Μάνης, ο οποίος αποχωρεί με βαρύτατες απώλειες.


1837: Έρχεται στο κόσμο ο Ερνέστος Τσίλλερ (Ernst Ziller). Ο αρχιτέκτονας της νεώτερης Ελλάδας. Γεννήθηκε Γερμανός στο Radebeul και πέθανε Έλληνας (πολιτογραφήθηκε) στην Αθήνα το 1923 σε ηλικία 86 ετών. Σχεδίασε περί τα 1000 κτίρια, σχεδόν σε όλη την  Ελλάδα. Δείτε ένα μικρό σταχυολόγημα της δουλειάς του.


1882: Υπογράφονται οι Νόμοι επικύρωσης των συμβάσεων για την κατασκευή των πρώτων εκτός Αθηνών σιδηροδρομικών δικτύων της Ελλάδας. Με το Νόμο ΑΜΗ’ ανατίθεται η κατασκευή και εκμετάλευση για 99 χρόνια της σιδηροδρομική γραμμής Βόλου Καλαμπάκας στον μεγαλοτσιφλικά Θεόδωρο Μαυρογορδάτο. Με το Νόμο ΑΜΣΤ’ ανατίθεται η κατασκευή και εκμετάλευση για 99 χρόνια της σιδηροδρομικής Γραμμής Πειραιώς Πατρών και Κορίνθου Ναυπλίου σε όμιλο Τραπεζιτών εκπροσωπούμενων από την Γενική Πιστωτική Τράπεζα της Ελλάδας. Οι Θεσσαλικοί Σιδηρόδρομοι  θα αρχίσουν την λειτουργία τους, πρώτοι με βραχεία κεφαλή, σε χρόνο ρεκόρ τον Απρίλιο του 1884. Τέλος Ιουνίου θα είναι έτοιμος και ο Σταθμός Πελοποννήσου. Επειδή τα τοπικιστικά συμφέροντα είναι πολύ ισχυρά, αναβάλεται επ’ αόριστον κάθε συζήτηση για την σιδηροδρομική γραμμή που θα ένωνε την Ελλάδα με το εξωτερικό.


1914: Ο Κωνσταντίνος Α’ υπογράφει σχεδόν ένα μήνα μετά την ψήφισή του στη βουλή το Nόμο «Περί σωματείων». Τον είχε φέρει για ψήφιση η κυβέρνηση Ελ. Βενιζέλου. Είναι ο Nόμος 281/1914 που δίνει το δικαίωμα στους Έλληνες να ιδρύουν Συλλόγους, Ενώσεις, Σωματεία και ισχύει μέχρι σήμερα με τις διάφορες κατά καιρούς τροποιήσεις. Η χούντα τον είχε καταργήσει και διόριζε τους προέδρους των Σωματείων, Εργατικών Κέντρων κλπ. Τον επανέφερε σε ισχύ, στα πλαίσια αποκατάστασης των συνδικαλιστικών ελευθεριών, η μεταπολίτευση, καταργώντας το αντίστοιχο χουντικό νομοθετικό πλαίσιο. Στην πράξη η αποκατάσταση ήταν μερική μια και τα μέλη αυτών των συλλογικών φορέων έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν τον υποψήφιο όποιου κόμματος τους αρέσει. Τα κομματικά στελέχη που διακρίνονται στους συλλογικούς φορείς «προβιβάζονται» σε βουλευτές. Η διαφορά με τις διορισμένες ηγεσίες της χούντας είναι ότι οι «δημοκρατικά» εκλεγμένες ηγεσίες κατανέμονται ποσοστιαία στα κόμματα, που χρησιμοποιούν και αυτό το χώρο για τα γνωστά μικροκομματικά – πελατειακά παιχνίδια εξουσίας, έχοντας αχρηστέψει σχεδόν τελείως τον σκοπό των συλλογικών αυτών φορέων.


1925: Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έργο του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, λειτουργεί από το πρώτο ακαδημαϊκό έτος με πέντε σχολές. Επειδή τα κτίρια δεν ήταν έτοιμα ακόμη, αρχικά στεγάστηκε στη Βίλλα Αλλατίνι.


1941: Η Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Φινλανδία κηρύσσουν τον πόλεμο στην Σοβιετική Ένωση και της επιτίθενται με την επιχείρηση Μπαρμπαρόσσα. Ο Χίτλερ είχε διατάξει το επιτελείο του να εκπονήσει σχέδιο επίθεσης από την 18.12.1940 παρά την ύπαρξη της Συνθήκης μη επίθεσης μεταξύ Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης (Συμφωνία Μολότωφ-Ρίμπεντροπ). Ημερομηνία επίθεσης είχε οριστεί η 15η Μαΐου 1940, αλλά τα προβλήματα της ατυχούς έκβασης της Ιταλικής επίθεσης στην Ελλάδα, ανάγκασαν την Γερμανία να διευθετήσει αυτό το πρόβλημα, καθυστερόντας την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με την Σοβιετική Ένωση σύμφωνα με το σχέδιο. Η εισβολή πραγματοπιήθηκε με 4 εκ. στρατιώτες των δυνάμεων του Άξονα, με 600.000 οχήματα και ∼650.000 ιπποειδή, σε ένα μέτωπο 2.900 Km, κάνοντας την επιχείρηση Μπαρμπαρόσσα την μεγαλύτερη δύναμη εισβολής στα ιστορικά χρονικά. Παρά τις αρχικές εντυπωσιακές επιτυχίες η επιχείρηση κόλησε στα περίχωρα της Μόσχας. Η επιχείρηση Typhoon με την οποία ο Άξονας επιτέθηκε στην Μόσχα την 2.10.1941 αποκρούσθηκε . Οι Σοβιετικοί την 7.1.1942 εξαπέλυσαν αντεπίθεση λύνοντας την πολιορκία και αναγκάζοντας σταδιακά τις δυνάμεις του Άξονα να μετατοπίζουν το μέτωπο προς τα δυτικά χωρίς να έχουν κάποια επιτυχία σ΄ αυτό μέχρι την οριστική κατάρρευση της Γερμανίας.


1980: Πεθαίνει ο πολιτικός Δημήτρης Παρτσαλίδης σε ηλικία 77 ετών. Προπολεμικά ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, ο κόκκινος Δήμαρχος της Καβάλας και βέβαια εξόριστος, φυλακισμένος και διωκόμενος από δικτάτορες είτε Πάγκαλο, είτε Μεταξά. Δραπετεύει από το Χαϊδάρι και γίνεται Γενικός Γραμματέας του ΕΑΜ το 1944. Δραπετεύει από την Ικαρία και γίνεται μέλος του ΔΣΕ. Το 1952 το ΚΚΕ τον διαγράφει. Επανέρχεται το 1956 και με την διάσπαση του κόμματος το 1968, πηγαίνει στο ΚΚΕ Εσωτερικού του οποίου ήταν μέλλος της Κ.Ε. μέχρι το θάνατό του, χωρίς να κάνει δημόσιες εμφανίσεις. Τον επικήδειο εκφώνησε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο ηγέτης της άλλης όχθης στον εμφύλιο, αναγνωρίζοντας τα λάθη και των δυο πλευρών.


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s