Σαν σήμερα 22 Ιουνίου

168 π.Χ.: Οι Ρωμαίοι στην τρίτη και αποφασιστικότερη εκστρατεία κατά της Ελλάδας συγκρούονται με τους Μακεδόνες στην Πύδνα. Νικούν κατά κράτος τον βασιλιά Περσέα, που μετά τη μάχη παραδίδεται και χρησομοποιείται σαν λάφυρο στον θρίαμβο που πραγματοποίησε ο νικητής Ρωμαίος στρατηγός Κόιντος Καικίλιος Μέτελλος στη Ρώμη. Είναι η αρχή του τέλους της Αρχαίας Ελλάδας.


1807: Η Ρωσία καταναυμαχεί την Τουρκία μετά από μια τετραήμερη αναμέτρηση των στόλων τους  στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Άθω και Λήμνου. Τον δεύτερο χρόνο του 8ου Ρωσοτουρκικού πολέμου (1806 – 1812) η Ρωσία είχε αποκλείσει τα στενά των Δαρδανελίων με τον στόλο που είχε έδρα την ναυτική βάση της στην Τένεδο. Ο αρχηγός του Τουρκικού στόλου (Καπουδάν πασάς) Σεβίτ Αλή, επιχείρησε να σπάσει αυτόν τον αποκλεισμό. Ο αρχηγός του Ρωσικού στόλου Δημήτρης Σενιάβιν τον άφησε να περάσει και μετά του επιτέθηκε από πίσω για να μην του δώσει την δυνατότητα επιστροφής. Στους ελιγμούς και τις αλληλοδιάδοχες ναυμαχίες του τετραημέρου νικήτρια αναδείχθηκε η Ρωσία καταστρέφοντας τα 15 μεγαλύτερα πλοία του Τουρκικού στόλου. Η ζημιά για τον Τουρκικό στόλο ήταν τέτοια που για μια δεκαετία δεν είχε αξιόμαχο πολεμικό ναυτικό.


1826: Αρχίζει η τριήμερη μάχη της Βέργας-Διρού. Μανιάτες και Μανιάτισες με ότι μέσον είχαν ακόμη και με πέτρες κατατροπώνουν τον Ιμπραήμ σε κάθε πέρασμα προς την Μάνη. Κυνηγούσαν τους στρατιώτες του ακόμη και μέσα στη θάλασσα που έπεφταν για να σωθούν. Ματαιώνουν το σχέδιο του Ιμπραήμ για κατάληψη της παρατημένης, από την κυβέρνηση λόγω εμφυλίου, Μάνης, ο οποίος αποχωρεί με βαρύτατες απώλειες.


1837: Έρχεται στο κόσμο ο Ερνέστος Τσίλλερ (Ernst Ziller). Ο αρχιτέκτονας της νεώτερης Ελλάδας. Γεννήθηκε Γερμανός στο Radebeul και πέθανε Έλληνας (πολιτογραφήθηκε) στην Αθήνα το 1923 σε ηλικία 86 ετών. Σχεδίασε περί τα 1000 κτίρια, σχεδόν σε όλη την  Ελλάδα. Δείτε ένα μικρό σταχυολόγημα της δουλειάς του.


1882: Υπογράφονται οι Νόμοι επικύρωσης των συμβάσεων για την κατασκευή των πρώτων εκτός Αθηνών σιδηροδρομικών δικτύων της Ελλάδας. Με το Νόμο ΑΜΗ’ ανατίθεται η κατασκευή και εκμετάλλευση για 99 χρόνια της σιδηροδρομική γραμμής Βόλου Καλαμπάκας στον μεγαλοτσιφλικά Θεόδωρο Μαυρογορδάτο. Με το Νόμο ΑΜΣΤ’ ανατίθεται η κατασκευή και εκμετάλλευση για 99 χρόνια της σιδηροδρομικής Γραμμής Πειραιώς Πατρών και Κορίνθου Ναυπλίου σε όμιλο Τραπεζιτών εκπροσωπούμενων από την Γενική Πιστωτική Τράπεζα της Ελλάδας. Οι Θεσσαλικοί Σιδηρόδρομοι  θα αρχίσουν την λειτουργία τους, πρώτοι με βραχεία κεφαλή, σε χρόνο ρεκόρ τον Απρίλιο του 1884. Τέλος Ιουνίου θα είναι έτοιμος και ο Σταθμός Πελοποννήσου. Επειδή τα τοπικιστικά συμφέροντα είναι πολύ ισχυρά, αναβάλλεται επ’ αόριστον κάθε συζήτηση για την σιδηροδρομική γραμμή που θα ένωνε την Ελλάδα με το εξωτερικό.


1903: Το καζάνι με το όνομα σταφιδικά που σιγόβραζε τις προηγούμενες μέρες εκρήγνυται. Οι διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών στον Πύργο γίνονται εξέγερση. Το ίδιο και στα Φιλιατρά. Στον χορό μπαίνουν η Πάτρα, η Αμαλιάδα, οι Γαργαλιάνοι και η Λιγούδιστα (σημερινή Χώρα Τριφυλίας) με συλλαλητήρια. Σε Πύργο και Φιλιατρά αποστέλλονται μονάδες στρατού που συνεχώς ενισχύονται τις επόμενες δυο μέρες λόγω της αντίστασης που συναντούν από του κατοίκους όχι μόνο των πόλεων αλλά και των γύρω χωριών που συγκεντρώνονται οπλισμένοι. Οι νεκροί παρέμειναν σε αριθμό άγνωστοι γιατί ήδη έχει επιβληθεί λογοκρισία τόσο στο τηλεγραφείο Αθηνών όσο και στις εφημερίδες ειδικά στο θέμα των συγκρούσεων και των νεκρών (για να μην εξαφθούν κι άλλο τα πάθη). Οι εφημερίδες ελεεινολογούν όλους τους πολιτικούς ονομάζοντας την βουλή άνδρο συμμοριών. Άλλοι ζητούν να διαλυθεί η βουλή και άλλοι να παραιτηθεί η κυβέρνηση. Διευκρινιστικά η σταφίδα εκείνη την εποχή ήταν το κυρίαρχο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας με μεγαλοπελάτες κατά σειράν κατανάλωσης την Αγγλία, την Ολλανδία και την Γερμανία. Πρόξενος της όξυνσης ο δημαγωγός πρωθυπουργός Θ. Δηλιγιάννης. Ενώ υποσχόταν στον κόσμο την δημιουργία μονοπωλίου για την διαχείριση της σταφίδας, αφού η διαχειρίστρια μέχρι τότε αρχή, η Σταφιδική Τράπεζα, είχε αποτύχει από την σύστασή της, είχε έλθει σε συνεννόηση με εκπροσώπους των μεγαλοπελατών, υπέγραψε σύμβαση μαζί τους με φιξαρισμένη τιμή και φόρους και προσπάθησε να την περάσει νύχτα στην κυριολεξία από την βουλή, παραπληροφορώντας ακόμη και τους δικούς του βουλευτές για το περιεχόμενο του Νόμου. Κάποιος ή κάποιοι μυρίστηκαν το πραγματικό περιεχόμενο, τον καταψήφισαν και έριξαν την κυβέρνηση. Αφορμή έψαχναν, για τα ρουσφέτια που ήδη τους χρωστούσε από τα “σανιδικά”. Σχηματίστηκε νέα κυβέρνηση, αλλά ο Δηλιγιάννης απτόητος τους κατηγόρησε ότι δεν τον άφησαν να περάσει τον νόμο για το μονοπώλιο. Στο παιχνίδι μπήκαν και οι ενδιαφερόμενες μεγάλες δυνάμεις απειλώντας φανερά πια ότι σε περίπτωση δημιουργίας μονοπωλίου θα έκαναν τέτοια αύξηση των δασμών που η τιμή της σταφίδας θα γινόταν απαγορευτική στις χώρες τους. Η εξέγερση θα συνεχιστεί με αυξανόμενη ένταση εξαναγκάζοντας και την νέα κυβέρνηση, του Γ. Θεοτόκη, σε παραίτηση. Η επιτυχία τους αντί να τους ηρεμήσει τους εξαγριώνει ακόμη περισσότερο. Την υποδέχονται με κωδωνοκρουσίες, πυροβολισμούς στον αέρα και σύνθημα “μονοπώλιο ή θάνατος”.  Ταυτόχρονα επιχειρούν να έλθουν στην Αθήνα πάνοπλοι με τραίνα (έχουν ήδη τον έλεγχο των σιδηροδρομικών σταθμών στις εξεγερμένες περιοχές). Από την Πέμπτη 3 Ιουλίου αρχίζει να κυκλοφορεί εφημερίδα με τον τίτλο “Το Μονοπώλιον” (τα κοράκια-κοράκια). Η κρίση εκτονώθηκε όταν έκλεισε το κοινοβούλιο για θερινές διακοπές. Για να πεισθεί και ο τελευταίος δύσπιστος για τους αίτιους. Η σύμβαση του Μονοπωλίου δεν ψηφίστηκε ποτέ. Το σταφιδικό πρόβλημα έληξε με τον ίδιο τρόπο που λήξαν όλα τα προβλήματα αυτού του τόπου. Όταν μειώθηκε σε βαθμό εξαφάνισης σχεδόν η ζήτηση του προϊόντος.


1914: Ο Κωνσταντίνος Α’ υπογράφει σχεδόν ένα μήνα μετά την ψήφισή του στη βουλή το Νόμο «Περί σωματείων». Τον είχε φέρει για ψήφιση η κυβέρνηση Ελ. Βενιζέλου. Είναι ο Nόμος 281/1914 που δίνει το δικαίωμα στους Έλληνες να ιδρύουν Συλλόγους, Ενώσεις, Σωματεία και ισχύει μέχρι σήμερα με τις διάφορες κατά καιρούς τροποποιήσεις. Η χούντα τον είχε καταργήσει και διόριζε τους προέδρους των Σωματείων, Εργατικών Κέντρων κλπ. Τον επανέφερε σε ισχύ, στα πλαίσια αποκατάστασης των συνδικαλιστικών ελευθεριών, η μεταπολίτευση, καταργώντας το αντίστοιχο χουντικό νομοθετικό πλαίσιο. Στην πράξη η αποκατάσταση ήταν μερική μια και τα μέλη αυτών των συλλογικών φορέων έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν τον υποψήφιο όποιου κόμματος τους αρέσει. Τα κομματικά στελέχη που διακρίνονται στους συλλογικούς φορείς «προβιβάζονται» σε βουλευτές. Η διαφορά με τις διορισμένες ηγεσίες της χούντας είναι ότι οι «δημοκρατικά» εκλεγμένες ηγεσίες κατανέμονται ποσοστιαία στα κόμματα, που χρησιμοποιούν και αυτό το χώρο για τα γνωστά μικροκομματικά – πελατειακά παιχνίδια εξουσίας, έχοντας αχρηστέψει σχεδόν τελείως τον σκοπό των συλλογικών αυτών φορέων.


1925: Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έργο του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, λειτουργεί από το πρώτο ακαδημαϊκό έτος με πέντε σχολές* και 23 τμήματα.. Επειδή τα κτίρια δεν ήταν έτοιμα ακόμη, αρχικά στεγάστηκε στη Βίλλα Αλλατίνι.
* Θεολογική, Φιλοσοφική, Νομικών και Οικονομικών Επιστημών, Φυσικών και Μαθηματικών Επιστημών, Ιατρική.


1941: Η Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Φινλανδία κηρύσσουν τον πόλεμο στην Σοβιετική Ένωση και της επιτίθενται με την επιχείρηση Μπαρμπαρόσσα. Ο Χίτλερ είχε διατάξει το επιτελείο του να εκπονήσει σχέδιο επίθεσης από την 18.12.1940 παρά την ύπαρξη της Συνθήκης μη επίθεσης μεταξύ Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης (Συμφωνία Μολότωφ-Ρίμπεντροπ). Ημερομηνία επίθεσης είχε οριστεί η 15η Μαΐου 1940, αλλά τα προβλήματα της ατυχούς έκβασης της Ιταλικής επίθεσης στην Ελλάδα, ανάγκασαν την Γερμανία να διευθετήσει αυτό το πρόβλημα, καθυστερώντας την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με την Σοβιετική Ένωση σύμφωνα με το σχέδιο. Η εισβολή πραγματοποιήθηκε με 4 εκ. στρατιώτες των δυνάμεων του Άξονα, με 600.000 οχήματα και ∼650.000 ιπποειδή, σε ένα μέτωπο 2.900 Km, κάνοντας την επιχείρηση Μπαρμπαρόσσα την μεγαλύτερη δύναμη εισβολής στα ιστορικά χρονικά. Παρά τις αρχικές εντυπωσιακές επιτυχίες η επιχείρηση κόλλησε στα περίχωρα της Μόσχας. Η επιχείρηση Typhoon με την οποία ο Άξονας επιτέθηκε στην Μόσχα την 2.10.1941 αποκρούσθηκε. Οι Σοβιετικοί την 7.1.1942 εξαπέλυσαν αντεπίθεση λύνοντας την πολιορκία και αναγκάζοντας σταδιακά τις δυνάμεις του Άξονα να μετατοπίζουν το μέτωπο προς τα δυτικά χωρίς να έχουν κάποια επιτυχία σ΄ αυτό μέχρι την οριστική κατάρρευση της Γερμανίας.


1980: Πεθαίνει ο πολιτικός Δημήτρης (Μήτσος) Παρτσαλίδης σε ηλικία 77 ετών. Προπολεμικά ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, ο κόκκινος Δήμαρχος της Καβάλας και βέβαια εξόριστος, φυλακισμένος και διωκόμενος από δικτάτορες είτε Πάγκαλο, είτε Μεταξά. Δραπετεύει από το Χαϊδάρι και γίνεται Γενικός Γραμματέας του ΕΑΜ το 1944. Δραπετεύει από την Ικαρία και γίνεται μέλος του ΔΣΕ. Το 1952 το ΚΚΕ τον διαγράφει. Επανέρχεται το 1956 και με την διάσπαση του κόμματος το 1968, πηγαίνει στο ΚΚΕ Εσωτερικού του οποίου ήταν μέλος της Κ.Ε. μέχρι το θάνατό του, χωρίς να κάνει δημόσιες εμφανίσεις. Τον επικήδειο εκφώνησε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο ηγέτης της άλλης όχθης στον εμφύλιο, αναγνωρίζοντας τα λάθη και των δυο πλευρών.


←21 Ιουνίου

23 Ιουνίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.