Σαν σήμερα 23 Ιουνίου

Διεθνής ημέρα για τις χήρες.
Θέμα τους 2019: Αόρατες γυναίκες, αόρατα προβλήματα.


Ημέρα Δημοσίων Υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών. Μην μας περιμένετε ποτέ στη λίστα, όσο υπάρχουν οι γνωστοί πολιτικοί με τις γνωστές πολιτικές και «επιτεύγματά» τους. Εδώ μπορείτε να δείτε ποιες χώρες και γιατί πήραν τα φετινά βραβεία. Και σαν 3ήμερο, το event της απονομής των βραβείων, προσελκύει μέσω των Εθνικών Αντιπροσωπειών αρκετές εκατοντάδες κόσμου, σε μια υψηλού κόστους διοργάνωση. Αρκετές εκατοντάδες είναι και τα μέλη από τους σπόνσορες της εκδήλωσης. Δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες που επιδεικνύουν τα προϊόντα τους, που προωθούν γενικότερα την λειτουργικότητα των Δημοσίων Υπηρεσιών.


79: Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Βεσπασιανός και τον διαδέχεται ο γιος του Τίτος. Και οι δυο ήταν μεγάλοι στρατιωτικοί ηγέτες και μαχητές. Ανοικοδόμησαν την Ρώμη μετά τον εμφύλιο που είχε προηγηθεί μέσα στην πόλη για την ανατροπή του προκατόχου του στον θρόνο Βιτέλλιου. Το Colosseum το ξεκίνησε ο ένας κα το τελείωσε ο άλλος. Έργα του πατέρα είναι το Forum και ο Ναός της Ειρήνης. Ο Πλίνιος ο πρεσβύτερος πληρώθηκε από τον Βεσπασιανό για να γράψει την πρώτη φυσική ιστορία που αφιέρωσε στο γιό του τον Τίτο. Για τον πολύ κόσμο ο Βεσπασιανός έμεινε γνωστός από τις δημόσιες τουαλέτες. Ήταν δικιά του ιδέα, πριν γίνει αυτοκράτορας, για να μην βρωμάει η Ρώμη. Επειδή κανείς δεν συμμεριζόταν το σχέδιο του το υλοποίησε ο ίδιος βάζοντας ένα μικρό τέλος για την χρήση τους. Έτσι οι δημόσιες τουαλέτες έχουν διεθνώς πάρει το όνομα Βεσπασιανές. Από το μικρό αυτό τέλος ο πάμπλουτος ήδη Βεσπασιάνος έγινε ο πλουσιώτερος Ρωμαίος, ενώ ο γιος του έκανε επίδειξη της χλιδής της οικογένειάς του. Ταυτόχρονα γινόταν αποδέκτης σκωπτικών σχολίων για την συγκεκριμμένη επιχείρηση του πατέρα του. Του παραπονέθηκε μια μέρα εύσχημα, ότι καλά είναι τα λεφτά και ο πλούτος, αλλά ήταν πλέον απαραίτητο να βγάζουν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους με αυτό τον τρόπο; Ο πατέρας του έβγαλε από το πουγκί του ένα δηνάριο και του το έβαλε κάτω από τη μύτη. «Σου μυρίζει κάτι άσχημο γιε μου;». Ο Τίτος αποχώρησε χωρίς να ξανασχολιάσει αυτή την «επιχείρηση» του πατέρα του.


1389: Ο Σερβικός και Οθωμανικός στρατός συγκρούονται στην μάχη του Κοσσυφοπεδίου (15 Ιουνίου με το Ιουλιανό ημερολόγιο). Το αποτέλεσμα είναι θανατηφόρα ισόπαλο. Τα αντίπαλα στρατεύματα αλληλοεξοντώνονται και οι ηγέτες τους, ο σουλτάνος Μουράτ Α΄ και ο πρίγκηπας Λάζαρος σκοτώνονται στην μάχη. Στην πράξη νικητές είναι οι Τούρκοι γιατί ο Σερβικός στρατός έχει εξοντωθεί στο σύνολό του ενώ οι Τούρκοι διαθέτουν στην Ανατολή ανεξάντλητες στρατιωτικές δυνάμεις. Σταδιακά όλοι οι άρχοντες των Σέρβων γίνονται υποτελείς των Τούρκων.


1822: Έλληνες και φιλέλληνες κατατροπώνουν τους Τούρκους στην μάχη που έγινε στο Κομπότι Άρτας. Αρχιστράτηγος της εκστρατείας για απελευθέρωση του Σουλίου είχε αυτοχρησθεί ο τελείως απειροπόλεμος Αλ. Μαυροκορδάτος. Στρατιωτικός εγκέφαλος ήταν ο Μάρκος Μπότσαρης, ενώ συμμετείχαν αρκετοί σημαντικοί καπεταναίοι: Κανέλλος Δελιγιάννης, Παναγιώτης Γιατράκος, Θεόδωρος Γρίβας, Τάσος Καρατάσος, Αγγελής Γάτσος, Γεώργιος Βαρνακιώτης, Γενναίος Κολοκοτρώνης, Ανδρέας Ίσκου, Αλέξης Βλαχόπουλος, Δημοτσέλιος κλπ. Ο Ισμαήλ Πασάς (στρατηγός του Κιουταχή) που βρισκόταν στην Άρτα, από την οποία το Κομπότι απέχει 14 χλμ. αποφάσισε να αιφνιδιάσει τους Έλληνες με επίθεση μέσα στο στρατόπεδό τους. Τον είδε όμως Ο Κάρολος Νόρμαν που με περίπολο είχε βγει για αναγνώριση. Ειδοποίησε το Ελληνικό στρατόπεδο και έτσι εκμηδενίστηκε το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού στο οποίο υπολόγιζε ο Ισμαήλ. Το σχέδιο Β΄ του Ισμαήλ ήταν να κάνει πως οπισθοχωρεί για να τους παρασύρει στον κάμπο, έξω από τις οχυρωμένες θέσεις τους, και να τους αποδεκατίσει το ιππικό του. Ο Μάρκο Μπότσαρης «έπιασε» το σχέδιο του Ισμαήλ στον αέρα και διέταξε να μην κουνηθεί κανείς ρούπι από τη θέση του. Τότε ο Ισμαήλ αναγκάστηκε σε δεύτερη μετωπική επίθεση. Ο Μπότσαρης γνωρίζοντας από πριν την αναγκαστική αυτή κίνηση του Ισμαήλ είχε τοποθετήσει στα δυο άκρα της αμυντικής γραμμής τις δυο μονάδες φιλελλήνων που με επίθεση πλαγιοκόπησαν το στράτευμα του Κιουταχή, τρέποντας αυτή τη φορά σε πραγματική φυγή το στράτευμά του. Μετά τη θριαμβευτική αυτή νίκη ακολούθησε η καταστροφή. Οι Έλληνες υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις τους διασπάσθηκαν και 1200 απ΄ αυτούς με τον Μάρκο Μπότσαρη και τους σημαντικότερους οπλαρχηγούς κατευθύνθηκαν για απελευθέρωση του Σουλίου, ενώ αφήσαν στην οχυρή θέση του Πέτα 1200 φιλέλληνες και 800 Έλληνες να φυλάνε τα νώτα τους. Η δύναμη που κατευθύνθηκε προς Σούλι κατατροπώθηκε από τους Τούρκους στη μάχη της Πλάκας, αναγκάζοντας τους να επιστρέψουν στο Πέτα. Στη μάχη που δόθηκε εκεί την 4η Ιουλίου ο Ρεσίτ Πασάς (Κιουταχής) νίκησε, οδηγώντας σε μια στρατηγικά καταστροφική ήττα την Ελλάδα.


1894: Ιδρύεται η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). Το συνέδριο αναβίωσης των Ολυμιακών Αγώνων που είχε διοργανωθεί από τον Πιερ Ντε Κουμπερτέν, με συμμετοχή 78 συνέδρων, άρχισε την 16η Ιουνίου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ανοικτό στο ακροατήριο. Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου, όλοι οι σύνεδροι, ομόθυμα, προσυπέγραψαν το κείμενο για την αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων, την σύσταση της ΔΟΕ, και την τέλεση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896. Πρώτος πρόεδρος της ΔΟΕ ήταν ο Δημήτριος Βικέλας.  Σήμερα έχει έδρα τη Λωζάνη της Ελβετίας και πρόεδρός της από το 2001 είναι ο Thomas Bach.


1912: Ημερομηνία γέννησης του Alan Turing. Του πατέρα της επιστήμης των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial intelligence).


1913*: Η μάχη της Δοϊράνης του Β’ Βαλκανικού Πολέμου. Οπισθοχωρώντας προς τα βόρεια οι Βούλγαροι μετά την ήττα τους στη μάχη του Κιλκίς Λαχανά, δημιούργησαν νέο μέτωπο στη λίμνη της Δοϊράνης. Παρά την ασυνεννοησία των επιτελείων την προηγούμενη ημέρα ο Ελληνικός στρατός κέρδισε και αυτή τη μάχη, απωθώντας τους Βούλγαρους ακόμη πιο βόρεια. Στόχος των Ελλήνων ήταν να συναντηθούν με τον συμμαχικό Σερβικό στρατό για την δημιουργία κοινού μετώπου. Οι απώλειες αυτής της μάχης και για τις δυο πλευρές είναι άγνωστες. Πρέπει να συνέβησαν θηριωδίες και από τις δυο πλευρές, αλλά η λίμνη κρατάει το στόμα της κλειστό. Το μόνο γνωστό είναι ότι πνίγηκαν πολλοί εκεί μέσα είτε αιχμάλωτοι, είτε οπισθοχωρούντες Βούλγαροι, οι οποίοι εκτός των άλλων κατέστρεψαν όλα τα ιστορικά αρχεία της περιοχής και πήραν μαζί τους αιχμαλώτους τον Μητροπολίτη και 30 πρόκριτους της πόλης.
* Οι ημερομηνίες είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα, όπως όλες οι ημερομηνίες μαχών και απελευθερώσεως πόλεων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Και αυτό γιατί όλες αυτές οι πόλεις γιόρταζαν με αυτό την επέτειο απελευθέρωσής τους από τότε που ίσχυε, συνεχίζοντας μέχρι και σήμερα στην ίδια ημερομηνία. Με το νέο η μάχη άρχισε 4 Ιουλίου και έληξε την επομένη 10:30 π.μ.


1960: Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εγκρίνει την κυκλοφορία του πρώτου αντισυλληπτικού χαπιού (Enovil 10mg). Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει πολλά τέτοια σκευάσματα. Παρέχουν μεγάλη ευκολία στον έλεγχο των γεννήσεων, αλλά και σε θεραπείες φαινομενικά άσχετων παθήσεων. Η ορμονική τους σύνθεση είναι ανασταλτικός παράγοντας στην εκτεταμένη χρήση τους. Σήμερα χρησιμοποιείται από 100 εκ. περίπου γυναίκες.


1996: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου. Ακαδημαϊκός, οικονομολόγος και πολιτικός. Ίδρυσε το ΠΑΚ και αργότερα το ΠΑΣΟΚ. Πολλές φορές βουλευτής, υπουργός και τρεις φορές πρωθυπουργός* της Ελλάδας. Έκανε αρκετές τομές στη πολιτική, κοινωνική και δημοκρατική δομή της χώρας με την αναθεώρηση του Συντάγματος (1985-1986) και έκδοση νόμων, διαταγμάτων και αποφάσεων. Παραδείγματα: Η κατάργηση των «βασιλικών» εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, η αναγνώριση της Εθνικής αντίστασης, ο επαναπατρισμός πολιτικών προσφύγων, Ο Νόμος Πλαίσιο για τη λειτουργία των ΑΕΙ, το ΕΣΥ. Καθιέρωσε τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό σαν τρόπο άσκησης της Διοίκησης, υποσχόμενος αυτά που ήθελαν να ακούσουν οι ψηφοφόροι και εκτελώντας αυτά που του υπαγόρευαν τα ξένα κέντρα εξουσίας. Παραδείγματα: σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Στην πράξη συνέχισε την ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΟΚ και «απομάκρυνε» την τεχνολογικά παρωχημένη βάση παρακολούθησης της Νέας Μάκρης που δεν ήθελαν πλέον οι ΗΠΑ, αφήνοντας τις υπόλοιπες ανέπαφες. Δημιούργησε τα λεγόμενα «νέα τζάκια¨ στην Ελλάδα, τη νέα γενιά κέντρων εξουσίας. Ήταν γιος του Γεώργιου Πανανδρέου και πατέρας του Γεώργιου Παναδρέου, πρωθυπουργών της χώρας.

* Περίοδος Επιλογή  Διάρκεια
21.10.1981 -05.06.1985 Εκλογές 3 χρόνια 7 μήνες και 15 μέρες
06.06.1985-02.06.1989 Εκλογές 3 χρόνια 11 μήνες και 26 μέρες
14.10.1993-22.01.1996 Εκλογές 2 χρόνια 3 μήνες και 8 μέρες
Σύνολο 9 χρόνια 10 μήνες και 19 μέρες

2016: Στο δημοψήφισμα εκείνης της μέρας ο λαός της Μ. Βρετανίας ψήφισε την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα ποσοστά ήταν: Αποχώρηση 52.5%, παραμονή 47.5%. Ήταν η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα χώρα που αποφάσισε την απομάκρυνσή της από την ΕΕ. Ήταν μια καθαρή νίκη των Ευρωσκεπτικιστών που όμως αρνούνται τις δάφνες της φοβούμενοι τις συνέπειες. Πράγμα που μονοσήμαντα σημαίνει ότι η θέση που υποστήριξαν ήταν για κομματικό και μόνο όφελος. Η διαδικασία αποχώρησης δεν έχει αρχίσει μέχρι σήμερα. Οι βραχυπρόθεσμες ορατές επιπτώσεις εν όψει της αποχωρήσεως είναι, σε περίοδο έτους, η μικρή υποχώρηση της λίρας σε σχέση με το Ευρώ. Τα ζοφερά και φοβερά αποτελέσματα του Brexit, όπως ονομάστηκε η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, που προβλέπουν οι οικονομολόγοι για την Βρετανία ακόμη δεν έχουν γίνει ορατά.


←22 Ιουνίου

24 Ιουνίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.