Σαν σήμερα 25 Ιουνίου


Ημέρα του εργαζόμενου στη Ναυτιλία.


1852: Γεννιέται ο Καταλανός αρχιτέκτονας Antoni Gaudí (†10.06.1926, 73 ετών). Τα πρωτοποριακά έργα του είναι σημεία αναφοράς της αρχιτεκτονικής και χρωματίζουν έντονα την πόλη στην οποία δημιουργήθηκαν: Την Βαρκελώνη. Δείτε λίγες φωτογροαφίες από τα έργα του.


1925: Πραξικόπημα από τον Θεόδωρο Πάγκαλο με το οποίο ανατρέπει την Κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου. Σχηματίζει Κυβέρνηση, την επομένη, παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης και την παραίτηση του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου όπως κα τον διορισμό του νέου που υπογράφει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Παύλος Κουντουριώτης «έχοντες υπ’ όψει το άρθρο 31 του Συντάγματος«!  Θα καταργήσει το Σύνταγμα του 1911 και θα φτιάξει το δικό του που ονομάστηκε θνησιγενές. Με το που θα το φτιάξει θα διαλύσει και τη Βουλή. Στο τέλος θα ανατραπεί με τον ίδιο τρόπο, από τον φίλο του και συνδαιτημόνα Κονδύλη, που θα θέσει τέλος στη φαιδρή δικτατορία.


1948: Εκτελούνται στου Γουδή είκοσι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος. Όλοι ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Είχαν καταδικαστεί σε θάνατο με άλλους 20 από το στρατοδικείο Αθηνών. Η κύρια κατηγορία αυτών που καταδικάστηκαν σε θάνατο ήταν σαμποτάζ. Σε αυτή τη δίκη είχαν δικαστεί 119 άντρες του Πολεμικού ναυτικού με διάφορες κατηγορίες, μέχρι και για περιύβριση αρχής. Από αυτούς 40 καταδικάστηκαν σε θάνατο, 21 σε ισόβια, 9 σε 10ετή κάθειρξη, 9 σε φυλάκιση 2 ετών, 5 σε μικρές ποινές και 35 είχαν απαλλαγεί. Οι 20 από τους 40 καταδικασθέντες σε θάνατο πέτυχαν δικαστική αναθεώρηση και μείωση της ποινής. Το στρατοδικείο είχε στηθεί, προληπτικά, με σκοπό την τρομοκράτηση των πληρωμάτων του πολεμικού ναυτικού, για να μην επαναληφθούν, μεσούντος του εμφυλίου πολέμου, φαινόμενα σαν αυτό της στάσης του Ναυτικού το 1944. Όλοι αποκαταστάθηκαν ηθικά και υλικά με τον Νόμο 1489/84 που είχε καταψηφίσει το κόμμα της Ν.Δ. και αφορούσε υποθέσεις πολιτικών διώξεων και στερήσεων μισθών και συντάξεων ανδρών του Λιμενικού και του Ναυτικού, από τον εμφύλιο και μετά.  Οι εκτελεσθέντες ήταν:
Υποπλοίαρχος Κακεπάκης Γεώργιος
Υποπλοίαρχος Γουρζής Γεώργιος
Ανθυποπλοίαρχος Φουντουκλής Αλέξανδρος
Σημαιοφόρος Κοτσιανάς Ζαχαρίας
Σημαιοφόρος Λαγός Γεώργιος
Αρχικελευστής Παπαγεωργόπουλος Κωνσταντίνος
Υποκελευστής Σαρηγιάννης Παναγιώτης
Υποκελευστής Μαρσέλλος Γεώργιος
Υποκελευστης Λιμ. Ροδάς Ιωάννης
Υποκελευστής Χαρκιανάκης Γεώργιος
Δίοπος Γουνελάς Βασίλειος
Ναύτης Λυγίζος Γεώργιος
Ναύτης Γιαννούτσος Κωνσταντίνος
Ναύτης Θεοδωρακόπουλος Παναγιώτης
Ναύτης Καράμπελας Χρίστος
Ναύτης Παναγάκος Παναγιώτης
Ναύτης Πετροπουλέας Ηλίας
Ναύτης Θεοφυλάτος Γεράσιμος
Καφεπώλης Καστανιάς Νικόλαος
Ιδιώτης Ιωαννίδης Γεώργιος


1950: Ο στρατός τη Βόρειας Κορέας περνάει τον 38ο παράλληλο και επιτίθεται κατά της Ν. Κορέας. Οι Βόρειοι σε λίγες μέρες έχουν περιορίσει τον Νοτιοκορεατικό και Αμερικανικό στρατό σε μια πολύ μικρή έκταση. Οι Αμερικανοί κάνουν απόβαση στα μετόπισθέν τους και αντιστρέφουν το κλίμα φτάνοντας σχεδόν στα σύνορα με την Κίνα. Η τελευταία με 500.000 στρατιώτες αρχική δύναμη εισβάλει στην Κορέα και απωθεί Αμερικανούς και Νοτιοκορεάτες. Στον πόλεμο εμπλέκεται και ο ΟΗΕ και κράτη μέλη του στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις. Έχουμε ένα μίνι παγκόσμιο πόλεμο στο έδαφος της Κορέας. Ένας πόλεμος που άφησε πίσω του πάνω από 1,000,000 στρατιώτες νεκρούς και από τις δυο πλευρές και αρκετά εκατομμύρια σφαγιασμένους πολίτες και των δύο πλευρών από τις αντίπαλες δυνάμεις. Η Ελλάδα συμμετείχε ενεργά με το Εκστρατευτικό Σώμα Κορέας. Ο πόλεμος έκλεισε τυπικά με την υπογραφή ανακωχής την 27η Ιουλίου, αλλά η περιοχή δεν έπαψε και δεν θα πάψει στα επόμενα χρόνια να είναι «θερμή».


1993: Ολοκληρώνεται στη Βιέννη το Παγκόσμιο Συνέδριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με την «Διακήρυξη και Πρόγραμμα Δράσης» που υπογράφουν 171 κράτη. Βάσει του κειμένου αυτού δημιουργείται η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.


1995: Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο Jacques-Yves Cousteau. Ο άνθρωπος που μας έμαθε τον θαλάσσιο και υποβρύχιο κόσμο. Ξεκίνησε με δικές του πατέντες, ή σε συνεργασία με άλλους, ή χρησιμοποιώντας άσχετα πράγματα και έφτιαξε όλο τον εξοπλισμό κατάδυσης. Το Aqua-lung, ο αναπνευστήρας με την αυτόματα ρυθμιζόμενη πίεση είναι εφεύρεση που έκανε σε συνεργασία με τον Εμίλ Γκανιάν. Έκανε δικές του πατέντες για να στεγανοποίησει τις κάμερες. Και όλα αυτά για να καταγράψει αυτά που υπάρχουν και γίνονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Όργωσε όλες τις θάλασσες του κόσμου με το «Καλυψώ», το εξερευνητικό του σκάφος. Η κληρονομιά που άφησε πολύτιμη, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια, λόγω οικογενειακών προβλημάτων και τραγωδιών. Έχασε σε αεροπορικό ατύχημα το γιό διάδοχο της δουλείας του, ενώ με τον άλλο δεν τα βρήκανε ποτέ παρά τις προσπάθειες και των δυο.


1998: H Microsoft αρχίζει τις πωλήσεις των Windows 98. Αν και από τεχνικής άποψης ήταν μαϊμού Windows, με τις ρίζες τους πολύ βαθιά στο DOS, το user interface τους ήταν πραγματικά παραθυρικό. Όσο και αν απείχαν από τις υποσχέσεις του Bill Gates (δεν θα ξανακάνετε επανεκκίνηση για εγκατάσταση συσκευής, με ένα κλικ όλα τα multimedia μπροστά σας), όσο το φως από το σκοτάδι, ήταν μια μεγάλη στροφή για την πληροφορική. Από αυτή την έκδοση ξεκίνησαν όλες οι καινοτομίες, είτε για τους οδηγούς συσκευών, για το Internet, για τα δίκτυα, για τις συσκευές USB (οι τελευταίες είχαν πραγματική υποστήριξη μόνο με τα 98SE) που έκαναν ευκολότερη τη ζωή των χρηστών, δίδοντας ένα φιλικό, κατανοητό περιβάλον στον απλό χρήστη.


2013: Μετά την αποχώρηση της Δημ.Αρ. εξ αιτίας του κλεισίματος της ΕΡΤ, γίνεται ευρύτατος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Σαμαρά με σημαντική συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στις υπουργικές θέσεις (11 στις 41), σε σχέση με την πλειοψηφούσα Νέα Δημοκρατία, αναντίστοιχης της δυναμικότητάς του στη Βουλή. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν να σβήσουν ιστορικά την αποχώρηση της Δημ. Αρ. μη αναγράφοντας τη νέα κυνέρνηση που προέκυψε, στα αρχεία της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης. Η ίδια τακτική είχε ακολουθηθεί από τους ίδιους και όταν είχε αποχωρήσει το ΛΑΟΣ από την κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου.   Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις κάθε ανασχηματισμός, ακόμη και χωρίς αποχώρηση κομμάτων, έχει καταχωρηθεί σαν νεα κυβέρνηση. Άλωστε εκείνη την ημέρα υπήρξε ορκωμοσία της νεας κυβέρνησης. Στόχος, σύμφωνα με τα λεγόμενα, της κυβέρνησης που προέκυψε, η ολοκλήρωση του μνημονίου και των στόχων του, για να βγει, όπως υπόσχονταν, η Ελλάδα από την κρίση. Αντί γι αυτό η κατρακύλα της οικονομίας, της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης συνεχίστηκε οδηγώντας την Ελλάδα στην μεγαλύτερη ύφεση που γνώρισε το νεώτερο Ελληνικό κράτος από την δημιουργία του. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 από τον πολλά υποσχόμενο ΣΥΡΙΖΑ.


←24 Ιουνίου

26 Ιουνίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.