Σαν σήμερα 26 Ιουνίου

Διεθνής Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
και της παράνομης διακίνησης.
Θέμα του 2016: Ακούστε πρώτα.


Διεθνής ημέρα υποστήριξης των θυμάτων βασανιστηρίων.


363: Σκοτώνεται σε μάχη ο αυτοκράτορας Ιουλιανός σε ηλικία 31 ετών. Ο πιο μορφωμένος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, παρά τη μικρή του ηλικία, είχε γράψει αρκετά συγγράμματα στα Ελληνικά. Στην ιστορία έμμεινε σαν ο Ιουλιανός ο φιλόσοφος ή Ιουλιανός ο παραβάτης. Το δεύτερο παρατσούκλι του το ‘κόλλησε’ η Εκκλησία λόγω των εθνικών θρησκευτικών πεποιθήσεων του. Ήταν ο τελευταίος, εθνικός αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Είχε διαδεχθεί τον θείο του Κωνστάντιο Β’. Τον διαδέχθηκε ο Ιοβιανός.

Είπατε τω Βασιλεί χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά.
Ουκέτι Φοίβος έχει καλύβαν, ου μάντιδα δάφνην.
Ου παγάν λαλέουσαν. Απέσβετο και λάλον ύδωρ.


1842: Θεμελιώνεται 8 το πρωι κατά τη διάρκεια ολικής έκλειψης ηλίου το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Το κτίριο, όλος ο εξοπλισμός και τα όργανα ήταν δωρεά του Εθνικού Ευεργέτη Γεώργιου Σίνα. Αποφασίστηκε να κτιστεί στο Λόφο Νυμφών στο Θησείο. Αρχιτέκτονας ήταν ο Έντουαρντ Σάουμπερτ. Πρώτος διευθυντής του ο Γεώργιος Βούρης.  Το κτίριο αποπερατώθηκε το 1846. Όλα τα έξοδα λειτουργίας συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας, των 20 πρώτων χρόνων τα ανέλαβε ο Σίμων Σίνας γιος του Γεωργίου που είχε διαδεχθεί τον πατέρα του στην διαχείριση των επιχειρήσεων του.


1896: Χίλιοι περίπου Τούρκοι καταλαμβάνουν τη Μονή Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου στην Ανώπολη Πεδιάδος Ηρακλείου, μετά από εξάντληση των πυρομαχικών αυτών που την υπερασπίζονται. Σφάζουν όλους όσους βρισκόταν μέσα: δυο γυναίκες, τέσσερις καλόγηρους και 33 λαϊκούς. Μετά το Μοναστήρι πέφτουν στο χωριό της Ανώπολις το καίνε και στους κατοίκους η μοίρα επιφυλλάσει τη χειρότερη τραγωδία. Άνθρωποι κρεμασμένοι στα δέντρα από τους τένοντες των ποδιών, με εξορυγμένους οφθαλμούς, κομμένες γλώσσες, αυτιά, μύτες, νεαρές γυναίκες διανοιγμένες από τον κόλπο μέχρι το λαιμό και άλλες φρικαλεότερες σκηνές αντίκρυσαν αυτοί που πρωτομπήκαν στο χωριό μετά τη σφαγή. Ο αριθμός των θυμάτων άγνωστος. Η Διοικητική Επιτροπή Πεδιάδος θορυβημένη αποστέλει επείγον έγγραφο προς την κυβέρνηση στην Αθήνα για αποστολή πολεμοφοδίων, που όταν φθάνουν (3 Αυγούστου), ανατρέπουν άρδην την κατάσταση και αναγκάζουν τους Τούρκους να κλειστούν πάλι στον Χάνδακα (Ηράκλειο).


1913: Η Καβάλα απελευθερώνεται από τους Βούλγαρους κατακτητές. Η απελευθέρωση έγινε με τέχνασμα του Κουντουριώτη για δήθεν νυκτερινή απόβαση με 5 άδεια οπλιταγωγά, που έτρεψαν σε φυγή τη βουλγαρική φρουρά της Καβάλας δύναμης 2.000 ανδρών. Στο λιμάνι μπήκε εκείνη την ημέρα το τορπιλοβόλο «Δόξα» με πιλότους Καβαλιώτες που ήξεραν άριστα τη ναρκοθέτηση του διαύλου. Οι Βούλγαροι κατά την προσφιλή τακτική τους πήραν μαζί τους τον επίσκοπο Μυρέων Αθανάσιο και 27 προκρίτους. Επίσημα μπήκαν την επόμενη μέρα τα ανιχνευτικά «Ιέραξ» και «Πάνθηρ» μεταφέροντας μικρό άγημα για έπαρση της Ελληνικής σημαίας στις 09:00 π.μ. .


1917: Εκτελείται σε ηλικία 40 ετών,  στη Θεσσαλονίκη, που είχε συλληφθεί και δικαστεί, ο μεγαλύτερος συνωμότης όλων των εποχών: Ο Σέρβος Ντραγκουτιν Ντιμιτρίεβιτς, ή όπως ήταν και έμεινε γνωστός, ο Άπις. Είχε συστήσει την μυστική εθνικιστική οργάνωση «Μαύρη Χειρ». Με αυτήν είχε διοργανώσει πραξικόπημα το 1903 και ηγούμενος προσωπικά εισέβαλε στα ανάκτορα σκοτώνοντας τον Βασιλιά της Σερβίας Αλέξανδρο Α’ και τη σύζυγό του Ντράγκα. Είχε δυο αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας κατά του αυτοκράτορα της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκου Ιωσήφ (1911) και κατά του τσάρου της Βουλγαρίας Φερδινάνδου (1914). Την ίδια χρονιά (1914) οργανώνει με επιτυχία την δολοφονία του Φερδινάνδου της Αυστρίας και της γυναίκας του, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αμέσως μετά κατέφυγε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί συνέχισε την συνωμοτική του δράση σχεδιάζοντας την δολοφονία του Κωνσταντίνου Α’. Οι κινήσεις περιήλθαν σε γνώση της αστυνομίας που συνέλαβε τον ίδιο και τους συνεργάτες του. Ο ίδιος και οκτώ συνεργάτες του καταδικάστηκαν σε θάνατο από Σερβικό στρατοδικείο στην Θεσσαλονίκη. Απ΄ αυτούς εκτελέστηκαν ο Άπις και οι δυο πιο στενοί συνεργάτες του. Στους άλλους δόθηκε χάρη. Το αν σχεδίαζε την δολοφονία του Κωνσταντίνου Α’ είναι ελεγχόμενο. Πιστεύεται ότι ήταν επιθυμία του πρωθυπουργού Νίκολα Πάσιτς να φύγει από την μέση ο Άπις και ότι η δολοφονία του Έλληνα βασιλιά ήταν σκευωρία με την οποία επιτεύχθηκε η θανατική ποινή σε Ελληνικό έδαφος.


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s