Σαν σήμερα 26 Ιουνίου

Διεθνής Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησης.
Θέμα του 2019: Υγεία για την Δικαιοσύνη, Δικαιοσύνη για την υγεία.


Διεθνής ημέρα υποστήριξης των θυμάτων βασανιστηρίων.


363: Σκοτώνεται σε μάχη (στην Σαμάρα του Ιράκ που ανήκε στην αυτοκρατορία των Σασσανιδών Περσών) ο αυτοκράτορας Ιουλιανός σε ηλικία 31 ετών. Ο πιο μορφωμένος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, παρά τη μικρή του ηλικία, είχε γράψει αρκετά συγγράμματα στα Ελληνικά. Στην ιστορία έμμεινε σαν ο Ιουλιανός ο φιλόσοφος ή Ιουλιανός ο παραβάτης. Το δεύτερο παρατσούκλι του το ‘κόλλησε’ η Εκκλησία λόγω των εθνικών θρησκευτικών πεποιθήσεων του. Ήταν ο τελευταίος, εθνικός αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Είχε διαδεχθεί τον θείο του Κωνστάντιο Β’. Την επομένη του θανάτου του και σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες που είχε δώσει, συγκεντρώθηκαν οι αρχηγοί των στρατιωτικών σωμάτων και εξέλεξαν αυτοκράτορα τον Ιοβιανός.

Είπατε τω Βασιλεί χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά.
Ουκέτι Φοίβος έχει καλύβαν, ου μάντιδα δάφνην.
Ου παγάν λαλέουσαν. Απέσβετο και λάλον ύδωρ.


1842: Θεμελιώνεται 8 το πρωΐ κατά τη διάρκεια ολικής έκλειψης ηλίου το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Το κτίριο, όλος ο εξοπλισμός και τα όργανα ήταν δωρεά του Εθνικού Ευεργέτη Γεώργιου Σίνα. Αποφασίστηκε να κτιστεί στο Λόφο Νυμφών στο Θησείο. Αρχιτέκτονας ήταν ο Έντουαρντ Σάουμπερτ. Πρώτος διευθυντής του ο Γεώργιος Βούρης.  Το κτίριο αποπερατώθηκε το 1846. Όλα τα έξοδα λειτουργίας συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας, των 20 πρώτων χρόνων τα ανέλαβε ο Σίμων Σίνας γιος του Γεωργίου που είχε διαδεχθεί τον πατέρα του στην διαχείριση των επιχειρήσεων του.


1896: Χίλιοι περίπου Τούρκοι καταλαμβάνουν τη Μονή Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου στην Ανώπολη Πεδιάδος Ηρακλείου, μετά από εξάντληση των πυρομαχικών αυτών που την υπερασπίζονται. Σφάζουν όλους όσους βρισκόταν μέσα: δυο γυναίκες, τέσσερις καλόγηρους και 33 λαϊκούς. Μετά το Μοναστήρι πέφτουν στο χωριό της Ανώπολις το καίνε και στους κατοίκους η μοίρα επιφυλλάσει τη χειρότερη τραγωδία. Άνθρωποι κρεμασμένοι στα δέντρα από τους τένοντες των ποδιών, με εξορυγμένους οφθαλμούς, κομμένες γλώσσες, αυτιά, μύτες, νεαρές γυναίκες διανοιγμένες από τον κόλπο μέχρι το λαιμό και άλλες φρικαλεότερες σκηνές αντίκρυσαν αυτοί που πρωτομπήκαν στο χωριό μετά τη σφαγή. Ο αριθμός των θυμάτων άγνωστος. Η Διοικητική Επιτροπή Πεδιάδος θορυβημένη αποστέλει επείγον έγγραφο προς την κυβέρνηση στην Αθήνα για αποστολή πολεμοφοδίων, που όταν φθάνουν (3 Αυγούστου), ανατρέπουν άρδην την κατάσταση και αναγκάζουν τους Τούρκους να κλειστούν πάλι στον Χάνδακα (Ηράκλειο).


1913*: Η Καβάλα απελευθερώνεται από τους Βούλγαρους κατακτητές. Η απελευθέρωση έγινε με τέχνασμα του Κουντουριώτη για δήθεν νυκτερινή απόβαση με 5 άδεια οπλιταγωγά, που έτρεψαν σε φυγή τη βουλγαρική φρουρά της Καβάλας δύναμης 2.000 ανδρών. Στο λιμάνι μπήκε εκείνη την ημέρα το τορπιλοβόλο «Δόξα» με καπετάνιο των Αντώνιο Κριεζή και πιλότους Καβαλιώτες που ήξεραν άριστα τη ναρκοθέτηση του διαύλου. Οι Βούλγαροι κατά την προσφιλή τακτική τους πήραν μαζί τους τον επίσκοπο Μυρέων Αθανάσιο και 27 προκρίτους. Επίσημα μπήκαν την επόμενη μέρα τα ανιχνευτικά «Ιέραξ» και «Πάνθηρ» μεταφέροντας μικρό άγημα για έπαρση της Ελληνικής σημαίας στις 09:00 π.μ.

* Οι ημερομηνίες είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα, όπως όλες οι ημερομηνίες μαχών και απελευθερώσεως πόλεων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Και αυτό γιατί όλες αυτές οι πόλεις γιόρταζαν με αυτό την επέτειο απελευθέρωσής τους από τότε που ίσχυε, συνεχίζοντας μέχρι και σήμερα στην ίδια ημερομηνία. Με το νέο ήταν 7 Ιουλίου.


1917: Εκτελείται σε ηλικία 40 ετών,  στη Θεσσαλονίκη, που είχε συλληφθεί και δικαστεί, ο μεγαλύτερος συνωμότης όλων των εποχών: Ο Σέρβος Ντραγκουτιν Ντιμιτρίεβιτς, ή όπως ήταν και έμεινε γνωστός, ο Άπις. Είχε συστήσει την μυστική εθνικιστική οργάνωση «Μαύρη Χειρ». Με αυτήν είχε διοργανώσει πραξικόπημα το 1903 και ηγούμενος προσωπικά εισέβαλε στα ανάκτορα σκοτώνοντας τον Βασιλιά της Σερβίας Αλέξανδρο Α’ και τη σύζυγό του Ντράγκα. Είχε δυο αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας κατά του αυτοκράτορα της Αυστροουγγαρίας Φραγκίσκου Ιωσήφ (1911) και κατά του τσάρου της Βουλγαρίας Φερδινάνδου (1914). Την ίδια χρονιά (1914) οργανώνει με επιτυχία την δολοφονία του Φερδινάνδου της Αυστρίας και της γυναίκας του, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αμέσως μετά κατέφυγε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί συνέχισε την συνωμοτική του δράση σχεδιάζοντας την δολοφονία του Κωνσταντίνου Α’. Οι κινήσεις περιήλθαν σε γνώση της αστυνομίας που συνέλαβε τον ίδιο και τους συνεργάτες του. Ο ίδιος και οκτώ συνεργάτες του καταδικάστηκαν σε θάνατο από Σερβικό στρατοδικείο στην Θεσσαλονίκη. Απ΄ αυτούς εκτελέστηκαν ο Άπις και οι δυο πιο στενοί συνεργάτες του. Στους άλλους δόθηκε χάρη. Το αν σχεδίαζε την δολοφονία του Κωνσταντίνου Α’ είναι ελεγχόμενο. Πιστεύεται ότι ήταν επιθυμία του πρωθυπουργού Νίκολα Πάσιτς να φύγει από την μέση ο Άπις και ότι η δολοφονία του Έλληνα βασιλιά ήταν σκευωρία με την οποία επιτεύχθηκε η θανατική ποινή σε Ελληνικό έδαφος. Το όνειρο του Άπι ήταν η σύσταση της Γιουγκοσλαβίας σε κράτος. Το υλοποίησαν οι πολιτικοί (με πρωταγωνιστή τον Πάσιτς) λίγες μέρες μετά την εκτέλεσή του με την Διακήρυξη της Κέρκυρας.


1920*: Η Μεραρχία Αρχιπελάγους μετά από θυελλώδη μάχη καταλαμβάνει την Προύσα. Πρωταγωνιστές τα μεγαλύτερα ονόματα που ανέδειξε η μικρασιατική εκστρατεία: Ν. Πλαστήρας, Θ. Πάγκαλος, Σ. Βενιζέλος, Γ. Κονδύλης, Ν. Ζέρβας, Λ. Σπαής, ανταγωνιζόταν ποιος θα κάνει την μεγαλύτερη τρέλα (το ηρωισμός ήταν πολύ κάτω από το ύψος που είχαν βάλει τον πήχη των κατορθωμάτων τους). Ο διοικητής του Σώματος Στρατού Σμύρνης Δ. Ιωάννου που βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της μάχης μοίραζε απειλές για ποινές (και άλλα πράγματα) προς όλες τις διευθύνσεις στην προσπάθειά του να τους κρατήσει ζωντανούς. Αυτοί ακράτητοι ανατρέπουν την 56η και 61η μεραρχίες του Κεμάλ, που τρέπονται σε άτακτη φυγή, παρατώντας νεκρούς, πληγωμένους, πολεμοφόδια. Τις τρεις το μεσημέρι ο Ελληνικός Στρατός ήταν μέσα στην Προύσα. Παρά τον καυγά δεν έγινε δυνατό να βρεθεί ποιος μπήκε πρώτος γιατί είχαν μπει όλοι μαζί από διαφορετικές διευθύνσεις. Το ιππικό συνέχισε την καταδίωξη μέχρι τα Μουδανιά που συναντήθηκε με τα Βρετανικά Στρατεύματα. Η όλη επιχείρηση είχε γίνει με παρότρυνση των Εγγλέζων που είχαν δεχτεί επίθεση από τον Κεμαλικό στρατό. Ο αρχιστράτηγος Μιλν είχε αρνηθεί αρχικά την περαιτέρω προέλαση λέγοντας ότι είναι θέμα της διάσκεψης των Παρισίων. Οι Τούρκοι επιτέθηκαν στα Αγγλικά στρατεύματα της Προποντίδας και τότε ο Μιλν μπροστά στο φάσμα της εξόντωσης, ζήτησε βοήθεια από τον Ελληνικό Στρατό.
* Οι ημερομηνία είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα. Με το νέο ήταν 7 Ιουλίου.


1943: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Αυστριακός, γιατρός, βιολόγος, χημικός, Καρλ Λαντστάινερ. Έμεινε γνωστός σαν ο άνθρωπος που ανακάλυψε το 1901 τις ομάδες αίματος (Α,Β,Ø) και έτσι μπορούσαν να γίνουν επιτυχημένες μεταγγίσεις αίματος.  Για την ανακάλυψή του τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ ιατρικής το 1930. Το 1927 ανακάλυψε νέες ομάδες αίματος  (Μ,Ν,Ρ) ανάλογα με τον γονιδιακό τύπο. Η νέα του ανακάλυψη σήμερα, στην πράξη, χρησιμεύει στην σωστή διάγνωση της πατρότητας (τεστ πατρότητας). Ερευνητικά στις γονιδιακές σχέσεις των ανθρωπίνων φυλών. Αυτό που είναι πολύ λίγο γνωστό είναι ότι εκτός από την ενασχόληση του με το αίμα είχε ανακαλύψει, μαζί με τον Κωνσταντίνο Λεβαδίτη και τον Έρβιν Πόπερ, τον ιό της Πολιομυελίτιδας. Η ανακάλυψή του οδήγησε στην δημιουργία του πρώτου εμβολίου κατά της νόσου από τον Τζόνας Σαλκ. Εβραϊκής καταγωγής, είχε βαπτιστεί καθολικός. Ήταν παντρεμένος με την Ελληνίδα Ορθόδοξη Ελένη Λεοπολδίνη Γλαστού με την οποία απέκτησε ένα γιο. Πέθανε από έμφραγμα μέσα στο εργαστήριό του στο Ινστιτούτο Ροκφέλερ στην Αμερική.
Σήμερα γίνονται περίπου 85 εκατομμύρια μεταγγίσεις το χρόνο, σώζωντας αντίστοιχες ζωές. Έχει δημιουργηθεί ένας παγκόσμιος ιστός από Τράπεζες Αίματος για το μακράν από κάθε άλλο πιο αναγκαίο φάρμακο του κόσμου.


←25 Ιουνίου

27 Ιουνίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.