Σαν σήμερα 27 Ιουνίου

1638: Δολοφονείται σε ηλικία 66 ετών με στραγγαλισμό από τους Τούρκους ο Κύριλλος Λούκαρις. Αρχικά Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και μετέπειτα Κωνσταντινουπόλεως (έως και έξι φορές με διαλείμματα). Ο κατά κοινή ομολογία λαμπρότερος Πατριάρχης της Πόλης. Λάμπρυνε την Πατριαρχεία του με την μόρφωση αλλά και τους αγώνες του για τον Ελληνισμό, την παιδεία και την θρησκεία. Κήρυττε πάντα στην δημοτική και ήταν ο πρώτος που παρότρυνε και ενθάρρυνε τη μετάφραση της Αγίας Γραφής στην τότε δημοτική γλώσσα. Ίδρυσε το πρώτο πατριαρχικό τυπογραφείο του οποίου ο εξοπλισμός κατασχέθηκε από τους Τούρκους μετά από παρέμβαση των καθολικών. Συκοφαντήθηκε, απ’ όλον τον θρησκευτικό κόσμο κάθε δοξασίας, πλαστογραφήθηκε από τους καλβινιστές, αφορίστηκε από την ορθόδοξο εκκλησία, απαγορεύτηκε η Αγία Γραφή στη Δημοτική. Μετά από αιώνες και αφού κατέρρευσαν όλα τα ψεύδη, σχεδόν απ’ όλες τις πλευρές, η αδαμάντινη προσωπικότητα του Κυρίλλου Λουκάρεως λαμπρύνει με το φως της το Ελληνικό Έθνος.


1905: Εκδηλώνεται η ανταρσία του θωρηκτού Ποτέμκιν.  Ο καπετάνιος του θωρηκτού αναγκάζει τους ναύτες να φάνε σάπιο κρέας με σκουλήκια. Οι ναύτες αντέχουν στην πίεση για 12 ώρες και μετά αυθόρμητα ξεσπάει η ανταρσία. Κατευθύνονται στην Οδησσό.  Δυο θωρηκτά του στόλου της Βαλτικής διατάσσονται να ζητήσουν από το Ποτέμκιν να παραδοθεί αλλιώς να το βυθίσουν. Το Ποτέμκιν αρνείται να παραδοθεί, μπαίνει ανάμεσα στα δυο θωρηκτά και στην «σιωπηλή ναυμαχία» που ακολουθεί κερδίζει κατά κράτος. Τα πληρώματα των άλλων δυο όχι μόνο αρνούνται να ρίξουν στο Ποτέμκιν αλλά το συνοδεύουν στη Σεβαστούπολη. Το γεγονός μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, από τον σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν.


1913*: Ο Ελληνικός στρατός απελευθερώνει το Σιδηρόκαστρο (Δεμίρ Ισάρ) από τις Βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής.  Μετά την νικηφόρα μάχη Κιλκίς – Λαχανά, κατά την διάρκεια του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου, ο στρατός προχωρώντας Βόρεια για να ενωθεί με τον Γιουγκοσλαβικό ελευθερώνει την πόλη του Σιδηρόκαστρου. Οι Βουλγαροι ξέροντας το αποτέλεσμα της μάχης ξεκίνησαν από την 25η Ιουνίου σφαγές, λεηλασίες, πυρπολήσεις, βιασμούς. Μεταξύ των θυμάτων τους ήταν και ο Μητροπολίτης Μελενίκου και Σιδηροκάστρου Κωνσταντίνος. Την σωρό του την έριξαν σε λάκκο με ασβέστη μαζί με άλλους κληρικούς και εξέχοντες λαϊκούς, ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμοι.
* Οι ημερομηνία είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα, όπως όλες οι ημερομηνίες μαχών και απελευθερώσεως πόλεων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Και αυτό γιατί όλες αυτές οι πόλεις γιόρταζαν με αυτό την επέτειο απελευθέρωσής τους από τότε που ίσχυε, συνεχίζοντας μέχρι και σήμερα στην ίδια ημερομηνία. Με το νέο ήταν 10 Ιουλίου.


1917*: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος με την ορκωμοσία της κυβέρνησής του, που σηματοδότησε το τέλος του Εθνικού διχασμού συστήνει, με Νομοθετικό Διάταγμα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα δυο νέα υπουργεία: Το υπουργείο Γεωργίας και Δημοσίων Κτημάτων (Σημερινό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) και το Υπουργείο Περιθάλψεως (Σημερινό Υπουργείο Υγείας).
Πρώτοι υπουργοί: Στο Γεωργίας ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος. Στο Περιθάλψεως ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας “Πατρίς” Σπυρίδων Σίμος. Ένα από τα ηθικότερα στελέχη της παράταξης των φιλελευθέρων.
* Οι ημερομηνίες των ΦΕΚ και ορκωμοσίας της κυβέρνησης είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα. Με το νέο ήταν 27 Ιουνίου.


1929: Υπογράφεται σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Εθνικής Τράπεζας με την οποία ιδρύεται η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος. Θα επικυρωθεί από την βουλή και θα δημοσιευτεί σαν Νόμος (4332/1929) την 16η Αυγούστου. Η δημιουργία της ήταν προσωπική προσπάθεια και επίτευγμα του Αλέξανδρου Παπαναστασίου απ’ όταν ήταν υπουργός Γεωργίας για να προστατεύσει του αγρότες από τον επεκτατισμό των Τραπεζών. Ο νόμος πέρασε επί κυβερνήσεως Ελ. Βενιζέλου, τιμώντας τον πολιτικό του αντίπαλο, ή «ατμομηχανή» όπως αποκαλούσε ο Βενιζέλος τον Παπαναστασίου. Η ΑΤΕ διαλύθηκε και τέθηκε υπό εκκαθάριση με την 46/27.7.2012 συνεδρίαση της Τράπεζας της Ελλάδος που ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της. Μέρος αυτής μεταβιβάσθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς.


1946: Η διάσκεψη της τετραμερούς επιτροπής των νικητριών δυνάμεων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που πραγματοποιείται στο Παρίσι αποφασίζει την παραχώρηση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Μετά από εισήγηση του υπουργού εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης, Βιατσεσλάβ Μολότωφ εγκρίνεται ομόφωνα από τους άλλους τρεις ομολόγους του να εισαχθεί η παραχώρηση της Δωδεκανήσου στο κείμενο της Συνθήκης των Παρισίων που υπογράφηκε την 10.02.1947. Η κίνηση αυτή δεν είχε κάποιον φιλελληνικό χαρακτήρα. Με αυτό τον τρόπο ο Μολότωφ εξασφάλισε την εδαφική ακεραιότητα των τότε χωρών-δορυφόρων της Σ.Ε. Αλβανίας και Βουλγαρίας από τις Ελληνικές διεκδικήσεις.


1951: Πεθαίνει σε ηλικία 94 ετών ο Εθνικός Ευεργέτης Κωνσταντίνος Σισμανόγλου. Δεύτερος γιος του επίσης ευεργέτη Ιωάννη Σισμανόγλου έκαναν, μαζί με τον αδελφό του Αναστάσιο, τεράστιες ανθρωπιστικές δωρεές στην Ελλάδα. Μετά την μικρασιατική καταστροφή, δώρισαν το τσιφλίκι τους έξω από την Καβάλα για να εγκατασταθούν εκεί και να ζουν απ’ αυτό, 300 οικογένειες προσφύγων. Ίδρυσαν το Σισμανόγλειο στην Αθήνα που πρωτολειτούργησε σαν σανατόριο, ενώ ο αδελφός του Αναστάσιος είχε πεθάνει ήδη από φυματίωση. Στην Κομοτηνή ίδρυσε το Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο. Τάφηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κωνσταντινούπολη.


1976: Εκδηλώνεται αεροπειρατεία στη πτήση 139 της Air France, λίγο μετά την απογείωσή της από το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Αεροπειρατές δυο Παλαιστίνιοι μέλη της PFLP EO και δυο Γερμανοί μέλη της «Revolutionäre Zellen» (Επαναστατικά Κύτταρα). Το δρομολόγιο του αεροπλάνου ήταν Τελ Αβίβ – Αθήνα – Παρίσι. Αναγκάζουν το αεροπλάνο να προσγειωθεί αρχικά στην Βεγγάζη της Λιβύης για ανεφοδιασμό και από εκεί στο αεροδρόμιο Έντεμπε τη πρωτεύουσας της Ουγκάντα, Καμπάλα. Ελευθερώνουν όλους τους ομήρους (143 επιβάτες + 12 πλήρωμα σε σύνολο 260) που δεν ήταν Εβραϊκής καταγωγής. Ζητούν να ανταλλάξουν τους 105, με 40 Παλαιστίνους και 13 άλλους κατάδικους που βρισκόταν σε φυλακές της Κένυα, Γαλλίας, Ελβετίας, Δυτ. Γερμανίας. Η Ισραηλινή Μοσάντ, με διαταγή του πρωθυπουργού του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν, κάνει καταδρομική επιχείρηση στις 3 Ιουλίου 11:00 το βράδυ τοπική ώρα. Σκοτώνει τους τέσσερις αεροπειρατές και τη φρουρά του αεροδρομίου. Από τους ομήρους υπήρξαν 4 θύματα.


1999: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος. Στρατιωτικός, πρωταγωνιστής στο πραξικόπημα  του 1967, μετέπειτα Πρωθυπουργός (13.12.1967 – 08.10.1973), Αντιβασιλέας (21.03.1972 – 31.05.1973) και Πρόεδρος Δημοκρατίας (01.06.1973 – 25.11.1973). Η αντεθνική του δράση ξεκινάει από την κατοχή με τα Τάγματα Ασφαλείας, συνεχίζεται μετά τον εμφύλιο με συμμετοχή του στον ΙΔΕΑ και στο σχέδιο Περικλής. Με την εκδήλωση και στερέωση του πραξικοπήματος, ανέρχεται τα σκαλοπάτια της εξουσίας, αλλά αποκτά και σημαντικά περιουσιακά στοιχεία στο όνομά του και στο όνομα της δεύτερης συζύγου του. Μετά την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών το 1974 και παρά την καταδίκη του από τα δικαστήρια της διάδοχης κατάστασης, της μεταπολίτευσης, επειδή χαρακτήρισαν το αδίκημα στιγμιαίο, τα παράνομα αποκτηθέντα περιουσιακά του στοιχεία δεν δημεύονται αλλά παρέμεινουν σε αυτόν και στη σύζυγό του.


2008: Δημοσιεύεται η τρίτη αναθεώρηση του Συντάγματος του 1975. Είναι το Σύνταγμα που ισχύει σήμερα. Η συγκεκριμένη αναθεώρηση αποτελεί την μικρότερη στην ιστορία του θεσμού μια και τροποποίησε μόνο το ασυμβίβαστο των βουλευτών με κάθε άλλη δραστηριότητα, που είχε θεσμοθετηθεί με την αναθεώρηση του 2001. Περιόρισε το ασυμβίβαστο (Άρθρα 56-57) μόνο σε δραστηριότητες που έθεταν άμεσα ζήτημα ηθικής τάξης, όπως η συμμετοχή σε εργολαβικές, μελετητικές ή προμηθευτικές επιχειρήσεις που αναλάμβαναν έργα ή προμήθειες του Δημοσίου, ΜΜΕ κλπ. Αυτονόητο είναι ότι παρέμειναν στο ασυμβίβαστο οι Δημόσιοι λειτουργοί όπως και οι υπάλληλοι ή Διοικητές του ευρύτερου Δημόσιου τομέα. Επίσης είχε κάποιες τροποποιήσεις, διευκρινιστικές, ως προς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας.


←26 Ιουνίου

28 Ιουνίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.