Σαν σήμερα 28 Ιουνίου

548: Πεθαίνει σε ηλικία 48 ετών, από καρκίνο του μαστού, η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα. Σύζυγος του Ιουστινιανού αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των γυναικών μέσα και έξω από την οικογένεια, βοήθησε και στήριξε τον σύζυγό της στις δύσκολες στιγμές. Η μοναδική βιογραφία της είναι τα «Ανέκδοτα ή Απόκρυφη Ιστορία» του σύγχρονου της ιστορικού Προκόπιου. Η περιγραφή που της κάνει είναι σαν μια γυναίκα χωρίς καμία αιδώ, καμία αναστολή, που από την μικρή παιδική ηλικία είχε εκπορνευτεί. Αν και ο Προκόπιος μισούσε θανάσιμα τη Θεοδώρα λόγω των ανήκουστων για την εποχή φεμινιστικών αντιλήψεων της, οι περιγραφές του, σύμφωνα με παράλληλα ιστορικά στοιχεία, δεν πρέπει να απέχουν και πολύ από την αλήθεια.


1385: Πεθαίνει, από άγνωστη αιτία, σε ηλικία 37 ετών ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ανδρόνικος Δ’ Παλαιολόγος. Πρωτότοκος γιος του Ιωάννη Ε’ Παλαιολόγου, προσπάθησε επανειλημμένα να τον ανατρέψει. Την πρώτη φορά όταν ο Ιωάννης υπέγραψε την υποτέλεια φόρου στον Οθωμανό Σουλτάνο Μουράτ Α’, συνεννοήθηκε με τον γιο του Μουράτ, Σαβτσί Μπέη, να κάνουν ταυτόχρονα κίνημα κατά των πατεράδων τους. Τα κινήματα και των δυο απέτυχαν, οι πατεράδες μετά από μάχες συνέλαβαν τους γιούς τους και ο μεν Μουράτ τύφλωσε και μετά σκότωσε τον γιο του, ενώ ο Ιωάννης πιο φιλεύσπλαχνος έβγαλε το ένα μάτι του Ανδρόνικου και τον φυλάκισε. Το 1376 ο Ανδρόνικος απέδρασε με την βοήθεια των Γενουατών και πήγε στον Μουράτ ζητώντας του στρατό για να ανατρέψει τον πατέρα του με αντάλλαγμα την παραχώρηση της Καλλίπολης. Ο Μουράτ δέχθηκε και του έδωσε πεζικό και ιππικό με το οποίο κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη. Συνέλαβε και φυλάκισε τον πατέρα του και τον αδελφό του Μανουήλ. Το 1379 ο Μανουήλ δραπέτευσε με την βοήθεια των Βενετών και έκανε ακριβώς το ίδιο που είχε κάνει ο Ανδρόνικος για να τους ανατρέψει. Πήγε στον Μουράτ και με την βοήθεια του και των Βενετών ανέτρεψε τον Ανδρόνικο. Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις πήρε τον τίτλο του συναυτοκράτορα και την υπόσχεση ότι ο γιος του Ιωάννης Ζ’ θα ήταν διάδοχος του θρόνου. Οι άλλοι δυο  συναυτοκράτορες Ιωάννης Ε’ και  Μανουήλ Β’ δεν τον άφησαν να ασκήσει ποτέ τα καθήκοντα του τίτλου του.


1834: Δημοσιεύεται ο πρώτος Νόμος για την διαχείριση των αρχαιοτήτων στην Ελλάδα. Προβλέπει την δημιουργία μουσείων και εφοριών με τον κανονισμό λειτουργίας τους. Ορίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των αρχαίων και μέτρα για την προστασία τους. Μπορεί να μοιάζει αστεία πρωτόγονος, αλλά οι βασικές του αρχές και φιλοσοφία, συνεχίζουν να υπάρχουν σε όλους τους τεχνικά εξελιγμένους μεταγενέστερους νόμους. Τα εκθέματα φυλασσόταν στην Αρχαιολογική Εταιρεία, σε Σχολεία και Εκκλησίες. Το πρώτο Μουσείο που κτίστηκε ήταν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που θεμελιώθηκε το 1866, κατασκευάστηκε μια πτέρυγά του μέχρι το 1874 και αποπερατώθηκε το 1889 . Τα πρώτα εκθέματα για το κοινό παρουσιάστηκαν το 1946.


1846: Ο Adolphe Sax πατεντάρει το σαξόφωνο, σε δυο ομάδες από επτά όργανα η κάθε μια. Το όργανο μέχρι σήμερα υπάρχει σε πολλές παραλλαγές, ανάλογα με τις οκτάβες που αποδίδει, αλλά και το είδος της μουσικής για την οποία έχει κατασκευαστεί.


1903: Παραιτείται η 15θήμερη «σταφιδική» κυβέρνηση Γ. Θεοτόκη, ενώ έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή. Αιτία τα εκτεταμένα επεισόδια από αγρότες της Ηλείας για την σταφίδα. Σε αυτά χιλιάδες οπλισμένοι αγρότες είχαν καταλύσει το κράτος στον Πύργο, συγκρούσθηκαν με τον στρατό, και χρειάστηκε η κατευναστική επέμβαση των τοπικών βουλευτών που με αρκετές υποσχέσεις κατάφεραν να ηρεμήσουν τους εξαγριωμένους γεωργούς. Σχηματίζεται κυβέρνηση μειοψηφίας, σαν αναγκαστική λύση με ανοχή από την Βουλή λόγω των γεγονότων, υπό τον Δ. Ράλλη. Την 6η Δεκεμβρίου, μετά από διακοπές (θερινές και αναγκαστικές) της Βουλής, θα την διαδεχθεί πάλι κυβέρνηση Γ. Θεοτόκη.


Το πιστόλι που ξεκίνησε το Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στοίχισε 21 εκατομμύρια ζωές.

1914: Ο Αρχιδούκας Φραγκίσκος Φερδινάνδος και η γυναίκα του Σοφία δολοφονούνται στο Σεράγεβο. Ήταν η αφορμή και σε μεγάλο μέρος η αιτία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όλη η διαδρομή του αυτοκινήτου του Φερδινάνδου ήταν παγιδευμένη από μέλη της οργάνωσης «Μαύρη Χειρ«. Πρώτα δέχτηκε επίθεση με χειροβομβίδα την οποία πρόλαβε και πέταξε μακριά από το αυτοκίνητο ο ίδιος φωνάζοντας στη φρουρά του: «Έτσι υποδέχεστε τους καλεσμένους σας;  με βόμβες;». Το αυτοκίνητο επιτάχυνε αλλά ο οδηγός έκανε μια λάθος στροφή και  έκανε όπισθεν για να επιστρέψει στο κεντρικό δρόμο. Τότε πλησίασε ο 19χρονος Gavrilo Princip με ένα πιστόλι FN Model 1910. Πυροβόλησε πρώτα τη γυναίκα του Σοφία στη κοιλιά και μετά τον ίδιο στο σβέρκο. Οι τελευταίες λέξεις του Αρχιδούκα στον μεγάλο έρωτα της ζωής του, που για χάρη της είχε διακινδυνέψει θέση και συμμαχίες ήταν «Μην πεθάνεις αγάπη μου, ζήσε για τα παιδιά μας.»


1919: Υπογράφεται η Συνθήκη των Βερσαλλιών, για τον τερματισμό του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ Γερμανίας και Συμμαχικών δυνάμεων. Στη συνέχεια τη ανακωχής που υπογράφηκε στο δάσος της Κομπιέν, αρχίζουν στο Παρίσι οι διαπραγματεύσεις για την διανομή της λείας και την ανακατάταξη των διεθνών συσχετισμών δυνάμενων. Στην Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων, όπως ονομάστηκε, συμμετείχαν τα κράτη της Αντάντ και οι ΗΠΑ, αλλά και προσκεκλημένες χώρες, που είχαν βοηθήσει τις συμμαχικές δυνάμεις κατά την διάρκεια του πολέμου.  Η Συνθήκη έριχνε την ευθύνη του πολέμου στην Γερμανία, την υποχρέωνε σε αφοπλισμό, σε απώλεια εδαφών προς όφελος των γειτόνων της και σε καταβολή αποζημιώσεων 131 δισ. μάρκων της εποχής εκείνης. Η τελευταία πληρωμή έγινε στις 03.10.2010. Τμήμα της συνθήκης περιείχε την δημιουργία της Κ.τ.Ε. που θα επέβλεπε την τήρηση των όρων της συμφωνίας αλλά και την αποφυγή μελλοντικών πολέμων.

Στην Συνθήκη αυτή υπήρχε μεταξύ των άλλων άρθρων (Άρθρο 87) η δημιουργία ενός νέου κράτους: Της Πολωνίας. Δημιουργήθηκε από εδάφη που αποσπάσθηκαν από Γερμανία, Αυστρία και Ρωσία. Αυτό διέγειρε το ρεβανσισμό των τριών χωρών που νέμονταν τον χώρο του Πολωνικού Έθνους. Η Σοβιετική Ένωση και η Γερμανία το 1939 υπέγραψαν το σύμφωνο Μολότωφ-Ρίμπεντροπ που περιλάμβανε την από κοινού επίθεση και εκ νέου διαμοιρασμό της Πολωνίας. Έτσι δόθηκε το εναρκτήριο λάκτισμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.


1987: Βομβαρδίζεται από το Ιράκ με χημικά (αέριο μουστάρδας) η πόλη Σαρνταστ του Ιράν. Οι νεκροί εκείνης της ημέρας ελάχιστοι (20) μια και το αέριο μουστάρδας δεν προξενεί άμεσα τον θάνατο. Θα μπορούσε να μην υπάρχει κανείς. Αυτό το αέριο προξενεί άμεσα μόνο φλύκταινες (φουσκάλες με πύον) στο δέρμα. Αλλοιώνει όμως το DNA των κυττάρων με αποτέλεσμα να εμφανίζεται σε βάθος χρόνου (που εξαρτάται από τον βαθμό προσβολής) καρκίνος. Από αυτούς που νοσηλεύτηκαν οι 130 έχουν πεθάνει (στοιχεία 2007). Από τους 8.000 που προσβλήθηκαν και δεν νοσηλεύτηκαν αλλά τους δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε εξωτερικά ιατρεία δεν υπάρχει κανένα στοιχείο.
Ο βομβαρδισμός έγινε κατά την διάρκεια του πολέμου Ιράκ-Ιράν. Οι 37.000 κάτοικοί του είναι Κούρδοι. Ο Σαντάμ Χουσεΐν συστηματικά βομβάρδιζε τις πόλεις των Κούρδων μέσα στο κράτος του με χημικά, ώστε να δημιουργεί κύμα φυγής των κατοίκων τους (Εθνοκάθαρση). Μόνο που αυτή τη φορά υπολόγισε πολύ λάθος. Το Σαρνταστ παρ’ όλο που ήταν πολύ κοντά στα σύνορα ήταν και παρέμεινε μέχρι το τέλος του πολέμου Ιρανικό.


1988: Δολοφονείται από την 17 Ν, ο Αμερικανός ναυτικός ακόλουθος της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ουίλιαμ Έντουαρντ Νορντίν. Ο 51χρονος δολοφονήθηκε με τηλεχειριζόμενη έκρηξη παγιδευμένου οχήματος, ενώ περνούσε δίπλα του με το δικό του θωρακισμένο όχημα. Η 17 Ν με προκήρυξή της που είχε ημερομηνία 14.6.1988 αναλάμβανε την ευθύνη.


2015: Κλείνουν, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όλες οι Τράπεζες της Ελλάδας, λόγω έλλειψης ρευστότητας (Τραπεζική αργία). Αν και η ΠΝΠ όριζε ημερομηνία επαναλειτουργίας τους την 6η Ιουλίου, επαναλειτούργησαν, πάλι με νέα ΠΝΠ την 20η Ιουλίου 2015 και με ασφυκτικούς σχεδόν περιορισμούς στο είδος και τα ποσά των συναλλαγών. Οι περιορισμοί περιοριζόταν σταδιακά χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν αρθεί τελείως. Το κλείσιμο έγινε μια εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα για την αποδοχή ή όχι των όρων του νέου μνημονίου που ζητούσαν οι δανειστές για να συνεχίσουν την δανειοδότηση της Ελλάδας. Είχαν φροντίσει να μην επεκτείνουν τα κεφάλαια Τραπεζικής ρευστότητας και είχαν μπλοκάρει την χορήγηση της δόσεως του τρέχοντος δανείου, με αιτιολογικό την μη τήρηση από μέρους της Ελλάδας του μνημονίου. Η επαναλειτουργία επιτεύχθηκε μετά από την ψήφιση, κατ΄ απαίτηση του Euro Sumit, των προαπαιτουμένων (επανοικοδόμηση εμπιστοσύνης με την Ελλάδα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Euro Sumit η οποία συμπεριλήφθηκε στον Νόμο) την 16η Ιουλίου, οπότε άρχισε πάλι η ροή χρημάτων προς την Ελλάδα.


←27 Ιουνίου

29 Ιουνίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.