Σαν σήμερα 30 Ιουνίου

311 π.Χ.: Στη μάχη του ποταμού Ιμέρα (σημερινός Σάλσο) οι Έλληνες Συρακούσιοι υπό τον Αγαθοκλή γνωρίζουν την ήττα από τους Καρχηδόνιους του Αμίλκα. Αρχικά με αιφνιδιαστική επίθεση στο στρατόπεδο των Καρχηδονίων οι Έλληνες σχεδόν είναι οι νικητές όταν καταφθάνουν στο πεδίο της μάχης μη αναμενόμενες ενισχύσεις Καρχηδονίων. Με βαρύτατες απώλειες ο Αγαθοκλής αποσύρεται με το εναπομείναν στράτευμα στις Συρακούσες, όπου οχυρώθηκε. Ο Αμίλκας έκανε προσπάθεια να πολιορκήσει την πόλη, αλλά όταν κατάλαβε ότι ματαιοπονούσε λόγω της επάρκειας της σε υπερασπιστές και σε προμήθειες εγκατέλειψε την προσπάθεια. Αντί γι’ αυτό κατέλαβε όλη την υπόλοιπη Σικελία.


763: Στην μάχη της Αγχιάλου (σημερινή Πομόριε στην Βουλγαρία), ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Ε΄ νικά τον Βούλγαρο χαγάνο Τέλετς. Ο τελευταίος είχε εισβάλει σε Βυζαντινά εδάφη λεηλατώντας και καταστρέφοντας. Ο Κωνσταντίνος με 800 πλοία γεμάτα μόνο ιππικό (9600 ιππείς) κατευθύνθηκε από την Κωνσταντινούπολη στην Αγχίαλο για να βγει στα μετόπισθεν του αντιπάλου. Το πληροφορήθηκε έγκαιρα ο Τέλετς και έπιασε όλες τις οχυρές θέσεις και υψώματα γύρω από την πόλη. Βλέποντας ότι ο Κωνσταντίνος στερούνταν πεζικού κατέβηκε στην πεδιάδα για να τον αντιμετωπίσει. Μοιραίο λάθος που εκμεταλλεύτηκε ο αυτοκράτορας. Έπειτα από σκληρή μάχη, που κράτησε 10 ώρες, με βαριές απώλειες κι απ’ τις δυο μεριές ο Κωνσταντίνος διέλυσε τα στρατεύματα του Τέλετς, ο οποίος μετά βίας διέφυγε τον θάνατο ή την αιχμαλωσία.


1884: Εγκαινιάζεται ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Πελοποννήσου. Το σχέδιο, νεοκλασσικό, είναι ομάδας Γάλλων αρχιτεκτόνων με επικεφαλής τον Alfred Rondel. Την τελική πινελιά (την προσθήκη των τρούλων με αφαίρεση της σκεπής στα σημεία που τοποθετήθηκαν, αλλά και εσωτερικών δομικών αλλαγών) θα βάλει ο Ερνέστος Τσίλερ το 1912-13. Τα στοιχεία Art Nuveau που πρόσθεσε δεν το έκανε από συμπάθεια προς την τεχνοτροπία, αλλά χάριν ομοιογένειας (σαν χαρακτηριστικά αναφοράς) με άλλους σιδηροδρομικούς σταθμούς όπως αυτών της Μόσχας, της Κωνσταντινούπολης, της Τουλούζης, της Βάρνας κ.α..  Ο σταθμός αναπαλαιώθηκε το 2005. Στις προθέσεις των κυβερνήσεων είναι να λειτουργήσει σαν σιδηροδρομικό μουσείο κάποτε στο μέλλον. Ήταν η δεύτερη σιδηροδρομική γραμμή της Ελλάδας, εκτός Αθηνών, που έμπαινε σε λειτουργία μετά από αυτή των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων που είχαν λειτουργήσει από τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Τα δυο έργα λειτούργησαν σε δυο χρόνια από την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων. Το μειονέκτημα τους ήταν ότι ήταν ξεκομμένα το ένα από το άλλο μια και για την κύρια γραμμή (σύνδεσης της Ελλάδας με το εξωτερικό) δεν είχε παρθεί καμία απόφαση λόγω σύγκρουσης τοπικών και πολιτικών συμφερόντων.


1908: Έκρηξη μετεωρίτη σε ύψος 5-10 km πάνω από την Tunguska της Σιβηρίας ισοπεδώνει τα πάντα σε μια επιφάνεια 2.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ήταν περίπου 1.000 φορές δυνατότερη από την έκρηξη της Χιροσίμα. Δημιούργησε σεισμό μεγέθους 5.0 της κλίμακας Ρίχτερ. Το ωστικό κύμα ανιχνεύτηκε σαν μεταβολή πίεσης του αέρα στην Μ. Βρετανία. Υπολογίζεται ότι η διάμετρός του δεν ξεπερνούσε τις λίγες δεκάδες μέτρα και υποθέτουν ότι εξεράγη λόγω της μεγάλης θερμοκρασίας που είχε αναπτυχθεί κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα. Από τότε αρχίσαν οι σκέψεις για προστασία από τέτοιες τυχαίες «συναντήσεις».


1913*: Το πρώτο ολοκαύτωμα του Δοξάτου. Οι Βούλγαροι οδηγούμενοι από ήττα σε ήττα κατά την διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου, σκοτώνουν 650 από τους 1500 κατοίκους του Δοξάτου, λεηλατούν και καίνε όλες τις οικοδομές, 240 σπίτια και 80 καταστήματα, της μέχρι τότε ακμάζουσας κωμόπολης. Την επομένη ο Ελληνικός στρατός εισέρχεται στη Δράμα. Το Δοξάτο θα υποστεί άλλες δυο καταστροφές από τους Βούλγαρους. Το καλοκαίρι του 1917 και το 1941.
* Οι ημερομηνίες είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα, όπως όλες οι ημερομηνίες μαχών και απελευθερώσεως πόλεων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Και αυτό γιατί όλες αυτές οι πόλεις γιόρταζαν με αυτό την επέτειο απελευθέρωσής τους από τότε που ίσχυε, συνεχίζοντας μέχρι και σήμερα στην ίδια ημερομηνία. Με το νέο έγινε 13 Ιουλίου.


1919: Πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ο John Strutt 3ος Βαρώνος του Rayleigh. Άγγλος φυσικός που μαζί με τον William Ramsey ανακάλυψαν το χημικό στοιχείο Αργό (Argon). Για την ανακάλυψή τους βραβεύτηκαν με βραβείο Νόμπελ. Εκτός από αυτό βρήκε την αιτία του μπλε χρώματος της ατμόσφαιρας που σήμερα ονομάζεται διάχυση του Rayleigh. Βρήκε το τρόπο που ο άνθρωπος εντοπίζει την πηγή του ήχου, χρησιμοποιώντας την διαφορά μήκους κύματος και την διαφορά έντασης, ανάμεσα στα δυο ξεχωριστά κέντρα ακοής που είναι τα αυτιά. Προέβλεψε (θεωρητικά) την ύπαρξη επιφανειακών κυμάτων σε κάθε μέσον μετάδοσης κυμάνσεων (αέριο, υγρό, στερεό). Αυτό έχει εφαρμογή από τα ακουστικά κύματα, τα κύματα της θάλασσας, έως τα σεισμικά. Προς τιμή του έχουν πάρει το όνομά του ο αριθμός Rayleigh για την θερμότητα, η μονάδα μέτρησης Rayleigh στην αστρονομία, ο νόμος του Rayleigh, δικός του είναι, στον ηλεκτρομαγνητισμό, και άλλοι δέκα όροι της φυσικής, μικρότερης σημασίας.


1934: Η νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών.
Ο Χίτλερ αποφασίζει να καθαρίσει το κόμμα του από αυτούς που θεωρούσε αντιπάλους του, ή ότι θα του δημιουργούσαν πρόβλημα στα μελλοντικά σχέδιά του. Έτσι με εργαλείο τα SS εκτελεί την ηγεσία των Ταγμάτων Εφόδου Sturmabteilung, της παραστρατιωτικής οργάνωσης που τον βοήθησε να ανέλθει στην εξουσία, αλλά και άλλους. Στις 3 ημέρες που διήρκεσε η ‘νύχτα’ εκτελέστηκαν περίπου 200 άτομα. Μεταξύ αυτών και οι: Kurt von Schleicher ο τελευταίος καγκελάριος της Γερμανίας στο μεσοπόλεμο, Karl Ernst,  Gustav Ritter von Kahr δεξιός συντηρητικός πολιτικός αντίπαλος του Χίτλερ, Gregor Strasser ηγετικό στέλεχος των ναζί που είχε εγκαταλείψει το κόμμα το 1932 και βέβαια ο Ernst Röhm διοικητής των Sturmabteilung.


1948: Καταστρεπτικός σεισμός μεγέθους 6.7 της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει την πόλη της Λευκάδας. Είχε προηγηθεί σεισμός ίδιου ακριβώς μεγέθους στις 22 Απριλίου, στα νότια του νησιού, που είχε δημιουργήσει  αρκετές καταστροφές στην περιοχή. Ο δεύτερος κτυπάει την πόλη. 7 νεκροί και 100 τραυματίες είναι ο απολογισμός σε ζωές. Γκρεμίστηκαν ή έγιναν ακατοίκητες 280 οικοδομές, 880 έπαθαν σοβαρές ζημιές και 150 ελαφρύτερες.


1949: Λόγω θανάτου του πρωθυπουργού Θεμιστοκλή Σοφούλη, παραιτείται η συμμαχική κυβέρνηση, που είχε δημιουργηθεί μετά την «επτακέφαλο». Η νέα κυβέρνηση που ορκίζεται, είναι κυβέρνηση συνασπισμού. Πρωθυπουργός είναι ο εξωκοινοβουλευτικός αντιπρόεδρος της προηγούμενης. Ο τραπεζικός Αλέξανδρος Διομήδης. Την 17 Νοεμβρίου θα κηρύξει αναστολή εξυπηρετήσεως των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας. Θα παραιτηθεί την 6 Ιανουαρίου 1950, προκειμένου να σχηματισθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση για την διενέργεια εκλογών. Ήταν η πρώτη από τις 7 κυβερνήσεις που γνώρισε η Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο (το 1950). Πανελλήνιο ρεκόρ, που δεν έχει καταρριφθεί μέχρι σήμερα.


1955: Γίνονται τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες. Έργο του γλύπτη Βάσου Φαληρέα. Όλη η σύνθεση είναι δωρεά από το «Τάγμα των Ιπποτών των Θερμοπυλών». Ο γλύπτης είχε αρχίσει την εργασία κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου και την ολοκλήρωσε κατά την διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τον πόλεμο, λόγω θανάτου του αρχικού δωρητή απευθύνθηκε στην ΑΧΕΠΑ. Αυτή βρήκε 300 ομογενείς Μανιάτες που ο καθένας τους δώρησε από 300 δολάρια. Χρίσθηκαν από την ΑΧΕΠΑ με τον βαρύγδουπο τίτλο και το άγαλμα (όλη η σύνθεση) ήταν έτοιμο να στηθεί στην Σπάρτη που ήταν και ο αρχικός προορισμός του. Λόγω της γυμνότητας του αγάλματος ο τότε μητροπολίτης Μονεμβασιάς και Σπάρτης αντέδρασε. Τότε οι 300 δωρεοδότες αποφάσισαν την τοποθέτησή του στον χώρο που δόθηκε η ιστορική μάχη. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον βασιλιά Παύλο. Αργότερα φιλοτεχνήθηκε, πάλι από τον Φαληρέα, ένα άγαλμα του Λεωνίδα, ντυμένου, που τοποθετήθηκε το 1968 στην Σπάρτη.


1993: Ο μέχρι την 14η Απριλίου 1992 υπουργός εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς ιδρύει το κόμμα της Πολιτικής Άνοιξης. Ο λόγος της αποπομπής, στην ουσία, του κ. Σαμαρά από το υπουργείο των εξωτερικών ήταν η ονομασία της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης την 13η Φεβρουαρίου 1993 είχε δηλώσει για την ονομασία της Β. Μακεδονίας:: “Το όνομα δεν έχει μεγάλη σημασία. Σε δέκα χρόνια κανείς δεν θα το θυμάται”. Ο Α. Σαμαράς αποχωρεί από το κοινοβουλευτικό σχήμα της Ν.Δ. κατηγορώντας των πρωθυπουργό για Εθνική Μειοδοσία. Σαν αιτία της πράξης του πιθανολογεί οικονομικό σκάνδαλο παράνομης συναλλαγής με την γείτονα χώρα (πετρέλαια Μαμιδάκης). Συνεχίζει να στηρίζει όμως την Ν.Δ. Όταν αισθάνθηκε αρκετά ισχυρός μετά την προσχώρηση στελεχών από την Ν.Δ. αλλά και από άλλες παρατάξεις τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του Κ. Μητσοτάκη οδηγώντας την χώρα σε εκλογές την 10η Οκτωβρίου 1993 που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα του σ’ αυτές τις εκλογές ήλθε τρίτο και πέτυχε εκπροσώπηση στην βουλή με 10 έδρες. Στις Ευρωεκλογές του 1994 πάλι τρίτο βγάζοντας 2 ευρωβουλευτές. Γρήγορα ήλθε η απαξίωση και η πτώση των ποσοστών. Έτσι οδηγήθηκε στο πολιτικό φθινόπωρο των εκλογών του 1996 που δεν πέτυχε εκπροσώπηση στην βουλή, μέχρι που αδρανοποιήθηκε τελείως. Επίσημα έπαψε να υπάρχει το 2004.  Ο κ. Σαμαράς όπως και πολλά στελέχη του επέστρεψαν στην Ν.Δ. Αν και είχε αρκετές διαφορές σε πολλούς τομείς της πολιτικής το κόμμα έμεινε στην ιστορία σαν μονοθεματικό με το θέμα της Μακεδονίας. Ο αρχηγός του έγινε αρχηγός της ΝΔ και οδήγησε το κόμμα σε νίκη αλλά χωρίς αυτοδυναμία το 2012. Αν και αδύναμη η νίκη, ήταν σημαντικότατο επίτευγμα μια και το κόμμα του ήταν το ένα από τα δυο συνυπεύθυνα κόμματα της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε σήμερα.


←29 Ιουνίου

1 Ιουλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.