Σαν σήμερα 1 Ιουλίου

1828: Δημιουργείται, με προφορική εντολή του Ι. Καποδίστρια, Λόχος Ευελπίδων με Διοικητή τον Ιταλό Λοχαγό Σαλτάλι. Παραγκωνίζει έτσι τον Κάρολο Φαβιέρο, που είχε υπογράψει συμφωνία, για την δημιουργία Στρατιωτικής Ακαδημίας. Πιθανολογείται ότι το έκανε γιατί δεν ήθελε να ανακατευτούν οι Γάλλοι με την γενικότερη οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Στρατού.  Θα εκδώσει διάταγμα με τα στοιχειώδη οργανωτικά στις 21 Δεκεμβρίου.


1875: Η Ελλάδα γίνεται μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Ταχυδρομείων που είχε ιδρυθεί ένα χρόνο πριν. Αυτή η ειδική υπηρεσία, σήμερα, του ΟΗΕ συστήθηκε τότε για να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες διακίνησης αλληλογραφίας και δεμάτων στον κόσμο.


1878: Υπογράφεται και το παράρτημα της «Σύμβασης» της Κύπρου μεταξύ Μ. Βρετανίας και Τουρκίας. Όπως και η Σύμβαση είναι άκυρο αφού τα δυο αυτά κείμενα δεν δημοσιοποιήθηκαν επίσημα ποτέ, αλλά αφέθηκε να διαρρεύσουν εκ των έσω. Πολύ πιθανό μάλιστα να είναι και πλαστογραφημένα ως προς την ημερομηνία και τις υπογραφές. Με αυτά η Βρετανία είχε πάρει την νομή και χρήση της Κύπρου ενώ η κυριότητα παρέμενε στην Τουρκία. Το παράρτημα εκτός από κάποιες αποσπασματικές διευκρινίσεις για τα θρησκευτικά και ιδιοκτησιακά δικαιώματα των μουσουλμάνων κατοίκων του, δεν ανέφερε τίποτε για τους Έλληνες που ήταν η συντριπτική πλειοψηφία. Την υποψία ότι το έγγραφο δεν είναι γνήσιο, ενισχύει η ακροτελεύτια διάταξη του παραρτήματος: Ότι αν η Ρωσία επιστρέψει στην Τουρκία τις περιοχές της Αρμενίας που είχε καταλάβει, τότε η Αγγλία θα εκκενώσει το νησί. Δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, άλλο παράδειγμα συμφωνίας, ούτε σε συμφωνητικό μεταξύ ιδιωτών, που η προϋπόθεση ισχύος της συμφωνίας να είναι το τελευταίο άρθρο ενός παραρτήματος που υπογράφεται με ένα μήνα σχεδόν καθυστέρηση από την Σύμβαση.
Με αυτή τη «Σύμβαση» είχε προσχηματικά νομιμοποιηθεί η Αγγλία για να συμμετέχει στις συζητήσεις, να είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις των Συνθηκών Ζυρίχης Λονδίνου και μέσα από αυτές να νομιμοποιήσει κανονικά αυτή τη φορά τις βάσεις της στην Κύπρο. Την ακυρότητα, πάνω απ’ όλα, αυτών των μη δημοσιοποιημένων εγγράφων (non papers), εξόφθαλμα, δεν εντόπισαν κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων κανείς από τα δυο κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν από Ελληνικής πλευράς: Ο υπουργός εξωτερικών Ευ. Αβέρωφ και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Παρά ταύτα το non paper της Σύμβασης με το παράρτημα παράγει αποτέλεσμα: Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Μ. Βρετανίας στην Κύπρο μέχρι την έναρξη ισχύος των Συνθηκών Ζυρίχης-Λονδίνου, ήταν δυνάμεις κατοχής. Οι διώξεις και εκτελέσεις Κυπρίων ήταν εγκλήματα πολέμου. Η Βρετανία χρωστάει πολεμικές αποζημιώσεις προς κάθε παθόντα (ή τους συγγενείς του) από αυτή την κατοχή. Οι Συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου είναι άκυρες ως προς την συμμετοχή της Μ. Βρετανίας. Οι βλάβες που προέκυψαν απ’ αυτήν την συμμετοχή είναι αντικείμενο για απαιτητές αποζημιώσεις.


1913*: Μετά από 529 χρόνια σκλαβιάς, απελευθερώνεται η Δράμα. Το 21° Σύνταγμα μετά από 24ωρη μάχη στην Αλιστράτη με τους κομιτατζήδες, μπαίνει θριαμβευτικά στη Δράμα. Έλληνες, Τούρκοι, Εβραίοι το υποδέχονται με δάκρυα χαράς στα μάτια, μετά από όσα είχαν περάσει κάτω από τον Βουλγαρικό ζυγό. Οι Βούλγαροι όμως είχαν προλάβει. Βλέποντας από την προηγούμενη μέρα ότι χανόταν η παρτίδα καίνε και σφάζουν το Δοξάτο. Το χωριό που ήταν το κέντρο της  αντίστασης επί κατοχής τους.
* Οι ημερομηνίες είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα, όπως όλες οι ημερομηνίες μαχών και απελευθερώσεως πόλεων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Και αυτό γιατί όλες αυτές οι πόλεις γιόρταζαν με αυτό την επέτειο απελευθέρωσής τους από τότε που ίσχυε, συνεχίζοντας μέχρι και σήμερα στην ίδια ημερομηνία. Με το νέο έγινε 14 Ιουλίου.


1944: Αρχίζει το νομισματικό και χρηματοπιστωτικό συνέδριο του Bretton Woods των ΗΠΑ. Διαρκεί μέχρι τις 22 Ιουλίου, συμμετέχουν 730 αντιπρόσωποι από τις 44 συμμαχικές χώρες του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Αποφασίζεται: να καταργηθεί ο χρυσός από το σύστημα ισοτιμιών και την θέση του να πάρει το δολάριο. Επίσης αποφασίζει την ίδρυση του ΔΝΤ (IMF) και της Διεθνούς Τράπεζας (WBG). Την Ελλάδα που βρισκόταν υπό κατοχή εκπροσώπησε για λογαριασμό της Ελληνικής Κυβέρνησης του Καΐρου ο Κυριάκος Βαρβαρέσος. Στη πενταμελή αντιπροσωπεία συμμετείχε σαν τεχνικός σύμβουλος και ο τότε βοηθός καθηγητή και ναύτης του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Ανδρέας Παπανδρέου.


1959: «Από 1ης Ιουλ. 1959 είναι υποχρεωτική εν Ελλάδι η χρήσις του χιλιογράμμου (πρωτεύουσα μονάς μετρήσεως της μάζης ήτοι του βάρους) και των πολλαπλασίων και υποπολλαπλασίων αυτού (δευτερούουσαι μονάδες μετρήσεως μάζης).»
Έτσι από εκείνη την ημέρα καταργείται η χρήση της οκάς που ήταν η μέχρι τότε μονάδα βάρους στην Ελλάδα από το 1827. Η αντιστοίχησή της με το κιλό είχε γίνει από τις 19 Μαΐου. Το Νομοθετικό Διάταγμα ήταν στο ίδιο ΦΕΚ (131/30.06.59  άρθρο 2.3) με την αντικατάσταση του πήχυ με το μέτρο.


1974: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Χουάν Περόν, ο πιο λαοφιλής δικτάτορας – πολιτικός που πέρασε στην Ιστορία. Φυλακίστηκε στην χώρα του, ανατράπηκε από πραξικοπηματίες,  αφορίστηκε από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, έζησε για πολλά χρόνια στην εξορία, επανήλθε και ξαναεκλέχτηκε πρόεδρος της Αργεντινής. Ο περονισμός ήταν το ισχυρότερο πολιτικό ρεύμα της χώρας. Μετά τον θάνατό του και ενώ πρωθυπουργός της χώρα ήταν η τρίτη σύζυγός του Ισαβέλα Περόν, ακολούθησε πραξικόπημα, που επέβαλε στη χώρα το πιο στυγνό δικτατορικό καθεστώς που γνώρισε η Νότια Αμερική.


1991: Ο πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας Βάτσλαβ Χάβελ αναγγέλλει από την Πράγα την διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Από τότε αναιρείται αυτόματα και ο λόγος ύπαρξης του ΝΑΤΟ, που από τότε «εφευρίσκει» συνεχώς νέους εχθρούς της ανθρωπότητας, δηλαδή λόγους συνέχισης της ύπαρξής του.


1997: Το Χονγκ Κονγκ επιστρέφεται στην Κίνα, μετά από 156 χρόνια, σύμφωνα με την Συνθήκη του Chuenpee. Θα παραμείνει ανεξάρτητο σε όλα εκτός από την εθνική άμυνα και την εξωτερική πολιτική, που θα είναι υπεύθυνη η Κίνα, για τουλάχιστον 50 χρόνια ακόμη.


2001: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Νικολάι Μπασόφ, Σοβιετικός φυσικός στην κβαντική μηχανική. Για τις εργασίες του που οδήγησαν στην ανάπτυξη των ακτίνων Laser και Maser μοιράστηκε το βραβείο Νόμπελ φυσικής, με τον «πατέρα» του Laser Αλέξαντερ Προχόρωφ.


2011: Δημοσιεύεται και ισχύει από εκείνη την μέρα το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που είχε ψηφιστεί από την βουλή την 29η Ιουνίου. Ήταν οι όροι των δανειστών μας, για επιπλέον πληρωμή σε είδος για την εξυπηρέτηση που είχε γίνει στην Ελλάδα να δανειστεί με εύλογο τόκο από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ με το πρώτο μνημόνιο. Το Μεσοπρόθεσμα είναι επιπλέον μέτρα, αυτών του πρώτου μνημονίου για να εξυγιανθεί, εννοείται, η Ελληνική Οικονομία. Στην ουσία είναι το πρόσχημα για ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας. Αυτή είναι η πραγματική αμοιβή αυτών που μας δάνεισαν. Το μέτρο της απόλυσης προσωπικού που αναφερόταν στο πρώτο μνημόνιο στα πλαίσια μείωσης του Δημόσιου Τομέα δεν εφαρμόστηκε. Χρησιμοποιήθηκε όμως, προβαλλόμενο κατά κόρον μέσα από τα ΜΜΕ, σαν μπαμπούλας, για την εξουδετέρωση αντιδράσεων για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά κυρίως για τον βασικό του στόχο: Την Δημόσια Περιουσία Έτσι παραθέτει κάποιους αυθαίρετους αριθμούς για να στηρίξει τα οφέλη από αυτή την πολιτική που βέβαια ούτε κατά προσέγγιση επαληθεύτηκαν μέχρι σήμερα και έρχεται στο ζουμί: Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Λεπτομερές και ξεκάθαρο, με προσδιορισμό κατ’ έτος της Δημόσιας περιουσίας (είτε Νομικά Πρόσωπα, είτε ακίνητη περιουσία) που θα εκποιείται.
Το όργανο που θα εκποιούσε αυτή την περιουσία δημιουργείται με ξεχωριστό Νόμο που ψηφίστηκε πάλι την ίδια μέρα: Ιδρύεται το ΤΑΙΠΕΔ. Το «ΤΑΜΕΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.» παρά τον σκοπό της ίδρυσής του που είναι η «αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και των Δημοσίων Επιχειρήσεων» (άρθρο 1), το μοναδικό που έκανε και κάνει μέχρι σήμερα είναι εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Κράτους. Όπως έκανε μέχρι σήμερα με τον ΟΠΑΠ, το IBC, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το Ελληνικό και όπως σκοπεύουν να κάνουν με Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, περιφερειακά λιμάνια κλπ.Το ΤΑΙΠΕΔ σαν γνήσια Δημόσια Επιχείρηση το πρώτο τρίμηνο του 2014 είχε έλλειμμα 1,01€ εκ.
Όλα αυτά φάνηκαν τόσο χρήσιμα για την εξυγίανση της Ελληνικής Οικονομίας τόσο, ώστε να χρειαστεί τον Φεβρουάριο του 2012 δεύτερο δάνειο με ταυτόχρονα κούρεμα των ομολογιών του Δημοσίου 10 μήνες μετά τα μέτρα, που συνοδευόταν από νέο μνημόνιο (επέκταση του ξεπουλήματος). Και ένα άλλο (το τελευταίο μέχρι σήμερα) το 2015. Έτσι σήμερα (την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές) και μετά απ’ όλα τα μέτρα που πήραμε και τα ξεπουλήματα που κάναμε όχι καθ’ υπόδειξη αλλά κατ’ εντολήν των δανειστών μας χρωστάμε μόνο 351.166.672.000 € (194,24% του ΑΕΠ) με το χρέος να αυξάνει κατά 589€ κάθε δευτερόλεπτο. Αν το συγκρίνετε με τα 150€ δισ. το 2010 που δηλώσαμε αδυναμία εξυπηρέτησής του και ζητήσαμε την βοήθεια της διεθνούς Οικονομικής Κοινότητας και τα μέτρα που πάρθηκαν για την μείωσή του έρχεται αυθόρμητα στο μυαλό η ακόμη πιο αυθόρμητη έκρηξη κάποια στιγμή της Προέδρου του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ: Σκάστε τα κορόιδα, αλλιώς…


←30 Ιουνίου

2 Ιουλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.