Σαν σήμερα 2 Ιουλίου

1566: Πεθαίνει σε ηλικία 62 ετών ο Νοστράδαμος, φαρμακοποιός, γνωστός σε όλο το κόσμο από τις προφητείες του. Αληθινές ή ψεύτικες, δεν έχουν καμία αξία για τον άνθρωπο, όπως όλες οι άλλες, αφού το είδος μας, παρά το φαινομενικό ενδιαφέρον του, έχει αδιαφορήσει διαχρονικά ακόμη και για εφευρέσεις  που θα του έκαναν τη καθημερινότητά του καλύτερη. Αν επιμένετε, κλικ εδώ, αλλά μόνο στα Γαλλικά.


1778: Πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ. Ελβετός φιλόσοφος, συγγραφέας και συνθέτης. Επηρέασε τη Γαλλική επανάσταση, αλλά και τις μετέπειτα, σοσιαλιστικές, κομμουνιστικές και εθνικιστικές ιδεολογίες που αναπτύχθηκαν. Διαβάστε την Κοινωνική Συνθήκη ή «Αρχαί του Πολιτικού Δικαίου», υπό Ιωάννου Ιακώβου Ρουσώ.

Όλες οι γενικεύσεις είναι λαθεμένες, της παρούσης συμπεριλαμβανομένης.


1853: Ο Ρωσικός στρατός περνάει τον Προύθο εισβάλλοντας στις ηγεμονίες της Μολδαβίας και Βλαχίας. Οι δυο ηγεμονίες ανήκαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία, αλλά η Ρωσία είχε αυτοανακηρυχθεί προστάτιδα των χριστιανικών πληθυσμών τους. Η εισβολή ήταν η σπίθα για τον Κριμαϊκό πόλεμο. Η μια αντίπαλη πλευρά ήταν η Ρωσία και ή άλλη η Οθωμανική αυτοκρατορία, η Αγγλία, η Γαλλία και το βασίλειο της Σαρδηνίας.  Αρκετοί Έλληνες συμμετείχαν σαν εθελοντές στο πλευρό της Ρωσίας.Ο Λάμπρος Κατσώνης με τον γιο του Λυκούργο είχαν οργανώσει το τάγμα του Μπαλακλάβα (περιοχή της Κριμαίας που είχε εποικιστεί από Έλληνες) το οποίο είχε πολεμήσει σε όλους του Κριμαϊκούς πολέμους. Είχε δημιουργηθεί επίσης η Ελληνική Λεγεώνα του Αυτοκράτορα Νικόλαου Α’ που η συμμετοχή της στον πόλεμο ήταν αποφασιστικής σημασίας. Επίσημα στην Ελλάδα είχε απαγορευτεί η συμμετοχή της στον πόλεμο με την επέμβαση και κατάληψη Πειραιά και Αθήνας από Αγγλικά και Γαλλικά στρατεύματα, και επιβολή κυβέρνησης της αρεσκείας τους. Ο πόλεμος της Κριμαίας θα τελειώσει επίσημα με την Συνθήκη των Παρισίων το 1856, με την οποία η Κριμαία γίνεται ανεξάρτητη, αποστρατικοποιημένη, περιοχή.


1881: Με Ελληνοτουρκικό Σύμφωνο παραχωρούνται η Θεσσαλία και η Άρτα από την Τουρκία στην Ελλάδα. Είναι η συνέχεια της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Το Σύμφωνο άργησε ένα χρόνο να επικυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Κυβέρνηση για ρουσφετολογικούς λόγους.


1944: 50 Έλληνες εκτελούνται στα σφαγεία Θεσσαλονίκης από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Οι Γερμανοί θέλοντας να διατηρήσουν τον έλεγχο στην Ελλάδα, όπου το αντιστασιακό κίνημα δυνάμωνε καθημερινά, είχαν πυκνώσει τις εκτελέσεις «δι’ ασήμαντον αφορμήν», από τις αρχές του έτους. Έτσι εμπλουτίζουν το περιδέραιο των εγκλημάτων τους κατά της χώρας μας με μια ακόμη μαζική εκτέλεση.


1961: Αυτοκτονεί σε ηλικία 61 ετών ο Αμερικανός δημοσιογράφος Ernest Hemingway. Μπορεί να τον αδικεί η ιδιότητα αλλά αυτό ήθελε να είναι πάντα. Μαγνήτης ατυχημάτων και σφαιρών από τα νιάτα του, κυνηγός και ψαράς, λάτρης του ποτού και της ζωής. Με βραβείο Pulitzer (1952) και Νόμπελ λογοτεχνίας στη πλάτη του (1954), έλεγε ότι όλοι οι άλλοι ήταν καλύτεροι από αυτόν και ότι για χάρη των χρημάτων δεχόταν τα βραβεία. Δείτε τι έγραφε το FBI γι’ αυτόν.


1976: Μετά από 29 χρόνια διαίρεσης και πολέμων το Βόρειο και το Νότιο Βιετνάμ γίνονται πάλι μια χώρα, τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ με πρωτεύουσα το Ανόι. Η Συνθήκες Ειρήνης μεταξύ Ν. Βιετνάμ, Β. Βιετνάμ και Αμερικής είχαν υπογραφεί τον Ιανουάριο του 1973. Η κυβέρνηση του Ν. Βιετνάμ παραδόθηκε άνευ όρων την 30 Απριλίου 1975.


1989: Μετά τις εκλογές του Ιουνίου από τις οποίες κανένα κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. – Συνασπισμού. Στον τελευταίο συμμετέχουν το ΚΚΕ και η ΕΑΡ. Πρωθυπουργός είναι ο κοινής αποδοχής Τζαννής Τζαννετάκης. Η κυβέρνηση συνεργασίας έχει διαδεχθεί την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου που καταρρέει εν μέσω κομματικών, κυβερνητικών και προσωπικών σκανδάλων. Σκοπός της κυβέρνησης είναι η «κάθαρση». Η παραπομπή δηλαδή κυβερνητικών στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης στο ειδικό δικαστήριο για διάφορα αδικήματα (σκάνδαλο Κοσκωτά, τηλεφωνικές υποκλοπές κλπ).  Το ασταθές κυβερνητικό σχήμα θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι την 12η Οκτωβρίου, που θα παραιτηθεί για να προκηρυχθούν πάλι εκλογές μέσα στο ίδιο έτος.


2013: Πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο «πατέρας του ποντικιού» (των υπολογιστών) Douglas Engelbart. Άλλη μεγάλη καινοτομία που εισήγαγε στην πληροφορική ήταν η υλοποίηση του hypertext, του κειμένου που δέχεται links (δεσμούς) που παραπέμπουν σε άλλα σημεία, σελίδες, ή αρχεία. Τα είχε παρουσιάσει την ημέρα «της μητέρας όλων των Demos«, μαζί με τα άλλα επιτεύγματα της ομάδας του: Το NLS (oN-Line System), το γραφικό περιβάλλον εργασίας, video conference κλπ. Τελευταία του προσφορά στην ανθρωπότητα ήταν η δημιουργία του Ινστιτούτου Engelbart. Σκοπός του ινστιτούτου είναι η ενίσχυση της συλλογικής ευφυίας, με τελικό στόχο την αντιμετώπιση επειγόντων μεγάλων παγκοσμίων προβλημάτων.


←1 Ιουλίου

3 Ιουλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.