Σαν σήμερα 3 Ιουλίου

324: Στη μάχη της Αδριανούπολης ο Μέγας Κωνσταντίνος νικά τον κουνιάδο και συναυτοκράτορά του Λικίνιο. Ο Λικίνιος έχασε στο πεδίο της μάχης 34.000 στρατιώτες από τους 165.000. Οι απώλειες του στρατού (130.000 στρατιώτες) του Μ. Κωνσταντίνου παραμένουν άγνωστες. Ο Λικίνιος μετά την ήττα κατέφυγε στη προστασία των οχυρών της Βυζαντίδος (μετέπειτα Νέας Ρώμης, η σημερινή Κωνσταντινούπολη). Θ’ ακολουθήσει και δεύτερη νικηφόρα μάχη του Κωνσταντίνου εναντίον του κουνιάδου του, στη Χρυσούπολη, μετά την οποία θα γίνει ο μοναδικός αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.


458: Πεθαίνει o Πατριάρχης Ανατόλιος. Ήταν ο πρώτος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Ο θρόνος της Κωνσταντινουπόλεως πριν απ΄ αυτόν (μέχρι και τον Φλαβιανό) ήταν Αρχιεπισκοπικός. Με την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνος, στον 28ο κανόνα, ορίσθηκαν ο βαθμός, οι αρμοδιότητες και η δικαιοδοσία του θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως. Η έντονη αντίδραση  του Βατικανού τον ανάγκασε, λίγο πριν τον θάνατό του, να συγκαλέσει εκ νέου Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη το 458 με την οποία παγίωσε τις θέσεις της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου. Η Εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου Ανατολίου την ημέρα της εκδημίας του.


1908: Κατά την διάρκεια των ανασκαφών των ανακτόρων της Φαιστού, ο επικεφαλής των ανασκαφών Ιταλός αρχαιολόγος Luigi Pernier, ανακαλύπτει των δίσκο της Φαιστού. Η ηλικία του ανάγεται στις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ. Είναι κατασκευασμένος από πηλό και έχει 16 εκατοστά μέσο όρο διαμέτρου και 2,1 εκ. μέσο όρο πάχους. Είναι τυπωμένος, όχι χαραγμένος (τα σύμβολα υπήρχαν σε μήτρες και πατήθηκαν πάνω στον φρέσκο πηλό) και στις δυο πλευρές. Φέρει 241 πολύ ευδιάκριτα σύμβολα από τα οποία σχεδόν όλα (πλην ενός) είναι επαναλήψεις των 45 συμβόλων που είναι το σύνολο του «λεξιλογίου» του. Δείγμα πολύ μικρό που καθιστά αδύνατη την αποκρυπτογράφησή του. Παρόμοια γραφή έχει βρεθεί στον ιερό διπλό πέλεκυ του Αρκαλοχωρίου και στον Πυραμοειδή Λίθο της περιοχής Μαλίων. Ο μυστηριώδης δίσκος της Φαιστού είναι άκρως επικίνδυνος. Έχει «τρελάνει» επαγγελματίες και ερασιτέχνες που ασχολήθηκαν με την αποκρυπτογράφησή του, με τον καθένα να διατυπώνει την δική του «τεκμηριωμένη» άποψη. Η λίστα είναι τεράστια και μεγαλώνει διαρκώς.


1935: Πεθαίνει σε ηλικία 57 ετών ο André Citroën, ιδρυτής της ομώνυμης Γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Επίσης είναι ο εφευρέτης του γραναζιού διπλής έλικας, που δεν δίνει καμία επιβάρυνση στους άξονες (και στις βάσεις τους) των γραναζιών. Κατασκευή που χρησιμοποιείται σήμερα σε όλους τους τομείς που χρειάζεται μεταφορά ισχύος με γρανάζια, δίδοντας τις λιγότερες απώλειες και φθορές, ενώ ταυτόχρονα χρειάζονται μικρότερου βάρους και όγκου άξονες και σημεία στήριξης. Για να καταλάβετε πως είναι, κοιτάξτε την εικόνα κάτω και θα έχετε bοnus το γιατί η Citroen έχει αυτό το σήμα.


1962: Ο πρόεδρος της Γαλλίας Σαρλ Ντε Γκολ ανακηρύσσει την Αλγερία ανεξάρτητη χώρα. Είχαν προηγηθεί οι Συμφωνίες του Évian για κατάπαυση του πυρός την 18.3.1962. Μέχρι τότε ήταν Γαλλική αποικία και χρειάστηκαν πολλοί και αλλεπάλληλοι αγώνες και κινήματα μέχρι να επιτύχουν την ανεξαρτησία τους. Στην ανεξαρτησία της Αλγερίας είχε αντιταχθεί με κάθε μέσον ο OAS που είχε συσταθεί με μοναδικό σκοπό την παραμονή της σαν Γαλλική αποικία.


1964: Μέλη της ΕΚΟΦ (Εθνική Κοινωνική Οργάνωση Φοιτητών. Η ακροδεξιά πτέρυγα της ΕΡΕΝ.) εισβάλουν ανεμπόδιστα στην Βουλή κραυγάζοντας συνθήματα υπέρ της ΕΡΕ και του Κ. Καραμανλή. Ξυλοκοπούνται με βουλευτές της Ένωσης Κέντρου και μέλη της προσωπικής φρουράς τους. Απωθούνται από το κτίριο έχοντας τραυματίσει έναν υπουργό, πέντε βουλευτές και τρεις πολίτες. Προσπαθούν επανειλημμένα να ξαναμπούν στο κτίριο αλλά απωθούνται από την δύναμη που έχει στείλει η Αστυνομική Δ/νση Αθηνών. Οι 32 συλληφθέντες, μέσα στο κτίριο της Βουλής από βουλευτές και κάποιους που τους βοήθησαν, παραπέμφθηκαν σε δίκη, ενώ ο διοικητής της φρουράς της Βουλής αντικαταστάθηκε την επόμενη μέρα.


1988: Το Vincennes, Αμερικανικό πολεμικό πλοίο με κατευθυνόμενους πυραύλους, καταρρίπτει ένα Airbus A300 των Ιρανικών αερογραμμών, που εκτελούσε τη πτήση 655 από Ιράν για Ντουμπάι, ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν ακόμη στον Ιρανικό εναέριο χώρο. Και οι 290 επιβάτες και πλήρωμα σκοτώθηκαν. Τα 66 ήταν παιδιά. Η δικαιολογία των Αμερικανών είναι ότι το πέρασαν για επιτιθέμενο F-14. Η Αμερική δεν αποδέχτηκε ποτέ την ευθύνη και δεν ζήτησε ποτέ συγνώμη από το Ιράν. Το 1994 προσέφερε στο Ιράν το προσβλητικό ποσό των $61.8 εκατομμυρίων σαν αποζημίωση όλων: Κράτους, Ιρανικών αερογραμμών και επιβατών προκειμένου το Ιράν να αποσύρει την υπόθεση που είχε φέρει ενώπιον του διεθνούς δικαστηρίου. Να σημειωθεί ότι μόνο το Airbus έκανε $75 εκ. Το 1996 με άγνωστο/α αντάλλαγμα/τα υπήρξε συμβιβασμός που γνωστοποιήθηκε στο δικαστήριο από τους εκπροσώπους των δυο χωρών την 22α Φεβρουαρίου. Αντίθετα επιφύλαξε υποδοχή ηρώων τόσο στον καπετάνιο του πλοίου Will C. Rogers III όσο και στο πλήρωμα κατά την επιστροφή τους στις ΗΠΑ. Ο καπετάνιος μάλιστα παρασημοφορήθηκε με το μετάλλιο της τιμής. Η εξέλιξη της όλης υπόθεσης παραπέμπει το συμβάν σε διατεταγμένη υπηρεσία. Αλλά η τελευταία πρόταση δεν είναι τίποτε άλλο από μια ακόμη ιστορία συνωμοσίας.


2013: Ο πρώτος και μόνος εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι ανατρέπεται και συλλαμβάνεται από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της χώρας. Έτσι τελειώνει το πείραμα των στρατιωτικών για διακυβέρνηση της Αιγύπτου μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Ο Μόρσι δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο την 16η Ιουνίου 2015. Από την ανατροπή του Μόρσι και μετά οι στρατιωτικοί διόρισαν κυβέρνηση αχυρανθρώπων όπως έκαναν και πριν τις εκλογές του 2012. Διενήργησαν και το 2014 προεδρικές εκλογές, αλλά μόνο με ένα υποψήφιο στην ουσία (στους άλλους απαγορεύτηκε η συμμετοχή) ο οποίος κατάφερε να πάρει μόνο το 96.91% των ψήφων.


←2 Ιουλίου

4 Ιουλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.