Σαν σήμερα 4 Ιουλίου

362π.Χ.: Στη μάχη της Μαντινείας η συμμαχία της Θήβας νικάει τη συμμαχία της Σπάρτης. Ο πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της Θήβας, Επαμεινώνδας, τραυματίζεται θανάσιμα σε ηλικία 56 ετών. Στη συμμαχία της Σπάρτης συμμετείχαν και η Αθήνα, η Ηλεία, η Μαντίνεια και πόλεις της Αχαΐας. Στη συμμαχία της Θήβας οι Βοιωτοί, Θεσσαλοί, Ευβοείς, Λοκροί, Μαλιείς, Αργείοι, οι Σικυώνιοι και οι Αρκάδες. Ο θάνατος του Επαμεινώνδα σηματοδότησε το τέλος της σύντομης ηγεμονίας της Θήβας στην Ελλάδα (είχε αρχίσει μετά την νίκη τους στην μάχη των Λευκτρων το 371 π.Χ.) και την αρχή της ηγεμονίας της Μακεδονίας.


Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα1546: Πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών στην Κωνσταντινούπολη ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, ναύαρχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ήταν ο οργανωτής του Οθωμανικού Στόλου και κύριος αντίπαλος των Ισπανών στον έλεγχο της Μεσογείου, με εκτεταμένη χρήση των κουρσάρων, ώστε και ο ίδιος να θεωρείται από τη δύση, κουρσάρος. Γεννήθηκε στο Παλαιόκηπο Λέσβου. Ο πατέρας του σπαχής (είδος Τούρκου έφιππου αξιωματούχου) Γιακούπ Αγάς ήταν άγνωστης προέλευσης, λέγεται ότι ήταν γενίτσαρος από τα Γιαννιτσά. Η μητέρα του Κατερίνα ήταν χήρα Έλληνα ιερέως. Το όνομα Μπαρμπαρόσα ήταν παρατσούκλι από το λατινικό barba rossa (κοκκινογένης), αλλά με αυτό έμεινε στην ιστορία.


1776: Η διακήρυξη της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ εγκρίνεται από το Κογκρέσο*. Με αυτήν αρχίζει επίσημα η επανάσταση των ΗΠΑ κατά της Μ. Βρετανίας που μέχρι τότε ήταν αποικία της. Θεωρείται και γιορτάζεται σαν η ημέρα ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Μπορείτε να την διαβάσετε μεταφρασμένη. Ο αγώνας των ΗΠΑ, που είχε αρχίσει το 1773 (ο ένοπλος από το 1775), θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή της Συνθήκης των Παρισίων το 1783, με την οποία η Αγγλία αναγνωρίζει τις ΗΠΑ σαν ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα.
*Τότε αποτελούνταν από εκπροσώπους 13 αποικιών των Βρετανών στην Βορειοανατολική Αμερική που συνεδρίαζαν στην Φιλαδέλφεια.


1822: Η μάχη του Πέτα. Ήττα από τους Τούρκους και πλήρης καταστροφή του φιλελληνικού εκστρατευτικού σώματος. Ο αυτοχρισθείς στρατάρχης Μαυροκορδάτος και ο Μάρκος Μπότσαρης, προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία του Κιουταχή (Ρεσίτ Πασάς) προς το Μεσολόγγι. Η Ελληνική δύναμη είναι μικτή, αποτελούμενη από τακτικό και άτακτο στρατό. Ο τακτικός στρατός υπό τον Μαυροκορδάτο είναι το πρώτο στην Ελλάδα σύνταγμα πεζικού με 350 άνδρες και διοικητές τους Νόρμαν και Ταρρέλα συν 1200 περίπου φιλέλληνες, από τους οποίους 250 Γερμανοί και οι υπόλοιποι από 19 ευρωπαϊκές χώρες. Η μἀχη παρά τα σημαντικά στρατηγικά λάθη και τις διαφωνίες των αρχηγών των ελληνικών δυνάμεων, εξελίσσονταν ευνοϊκά για τους Έλληνες με μεγάλες απώλειες για τον Κιουταχή. Περίπου 1000 στρατιώτες του είχαν σκοτωθεί. Μέχρι που έγινε το κακό. Οι 80 περίπου μπαϊρακτάρηδες (σημαιοφόροι) του Κιουταχή είχαν αποκοπεί από το στράτευμα και περιπλανιόνταν στο πεδίο της μάχης, έχοντας χαθεί, εμφανίστηκαν πάνω από ένα ύψωμα στα νώτα των Ελλήνων. Βλέποντας 80 μπαϊράκια πίσω τους, οι δικοί μας πίστεψαν ότι ακολουθούσε και το αντίστοιχο στράτευμα, όσο ήταν και μπροστά τους, με αποτέλεσμα να πανικοβληθούν. Η καταστροφή ιδιαίτερα για τους φιλέλληνες που αρνήθηκαν να υποχωρήσουν ήταν ολοκληρωτική. Ο βαριά τραυματισμένος στρατηγός Κάρολος Νόρμαν είπε την ιστορική φράση στο Μαυροκορδάτο: «Το παν απωλέσαμεν πλην της τιμής». Από τους φιλέλληνες σκοτώθηκαν: 7 Γάλλοι, 34 Γερμανοί, 3 Ελβετοί, 12 Ιταλοί, 1 Ολλανδός, 1 Ούγγρος και 9 Πολωνοί.
Η μεγάλη παράπλευρη απώλεια της μάχης του Πέτα ήταν οι Σουλιώτες. Δεχόμενοι πιέσεις από την αρχή του έτους (πολιορκία από 15.000 τουρκαλβανούς. Αναγκάζονται τον Αύγουστο να συνθηκολογήσουν και να το εγκαταλείψουν. Από τότε δεν επέστρεψαν ποτέ στο τόπο τους. Τους παραχωρήθηκαν τόποι διαμονής στο Βραχώρι (Αγρίνιο) και τη Ναύπακτο. Αρκετοί πήγαν στο Μεσολόγγι.


1822: Νικηφόρα μάχη στη Σπλάντζα Φαναρίου στην οποία σκοτώνεται ο αρχηγός των Ελληνικών δυνάμεων Κυριακούλης Μαυρομιχάλης. Επικεφαλής 500 Μανιατών κατέπλευσε στην Σπλάντζα με 4 καράβια, σαν ενίσχυση της εκστρατείας στην Ήπειρο. Οι Τούρκοι είχαν μάθει έγκαιρα αυτή την κίνηση και έσπευσαν εναντίον του με 3.000 άνδρες. Οι Σουλιώτες με άγνωστο αριθμό πολεμιστών έσπευσαν για υποστήριξή του. Στην μάχη που ακολούθησε οι Έλληνες νίκησαν κατά κράτος, αλλά σκοτώθηκε, από σφαίρα που δέχθηκε στο κεφάλι, ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, όπως και ο επικεφαλής των Τούρκων Κεχαγιάμπεης. Οι Μανιάτες, μαθαίνοντας την άσχημη τροπή της μάχης του Πέτα, επιβιβάσθηκαν στα καράβια και αναχώρησαν για το Μεσολόγγι όπου ενταφιάστηκε ο ήρωας. Ο συνονόματος εγγονός του ήταν πολιτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας


1826: Πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών ο Τόμας Τζέφερσον. Ο κύριος συντάκτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας και τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ, για δυο συνεχόμενες θητείες (1801-1809). Οι κύριες σπουδές του ήταν Νομικές, αλλά ασχολούνταν επιπλέον με την αρχαιολογία και την αρχιτεκτονική. Ανήκει στη γενιά των διαφωτιστών, με άψογη γνώση των ελληνικών, ανάμεσα στις 5 γλώσσες που είχε μάθει. Αλληλογραφούσε με τον Αδαμάντιο Κοραή, στα Ελληνικά, ανταλλάσσοντας γνώσεις και απόψεις. Μετά την προεδρία του ίδρυσε το Πανεπιστήμιο της Virginia.


1848: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο Γάλλος πολιτικός, διπλωμάτης, συγγραφέας, ιστορικός και φιλέλληνας Φρανσουά Ρενέ Σατωμπριάν. Περισσότερο γνωστός στους Έλληνες σαν Σατωβριάνδος. Μερικά έργα του υπάρχουν στην Ανέμη. Επίσης υπάρχουν κάποια από τα έργα του στη μητρική του γλώσσα στο project Gutenberg.


1892: Δημοσιεύεται η ιδιόχειρη διαθήκη του εθνικού ευεργέτη Κωνσταντίνου Ζάππα που μόλις έχει αποβιώσει στην πόλη Μαντ της Γαλλίας. Όπως και ο ξάδελφος του Ευαγγέλης, ο εμπνευστής των Ολυμπίων Αγώνων, που είχε αφήσει των Κωνσταντίνο διαχειριστή και υπεύθυνο της συνέχισης του έργου, αφήνει το σύνολο σχεδόν της περιουσίας του για την συνέχιση των έργων που χρειαζόταν για την τέλεση των αγώνων. Αφήνει εκτελεστές τα μέλη της Ολυμπιακής επιτροπής. Το τμήμα της περιουσίας του που είχε στην Ρουμανία δεν παραδόθηκε ούτε στο Ελληνικό κράτος (το αναλογούν τμήμα) ούτε στην επιτροπή Ολυμπίων Αγώνων που δεν ήταν Νομικό Πρόσωπο, με τον Ρουμάνο πρωθυπουργό να επικαλείται φωτογραφικό νόμο που είχε ψηφισθεί για την περίπτωση. Οι δυο χώρες διέκοψαν διπλωματικές σχέσεις, αποσύροντας τους πρέσβεις εκατέρωθεν. Ο διεθνής αντίκτυπος για την Ρουμανία ήταν δυσμενέστατος. Για δεκαετίες σε όλες τις γελοιογραφίες που αναπαριστούσαν την Ρουμανία σαν άνθρωπο, την εμφάνιζαν, εκτός των άλλων, να κλέβει κάποιου το πορτοφόλι, να έχει βάλει το χέρι στη τσέπη κάποιου κλπ. Οι διπλωματικές σχέσεις αποκαταστάθηκαν μετά από συμβιβασμό στο θέμα της περιουσίας του Κ. Ζάππα το 1896. Η Ολυμπιακή Επιτροπή έγινε νομικό πρόσωπο το 1899 με το Νόμο ‚ΒΧΚΑ’. Ο Ευαγγέλης Ζάππας ήταν ο μεγάλος οραματιστής των Ολυμπίων αγώνων, του Ζάππειου, του Καλλιμάρμαρου, αλλά και αυτός που άναψε διεθνώς τη σπίθα του Ολυμπιακού πνεύματος. Ο εκτελεστής όμως, αυτός που ανάλωσε όλη του τη ζωή για την υλοποίηση αυτού του οράματος, στο πρακτικό σκέλος της και ιδιαίτερα στο υλικό, ήταν αδιαμφισβήτητα ο Κωνσταντίνος Ζάππας.


1928: Παραιτείται η κυβέρνηση συνασπισμού του Αλέξανδρου Ζαΐμη, μετά από αλλεπάλληλες κρίσεις, ανασχηματισμούς, σκάνδαλα. Τα σοβαρότερα ήταν το «αποτακτικό» (το θέμα των αποταχθέντων αξιωματικών που είχαν εμπλακεί σε διάφορα κινήματα) και το σκάνδαλο της σύμβασης με την εταιρεία ηλεκτρισμού Power. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Παύλος Κουντουριώτης αναθέτει τον σχηματισμό κυβέρνησης στον εξωκοινοβουλευτικό, εκείνη την εποχή Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος σχηματίζει κυβέρνηση συνεργασίας και προκηρύσσει εκλογές για την 19η Αυγούστου. Σαρώνει για άλλη μια φορά το πολιτικό τοπίο κερδίζοντας τις 225 από τις 250 έδρες της βουλής. θα συνεχίσει χωρίς ορκωμοσία με την προεκλογική κυβέρνηση μέχρι και την 26η Μαΐου 1932 που θα παραιτηθεί κάτω από το βάρος της χρεωκοπίας.


1975: Παραπέμπονται σε δίκη με βούλευμα 32 βασανιστές του τελευταίου χρόνου της χούντας (1973-74, χούντα Ιωαννίδη). Οι κατηγορίες για τους 16 αστυνομικούς και 16 υπαξιωματικούς και έφεδρους αξιωματικούς του στρατού είναι: Βαρείες σκοπούμενες σωματικές βλάβες, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, κατάχρηση εξουσίας. Τα θύματά τους, σύμφωνα με το βούλευμα, πάνω από 400 Έλληνες πολίτες. Ήταν μια από τις διώξεις που ασκήθηκαν για βασανισμούς κατά την διάρκεια της χούντας. Μεταξύ των κατηγορουμένων ήταν οι Πέτρος Μπάμπαλης και Ευάγγελος Μάλλιος που είχαν αθωωθεί όπως και οι μισοί σχεδόν από τους συνολικά παραπεμφθέντες. Οι δυο αυτοί δολοφονήθηκαν από τρομοκρατικές οργανώσεις: Ο πρώτος από την Ιούνης 78 και ο δεύτερος από την 17 Ν.


1994: Δολοφονείται, έξω από το σπίτι του, από την 17Ν ο δεύτερος σύμβουλος της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα Ομέρ Χαλούκ Σιπαχίογλου. Φημολογείται ότι ήταν ο επικεφαλής του κλιμακίου της Τουρκικής ΜΙΤ (Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών) στην Αθήνα. Σύμφωνα με την προκήρυξη της 17Ν η πράξη τους αυτή ήταν αντίποινα για την δολοφονία του Κύπριου Θεόφιλου Γεωργιάδη την 20ή Μαρτίου 1994 από την ΜΙΤ. Ο τελευταίος είχε ιδρύσει στην Κύπρο την Κυπριακή Επιτροπή Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν. Η εκτέλεση έγινε από τον Δημήτρη Κουφοντίνα με έξι σφαίρες στο στήθος και στην κοιλιά. Παρόντες ήταν επίσης ο Σάββας Ξηρός και ο Σωτήρης Κονδύλης.


←3 Ιουλίου

5 Ιουλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.