Σαν σήμερα 5 Ιουλίου

1316: Η μάχη της Μανωλάδας μεταξύ των Φράγκων κατακτητών της Πελοποννήσου. Ο Λουδοβίκος της Βουργουνδίας και ο Φερδινάνδος τη Μαγιόρκας αποφασίζουν να λύσουν τις διαφορές τους για την ηγεμονία του Πριγκιπάτου της Αχαΐας. Στη μάχη σκοτώνεται ο Φερδινάνδος, ενώ ο Λουδοβίκος δεν θα χαρεί τη νίκη του αφού ένα μήνα μετά θα πεθάνει. Τον Λουδοβίκο, βασιλιά της Θεσσαλονίκης και πρίγκηπα της Αχαΐας, είχε υποστηρίξει με στρατό ο διοικητής του Δεσποτάτου του Μωρέως, Μιχαήλ Καντακουζηνός.


1770: Στη ναυμαχία της Κρήνης (ονομάστηκε Τσεσμέ μετά την μικρασιατική καταστροφή), κατά τη διάρκεια των Ορλωφικών, καταστρέφεται ολοσχερώς ο Τουρκικός στόλος, από μια μικρή Ρωσική δύναμη. Η ναυμαχία διαδραματίστηκε στα στενά ανάμεσα στο λιμάνι της Κρήνης και τα απέναντι παράλια της Χίου. Ξεκίνησε από το πρωί με κορύφωμα την σύγκρουση των δυο ναυαρχίδων από τόσο κοντά, και με τόσο φανατισμό που κατά περιγραφή του Σάθα «οι Ρώσοι έσφαζον Ρώσους καί οι Τούρκοι τούς Τούρκους». Η ναυμαχία εκείνης της ημέρας έληξε με εγκατάλειψη της ναυαρχίδας και διαφυγή του Τουρκικού στόλου στο λιμάνι της Κρήνης για προστασία από τα επάκτια πυροβολεία. Το λιμάνι ήταν πολύ μικρό για τα 83 πλοία που κατέφυγαν με αποτέλεσμα να δέσουν τον ένα κολλημένο στο άλλο. Την επομένη το βράδυ μπήκαν μέσα στο λιμάνι τέσσερα πυρπολικά με Άγγλους και Ρώσους διοικητές και ελληνικά πληρώματα, με επικεφαλής το κουρσάρικο του Ιωάννη Βαρβάκη, που το οδηγεί στο κέντρο του στόλου και του βάζει φωτιά. Δεν κάηκαν μόνο τα πλοία, αλλά από τις ανατινάξεις κάηκε και η κωμόπολη. Οι Τούρκοι ως συνήθως ξέσπασαν στους Έλληνες, σφάζοντας στη Σμύρνη πάνω από χίλιους.


1821: Η καθοριστική μάχη της απόβασης των Τούρκων στην Σάμο στην πρώτη απόπειρά τους κατά τη διάρκεια της επανάστασης. Από την προηγούμενη έχουν ξεκινήσει οι απόπειρες αποβίβασης Τουρκικών στρατευμάτων στο νησί με την βοήθεια αρμάδας 36 πλοίων του Καρά Αλή. Οι Σάμιοι οργανωμένοι καλά από τον Απρίλιο, με τον Λυκούργο Λογοθέτη (πραγματικό όνομα Γεώργιος Παπλωματάς), απέκρουσαν τις πρώτες απόπειρες για απόβαση στο Ποτοκάκι. Εκείνη τη μέρα οι Τούρκοι θέλησαν να αιφνιδιάσουν τους Σάμιους αποβιβαζόμενοι στον απόκρημνο κάβο Τζώρτζη. Οι ελάχιστοι υπερασπιστές του κράτησαν μέχρι να έλθουν ενισχύσεις. Σε συνδυασμό με το ότι λίγες βάρκες μπορούσαν να προσεγγίσουν ταυτόχρονα, ο βράχος έγινε ο τάφος των αποβατικών δυνάμεων (περίπου 1000) και του διοικητή τους Καπλάν Αγά. Από τότε ο κάβο Τζώρτζης ονομάζεται κάβο Φονιάς. Οι Τούρκοι μετά την άφιξη του Ελληνικού Στόλου και τη καταστροφή των εμπορικών – αποβατικών πλοίων που έφερναν ενισχύσεις από τη Μικρά Ασία, έλυσε τη πολιορκία στις  11 Ιουλίου. Έγιναν άλλες δυο αποτυχημένες απόπειρες κατάληψης του νησιού. Μια τον Αύγουστο του 1824 και μια τον Ιούλιο του 1826.  Η Σάμος θα ενωθεί με την Ελλάδα το 1912.


1824*: Αρχίζει η διήμερη μάχη του Μαραθώνα που θα λήξει την επομένη με νίκη των Ελλήνων επί των Τούρκων. Ο Ομέρ Πασάς της Καρύστου μετά από διαταγή του Δερβίς  Πασά, που είχε ορισθεί υπεύθυνος της εκστρατείας για την κατάληψη της Στερεάς, αποβιβάζεται τέλη Ιουνίου στον Ωρωπό με 3000 πεζούς και άγνωστο αριθμό ιππέων με σκοπό να καταλάβει την Αθήνα. Ο φρούραρχος της Αθήνας Γιάννης Γκούρας σπεύδει την 3η Ιουλίου στον Μαραθώνα με 600 άνδρες να κλείσει τον δρόμο στον Ομέρ.Καταλαμβάνει την μόνη οχυρή θέση στην περιοχή, τον Τύμβο**, στον οποίο μάλιστα είχε κτισθεί, από παλιά, περιμετρικά, τείχος. Με το που καταφθάνουν οι Τούρκοι, βλέποντας την αριθμητική τους υπεροχή επιτίθενται άμεσα. Η μάχη διαρκεί όλη την μέρα χωρίς αποτέλεσμα. Την επομένη και ενώ έχει ανάψει πάλι η μάχη για τα καλά, μετά από εντολή της κυβέρνησης Γεωργίου Κουντουριώτη, εμφανίζεται στο πεδίο το μέλος της Φιλικής εταιρείας οπλαρχηγός, διοικητής του στρατοπέδου Δερβενοχωρίων Κορίνθου και στρατηγός, όπως είχε χριστεί μετά την μάχη, Διονύσιος Ευμορφόπουλος με τους άντρες του ανατρέποντας άρδην την κατάσταση. Οι Τούρκοι βλέποντας και μόνο ότι έρχονται ενισχύσεις πανικοβάλλονται και τρέπονται σε φυγή. Ο Ομέρ καταφεύγει στο Καπανδρίτι για να ανασυντάξει το στράτευμά του έχοντας αφήσει στο πεδίο της μάχης περίπου 300 νεκρούς, πλούσια λάφυρα και δυο μπαϊράκια. Μετά και την ήττα των Τούρκων την 14η Ιουλίου στην μάχη της Άμπλιανης η εκστρατεία κατά της Στερεάς Ελλάδας έλαβε τέλος.
* Η ημερομηνίες είναι με το παλιό ημερολόγιο που χρησιμοποιούσαν τότε οι Έλληνες. Με το νέο ήταν 17 Ιουλίου η μάχη του Μαραθώνα και 26 η μάχη της Άμπλιανης..
**Ο τύμβος του Μαραθώνα που είχε φτιαχτεί από τους αρχαίους Έλληνες το 490 π.Χ. μετά  την ομώνυμη μάχη κατά των Περσών, είχε το 1824 ύψος 9 μέτρων από τα 12 μέτρα που ήταν αρχικά κατασκευασμένος. Τον είχαν κοντύνει προεπαναστατικές λαθρανασκαφές που προσπαθούσαν από πάνω να μπουν μέσα στον τύμβο.


1833: Πεθαίνει ο Γάλλος εφευρέτης της φωτογραφίας Νικηφόρος Νιέπς. Δημιούργησε την πρώτη πρακτική διαδικασία λήψης φωτογραφιών το 1822. Το πρακτική είναι λέξη σχετική που εξαρτάται και από την εποχή. Για να αποτυπωθούν οι ηλιογκραβούρες, όπως ονόμαζε τις φωτογραφίες του, στην συριακή άσφαλτο, που ήταν το μέσο αποτύπωσης, χρειαζόταν τουλάχιστον οκτώ ώρες έως μερικές μέρες (εξαρτιόνταν από την ηλιοφάνεια) έκθεση στο φως. Συνεργάστηκε με τον Λουί Νταγκέρ καταφέρνοντας να μειώσουν τον χρόνο έκθεσης σε λίγες ώρες και να ανεβάσουν δραματικά την ποιότητα της φωτογραφίας. Πέθανε από εγκεφαλικό σε ηλικία 68 ετών. Το σπίτι του, από το οποίο πάρθηκαν οι πρώτες φωτογραφίες και λειτούργησε το πρώτο φωτογραφικό εργαστήριο, έγινε μουσείο.


1865: Ο Ουίλιαμ Μπουθ ιδρύει στο Λονδίνο τον Στρατό της Σωτηρίας. Παγκόσμια Χριστιανική φιλανθρωπική οργάνωση με στρατιωτική δομή και ιεραρχία. Δραστηριοποιείται σε 124 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Έχει 1.500.000 μέλη.


1996: Το πρώτο θηλαστικό που γεννήθηκε με κλονισμό έρχεται στον κόσμο. Είναι το πρόβατο που οι επιστήμονες που το «κατασκεύασαν» του έδωσαν το όνομα Dolly. Ανακοίνωσαν το επίτευγμα τους την 22/02/1997, αφού διαπίστωσαν ότι όλα «λειτουργούσαν» κανονικά. Δημιουργήθηκε με τη μέθοδο μεταφοράς του πυρήνα και επαναπρογραμματισμό. Μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για επιλεκτική δημιουργία αγελάδων με μεγαλύτερη παραγωγή γάλακτος. Η μέθοδος δεν θεωρείται επιτυχημένη για πάρα πολλά είδη, μεταξύ των οποίων και ο άνθρωπος.


2007: Η κυβέρνηση Καραμανλή επανιδρύει την αγροφυλακή. Με το νόμο 3585/2.7.2007 (ΦΕΚ 148/5.7.2007) της δίνονται αρμοδιότητες να φυλάει τα χωράφια, στα βουνά και τους κάμπους, αλλά και τις ντομάτες τα αγγουράκια, τις κότες, μέχρι και τα τσαπιά σας (άρθρο 2). Είναι σχεδόν τέλεια αντιγραφή του νομοθετικού πλαισίου του 1923, με το οποίο είχε αρχικά οργανωθεί αυτή η υπηρεσία. Πέραν του γελοίου, η επιπλέον γραφειοκρατία, οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, που δημιουργούσε, ήταν τέτοιες που  αν λειτουργούσε θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα ακόμη και σε μια «ιδανική» χώρα. Ο νόμος καταργήθηκε το 2011. Από τους 1200 που είχαν προλάβει να διορίσουν οι 300 βγήκαν στη σύνταξη!!! και οι υπόλοιποι μετατάχθηκαν στις Δασικές Δ/νσεις των Περιφερειών. Ο καυγάς των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για το αν θα είναι το σήμα της το πλατανόφυλλο ή το αμπελόφυλλο ήταν από τις πιο δημιουργικές στιγμές αυτής της κυβέρνησης.


2015: Διεξάγεται «συμβολικό» δημοψήφισμα με το ερώτημα αν ο Ελληνικός λαός δέχεται τους όρους της συμφωνίας που πρότειναν η ΕΚΤ και το ΔΝΤ την 25η Ιουνίου για την συνέχιση της δανειοδότησης της Ελλάδας. Χαρακτηρίζεται συμβολικό γιατί όταν διεξήχθη οι εταίροι που είχαν θέσει τους όρους είχαν ήδη αποσύρει αυτές τις προτάσεις τους. Έτσι το μόνο που έκανε το δημοψήφισμα ήταν ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ εικονικά μνημονιακών και αντιμνημονιακών κομμάτων μια και καμία από τις παρατάξεις δεν τήρησε ούτε σκόπευε να τηρήσει ποτέ τους όρους όταν αυτοί αντικρουόταν με το στενό μικροκομματικό συμφέρον. Το Δημοψήφισμα διεξήχθη ενώ όλες οι Τράπεζες της Ελλάδας ήταν κλειστές (τραπεζική αργία), λόγω τη διακοπής κάθε είδους εισροής χρημάτων από την ΕΚΤ. Μετά τον θρίαμβο του ΟΧΙ στους όρους (61,31%) σε σχέση με το ΝΑΙ (38,69%) και αποχή που έφτασε το 37,5% ο «μνημονιακός» αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαράς παραιτήθηκε της προεδρίας του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Από την άλλη ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας αποδεσμεύτηκε στο εσωτερικό από τις προεκλογικές του υποσχέσεις, ώστε να μπορεί να υπογράψει κάθε είδους συμφωνία, αρκεί αυτή να διαφέρει σε κάποιο σημείο από αυτές που εκτέθηκαν σε δημοψήφισμα. Προς τα έξω ενίσχυσε την διαπραγματευτική του θέση, ως προς την ρύθμιση του χρέους, γιατί μεσούσης της εβδομάδας που μεσολάβησε από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος το ΔΝΤ ανακοίνωσε επίσημα ότι το Ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο. Η παρέμβαση αυτή της Αμερικής υπέρ της Ελλάδας, σ’ αυτό το κρίσιμο σημείο, έγινε για να παραμείνει η χώρα προσδεδεμένη στην ευρωζώνη, ώστε να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο αύξησης της Ρωσικής επιρροής. Τα κέρδη του κ. Τσίπρα από το δημοψήφισμα αποδείχθηκαν χωρίς αντίκρυσμα: Η παράταξη του κόμματός του που επέμενε στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην εφαρμογή του δημοψηφίσματος δεν υπερψήφισε το νέο μνημόνιο που επιβλήθηκε στην χώρα ένα μήνα μετά, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στην βουλή και να αναγκαστεί σε παραίτηση. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, από την άλλη, θεώρησαν το δημοψήφισμα πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξουν στους Έλληνες, εξουσία και πολίτες, για το ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα, κάνοντας πιο άκαμπτη τη στάση τους.   Όσο για το Ελληνικό χρέος, τίποτε δεν μπορεί να εξασφαλίσει την βιωσιμότητά του αν δεν αλλάξουν οι κοινωνικοπολιτικές δομές στη χώρα. Προϋπόθεση τελείως ουτοπική, σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.


←4 Ιουλίου

6 Ιουλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.