Σαν σήμερα 6 Ιουλίου

Διεθνής ημέρα των Συνεταιρισμών.
Θέμα του 2019: Συνεταιρισμοί για αξιοπρεπή εργασία.


371 π.Χ.: Ο ηγέτης της Θήβας Επαμεινώνδας, με τον φίλο του επίσης στρατηγό και πολιτικό της Θήβας Πελοπίδα, διοικητή του Ιερού Λόχου, νικάει τον βασιλιά της Σπάρτης Κλεόμβροτο Α΄ στη μάχη των Λεύκτρων δίνοντας τέλος στην Σπαρτιατική κυριαρχία. Στη μάχη εφάρμοσε για πρώτη φορά την τακτική της λοξής φάλαγγας. Ο Κλεόμβροτος σκοτώθηκε κατά την διάρκεια της μάχης. Η Πελοποννησιακή Συμμαχία διαλύθηκε. Ξεκίνησε η σύντομη ηγεμονία των Θηβαίων μέχρι και την μάχη της Μαντινείας το 362 π.Χ. όπου νίκησε και πάλι, αλλά τραυματίστηκε θανάσιμα.


640: Ήττα του Βυζαντινού στρατού από τον ενωμένο Αραβικό στρατό στην αποφασιστική μάχη της Ηλιούπολης (προϊστορική πόλη της Αιγύπτου, από τα σημαντικότερα θρησκευτικά της κέντρα που στην γλώσσα τους αναφερόταν σαν Λούνου).
Ο Ηράκλειος όντας άρρωστος (πέθανε τον Φεβρουάριο του 641) αναγκάζεται να στηριχτεί στις γνώμες και ικανότητες των στρατηγών του. Αυτοί εκτιμούσαν ότι οι Άραβες θα χρειαζόταν τουλάχιστον μια γενιά για να εμπεδώσουν την κατάκτηση της Μεσοποταμίας, της Συρίας και της Παλαιστίνης που είχαν επίσης αποσπάσει από το Βυζάντιο (634 – 638). Ο στρατηγός των Αράβων Αμρ ιμπν αλ Ας, είχε διαφορετική άποψη. Πρότεινε στον Χαλίφη Ουμάρ ότι ήταν η καταλληλότερη στιγμή για να εισβάλουν στην Αίγυπτο. Αυτός του επέτρεψε αυτή την κίνηση. Οι 3500-4000 ιππείς του Αμρ εισέβαλαν αρχικά στην χερσόνησο του Σινά τον Ιούνιο του 640 και μετά κινήθηκαν Νότια κατά μήκος της Ανατολικής όχθης του Νείλου, καταλαμβάνοντας κάποιες δευτερεύουσας σημασίας Βυζαντινές κτήσεις. Ο Ουμάρ βλέποντας την σχετική ευκολία με την οποία ο Αμρ καταλάμβανε Βυζαντινές περιοχές του έστειλε την 6η Ιουνίου ισχυρή μονάδα  6.000-6.500 ανδρών υπό τον εμπειροπόλεμο Αμπντουλάχ Ιμπρ Ζουμπαϊράντ. Τότε ο στρατηγός Θεόδωρος με 20.000 άνδρες βγήκε από την οχυρή Ηλιούπολη για να τους αντιμετωπίσει σε μάχη ανοιχτού πεδίου. Όταν προσέγγιζαν οι Βυζαντινές μονάδες ο Αμρ διαίρεσε τον στρατό του σε τρία τμήματα. Το κύριο τμήμα που θα διεξήγαγε την μάχη κατά μέτωπο, ένα τμήμα κρυμμένο πίσω από γειτονικούς λόφους που θα επιτίθετο στα μετόπισθεν των Βυζαντινών και ένα τρίτο, κρυμμένο πάλι, προς τα Νότια του πεδίου της μάχης το οποίο θα ολοκλήρωνε την καταστροφή του υποχωρούντος Βυζαντινού στρατού, εάν η μάχη εξελισσόταν άσχημα για τους Βυζαντινούς. Τα πράγματα έγιναν όπως το προέβλεψε ο Αμρ. Η επίθεση στα μετόπισθεν επέφερε πανικό στο Βυζαντινό στράτευμα που άρχισε να υποχωρεί προς Νότο όπου έπεσε στην ενέδρα του τρίτου τμήματος. Ο Θεόδωρος διέφυγε με λίγους άντρες του που γλίτωσαν την σφαγή. Η κατάληψη της πόλης ήταν μετά παιχνίδι για τον Ζουμπαϊράντ. Η μικρή φρουρά που είχε αφήσει ο Θεόδωρος στην πόλη δεν επαρκούσε για να καλύψει όλο το μήκος των τειχών. Από ένα αφύλακτο σημείο τους ο Ζουμπαϊράντ, με λίγους επίλεκτους άντρες του, μπήκαν στην πόλη και κάμπτοντας την αντίσταση της φρουράς, άνοιξαν τις πύλες για την είσοδο του κυρίως στρατεύματος.
Η ολοκληρωτική καταστροφή του Βυζαντινού στρατού που ήταν στην Αίγυπτο άφησε την χώρα ανυπεράσπιστη στα χέρια των Αράβων. Η απώλεια του Βυζαντινού Εξαρχάτου της Αιγύπτου ήταν οριστική.


1785: Το δολάριο γίνεται το εθνικό νόμισμα των ΗΠΑ. Το κογκρέσο εγκρίνει την έκδοση ενός νέου εθνικού νομίσματος με την ονομασία δολάριο Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Ελλάδα είχε αντικαταστήσει την νομισματική της βάση που ήταν η στερλίνα με το δολάριο την 22α Σεπτεμβρίου 1931 σαν ένα από τα μέτρα σταθεροποίησης της οικονομίας της  που κλυδωνιζόταν (χρεωκοπία 1932). Το διατήρησε μέχρι 13.03.1979 που δημιουργήθηκε το ECU (η Ευρωπαϊκή λογιστική νομισματική μονάδα).


1827: Υπογράφεται από Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ρωσία, η αρχική Συνθήκη του Λονδίνου με την οποία η Ελλάδα θεωρείται αυτόνομη, υπό την ηγεμονία της Πύλης, στην οποία θα πλήρωνε ετήσιο φόρο υποτέλειας. Επίσης για να διαχωριστούν οι πληθυσμοί, ώστε να μην υπάρχουν τριβές, έπρεπε όλα τα κτήματα Τούρκων ιδιωτών που βρίσκονται μέσα στην Ελληνική δικαιοδοσία, να περιέλθουν σε Έλληνες, με καταβολή ικανοποιητικής αποζημίωσης στους πρώην ιδιοκτήτες τους. Δίδονταν ένας μήνας προθεσμία (πρωτοβουλία Κάνιγκ), για κατάπαυση του πυρός και εφαρμογή των διατάξεων της συνθήκης από τις δυο πλευρές. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης δίνονταν η εντολή στους Ναυάρχους των τριών δυνάμεων να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Για καλό της Ελλάδας η Πύλη απέρριψε την συνθήκη. Συνέπεια αυτής της στάσης ήταν η Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Ακολούθησαν τα τρία πρωτόκολλα του Λονδίνου με τα οποία η Ελλάδα ανεξαρτητοποιήθηκε σταδιακά από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και κατοχύρωσε τα εδάφη της, μέχρι τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο.


1854: Πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο Γκέοργκ Ωμ (Georg Simon Ohm), Γερμανός φυσικός. Ασχολήθηκε με τον ηλεκτρισμό δημιουργώντας και διατυπώνοντας μαθηματικά τον βασικό νόμο του ηλεκτρισμού I=V/R. Δηλαδή ότι η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ευθέως ανάλογη της τάσης και αντιστρόφως ανάλογη της αντίστασης του υλικού από το οποίο διέρχεται. Προς τιμήν του η μονάδα μέτρησης της αντίστασης ονομάστηκε Ohm.


1893: Πεθαίνει ο Γκυ ντε Μωπασσάν. Γάλλος συγγραφέας που θεωρείται ο «πατέρας» του σύγχρονου διηγήματος. Πέθανε 43 χρονών σε ψυχιατρική κλινική, από σύφιλη (μάλλον κληρονομική). Στο project Gutenberg υπάρχει σχεδόν πλήρης η εργογραφία του στην μητρική του γλώσσα, ή σε μετάφραση στα Αγγλικά.


1961: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος. Ιδρυτής του κλάδου της γυναικολογίας στην Ελλάδα, Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Πρύτανης, ιδρυτής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δημιουργός πανεπιστημιακών κλινικών στο Λαϊκό και Ιπποκράτειο, και δοσίλογος Πρωθυπουργός της Ελληνικής Κατοχικής Κυβέρνησης. Συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους, παραχώρησε την ιδιωτική κλινική του για περίθαλψη Ελλήνων αξιωματικών μετά το τέλος τους, ανέδειξε πολλούς επιστήμονες, μεταξύ αυτών και τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Γερμανόφιλος, εξ αγχιστείας, η γυναίκα του ήταν η ανιψιά του στρατηγού Βίλχελμ Λιστ και ο ίδιος είχε σπουδάσει στη Γερμανία. Υπουργός Προνοίας – Παιδείας της πρώτης κατοχικής κυβέρνησης και σε μια βδομάδα αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Σε ένα χρόνο έγινε πρωθυπουργός (02.12.1942-07.04.1943) και αμέσως ετοίμασε νόμο για πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων. Ξεσπούν πρωτοφανείς ταραχές μέχρι που η Γερμανική Διοίκηση αναγκάζεται να τον αποσύρει. Μετά την απελευθέρωση καταδικάστηκε σε ισόβια αλλά το 1951 του δόθηκε χάρη. Μετά την αποφυλάκιση του ασχολήθηκε με την συγγραφή βιβλίου, «Ιδού η αλήθεια«,  απολογία για τις τότε πράξεις του, στο οποίο υπάρχουν αρκετά ιστορικά ντοκουμέντα της κατοχής. όπως τα κατοχικά δάνεια (προκαταβολές), μερικές εκτελέσεις, καταστροφή χωριών κλπ. Ήταν μέλος της Μασονικής Στοάς.
Φωτογραφία από την δίκη: Ο Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος δεξιά, ο Νικόλαος Χριστοφοράκος στο κέντρο.


1990: Ιδρύεται ο EFF (Electronic Frontier Foundation). Σκοπός του είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των IT’s και των πολιτών από τις υπερβάσεις των πολυεθνικών και από την κατάχρηση εξουσίας των κρατών στα ηλεκτρονικά και ψηφιακά μέσα. Συντηρείται μόνο από δωρεές και έχει πετύχει πολλά στο νομοθετικό τομέα αλλά και σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Επίσης έχει δημιουργήσει διάφορα projects με αυτό το σκοπό. Το πιο διαδεδομένο και χρήσιμο για το κοινό είναι το https everywhere. Πρόσθετο φυλλομετρητών όπως των firefox, chrome κλπ, που όταν εγκατασταθεί δίνει την δυνατότητα στο χρήστη να συνδέεται με ασφαλή σύνδεση σε site που έχουν ενσωματώσει αυτή την τεχνολογία. Τα πιο δημοφιλή (Google search, facebook, wikipedia, twitter, WordPress, blogs, paypal), ήταν από τα πρώτα που την υιοθέτησαν. Με αυτό το τρόπο γίνεστε αόρατος για οποιονδήποτε κατασκοπεύει την δραστηριότητά σας μέσα σ’ ένα site, εκτός αν είστε εξειδικευμένος στόχος οπότε δεν σας σώζει τίποτε. Οι εξειδικευμένοι στόχοι είναι ελάχιστοι σ’ όλο το κόσμο μια και οι hackers (όχι τα πιτσιρίκια που βανδαλίζουν site) είναι μετρημένοι και η εργατοώρα τους κοστίζει ένα γερό μηνιάτικο.


1996: Δολοφονείται σε ηλικία 61 ετών έξω από το σπίτι του στην Λευκωσία ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Κουτλού Ανταλί. Αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Γιενί Ντουζέν και ήταν εναντίον του εποικισμού της Κύπρου και γενικότερα της επέμβασης ξένων στα εσωτερικά του νησιού. Δολοφονήθηκε από την ακροδεξιά οργάνωση «Τουρκική Ταξιαρχία της Εκδίκησης». Κύριος ύποπτος είναι ο Τούρκος διοικητής της «Πολιτικής Άμυνας», Γκαλίπ Μεντίλ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, από τον επίσης Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο, εκδότη της “Αφρίκα”, Σενέρ Λεβέντ, στην δολοφονία ήταν αναμεμιγμένος ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων Αμπντουλάχ Τσάτλι που είχε σκοτωθεί σε τροχαίο στο σκάνδαλο Σουσουρλούκ.


←5 Ιουλίου

7 Ιουλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.