Σαν σήμερα 6 Ιουλίου

371 π.Χ.: Ο Επαμεινώνδας νικάει τους Σπαρτιάτες στη μάχη των Λεύκτρων δίνοντας τέλος στην Σπαρτιατική κυριαρχία. Στη μάχη εφάρμοσε για πρώτη φορά την τακτική της λοξής φάλαγγας. Η Πελοποννησιακή συμμαχία διαλύθηκε. Ξεκίνησε η ηγεμονία των Θηβαίων μέχρι και την μάχη της Μαντινείας, όπου νικάει πάλι αλλά τραυματίζεται θανάσιμα.


1785: Το δολάριο γίνεται το εθνικό νόμισμα των ΗΠΑ. Το κογκρέσο εγκρίνει την έκδοση ενός νέου εθνικού νομίσματος με την ονομασία δολάριο Ηνωμένων Πολιτειών.


1827: Υπογράφεται από Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία, η αρχική Συνθήκη του Λονδίνου με την οποία η Ελλάδα θεωρείται αυτόνομη, υπό την ηγεμονία της Πύλης, στην οποία θα πλήρωνε ετήσιο φόρο υποτέλειας. Επίσης για να διαχωριστούν οι πληθυσμοί, ώστε να μην υπάρχουν τριβές, έπρεπε όλα τα κτήματα Τούρκων ιδιωτών που βρίσκονται μέσα στην Ελληνική δικαιοδοσία, να περιέλθουν σε Έλληνες, με καταβολή ικανοποιητικής αποζημίωσης στους πρώην ιδιοκτήτες τους. Δίδονταν ένας μήνας προθεσμία (πρωτοβουλία Κάνιγκ), για κατάπαυση του πυρός και εφαρμογή των διατάξεων της συνθήκης από τις δυο πλευρές. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης δίνονταν η εντολή στους Ναυάρχους των τριων δυνάμεων να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Για καλό της Ελλάδας η Πύλη απέρριψε την συνθήκη. Συνέπεια αυτής της στάσης ήταν η Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Ακολούθησαν τα τρία πρωτόκολλα του Λονδίνου με τα οποία η Ελλάδα ανεξαρτοποιήθηκε σταδιακά από την Οθωμανική Ατοκρατορία και κατωχήρωσε τα εδάφη της, μέχρι τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο.


1854: Πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο Γκέοργκ Ωμ (Georg Simon Ohm), Γερμανός φυσικός. Ασχολήθηκε με τον ηλεκτρισμό δημιουργώντας και διατυπώνοντας μαθηματικά τον βασικό νόμο του ηλεκτρισμού I=V/R. Δηλαδή ότι η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ευθέως ανάλογη της τάσης και αντιστρόφως ανάλογη της αντίστασης του υλικού από το οποίο διέρχεται. Προς τιμήν του η μονάδα μέτρησης της αντίστασης ονομάστηκε Ohm.


1893: Πεθαίνει ο Γκυ ντε Μωπασσάν. Γάλλος συγγραφέας που θεωρείται ο «πατέρας» του σύγχρονου διηγήματος. Πέθανε 43 χρονών σε ψυχιατρική κλινική, από σύφιλη (μάλλον κληρονομική). Στο project Gutenberg υπάρχει σχεδόν πλήρης η εργογραφία του στην μητρική του γλώσσα, ή σε μετάφραση στα Αγγλικά.


1961: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος. Ιδρυτής του κλάδου της γυναικολογίας στην Ελλάδα, Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Πρύτανης, ιδρυτής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δημιουργός πανεπιστημιακών κλινικών στο Λαϊκό και Ιπποκράτειο, και δοσίλογος Πρωθυπουργός της Ελληνικής Κατοχικής Κυβέρνησης. Συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους, παραχώρησε την ιδιωτική κλινική του για περίθαλψη Ελλήνων αξιωματικών μετά το τέλος τους, ανέδειξε πολλούς επιστήμονες, μεταξύ αυτών και τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Γερμανόφιλος, εξ αγχιστείας, η γυναίκα του ήταν η ανιψιά του στρατηγού Βίλχελμ Λιστ και ο ίδιος είχε σπουδάσει στη Γερμανία. Υπουργός Προνοίας – Παιδείας της πρώτης κατοχικής κυβέρνησης και σε μια βδομάδα αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Σε ένα χρόνο έγινε πρωθυπουργός (02.12.1942-07.04.1943) και αμέσως ετοίμασε νόμο για πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων. Ξεσπούν πρωτοφανείς ταραχές μέχρι που αναγκάζεται να τον αποσύρει. Μετά την απελευθέρωση καταδικάστηκε σε ισόβια αλλά το 1951 του δόθηκε χάρη. Μετά την αποφυλάκιση του ασχολήθηκε με την συγγραφή βιβλίου, «Ιδού η αλήθεια«,  απολογία για τις τότε πράξεις του, στο οποίο υπάρχουν αρκετά ιστορικά ντοκουμέντα της κατοχής. όπως τα κατοχικά δάνεια (προκαταβολές), μερικές εκτελέσεις, καταστροφή χωριών κλπ. Ήταν μέλος της Μασονικής Στοάς.
Ο Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος δεξιά, ο Νικόλαος Χριστοφοράκος στο κέντρο.


1990: Ιδρύεται ο EFF (Electronic Frontier Foundation). Σκοπός του είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των IT’s και των πολιτών από τις υπερβάσεις των πολυεθνικών και από την κατάχρηση εξουσίας των κρατών στα ηλεκτρονικά και ψηφιακά μέσα. Συντηρείται μόνο από δωρεές και έχει πετύχει πολλά στο νομοθετικό τομέα αλλά και σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Επίσης έχει δημιουργήσει διάφορα projects με αυτό το σκοπό. Το πιο διαδεδομένο και χρήσιμο για το κοινό είναι το https everywhere. Πρόσθετο φυλλομετρητών όπως των firefox, chrome κλπ, που όταν εγκατασταθεί δίνει την δυνατότητα στο χρήστη να συνδέεται με ασφαλή σύνδεση σε site που έχουν ενσωματώσει αυτή την τεχνολογία. Τα πιο δημοφιλή (Google search, facebook, wikipedia, twitter, WordPress, blogs, paypal), ήταν από τα πρώτα που την υιοθέτησαν. Με αυτό το τρόπο γίνεστε αόρατος για οποιονδήποτε κατασκοπεύει την δραστηριότητά σας μέσα σ’ ένα site, εκτός αν είστε εξειδικευμένος στόχος οπότε δεν σας σώζει τίποτε. Οι εξειδικευμένοι στόχοι είναι ελάχιστοι σ’ όλο το κόσμο μια και οι hackers (όχι τα πιτσιρίκια που βανδαλίζουν site) είναι μετρημένοι και η εργατοώρα τους κοστίζει ένα γερό μηνιάτικο.


1996: Δολοφονείται σε ηλικία 61 ετών έξω από το σπίτι του στην Λευκωσία ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Κουτλού Ανταλί. Αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Γιενί Ντουζέν και ήταν εναντίον του εποικισμού της Κύπρου και γενικότερα της επέμβασης ξένων στα εσωτερικά του νησιού. Δολοφονήθηκε από την ακροδεξιά οργάνωση «Τουρκική Ταξιαρχία της Εκδίκησης». Κύριος ύποπτος είναι ο Τούρκος διοικητής της «Πολιτικής Άμυνας», Γκαλίπ Μεντίλ.


←5 Ιουλίου

7 Ιουλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.