Σαν σήμερα 7 Ιουλίου

1843: Γεννιέται ο Ιταλός γιατρός Καμίλο Γκόλτζι (†21.01.1926, 82 ετών). Ανακάλυψε  το Σύστημα Γκόλτζι (τμήμα των ευκαρυωτικών κυττάρων, που «πακετάρει» τις πρωτεΐνες για την μεταφορά τους στο σημείο προορισμού). Ανακάλυψε το όργανο των τενόντων Γκόλτζι (είναι οι αισθητήρες «τάσεως» των σκελετικών μυών). Τέλος ανακάλυψε τα ανακλαστικά των τενόντων Γκόλτζι (είναι τα ανακλαστικά που επιβάλουν στο μυ την χαλάρωση για να αποφευχθεί ο τραυματισμός του. Είναι αντίθετα από τα ανακλαστικά σύσπασης). Για τις ανακαλύψεις του βραβεύθηκε με Νόμπελ Iατρικής το 1906.


1890: Πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ο Ελβετός εφευρέτης και επιχειρηματίας Henri Nestlé. Ήταν ο ιδρυτής της Νεστλέ. Ξεκίνησε με την δημιουργία της φαρίνας και του συμπυκνωμένου γάλατος. Συνέχισε με τον κορν φλάουρ. Το 1875 πούλησε την επιχείρησή του και αποσύρθηκε από κάθε δραστηριότητα. Η Νεστλέ μέσα από μια ατέλειωτη αλυσίδα εξαγορών και συγχωνεύσεων είναι σήμερα η μεγαλύτερη επιχείρηση του κόσμου στο χώρο των τροφίμων.


1901: Έρχεται στο κόσμο ο Ιταλός σκηνοθέτης Βιττόριο ντε Σίκα (†13.11.1974, 73 ετών). Καθοριστική φυσιογνωμία στο κίνημα του νεορεαλισμού, με 5 ταινίες του να παίρνουν Όσκαρ, από τις οποίες οι δυο καλύτερης ξένης ταινίας.
Λούστρος.
Κλέφτες ποδηλάτων.
Χθες, σήμερα, αύριο.
Boccaccio ’70.
Το ταξίδι.


1908: Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών  ο Δημήτριος Βικέλας. Λογοτέχνης, πρώτος πρόεδρος των «αθανάτων» της ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) με μεγάλη κοινωνική και ανθρωπιστική δράση. Συμμετείχε στην επιτροπή διοργάνωσης των πρώτων (νεότερων) Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896. Την προσωπική του βιβλιοθήκη την δώρισε στον δήμο Ηρακλείου, που από τότε ονομάζεται «Βικελαία Βιβλιοθήκη«.
«Λουκής Λάρας«.
Αν θέλετε πλήρη βιβλιογραφία του, στην Ανέμη.


1909: Παραιτείται η κυβέρνηση πλειοψηφίας του Γ. Θεοτόκη. Σχηματίζει κυβέρνηση μειοψηφίας για 35 μέρες ο Δ. Ράλλης. Η κυβέρνηση του ονομάστηκε «κυβέρνηση θερινών διακοπών» γιατί συνέπεσε με την θερινή διακοπή εργασιών της βουλής. Ο Θεοτόκης γνωρίζοντας το προγραμματισμένο κίνημα του Στρατιωτικού Συνδέσμου, δεν ήθελε να βρεθεί αντιμέτωπος τους. Τα αισθήματα ήταν αμοιβαία και από πλευράς συνδέσμου που δεν ήθελαν να ανατρέψουν μια κυβέρνηση πλειοψηφίας. Την 15η Αυγούστου γίνεται το κίνημα που θα επιβάλει «ανορθωτική» υπηρεσιακή κυβέρνηση.


1923. Οι Ελευθέριος Βενιζέλος και Ισμέτ Ινονού κάνουν κοινή δήλωση ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα των δυο χωρών. Ήταν ο προάγγελος της Συνθήκης της Λωζάνης στις 24 Ιουλίου και της ανταλλαγής πληθυσμών.


1930: Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο Sir Arthur Ignatius Conan Doyle, ο συγγραφέας των περιπετειών του εικονικού ντετέκτιβ Sherlock Holmes.


1972: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο, Αμερικανός υπήκοος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Αθηναγόρας. Κατά κόσμον Αριστοκλής Σπύρου. Αναρριχήθηκε στο θρόνο του Πατριάρχη σαν άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Τουρκίας. Τον επέβαλαν διώχνοντας τον προκάτοχό του Μάξιμο Ε’, που είχε την ατυχία να έχει επαφές με τον Ρώσο πατριάρχη. Όσοι προσπάθησαν να αντιδράσουν απειλήθηκαν ότι θα έβγαιναν τα άπλυτά τους στη φόρα. Είχε φτάσει στην Πόλη, μετά την ερήμην εκλογή του, την 25η Ιανουαρίου 1949 με το Air Force One, το προεδρικό αεροπλάνο των ΗΠΑ. Ήταν το Independence του Harry Truman. Στο αεροπλάνο που έφυγε από την Αμερική την 23η Ιανουαρίου συνοδευόταν από ανθρώπους της ομογένειας με επικεφαλής τον επιχειρηματία κ. Σκούρα. Είχε ενδιάμεσο σταθμό το Παρίσι. Με το που πάτησε το πόδι του σε Τουρκικό έδαφος του ενεχειρίσθει Τουρκικό διαβατήριο. Όντας πολίτης των ΗΠΑ δεν δικαιούνταν να εκλεγεί πατριάρχης. Μόλις έφτασε στην Κωνσταντινούπολη φρόντισε αμέσως η Ιερά Σύνοδος να γίνει ομάδα χειροκροτητών. Κατήργησε την ανά εξάμηνο εκλογή, με κλήρωση, των μελών της και έχριζε αριστίνδην μέλη ή έπαυε, με ένα πρόχειρο χαρτί (πιττάκιον) και βέβαια δεν θεωρούσε απαραίτητη την παρουσία των 12 μελών της για να βαφτίζει τις αποφάσεις του «συνοδικές». Επί εποχής του έγιναν οι προγραμματισμένες από χρόνια διώξεις και σφαγές των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1955, χωρίς να συμβεί το παραμικρό, πέρα από κάποιον εφήμερο δημοσιογραφικό θόρυβο. Το ίδιο έγινε και με την Θεολογική Σχολή Χάλκης, που έκλεισε και αυτή επί εποχής του. Σαν αντιπαροχή έδινε πάντα πλούσια κοσμική «δράση», ασχολούμενος είτε με την άρση του αναθέματος μεταξύ της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας, ή με τις προσφιλείς σε αυτόν ανταλλαγές επισκέψεων με αρχηγούς κρατών. Το πιο αγαπημένο του απ’ όλα ήταν να μοιράζει εκκλησιαστικά οφίκια σε λαϊκούς, σε εκτός Τουρκίας χώρες. Ήταν ιερωμένος, αλλά πάνω απ’ όλα, όπως το απαιτεί η Στοά, ήταν Μασόνος. Ο Αθηναγόρας είχε γεννηθεί στο Βασιλικό (Τσαραπλανά) Πωγωνίου, ήταν Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, πριν γίνει Πατριάρχης και μέλος της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος. Την αμερικανική υπηκοότητα και για ποιους δούλευε δεν του χαρίστηκαν ούτε μετά θάνατον οι ιεράρχες. Και με το δίκιο τους. Τον διαδέχθηκε ο Πατριάρχης Δημήτριος.


2005: Βομβιστική επίθεση στο συγκοινωνιακό σύστημα του Λονδίνου με αποτέλεσμα 52 νεκρούς και 700 τραυματίες. Η επίθεση έγινε με τρεις βόμβες που πυροδοτήθηκαν ταυτόχρονα (08:50) από τους βομβιστές-καμικάζι σε τρία τραίνα του μετρό, και η τέταρτη με τον ίδιο τρόπο μια ώρα αργότερα σε διώροφο λεωφορείο. Οι βομβιστές ήταν μουσουλμάνοι Βρετανοί υπήκοοι. Το έκαναν σε αντίποινα για την συμμετοχή της Μ. Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ. Η επίθεση εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες δημιούργησε και εκτεταμένες υλικές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης των συρμών και βέβαια κατέστρεψαν τους συρμούς στους οποίους τοποθετήθηκαν. Διακόπηκαν επίσης οι τηλεπικοινωνίες, ιδιαίτερα στο δίκτυο της κινητής.  Την 21η Ιουλίου έγινε απόπειρα για δεύτερο σιαμαίο κτύπημα. Οι βόμβες αποδείχτηκαν ελαττωματικές αφού οι πυροκροτητές εξερράγησαν χωρίς να εκραγεί το υλικό της βόμβας. Οι τέσσερις επίδοξοι βομβιστές συνελήφθησαν αργότερα.


2019: Στις εκλογές εκείνης της μέρας πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία με 39.85% εξασφαλίζοντας 158 έδρες στην βουλή. Δεύτερο ο ΣΥΡΙΖΑ με 31,53% (86 έδρ.), τρίτο το ΚΙΝΑΛ με 8.10% (22 έδρ.), τέταρτο το ΚΚΕ με 5,30% (13 έδρ.), πέμπτο η Ελληνική Λύση με 3,70% (10 έδρ.) και έκτο η ΜεΡΑ25 με 3,44% (9 έδρ). Στις εκλογές κατέβηκαν 18 κόμματα σε πανελλαδική βάση. Η αποχή ήταν 42.09%, τα άκυρα 1,34% και τα λευκά 0,74%. Τα ποσοστά  της τελευταίας πρότασης σε σύγκριση με αυτά των κομμάτων δείχνουν καθαρά την αποδοκιμασία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, στο σύνολο του πολιτικού κόσμου, του πολιτικού συστήματος θα έλεγαν κάποιοι, του πολιτικού καθεστώτος άλλοι, της χώρας. Ότι απ’ αυτά κι αν είναι, με την σειρά του σημαίνει ότι ή Δημοκρατία δεν έχουμε ή χώρα ή και τα δύο. Τι έχουμε; Προτεκτοράτο.-
Δείτε τα προεκλογικά σποτ των κομμάτων που διαφημίζουν, χωρίς να το θέλουν, με τον καλύτερο τρόπο την κατάντια μας: Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜεΡΑ25.
Την επόμενη μέρα Η Ν.Δ. σχημάτισε κυβέρνηση με πρωθυπουργό την Κυριάκο Μητσοτάκη, γιο του επίσης πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.


←6 Ιουλίου

8 Ιουλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.