Σαν σήμερα 8 Ιουλίου

1621: Έρχεται στο κόσμο ο Ζαν ντε λα Φοντέν (†13.04.1695, 73 ετών). Γάλλος λογοτέχνης, ποιητής, με σοβαρότερο έργο τους «μύθους» που η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αυτοί του Αισώπου που ταξινόμησε και ερμήνευσε.


1851: Γεννιέται ο Sir Arthur John Evans. Ο άνθρωπος που πίστεψε στον μύθο και τον έφερε στην επιφάνεια σαν πραγματικότητα εργαζόμενος γι’ αυτό επί 35 χρόνια. Η Κνωσσός, ο Μινωικός πολιτισμός, οι γραμμικές γραφές α και β, από προϊστορία και μύθοι, έγιναν Ελληνική Ιστορία. Πέθανε σε ηλικία 90 ετών στις 11 Ιουλίου του 1941. Σύγχρονοι αρχαιολόγοι τον κατηγορούν για τις μεθόδους που χρησιμοποίησε τότε. Είναι σαν να κατηγορείς τον Ιπποκράτη γιατί δεν χρησιμοποίησε τηλεϊατρική, ή τον Ασκληπιό γιατί δεν χρησιμοποίησε χημειοθεραπεία. Τα σκουπίδια το μόνο όνομα που μπορούν να έχουν είναι σκουπίδια και όχι το όνομά τους που θέλουν να προβάλουν με τέτοιες κριτικές. Είναι αυτοί που σφυρώντας αδιάφορα «άφησαν» τους συναδέλφους τους να διαπράξουν το μεγαλύτερο αρχαιολογικό έγκλημα του 21ου αιώνα: Το τσιμεντάρισμα του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης.


1868: Ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ με την διορισμένη κυβέρνηση Δ. Βούλγαρη έρχονται σε συμβιβασμό με την Αμαλία, χήρα του πρώην βασιλιά Όθωνα για την απονομή αποζημίωσης «…δια τας εν Ελλάδι εξ ιδιαιτέρας περιουσίας απαιτήσεις των…». Ο συμβιβασμός ανέρχεται στο ποσό των 4.500.000 δρχ. και επειδή δεν τα έχουν σε μετρητά τα εξοφλούν με δόσεις 225.000 δρχ. το εξάμηνο ενώ το εναπομένον κάθε φορά υπόλοιπο θα τοκίζεται με επιτόκιο 4%. Έγινε Νόμος του κράτους την 11.11.1868 και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 61/16.12.1868. Το κύριο τμήμα της οφειλής ήταν το ποσόν που διέθεσαν οι Βαυαροί για την ανέγερση των ανακτόρων (το σημερινό κτίριο της Βουλής).  Μέτρο σύγκρισης των ποσών του συμβιβασμού είναι λίγο πιο κάτω στο ΦΕΚ το διάταγμα διορισμού εισπρακτόρων του ΝΑΤ με μισθό 30 δρχ. το μήνα.


1872: Παραιτείται η κυβέρνηση του Δ. Βούλγαρη. Σχηματίζει κυβέρνηση μειοψηφίας ο Επ. Δεληγιώργης. Η παραίτηση Βούλγαρη οφείλεται στις πιέσεις που δεχόταν η κυβέρνηση με το θέμα των Λαυρεωτικών. Από την μια ο βασιλιάς Γεώργιος Α’, πιεζόμενος από τις μεγάλες δυνάμεις, πίεζε με την σειρά του ην κυβέρνηση για λύση υπέρ των ιδιοκτητών  των μεταλλείων, Τζιανμπατίστα Σερπιέρι  και του Τραπεζικού οίκου I. Roux-Fressynet. Aπό την άλλη η αντιπολίτευση του Δεληγιώργη εκμαύλιζε τους ψηφοφόρους για την παράνομη από κάθε άποψη εκμετάλλευση των εκβολάδων και των σκωριών των μεταλλείων, δείχνοντας στον κόσμο «δείγματα» των σκωριών που είχαν ανακατέψει με χρυσόσκονη. Ο Δεληγιώργης εκμεταλλευόμενος το αρχικό κλίμα εφορίας θα μετατρέψει την κυβέρνηση του σε προεκλογική, θα κερδίσει τις εκλογές της 27/01/1873 και θα παραμείνει στην κυβέρνηση μέχρι και την 9.2.1874 που, λόγω σπασίματος της φούσκας, τα πράγματα παίρνουν άσχημη τροπή γι’ αυτήν. Ο Γεώργιος θα αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης στον Δ. Βούλγαρη.


1921*: Ο Ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το Δορύλαιο (Εσκί Σεχίρ). Στην μεγαλύτερη μάχη που δόθηκε, μέχρι εκείνη την ημέρα, αναδείχθηκε νικητής των κατά πολύ υπέρτερων, αριθμητικά, Τουρκικών δυνάμεων. Σε ένα μέτωπο 80 χλμ. παρατάχθηκαν από πλευράς Τουρκικών δυνάμεων 14 Μεραρχίες Πεζικού και 2 Ιππικού, ενώ ο Ελληνικός Στρατός παρέταξε επτά Μεραρχίες Πεζικού και μια ταξιαρχία Ιππικού. Οι απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες ήταν σχεδόν ίδιες και από τις δυο πλευρές. Αιχμαλωτίστηκαν περίπου 5.000 Τούρκοι στρατιώτες. Η διαταγή του Ελληνικού επιτελείου για αναδίπλωση σε αμυντική διάταξη, την 11η Ιουλίου, μετά την άτακτη υποχώρηση των Τούρκων, υπήρξε καταστροφική. Μπορούσαν καταδιώκοντας τον να ρίξουν τελείως το ηθικό τους. Άφησαν τους Τούρκους να ανασυνταχθούν στην Ανατολική όχθη του Σαγγάριου. Και εκεί νίκησαν οι Έλληνες, αλλά βλέποντας ότι η γραμμή ανεφοδιασμού είχε φτάσει στο απώτατο άκρο της γύρισαν πίσω στις θέσεις που είχαν πριν την μάχη.
* Η ημερομηνία είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα. Με το νέο ημρολόγιο ήταν 21 Ιουλίου 1921.


1994: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο Κιμ Ιλ Σουνγκ. Ηγέτης της Βόρειας Κορέας από την ίδρυσή της το 1948 μέχρι την ημερομηνία του θανάτου του. Ανέπτυξε δικιά του κομμουνιστική θεωρία, την Τζούσε, με την οποία αντικατέστησε τον Μαρξισμό Λενινισμό. Μετά τον θάνατό του τον αντικατέστησε ο γιος του Κιμ Γιογκ Ιλ, που όταν πέθανε και αυτός τον αντικατέστησε ο γιος του Κιμ Γιογκ Ουν.


1997: Ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Σημίτης υπογράφουν την διακήρυξη της Μαδρίτης. Οι θέσεις της διακήρυξης επεξεργάστηκαν από του υπουργούς εξωτερικών των δυο χωρών: τον Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Ισμαήλ Τζεμ. Η συνάντηση και υπογραφή είχαν γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη. Η διακήρυξη δεν πήρε ποτέ μορφή Συμφωνίας ή Συνθήκης αφού δεν επικυρώθηκε ποτέ από τα κοινοβούλια των δυο χωρών. Αυτήν επικαλούνται οι Τούρκοι για κάθε αξίωσή τους σε κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Η «ακανθώδης» παράγραφος είναι η 4η για τα ζωτικά συμφέροντα των δυο χωρών στο Αιγαίο, για τα οποία όμως παραλήφθηκε η επίκληση ή αναφορά στο ότι θα είναι στα πλαίσια του διεθνούς (ιδιαίτερα του θαλάσσιου) δικαίου. Άλλη μια γκάφα (;) ολκής των πολιτικών μας, άλλη μια παραχώρησή τους (;) που άνοιξε ακόμη περισσότερο την όρεξη των αχόρταγων γειτόνων μας. Φυσιολογικά γιατί βλέπουν ότι όπου υπάρχει προστριβή η λύση που προκύπτει είναι πάντα προς όφελός τους και σε ζημία της Ελλάδας. Διαβάστε το μάλλον κοντύτερα στην αλήθεια κείμενο μια και έχει καθιερωθεί όπως και σε όλες τις υπανάπτυκτες χώρες, να υπογράφονται τέτοιου είδους διεθνείς και διμερείς δεσμεύσεις να γίνονται δηλώσεις από τους άμεσα εμπλεκόμενους, αλλά να μην δημοσιοποιούνται ποτέ επίσημα τα κείμενα.
– Mutual commitment to peace, security, and the continuing development of good neighbourly relations;
– Respect for each other’s sovereignty;
– Respect for the principles of international law and international agreements;
– Respect for each other’s legitimate, vital interests and concerns in the Aegean, which are of great importance for each country’s security and national sovereignty;
– Commitment to refrain from unilateral acts on the basis of mutual respect and willingness to avoid conflicts arising from misunderstanding; and
– Commitment to settle disputes by peaceful means based on mutual consent and without use of force or threat of force.


2019: Μετά την νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της προηγούμενης μέρας ορκίζεται η νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη*. Διαδέχθηκε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικά αυτής της κυβέρνησης είναι το ογκώδες σχήμα της (50 υπουργοί και υφυπουργοί) και η πολυσυλλεκτικότητα της (5 απ’ αυτούς ήταν την προηγούμενη μέρα ΠΑΣΟΚ. ΚΙΝΑΛ με το νέο όνομα). Είναι η σημερινή κυβέρνηση.
* Γιο του επίσης πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.


←7 Ιουλίου

9 Ιουλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.