Σαν σήμερα 9 Ιουλίου

518: Πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αναστάσιος Α’ ο Δίκορος. Γεννημένος στο Δυρράχιο (αρχαία Επίδαμνος), στο οποίο όταν έγινε αυτοκράτορας κατασκεύασε το μεγαλύτερο (καλύτερα οχυρωμένο) κάστρο της Αδριατικής.  Ονομάστηκε Δίκορος γιατί η ίριδα των ματιών του είχε διαφορετικό χρώμα στον ένα και άλλο στο άλλο. Αξιωματούχος του Βυζαντίου, προτάθηκε για το θρόνο από την Αριάδνη, χήρα του αυτοκράτoρα Ζήνωνα, η οποία ένα μήνα μετά τον θάνατο του πρώην, παντρεύτηκε τον καινούριο. Είχε γίνει αυτοκράτορας (και είχε παντρευτεί) σε ηλικία 61 ετών. Τον Αναστάσιο Α’ διαδέχθηκε ο Ιουστίνος Α’.


1815: Ο Σαρλ Μωρίς Ταλλεϋράν γίνεται ο πρώτος Πρωθυπουργός της Γαλλίας. Τον διόρισε ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος XVIII την δυναστεία του οποίου (των Βουρβόνων) είχε επαναφέρει ο Ταλλεϋράνδος. Ο Ταλλεϋράν ήταν το αντίπαλο δέος για τον Μέτερνιχ. Είχε καταφέρει εκμεταλλευόμενος τις διχόνοιες των μελών της ιεράς συμμαχίας να μετατρέψει, με διπλωματική μάχη, το Βατερλώ σε μηδενικές απώλειες για την Γαλλία η οποία μετά τις διαπραγματεύσεις βγήκε ενισχυμένη σε σχέση με την Ναπολεόντια εποχή.


1821: Οι Τούρκοι για προληπτικούς λόγους (να μην επεκταθεί η επανάσταση στην Κύπρο) και για εκφοβισμό απαγχονίζουν τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό. Μαζί με αυτόν αποκεφαλίζουν τους Μητροπολίτες Πάφου, Κιτίου και Κυρηνείας. Ακολουθεί σφαγή 470 επιφανών προσώπων και δήμευση των περιουσιών τους. Η λίστα των προγραφέντων είχε υποβληθεί από τον Κυβερνήτη του νησιού Κιουτσούκ Μεχμέτ στην Πύλη και είχε εγκριθεί.


1870: Παραιτείται η κυβέρνηση Θρ. Ζαΐμη. Σχηματίζει κυβέρνηση μειοψηφίας ο Επ. Δεληγιώργης. Η παραίτηση του Θρ. Ζαΐμη ήταν συνέπεια της σφαγής στο Δήλεσι, στην οποία είχαν ανάμειξη κυβερνητικά στελέχη. Η κυβέρνηση Δεληγιώργη θα παραμείνει στην εξουσία όσο είναι κλειστή η Βουλή. Θα την διαδεχθεί την 3η Δεκεμβρίου κυβέρνηση υπό τον Αλ. Κουμουνδούρο, όταν δεν μπορεί να παραμείνει άλλο στην εξουσία χρησιμοποιώντας τα «περιθώρια» που της άφηνε το Σύνταγμα.


1927: Ιδρύεται και δημιουργείται ο πρώτος οργανισμός λειτουργίας της Σιβιτανιδείου Σχολής. Είναι δωρεά του Κύπριου ευεργέτη Βασιλείου Σιβιτανίδη που έχει αποβιώσει το 1921. Ήταν όπως συνεχίζει να είναι παραγωγική σχολή τεχνιτών και τεχνικών. Εκτός από την ίδρυση όλα τα άλλα (οργανισμός, δωρεά οικοπέδου κλπ) μεταβλήθηκαν επανειλημμένα μέχρι την λειτουργία της. Ο Ελ. Βενιζέλος αντιλαμβανόμενος την σπουδαιότητα λειτουργίας μιας τέτοιας σχολής στην Ελλάδα που θα έδινε τόσο στην πολιτική βιομηχανία, όσο και στις Ένοπλες δυνάμεις εξειδικευμένους τεχνικούς (μεταλλουργούς, οπλοτεχνίτες, τεχνικούς αεροσκαφών κλπ), τόσο όσο ήταν στην πολιτική σκηνή, αλλά και κατά την διάρκεια των «αναγκαστικών» αποχών του, είχε διαρκή αλληλογραφία με τα διευθυντικά και εκπαιδευτικά στελέχη, μαθαίνοντας νέα προτείνοντας λύσεις, ακόμη και εμψυχώνοντας τους ανθρώπους της.


1932: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο King Camp Gillette, επιχειρηματίας και εφευρέτης, με αντικείμενο τα γνωστά ξυραφάκια. Αν και ο ίδιος πέθανε σχεδόν πτωχευμένος λόγω της μεγάλης ύφεσης, η εταιρεία συνέχισε να υπάρχει με διάφορους τίτλους Gillette, Braun, Oral-B, Duracell μέχρι το 2005, που πουλήθηκε στην Procter & Gamble για $57 δισ. Εκτός από την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ήταν ουτοπιστής σοσιαλιστής. Είχε γράψει βιβλίο, The Human Drift, με το οποίο ανέλυε ότι όλη η βιομηχανία έπρεπε να είναι μια μονάδα με ιδιοκτήτη το λαό.


1943: Οι σύμμαχοι ξεκινούν την δημιουργία δεύτερου Ευρωπαϊκού μετώπου κατά του άξονα με την επιχείρηση Husky. Σκοπός της η κατάληψη της Σικελίας ώστε να ελέγχουν την Κεντρική Μεσόγειο και να έχουν ένα κοντινό προγεφύρωμα προς την Ιταλία όπου θα δημιουργούσαν το δεύτερο μέτωπο. Η επιχείρηση κατά της Ιταλίας (το μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης όπως είχε χαρακτηριστεί από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ) είχε αποφασιστεί προκειμένου να ανακουφιστεί το Ανατολικό μέτωπο που ήταν πάγιο αίτημα του Στάλιν. Προπαρασκευαστικές κινήσεις ήταν: Μήνες πριν έκαναν ψευδείς κινήσεις και είχαν “διαρροές” πληροφοριών για απόβαση στην ΝΔ Πελοπόννησο. Τον Απρίλιο οι Γερμανοί ανακάλυψαν να επιπλέει πτώμα που το χέρι του ήταν συνδεδεμένο με χειροπέδες με έναν χαρτοφύλακα του οποίου το περιεχόμενό του έδειχνε ότι οι σύμμαχοι θα αποβιβαζόταν στην Σαρδηνία και Κορσική αναγκάζοντας τον Χίτλερ να διατάξει την ενίσχυση τους με στρατεύματα. Μόνο που το όλο σκηνικό (πτώμα και έγγραφα) ήταν στημένο Κατέλαβαν τον Μάϊο το νησί Παντελέρια (αρχαία Κόσσυρα) που βρίσκεται στο μέσον ανάμεσα στην ΝΔ ακτή της Σικελίας και στην Τύνιδα.
Εκείνη την μέρα ξεκίνησαν με ρίψεις αλεξιπτωτιστών στα μετόπισθεν των εχθρικών γραμμών οι οποίοι όμως λόγω πολύ ισχυρών ανέμων που έφταναν τα 70 km/h διασκορπίστηκαν. Την αυγή της επομένης 10 Απριλίου με τις ίδιες καιρικές συνθήκες άρχισε η κυρίως απόβαση. Το πρώτο κύμα που αποβιβάστηκε στις Νότιες ακτές του νησιού ήταν 160.000 άνδρες και 600 τεθωρακισμένα. Μέχρι την ολοκλήρωση της επιχείρησης είχαν αποβιβασθεί 467.000 άνδρες. Οι δυνάμεις του Άξονα ήταν περίπου 200.000 Ιταλοί και 50.000 Γερμανοί με 260 τεθωρακισμένα. Η κατάληψη του νησιού ολοκληρώθηκε την 17η Αυγούστου με σχετικά μικρή αντίσταση, έπειτα από απόφαση των Γερμανών να διασώσουν τα εκεί στρατεύματά τους προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν στην Ιταλία. Το επόμενο βήμα έγινε την 3η Σεπτεμβρίου 1943 με την απόβαση των στρατευμάτων του Μοντγκόμερυ από την Σικελία στην Καλαβρία (Επιχείρηση Baytown).


1956: Ισχυρός σεισμός 7.5 Ρίχτερ χτυπάει την Σαντορίνη την 5:11′ το πρωί. Μετά από 12 λεπτά ένας μετασεισμός 6,9 της κλίμακας Ρίχτερ ολοκληρώνει την καταστροφή. Ο απολογισμός 52 νεκροί και πάνω από 100 βαριά τραυματισμένοι. Υλικές ζημιές ανυπολόγιστες. Το ηφαίστειο ενεργοποιήθηκε αλλά χωρίς συνέπειες. Το Τσουνάμι όμως που δημιουργήθηκε κτύπησε από Σμύρνη έως Κρήτη με μια γυναίκα νεκρή και ζημιές πολλαπλάσιες απ’ αυτές που δημιούργησε ο σεισμός. Τα θύματα θεωρούνται ελάχιστα σε σχέση με τις καταρρεύσεις οικοδομών. Αυτό έγινε γιατί οι περισσότεροι κάτοικοι τέτοια ώρα, λόγω εποχής ήταν ή σε αγροτικές εργασίες ή για ψάρεμα. Δημιουργήθηκε το γνωστό σε τέτοιες περιπτώσεις κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή που μοίρασε πλουσιοπάροχα υποσχέσεις όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις. Το ρήγμα είχε ενεργοποιηθεί από το 1928. Μετά τον σεισμό του 56 εκτονώθηκε και από τότε έχει περιέλθει σε σεισμική ησυχία.


1959: Αρχίζει στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη του Μανώλη Γλέζου και άλλων 16 συγκατηγορουμένων του για κατασκοπεία. Παρόντες δεκάδες βουλευτές, νομικοί και δημοσιογράφοι της Γαλλίας και της Ιταλίας. Επίσης πολλοί ρεπόρτερ των δυο χωρών και της Σοβιετικής Ένωσης. Ο πρόεδρος του Στρατοδικείου λόγω του αδιαχώρητου διέταξε να μείνουν μόνον τέσσερις δημοσιογράφοι και οι υπόλοιποι να εγκαταλείψουν την αίθουσα. Κατά την διάρκεια της δίκης  η αδελφή του Γλέζου Βασιλική Δολιανίτη και ο γαμπρός του Γεώργιος Δολιανίτης συγκατηγορούμενοι στην υπόθεση, ανακαλούν τις καταθέσεις που είχαν δώσει, μετά από άσκηση βίας, στην αστυνομία και στον ανακριτή. Ήταν οι μοναδικές που ενοχοποιούσαν τον Μανώλη Γλέζο. Ότι δηλαδή πήγε στο σπίτι τους και τους ζήτησε να φιλοξενήσουν τον Κώστα Κολιγιάννη ο οποίος δεν είχε συλληφθεί. Ο Γλέζος εκείνη την εποχή ήταν οργανωτικός γραμματέας της ΕΔΑ. Με την εμπλοκή του στο δίκτυο κατασκοπείας του ΚΚΕ, συσχέτιζαν την νόμιμη ΕΔΑ με το παράνομο τότε ΚΚΕ. Η δίκη συνεχίστηκε μέχρι την 22α Ιουλίου που εξέδωσε την απόφαση του. Δυο σε ισόβια (Βουτσάς και Τρικαλινός), 15χρόνια στον Συγκελάκη, 11 στον Καρκαγιάννη, 5 χρόνια στον Ραγουζαρίδη και τετραετή εκτόπιση στον Άι Στράτη. Ο Μανώλης Γλέζος, παρά την ανάκληση του μοναδικού ενοχοποιητικού στοιχείου, καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση και τέσσερα χρόνια υποχρεωτικές διακοπές στον Άι Στράτη. Οι υπόλοιποι 11 καταδικάστηκαν με αναστολή, απαλλάχθηκαν ή αθωώθηκαν λόγω των πολύτιμων υπηρεσιών που προσέφεραν στην υπόθεση.  Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της δίκης οι μάρτυρες κατηγορίας αστυνομικοί που κομπορρημονούσαν ότι ήξεραν τα πάντα για το ΚΚΕ, για τα στελέχη του, τα κέντρα εκπαίδευσής τους στην κατασκοπεία κλπ, δεν ήξεραν ότι ο Κολιγιάννης ήταν ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος.


1961: Υπογράφεται, στην αίθουσα τροπαίων της Βουλής η συμφωνία, σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ. Θα επικυρωθεί την 14η Μαρτίου 1962 από την Βουλή και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 1962. Η Ελλάδα με δεδομένη την υστέρηση ανάπτυξης απ’ τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες προτίμησε, από κοινού με τα κράτη μέλη της ΕΟΚ, αντί για την ένταξη, η οποία θα κατέστρεφε ολοκληρωτικά την υπάρχουσα Ελληνική παραγωγική μηχανή όλων των κλάδων, που τότε βρισκόταν στα σπάργανα, να γίνει συνδεδεμένο μέλος με την ΕΟΚ, όπου εκτός από την συμφωνία σύνδεσης μέσα από επιμέρους διμερείς συμφωνίες, να επιταχύνει την ανάπτυξή της, ώστε όταν έφτανε τα επίπεδα των οικονομιών της ΕΟΚ, να γινόταν πλήρες μέλος. Αντ’ αυτού η συμφωνία σύνδεσης πάγωσε κατά την διάρκεια της χούντας καθώς το καταστατικό της ΕΟΚ απαγόρευε τις συναλλαγές της με δικτατορικά καθεστώτα. Έτσι το 1979 έγινε πλήρες μέλος μόνο χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων και των δυο πλευρών, ενώ οικονομικά βρισκόταν πολύ μακριά νυχτωμένη από τ’ άλλα μέλη. Τότε στάθηκε τυχερή, γιατί η διάλυση λίγα χρόνια μετά του Συμφώνου της Βαρσοβίας, έφερε νέα μέλη στην ΕΕ, με οικονομίες που βρισκόταν σχεδόν στην ίδια κατάσταση αλλά, όπως αποδείχθηκε πολύ καλύτερης δυναμικής.


1963: Διαδηλώσεις, επεισόδια, ταραχές, αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία, χαρακτηρίζουν την πρώτη μέρα της τετραήμερης επίσημης επίσκεψης της βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας (ο βασιλιάς Παύλος με την σύζυγό του Φρειδερίκη και τα δύο τους παιδιά Ειρήνη και Κωνσταντίνο. Η Σοφία είχε ήδη παντρευτεί) στο Λονδίνο. Το καθεστώς που έχει εγκαθιδρυθεί στην Ελλάδα δέχεται την διεθνή κατακραυγή με τον πιο έντονο τρόπο. Παρά την αυστηρή αστυνόμευση με 6.000 ένστολους αστυνομικούς, 1.500 της μυστικής αστυνομίας, 150 άνδρες της υπηρεσίας προστασίας υψηλών προσώπων, 1.500 ανδρών του στρατού και μεγάλη δύναμη πυροσβεστικών οχημάτων, η λαϊκή οργή, που επανειλημμένα είχε κατασταλεί μέσα στη μέρα με διάλυση συγκεντρώσεων στη γένεση τους, ξεσπά το βράδυ με την συγκέντρωση στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Με πρωταγωνίστρια την Μπέτυ Αμπατιέλου – Μπάρτλετ, σύζυγο του για 16 χρόνια πολιτικού κρατούμενου Αντώνη Αμπατιέλου οι ταραχές πήραν γρήγορα έκταση. Η Φρειδερίκη προσποιούμενη ότι δεν συνέβαινε τίποτε βγήκε για τα ψώνια της συνοδευόμενη από την φρουρά της. Οι διαδηλωτές την ακολούθησαν κατά πόδας, τραγουδώντας της μάλιστα κάτι που είχαν φτιάξει αποκλειστικά γι’ αυτήν. Αναγκάστηκε να καταφύγει σ’ ένα στενό κτυπώντας τα κουδούνια των πολυκατοικιών ζητώντας να της ανοίξουν για να γλυτώσει, λέγοντας την ιδιότητά της. Όπου κι αν πήγαινε υπήρχε ένας “καλός λόγος” γραμμένος ακόμη και σε τοίχους γι’ αυτήν. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Η σύγκρουση ήταν βίαια με δεκάδες τραυματίες κι από τις δυο πλευρές, ενώ είχαν συλληφθεί ∼80 άτομα. Απ’ αυτά παραπέμφθηκε σε δίκη ένας 16χρονος για ανάρμοστη συμπεριφορά προς την βασίλισσα της Ελλάδας που αθωώθηκε από τα Αγγλικά δικαστήρια. Αγγλικές εφημερίδες είχαν τίτλο «Επίσκεψη ανεπιθύμητων», ενώ ο λόρδος Μπέρτραντ Ράσελ κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων είχε μεταβεί στα ανάκτορα και είχε επιδώσει επιστολή διαμαρτυρίας με την οποία χαρακτήριζε σαν αίσχος την ύπαρξη πάνω από 1.000 πολιτικών κρατουμένων, ενώ καυτηρίαζε την βία και νοθεία των εκλογών στην χώρα μας. Τέλος θεωρούσε την επίσημη επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους απόπειρα επιδοκιμασίας και αποδοχής ενός απαράδεκτου καθεστώτος. Να ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο Κ. Καραμανλής είχε παραιτηθεί από πρωθυπουργός 20 μέρες νωρίτερα και είχε αποχωρήσει στο εξωτερικό με αφορμή αυτή την επίσκεψη.


1974: Αρχίζει η τελευταία δικάσιμος του έκτακτου στρατοδικείου Ιωαννίνων πριν την πτώση της χούντας. Δικάζονται 27 μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης «Άρης Βελουχιώτης», από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Με την απόφαση της 12ης Ιουλίου θα καταδικαστούν σε πολυετείς φυλακίσεις. Αποφυλακίστηκαν μετά την πτώση της χούντας, αφού λόγω μακροχρονίων προφυλακίσεων είχαν μείνει μεγάλο διάστημα στις φυλακές της χώρας.


2002: Ιδρύεται η Αφρικανική Ένωση (African Union). Είναι το διάδοχο σχήμα του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας (Organisation of African Unity). Σήμερα συμμετέχουν όλα τα κράτη της Αφρικής (54 τον αριθμό) εκτός από το Μαρόκο. Η έδρα του Οργανισμού είναι στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας. Με την διακήρυξη της Σύρτης έχουν δεσμευτεί να δημιουργήσουν Αφρικανική Οικονομική Κοινότητα, Αφρικανική Κεντρική Τράπεζα, Αφρικανικό νόμισμα, Αφρικανικό δικαστήριο και Αφροκοινοβούλιο.


←8 Ιουλίου

10 Ιουλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.