Σαν σήμερα 9 Ιουλίου

518: Πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο Αναστάσιος Α’, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Γεννημένος στο Δυρράχιο (αρχαία Επίδαμνος), στο οποίο όταν έγινε αυτοκράτορας κατασκεύασε το μεγαλύτερο (καλύτερα οχυρωμένο) κάστρο της Αδριατικής. Αξιωματούχος του Βυζαντίου, προτάθηκε για το θρόνο από την Αριάδνη, χήρα του αυτοκράτoρα Ζήνωνα, η οποία ένα μήνα μετά τον θάνατο του πρώην, παντρεύτηκε τον καινούριο. Τον Αναστάσιο Α’ διαδέχθηκε ο Ιουστίνος Α’.


1815: Ο Σαρλ Μωρίς Ταλλεϋράν γίνεται ο πρώτος Πρωθυπουργός της Γαλλίας. Τον διόρισε ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος XVIII την δυναστεία του οποίου (των Βουρβόνων) είχε επαναφέρει ο Ταλλεϋράνδος. Ήταν το αντίπαλο δέος για τον Μέτερνιχ. Είχε καταφέρει εκμεταλευόμενος τις διχόνιες των μελών της ιεράς συμμαχίας να μετατρέψει, με διπλωματική μάχη, το Βατερλώ σε μηδενικές απώλειες για την Γαλλία η οποία μετά τις διαπραγματεύσεις βγήκε ενισχυμένη σε σχέση με την Ναπολεόντια εποχή.


1821: Οι Τούρκοι για προληπτικούς λόγους (να μην επεκταθεί η επανάσταση στην Κύπρο) και για εκφοβισμό απαγχονίζουν τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό. Μαζί με αυτόν αποκεφαλίζουν τους Μητροπολίτες Πάφου, Κιτίου και Κυρηνείας. Ακολουθεί σφαγή 470 επιφανών προσώπων και δήμευση των περιουσιών τους. Η λίστα των προγραφέντων είχε υποβληθεί από τον Κυβερνήτη του νησιού Κιουτσούκ Μεχμέτ στην Πύλη και είχε εγκριθεί.


1870: Παραιτείται η κυβέρνηση Θρ. Ζαΐμη. Σχηματίζει κυβέρνηση μειοψηφίας ο Επ. Δεληγιώργης. Η παραίτηση του Θρ. Ζαΐμη ήταν συνέπεια της σφαγής στο Δήλεσι, στην οποία είχαν ανάμειξη κυβερνητικά στελέχη. Η κυβέρνηση Δεληγιώργη θα παραμείνει στην εξουσία όσο είναι κλειστή η Βουλή. Θα την διαδεχθεί την 3η Δεκεμβρίου κυβέρνηση υπό τον Αλ. Κουμουνδούρο, όταν δεν μπορεί να παραμείνει άλλο στην εξουσία χρησιμοπιώντας τα «περιθώρια» που της άφηνε το Σύνταγμα.


1927: Ιδρύεται και δημιουργείται ο πρώτος οργανισμός λειτουγίας της Σιβιτανιδείου Σχολής. Είναι δωρεά του Κύπριου ευεργέτη Βασιλείου Σιβιτανίδη που έχει αποβιωσει το 1921. Ήταν όπως συνεχίζει να είναι παραγωγική σχολή τεχνιτών και τεχνικών. Εκτός από την ίδρυση όλα τα άλλα (οργανισμός, δωρεά οικοπέδου κλπ) μεταβλήθηκαν επανηλειμένα μέχρι την λειτουργία της. Ο Ελ. Βενιζέλος αντιλαμβανόμενος την σπουδαιότητα λειτουργίας μιας τέτοιας σχολής στην Ελλάδα που θα έδινε τόσο στην πολιτική βιομηχανία, όσο και στις Ένοπλες δυνάμεις εξειδικευμένους τεχνικούς (μεταλουργούς, οπλοτεχνίτες, τεχνικούς αεροσκαφών κλπ), τόσο όσο ήταν στην πολιτική σκηνή, αλλά και κατά την διάρκεια των «αναγκαστικών» αποχών του, είχε διαρκή αλληλογραφία με τα διευθυντικά και εκπαιδευτικά στελέχη, μαθαίνοντας νεα προτείνοντας λύσεις, ακόμη και εμψυχόνωντας τους ανθρώπους της.


1932: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο King Camp Gillette, επιχειρηματίας και εφευρέτης, με αντικείμενο τα γνωστά ξυραφάκια. Αν και ο ίδιος πέθανε σχεδόν πτωχευμένος λόγω της μεγάλης ύφεσης, η εταιρεία συνέχισε να υπάρχει με διάφορους τίτλους Gillette, Braun, Oral-B, Duracell μέχρι το 2005, που πουλήθηκε στην Procter & Gamble για $57 δισ. Εκτός από την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ήταν ουτοπιστής σοσιαλιστής. Είχε γράψει βιβλίο, The Human Drift, με το οποίο ανέλυε ότι όλη η βιομηχανία έπρεπε να είναι μια μονάδα με ιδιοκτήτη το λαό.


1961: Υπογράφεται στην αίθουσα τροπαίων της Βουλής η συμφωνία σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ. Θα επικυρωθεί την 14η Μαρτίου 1962 από την Βουλή και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 1962. Η Ελλάδα με δεδομένη την υστέρηση ανάπτυξης απ’ τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες προτίμησε, από κοινού με τα κράτη μέλη της ΕΟΚ, αντί για την ένταξη, η οποία θα κατέστρεφε ολοκληρωτικά την υπάρχουσα Ελληνική παραγωγική μηχανή όλων των κλάδων, που τότε βρισκόταν στα σπάργανα, να γίνει συνδεδεμένο μέλος με την ΕΟΚ, όπου εκτός από την συμφωνία σύνδεσης μέσα από επιμέρους διμερείς συμφωνίες, να επιταχύνει την ανάπτυξή της, ώστε όταν έφτανε τα επίπεδα των οικονομιών της ΕΟΚ, να γινόταν πλήρες μέλος. Αντ’ αυτού η συμφωνία σύνδεσης πάγωσε κατά την διάρκεια της χούντας καθώς το καταστατικό της ΕΟΚ απαγόρευε τις συναλλαγές της με δικτατορικά καθεστώτα. Έτσι το 1979 έγινε πλήρες μέλος μόνο χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων και των δυο πλευρών, ενώ οικονομικά βρισκόταν πολύ μακριά νυχτωμένη από τ’ άλλα μέλη. Τότε στάθηκε τυχερή, γιατί η διάλυση λίγα χρόνια μετά του Συμφώνου της Βαρσοβίας, έφερε νέα μέλη στην ΕΕ, με οικονομίες που βρισκόταν σχεδόν στην ίδια κατάσταση αλλά, όπως αποδείχθηκε πολύ καλύτερης δυναμικής.


1963: Διαδηλώσεις, επεισόδια, ταραχές, αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία, χαρακτηρίζουν την πρώτη μέρα της τετραήμερης επίσημης επίσκεψης του βασιλικού ζεύγους της Ελλάδας (ο βασιλιάς Παύλος με την σύζυγό του Φρειδερίκη) στο Λονδίνο. Το καθεστώς που έχει εγκαθιδρυθεί στην Ελλάδα δέχεται την διεθνή κατακραυγή με τον πιο έντονο τρόπο. Παρά την αυστηρή αστυνόμευση με 6.000 ένστολους αστυνομικούς, 1.500 της μυστικής αστυνομίας, 150 άνδρες της υπηρεσίας προστασίας υψηλών προσώπων, 1.500 ανδρών του στρατού και μεγάλη δύναμη πυροσβεστικών οχημάτων, η λαϊκή οργή, που έπανειλημμένα είχε κατασταλεί μέσα στη μέρα με διάλυση συγκεντρώσεων στη γένεση τους, ξεσπά το βράδυ με την συγκέντρωση στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Η σύγκρουση ήταν βίαια με δεκάδες τραυματίες κι από τις δυο πλευρές, ενώ είχαν συλληφθεί ∼80 ατόμα. Αγγλικές εφημερίδες είχαν τίτλο «Επίσκεψη ανεπιθύμητων», ενώ ο λόρδος Μπέρτραντ Ράσελ κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων είχε μεταβεί στα ανάκτορα και είχε επιδώσει επιστολή διαμαρτυρίας με την οποία χαρακτήριζε σαν αίσχος την ύπαρξη πάνω από 1.000 πολιτικών κρατουμένων, ενώ καυτηρίαζε την βία και νοθεία των εκλογών στην χώρα μας. Τέλος θεωρούσε την επίσημη επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους απόπειρα επιδοκιμασίας και αποδοχής ενός απαράδεκτου καθεστώτος. Να ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο Κ. Καραμανλής είχε παραιτηθεί από πρωθυπουργός 20 μέρες νωρίτερα και είχε αποχωρήσει στο εξωτερικό με αφορμή αυτή την επίσκεψη. Εισηγητής αυτής της θέσης ήταν ο Ευ. Αβέρωφ ο οποίος είχε προβλέψει αυτές τις διεθνείς αντιδράσεις που θα αποκάλυπταν την εικονική δημοκρατία με την οποία κυβερνιόνταν το Ελληνικό κράτος.


1974: Αρχίζει η τελευταία δικάσιμος του έκτακτου στρατοδικείου Ιωαννίνων πριν την πτώση της χούντας. Δικάζονται 26 μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης «Άρης Βελουχιώτης», από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Με την απόφαση της 12ης Ιουλίου θα καταδικαστούν σε πολυετείς φυλακίσεις. Αποφυλακίστηκαν μετά την πτώση της χούντας, αφού λόγω μακροχρονίων προφυλακίσεων είχαν μείνει μεγάλο διάστημα στις φυλακές της χώρας.


2002: Ιδρύεται η Αφρικανική Ένωση (African Union). Είναι το διάδοχο σχήμα του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας (Organisation of African Unity). Σήμερα συμμετέχουν όλα τα κράτη της Αφικής (54 τον αριθμό) εκτός από το Μαρόκο. Η έδρα του Οργανισμού είναι στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας. Με την διακήρυξη της Σύρτης έχουν δεσμευτεί να δημιουργήσουν Αφρικανική Οικονομική Κοινότητα, Αφρικανική Κεντρική Τράπεζα, Αφρικανικό νόμισμα, Αφρικανικό δικαστήριο και Αφροκοινοβούλιο.


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s