Σαν σήμερα 10 Ιουλίου

138: Πεθαίνει σε ηλικία 62 ετών ο Αδριανός. Ρωμαίος αυτοκράτορας και φιλόσοφος. Από τους σημαντικότερους της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, άφησε το στίγμα του με την μόρφωση και τα έργα αναβάθμισης της ποιότητας της ζωής των υπηκόων του. Στωικός και Επικούριος φιλόσοφος με συγγραφικό έργο στα λατινικά και ελληνικά, χαρακτηρίζεται από όλους τους ιστορικούς σαν Έλληνας σε όλες του τις εκφάνσεις και σε όλες τις δραστηριότητές του. Ο διάδοχος του, Antoninus Augustus Pius, τον θεοποίησε.


1509: Έρχεται στη ζωή ο Ιωάννης Καλβίνος († 27.05.1564 54 ετών). Γάλλος θεολόγος και πάστορας, από τους βασικότερους παράγοντες τις προτεσταντικής μεταρρύθμισης, με δικό του όμως δόγμα. Ο καλβινισμός (ή ρεφορμισμός κατά τους Λουθηριανούς Προτεστάντες) είναι ένα από τα κύρια δόγματα του Χριστιανισμού. Έχει μεγαλύτερη εξάπλωση σε περιοχές της Γαλλίας, της Σκωτίας και της Ολλανδίας.


1940: Σχηματίζεται, από τον στρατηγό Πεταίν, η κατοχική κυβέρνηση της Γαλλίας, που ονομάζεται κυβέρνηση του Βισύ. Γίνεται κυβέρνηση της Νότιας μη κατεχόμενης από στρατεύματα των Γερμανών Γαλλίας. Έχει δικό της φιλογερμανικό στρατό και παραμένει στην εξουσία μέχρι τις 17 Αυγούστου 1944 όταν πια οι σύμμαχοι είναι «προ των πυλών».


1962: Εκτοξεύεται ο Telstar 1. Ο πρώτος πειραματικός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος. Είχε έναν μονό αναμεταδότη σήματος που μπορούσε να αναμεταδώσει ένα τηλεοπτικό σήμα ή αρκετές τηλεφωνικές γραμμές. Το πόσες εξαρτιόταν από τον επίγειο πολυπλέκτη συχνοτήτων (Frequency Division Multiplexing). Την τροφοδοσία σε ρεύμα αναλάμβαναν μικροί ηλιακοί συλλέκτες συνολικής ισχύος 14w που κάλυπταν το σχεδόν σφαιρικό σώμα του, βάρους 77 κιλών και διαμέτρου 87,63 cm. Η τροχιά του ήταν ελλειπτική και την διέγραφε σε 2h και 37΄. Έτσι η αναμετάδοση για ένα συγκεκριμένο τόπο διαρκούσε 20΄ κάθε 2h και 37΄, ενώ οι κεραίες των επίγειων σταθμών έπρεπε να παρακολουθούν την τροχιά του, που λόγω της μικρής ισχύος του σήματός του έπρεπε να είναι και τεράστιες (το παραβολικό κάτοπτρό τους είχε επιφάνεια 330 m2). Όλα αυτά τα προβλήματα παιδικής ηλικίας διορθώθηκαν το 1965 με τον πρώτο εμπορικά εκμεταλλεύσιμο τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Intelsat 1.


1966: Οι συγκεντρωμένοι από την προηγούμενη μέρα στις εθνικές οδούς αγρότες “εισβάλουν” με τα τρακτέρ στην Θεσσαλονίκη. Η αστυνομία αδυνατεί να τους συγκρατήσει παρά τα μέτρα που έχει λάβει από πριν: Οδοφράγματα με γκρέιντερ, χρήση όπλων και χημικών. Άγνωστος ο αριθμός των τραυματιών. Οι βαριά τραυματίες είναι 75 από τους οποίους τέσσερις από σφαίρες. Αιτία των διαμαρτυριών και των ταραχών των σιτοπαραγωγών ήταν οι απαράδεκτα χαμηλές τιμές συγκέντρωσης του σίτου εκείνης της εσοδείας. Επειδή υπήρξε υπερπαραγωγή που υπερκάλυπτε τις εγχώριες ανάγκες η κυβέρνηση αποστασίας του Στεφανόπουλου αντί να φροντίσει να εξάγει το περίσσευμα έριξε τις τιμές τόσο χαμηλά που οι αγρότες δεν έβγαζαν τα έξοδά τους. Όταν είδε την καθολική αντίδραση των αγροτών προσπάθησε με διαδοχικές μικροαυξήσεις συνδυασμένες με αστυνομικά μέτρα τρομοκράτησης (μέχρι και αστυνομικά αυτοκίνητα με ντουντούκες περιέρχονταν τα χωριά), να καταπνίξει το κύμα αγανάκτησης που διογκώνονταν ακατάπαυστα. Ακόμη και την μέρα των επεισοδίων βελτίωσε ανεπαίσθητα την σιτική της πολιτική καταθέτοντας ταυτόχρονα Νομοσχέδιο διαλύσεως των “λαμπράκηδων”.  Έτσι ονομαζόταν τότε τα μέλη της “Δημοκρατικής Κίνησης Νέων Γρηγόρης Λαμπράκης” που είχε δημιουργήσει ο Μίκης Θεοδωράκης. Τους είχε καταστήσει υπεύθυνους των ταραχών σ΄ όλη την Ελλάδα. Οι φωτογραφίες από μόνες τους γελοιοποιούσαν τους ισχυρισμούς της. Οργάνωση με τόσες χιλιάδες τρακτέρ;;;!!!. Το ίδιο έκανε και την επομένη: Από την μία “βελτίωσε” για πολλοστή φορά την σιτική πολιτική της και από την άλλη εξήγγειλε την απαγόρευση κάθε συγκέντρωσης. Η Ένωση Κέντρου με τον Γεώργιο Παπανδρέου έριξαν όλη την ευθύνη στην κυβέρνηση και μόνο. Όλος ο κόσμος, όχι μόνο οι αγρότες, ήταν αγανακτισμένοι, όχι τόσο από το θέμα των τιμών του σιταριού, μια σταγόνα από τις πολλές που καθημερινά ξεχείλιζαν το ποτήρι, όσο από τις κυβερνήσεις μειοψηφίας, που διόριζε το παλάτι και η μέσω αυτών τρομοκρατία που είχε εξαπολύσει προς κάθε κατεύθυνση.


1984: Βρίσκεται κρεμασμένος στο κελί του ο 35χρονος ληστής Θεόδωρος Βερνάρδος. Είχε δράσει την περίοδο της χούντας και είχε γίνει γνωστός σαν ο ληστής με τις γλαδιόλες. Οι δυο ληστείες που είχε κάνει ήταν στην περίοδο της χούντας και χαρακτηριστικά της ήταν η ευρηματικότητα, η ψυχραιμία αλλά και η ευγένεια του ληστή. Στην πρώτη είχε εμφανιστεί σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας με αμφίεση καθολικού ιερέα. Στην 2η είχε εμφανιστεί πάλι σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας κρατώντας μια ανθοδέσμη με γλαδιόλες μέσα στην οποία είχε κρύψει μια καραμπίνα. Ανάμεσα στις δυο ληστείες είχε συλληφθεί αλλά είχε δραπετεύσει θεαματικά πηδώντας από τον μαντρότοιχο των φυλακών ύψους τουλάχιστον πέντε μέτρων. Οι διωκτικές αρχές του φόρτωσαν άλλες πέντε ληστείες και καταδικάστηκε το 1975 σε 20 χρόνια φυλάκισης. Διαταραγμένη προσωπικότητα, είχε ταξιδέψει το 1972 στη Ζυρίχη και συναντήθηκε με τον βασιλιά Κωνσταντίνο Β’ προκειμένου να συντονιστούν για ανατροπή της δικτατορίας! Λόγω παρουσιαστικού και καλών τρόπων είχε γίνει ο ληστής VIP με μεγάλη απήχηση στην κοσμική Αθήνα της εποχής. Η αυτοκτονία του θεωρήθηκε από πολλούς κατασκευασμένη, ενώ η οικογένειά του υπέβαλε μήνυση γα εξαναγκασμό σε αυτοκτονία.


1985: Γάλλοι commando ανατινάζουν το πλοίο της Greenpeace Rainbow Warrior μέσα στο λιμάνι του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Το πλοίο βυθίζεται και ο φωτογράφος Fernando Pereira χάνει τη ζωή του. Μετά το συμβάν η Greenpeace δεν ξανάγινε ποτέ αυτό που ήταν μέχρι εκείνη την ημέρα.


2000: Ιδρύεται η EADS (European Aeronautic Defence and Space Company N.V.), η Ευρωπαϊκή, αεροναυτική, αμυντική και διαστημική εταιρεία. Προήλθε από την συνένωση των Aérospatiale-Matra της Γαλλίας, Daimler Chrysler Aerospace AG (DASA) της Γερμανίας, Construcciones Aeronáuticas SA της Ισπανίας. Προϊόντα της είναι τα Airbus, τα μαχητικά Eurofighter, τα στρατιωτικά ελικόπτερα Tiger, οι διαστημικοί πύραυλοι Ariane και Vega. Εξελίσει το σύστημα γεωεντοπισμού (GPS) Galileo, το διαστημικό Astrium και το αμυντικό Cassidian.


←9 Ιουλίου

11 Ιουλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.