Σαν σήμερα 10 Ιουλίου

138: Πεθαίνει σε ηλικία 62 ετών ο Αδριανός. Ρωμαίος αυτοκράτορας και φιλόσοφος. Από τους σημαντικώτερους της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, άφησε το στίγμα του με την μόρφωση και τα έργα αναβάθμισης της ποιότητας της ζωής των υπηκόων του. Στωϊκός και Επικούριος φιλόσοφος με συγγραφικό έργο στα λατινικά και ελληνικά, χαρακτηρίζεται από όλους τους ιστορικούς σαν Έλληνας σε όλες του τις εκφάνσεις και σε όλες τις δραστηριότητές του. Ο διάδοχος του, Antoninus Augustus Pius, τον θεοποίησε.


1509: Έρχεται στη ζωή ο Ιωάννης Καλβίνος († 27.05.1564 54 ετών). Γάλλος θεολόγος και πάστορας, από τους βασικότερους παράγοντες τις προτεσταντικής μεταρρύθμισης, με δικό του όμως δόγμα. Ο καλβινισμός (ή ρεφορμισμός κατά τους Λουθηριανούς Προτεστάντες) είναι ένα από τα κύρια δόγματα του Χριστιανισμού. Έχει μεγαλύτερη εξάπλωση σε περιοχές της Γαλλίας, της Σκωτίας και της Ολλανδίας.


1940: Σχηματίζεται, από τον στρατηγό Πεταίν, η κατοχική κυβέρνηση της Γαλλίας, που ονομάζεται κυβέρνηση του Βισύ. Γίνεται κυβέρνηση της Νότιας μη κατεχόμενης από στρατεύματα των Γερμανών Γαλλίας. Έχει δικό της φιλογερμανικό στρατό και παραμένει στην εξουσία μέχρι τις 17 Αυγούστου 1944 όταν πια οι σύμμαχοι είναι «προ των πυλών».


1962: Εκτοξεύεται ο Telstar 1. Ο πρώτος πειραματικός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος. Είχε έναν μονό αναμεταδότη σήματος που μπορούσε να αναμεταδώσει ένα τηλεοπτικό σήμα ή αρκετές τηλεφωνικές γραμμές. Το πόσες εξαρτιόταν από το επίγειο πολυπλέκτη συχνoτήτων (Frequency Division Multiplexing). Την τροφοδοσία σε ρεύμα αναλάμβαναν μικροί ηλιακοί συλλέκτες συνολικής ισχύος 14w που κάλυπταν το σχεδόν σφαιρικό σώμα του, βάρους 77 κιλών και διαμέτρου 87,63 cm. Η τροχιά του ήταν ελλειπτική και την διέγραφε σε 2h και 37΄. Έτσι η αναμετάδοση για ένα συγκεκριμένο τόπο διαρκούσε 20΄ κάθε 2h και 37΄, ενώ οι κεραίες των επίγειων σταθμών έπρεπε να παρακολουθούν την τροχιά του, που λόγω της μικρής ισχύος του σήματός του έπρεπε να είναι και τεράστιες (το παραβολικό κάτοπτρό τους είχε επιφάνεια 330 m2). Όλα αυτά τα προβλήματα παιδικής ηλικίας διορθώθηκαν με τον πρώτο εμπορικά εκμεταλλεύσιμο τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Intelsat 1.


1984: Βρίσκεται κρεμασμένος στο κελί του ο 35χρονος ληστής Θεόδωρος Βερνάρδος. Είχε δράσει την περίοδο της χούντας και είχε γίνει γνωστός σαν ο ληστής με τις γλαδιόλες. Οι δυο ληστείες που είχε κάνει ήταν στην περίοδο της χούντας και χαρακτηριστικά της ήταν η ευρηματικότητα, η ψυχραιμία αλλά και η ευγένεια του ληστή. Ανάμεσα στις δυο ληστείες είχε συλληφθεί αλλά είχε δραπετεύσει θεαματικά πηδώντας από τον μαντρότοιχο των φυλακών ύψους τουλάχιστον πέντε μέτρων. Οι διωκτικές αρχές του φόρτωσαν άλλες πέντε ληστείες και καταδικάστηκε το 1975 σε 20 χρόνια φυλάκισης. Διαταραγμένη προσωπικότητα, είχε ταξιδέψει το 1972 στη Ζυρίχη και συναντήθηκε με τον βασιλιά Κωνσταντίνο Β’ προκειμένου να συντονιστούν για ανατροπή της δικτατορίας! Λόγω παρουσιαστικού και καλών τρόπων είχε γίνει ο ληστής VIP με μεγάλη απήχηση στην κοσμική Αθήνα της εποχής. Η αυτοκτονία του θεωρήθηκε από πολλούς κατασκευασμένη, ενώ η οικογένειά του υπέβαλε μήνυση γα εξαναγκασμό σε αυτοκτονία.


1985: Γάλλοι commando ανατινάζουν το πλοίο της Greenpeace Rainbow Warrior μέσα στο λιμάνι του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Το πλοίο βυθίζεται και ο φωτογράφος Fernando Pereira χάνει τη ζωή του. Μετά το συμβάν η Greenpeace δεν ξανάγινε ποτέ αυτό που ήταν μέχρι εκείνη την ημέρα.


2000: Ιδρύεται η EADS (European Aeronautic Defence and Space Company N.V.), η Ευρωπαϊκή, αεροναυτική, αμυντική και διαστημική εταιρεία. Προήλθε από την συνένωση των Aérospatiale-Matra της Γαλλίας, Daimler Chrysler Aerospace AG (DASA) της Γερμανίας, Construcciones Aeronáuticas SA της Ισπανίας. Προϊόντα της είναι τα Airbus, τα μαχητικά Eurofighter, τα στρατιωτικά ελικόπτερα Tiger, οι διαστημικοί πύραυλοι Ariane και Vega. Εξελίσει το σύστημα γεωεντοπισμού (GPS) Galileo, το διαστημικό Astrium και το αμυντικό Cassidian.


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s