Σαν σήμερα 11 Ιουλίου

Παγκόσμια ημέρα για τον υπερπληθυσμό.

Θέμα του 2016: Επενδύοντας στα κορίτσια της εφηβίας.


813: Ο στρατός εκθρονίζει τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Μιχαήλ Α’ Ραγκαβέ, μετά την αποφασιστική μάχη της Βερσινικίας (κάστρο έξω από την Αδριανούπολη) κατά την οποία οι Βούλγαροι υπό την ηγεσία του χάνου Κρούμου του Φοβερού, με πολύ μικρότερη δύναμη, κατατρόπωσαν τον Βυζαντινό στρατό. Μετά από την μάχη της Βαρμπίτσας (Πλίσκας) ή νέα ήττα των Βυζαντινών έκανε τον Κρούμο κυρίαρχο όλης της Ανατολικής Θράκης. Στη θέση του αναγορεύεται αυτοκράτορας ο Λέων Ε’ που αντιμετώπισε με επιτυχία την Βουλγαρική απειλή. Ο Μιχαήλ είχε διαδεχθεί τον Σταυράκιο μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του στη μάχη της Βαρμπίτσας. Μετά την εκθρόνηση του τον ανάγκασαν να γίνει μοναχός (συνηθισμένη αντιμετώπιση έκπτωτων αυτοκρατόρων εκείνη την εποχή). Έκαναν μοναχούς, αφού προηγουμένως τους ευνούχισαν, για να μην έχουν δικαίωμα διαδοχής στο θρόνο και τους γιους του. Ένας από αυτούς ο Νικήτας έγινε αργότερα Πατριάρχης με το όνομα Ιγνάτιος.


1829: Υπό την ηγεσία του Ιωάννη Καποδίστρια, αρχίζει τις εργασίες της η Δ’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος. Εγκρίνει τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης, συνεχίζει με διαδικαστικά και πρωτόκολλα τύπου  «Προεδρίας Δημοκρατίας» και στις 19 Ιουλίου συζητά «περί της καταστάσεως των δυο δανείων της Λόνδρας (Λονδίνου)». Αποφασίζεται να ληφθεί νέο δάνειο για εξόφληση των δυο παλαιών (σελ. 39). Την 22 Ιουλίου αντικαθιστά το Πανελλήνιο, που ήταν το όργανο ελέγχου της «Αντικυβερνητικής της Ελλάδος Επιτροπής»,  με την Γερουσία. Με το ψήφισμα της 23ης Ιουλίου αποφασίζει ότι σε περίπτωση θανάτου του κυβερνήτη συγκαλείται, από Διοικητική Επιτροπή (που θα έχει ορίσει ο ίδιος σε σφραγισμένη επιστολή και θα βρίσκεται στα χέρια του Γραμματέα Επικρατείας), η Εθνοσυνέλευση. Εκδίδει ψήφισμα, στις 26 Ιουλίου, για ανέγερση ναού του Σωτήρος (το Τάμα του Έθνους) όταν τα οικονομικά της χώρας το επιτρέψουν (σελ. 68 και 123). Στις 31 Ιουλίου αποφασίζει, εγκρίνει απολογιστικά και πληρεξουσιεί τη συνέχεια των ενεργειών της κυβέρνησης για την κατασκευή του Εθνικού Νομισματοκοπείου το όνομα και τα σύμβολα των νομισμάτων που είχε επιλέξει (σελ. 81).  Οι εργασίες της έληξαν την 6η Αυγούστου όπως είχε ρητά (σελ. 102) αποφασίσει η Εθνοσυνέλευση.  Τα πλήρη πρακτικά της Δ’ Εθνοσυνέλευσης εδώ.


1988: Σε μια περίεργη και ανεξιχνίαστη μέχρι σήμερα, για το κοινό, σφαγή μεταξύ τρομοκρατών (όπως χαρκτηρίστηκαν) χάνουν την ζωή τους 9 επιβάτες και 60 τραυματίζονται. Η ιστορία εξελίσσεται έξω από το Τροκαντερό, πάνω σε ένα κρουαζερόπλοιο το City of Poros, που μετέφερε 471 τουρίστες, σχεδόν όλους ξένους. Οι ‘τρομοκράτες’ και οι αντίπαλοί τους άρχισαν να ανταλλάσσουν πυροβολισμούς να πετούν χειροβομβίδες και εκρηκτικά. Λίγες ώρες πριν τον απόπλου είχαν προηγηθεί εκρήξεις σε παγιδευμένα αυτοκίνητα σε κοντινή απόσταση. Η υπόθεση παραμένει μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη και σκοτεινή. Η εταιρεία πάντως δικαίωσε και με το παραπάνω το διαφημιστικό της: «It will be an unforgettable cruise».


1989: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο Λόρενς Ολίβιε (Laurence Olivier), Άγγλος ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός. Χαρακτηρίστηκε σαν ο κορυφαίος ερμηνευτής των έργων του Σαίξπηρ. Στα εξήντα χρόνια της καριέρας του, του απονεμήθηκαν πολλοί τίτλοι και πολλοί χαρακτηρισμοί. Ιππότης του Τάγματος της Τιμής, Λόρδος, μέλος της Βουλής των Λόρδων, πήρε Οσκαρ και σαν σηθοποιός και σαν παραγωγός, του απονεμήθηκαν τρία Emmy και έχει χαρακτηριστεί σαν ο μεγαλύτερος ηθοποιός που υπήρξε στον κόσμο.

Άμλετ.

Σπάρτακος.

Ερρίκος ο 5ος.

Απαρίθμηση των έργων του.


2011: 98 containers με εκρηκτικά που είχαν κατασχεθεί εκρήγνυνται στην στρατιωτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης στην Κύπρο. 13 άνθρωποι σκοτώνονται, πάνω από εκατό τραυματίζονται, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του νησιού μένει χωρίς ρεύμα. Δίπλα από το στρατόπεδο ήταν ο μεγαλύτερος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του νησιού, που καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Ακόμη δεν υπάρχουν υπεύθυνοι για την τραγωδία, ενώ όλη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του νησιού είχε γνώση του θέματος.


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s