Σαν σήμερα 12 Ιουλίου

 1470: Ο Μωάμεθ Β’ ο Πορθητής καταλαμβάνει την Χαλκίδα. Οι κάτοικοι της πόλης – κάστρου, όπως την είχαν μετατρέψει οι Ενετοί που την κατείχαν, σφαγιάζονται από τους Οθωμανούς. Ο διοικητής της πόλης (βαΐλος), Πάολο Ερίντζο, θανατώνεται με πριονισμό. Διασώθηκαν πολλά μέλη της Εβραϊκής κοινότητας, λόγω χρηματισμού, με χρυσό, των Οθωμανών, που τους μετέφεραν στην ασφαλή Θήβα, η οποία είχε τότε μια πολύ ισχυρή Εβραϊκή κοινότητα.


1536: Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών στην Βασιλεία ο Έρασμος (Desiderius Erasmus Roterodamus). Ολλανδός, αναγεννησιακός, ανθρωπιστής, δάσκαλος, ιερωμένος, κλασικιστής και θεολόγος.  Η πίστη του ότι μόνο η θυσία του Χριστού φέρνει την σωτηρία της ψυχής και όχι τα μυστήρια και οι τελετές τον αποστασιοποίησαν από την καθολική και την προτεσταντική εκκλησία. Αρνήθηκε τη θέση Καρδιναλίου που του προσφέρθηκε όντας ενάντιος στην εξουσία του κλήρου. Τα συγγράμματά του είναι μόνο στην λατινική και ελληνική γλώσσα. Δημιούργησε την Κομπλουτενσιανή Πολύγλωσσο Βίβλο στην οποία περιλαμβάνονται η Septuagint (Παλαιά Διαθήκη σε κοινή ελληνιστική). Στην Καινή Διαθήκη χρησιμοποίησε τα ελληνικά πρωτότυπα για την συγγραφή της με μετάφραση στα λατινικά και όπου δεν υπήρχαν έκανε το αντίστροφο. Για την σωστή φωνητική απόδοση των Αρχαίων Ελληνικών δημιούργησε την Ερασμιακή προφορά, η οποία διδάσκεται σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου που υπάρχει το μάθημα των αρχαίων ελληνικών, εκτός της Ελλάδας.  Αν έχετε χρόνο και διάθεση διαβάστε το «Μωρίας Εγκώμιον«.


1856: Ο λήσταρχος Νταβέλης σκοτώνεται σε ενέδρα της χωροφυλακής κοντά στο Ζεμενό Βοιωτίας. Όταν τον περικύκλωσαν κάλεσε σε μονομαχία τον διοικητή του αποσπάσματος και πρώην πρωτοπαλήκαρό του Γιάννη Μέγα. Ο Μέγας δέχθηκε αλλά ο Νταβέλης τον σκότωσε, πρωτού, φωνάζοντας «ούτε ο Νταβέλης στα βουνά ούτε ο Μέγας στα παλάτια», τον σκοτώσει με την σειρά του ένας χωροφύλακας. Τον Νταβέλη και τον Μέγα τους χώριζε ερωτική αντιζιλία. Τον αποκεφάλισαν και κρέμασαν το κεφάλι του, πάνω σε ένα στύλο, για μέρες στην πλατεία Συντάγματος. Το πραγματικό του όνομα ήταν Χρήστος Νάτσιος και ήταν περίπου 24 ετών. Ο Νταβέλης έγινε θρύλος της λαϊκής παράδοσης, δημοτικό τραγούδι, αλλά και σύγχρονος αστικός μύθος με την περιβόητη σπηλιά του.


1899: Καθιερώνεται με το Νόμο ‚ΒΧΚΑ΄ «Περί Γυμναστικής και Γυμναστικών αθλητικών αγώνων» το μάθημα της γυμναστικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Με τον ίδιο Νόμο ιδρύεται η Γυμναστική Ακαδημία (Άρθρο 16, Σχολή Γυμναστών) που είναι διετούς φοίτησης. Τέλος δίδει οργανόγραμμα, αρμοδιότητες και πόρους (Άρθρα 35-45) στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Νόμος ήταν δημιούργημα του Αθανάσιου Ευταξία υπουργού Εκκλησιαστικών και Παιδείας, στην κυβέρνηση του Γ. Θεοτόκη, απόφοιτου της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής.


1913*: Αρχίζουν οι νικηφόρες μάχες του Ελληνικού Στρατού στα στενά της Κρέσνας, όπου σκοτώνεται σε ηλικία 51 ετών ο ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων Ιωάννης Βελισσαρίου. Οι Ελληνικές δυνάμεις του Κιλκίς Λαχανά, της Δοιράνης, των Σερρών και του Σιδηρόκαστρου, κινούνται βόρεια συγκλίνοντας από την 7η Ιουλίου προς το μοναδικό πέρασμα από την Ελλάδα προς την Βουλγαρία, τα στενά της Κρέσνας. Δίδουν αλλεπάλληλες νικηφόρες μάχες μέχρι και τις 18 Ιουλίου. Στις 12 Ιουλίου κατά την διάρκεια της μάχης του υψώματος Τζουμαγιά του όρους Ορβήλος σκοτώνεται ο Βελισσαρίου. Είχε συμμετάσχει σε όλες τις κρίσιμες μάχες από τον Α’ Βαλκανικό πόλεμο με ηρωικές αλλά και πολύ έξυπνες στρατηγικά κινήσεις. Το αποκορύφωμα ήταν στην μάχη του Μπιζανίου για την κατάληψη των Ιωαννίνων. Με δύο τάγματα, παρέκαμψε την Τουρκική γραμμή άμυνας και εγκαταστάθηκε στα μετόπισθέν τους, κόβοντας τις τηλεπικοινωνίες, διακόπτοντας τον ανεφοδιασμό και αιχμαλωτίζοντας ενισχύσεις, περίπου 1000 άνδρες. Οι Τούρκοι νομίζοντας ότι η άμυνά τους στο Μπιζάνι είχε καταρρεύσει παρέδωσαν την πόλη.
Ταυτόχρονα ο Ελληνικός στόλος απελευθερώνει εκείνη την μέρα (12/7) το Δεδέαγατς (Αλεξανδρούπολη) από τους Βούλγαρους κατακτητές.
* Οι ημερομηνίες είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα, όπως όλες οι ημερομηνίες μαχών και απελευθερώσεως πόλεων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Και αυτό γιατί όλες αυτές οι πόλεις γιόρταζαν με αυτό την επέτειο απελευθέρωσής τους από τότε που ίσχυε, συνεχίζοντας μέχρι και σήμερα στην ίδια ημερομηνία. Με το νέο ήταν 25 Ιουλίου.


1934: Πεθαίνει σε ηλικία 57 ετών ο Νορβηγοαμερικανός εφευρέτης και επιχειρηματίας Όλε Έβινρουντ. Εφεύρε και κατασκεύασε την πρώτη εύχρηστη και αξιόπιστη εξωλέμβια μηχανή. Πούλησε την εταιρεία του για να εξασφαλίσει με αυτά τα χρήματα διακοπές 5 ετών. Όταν τελείωσαν τα χρήματα εφεύρε δεύτερο μοντέλο πιο εξελιγμένο, ελαφρύτερο και οικονομικότερο διαλύοντας τον ανταγωνισμό, τον οποίο εξαγόρασε με πρώτο όνομα την Johnson. Καθιέρωσε τους δίχρονους κινητήρες, για αξιοπιστία και μικρό μέγεθος. Σε τέτοιο σημείο που οι τετράχρονοι να αποκτήσουν κάποιο μικρό μερίδιο της αγοράς μετά το 1990 και αυτό λόγω των νόμων για κινητήρες με μειωμένη ρύπανση του περιβάλλοντος που είναι το αδύνατο σημείο των δίχρονων. Η Evinrude – Johnson σήμερα ανήκει στην Bombardier Recreational Products. Η ιδέα για την εξωλέμβια μηχανή του ήλθε κατά την διάρκεια ενενηντάλεπτης κωπηλασίας, όταν ενώ βρισκόταν σε κάποιο νησάκι που απείχε 5 ναυτικά μίλια από την ακτή, ένα μεσημέρι με καύσωνα, του ζήτησε η γυναίκα του να της φέρει ένα παγωτό. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει την ανωτερότητα της εφεύρεσης των διαζυγίων. Θα είχε μειώσει στο μισό το χρόνο κωπηλασίας και θα του έμενε το παγωτό γι’ αυτόν, πέρα από τ’ άλλα γενικότερα οφέλη.


1953: Πεθαίνει σε ηλικία 63 ετών ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ποιητής Κώστας Ουράνης (πραγματικό όνομα Κλέαρχος Νιάρχος). Το έργο του επηρεασμένο από την εποχή του μεσοπολέμου και τον Σαρλ Μπωντλαίρ φωτογραφίζει τον μπλαζέ αστό εκείνης της περιόδου: Πλήξη με διάθεση φυγής, μελαγχολία μέσα από νοσταλγικές αναπολήσεις, κρυφές ανεκπλήρωτες επιθυμίες που αφήνουν μια πικρή γεύση. Σύζυγος του ήταν ο Άλκης Θρύλος και για να μην πάει πουθενά αλλού το μυαλό σας, ο περιβόητος φόβος και τρόμος, περισσότερο των θεατρανθρώπων, για τις κριτικές του «Άλκης Θρύλος» ήταν το ψευδώνυμο της Ελένης Νεγρεπόντη. Η Ακαδημία Αθηνών, με την δωρεά που της άφησε το ζεύγος, δημιούργησε προς τιμήν τους το Λογοτεχνικό Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη.

Συλλογή από ποιήματά του.


←11 Ιουλίου

13 Ιουλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.