Σαν σήμερα 13 Ιουλίου

1793: Δολοφονείται στο μπάνιο ο Ζαν Πολ Μαρά σε ηλικία 50 ετών. Γιατρός, πολιτικός, ακραίος δημοσιογράφος, από τους υποκινητές και ηγετική προσωπικότητα της Γαλλικής Επανάστασης. Ορκισμένος εχθρός και κυνηγημένος από την μοναρχία για τα άρθρα του, ξεσήκωνε το κόσμο να επαναστατήσει. Με την επικράτηση της επανάστασης άρχισε σιγά σιγά να σκληραίνει όλο και περισσότερο, ζητώντας περισσότερες εκτελέσεις. Ανέτρεψε τους «διαλλακτικούς» Γιρονδίνους για να φέρει στην εξουσία του ανελέητους Ιακωβίνους. Τον δολοφόνησε η Σαρλότ Κορντέ, μέλος των Γιρονδίνων.


1878: Υπογράφεται η Συνθήκη του Βερολίνου με την οποία αναθεωρείται εκ βάθρων η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου. Υπογράφουν η Μεγάλη Βρετανία, η Αυστροουγγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία την αναδιανομή της Βαλκανικής χερσονήσου ανάμεσα στα τότε κράτη της. Την Ελλάδα αφορούσαν: Το άρθρο (23) για την προστασία του εγχώριου πληθυσμού της Κρήτης και την αντιπροσώπευσή τους στην σύνταξη των τοπικών νόμων. Σε εφαρμογή της υπογράφηκε την 15η Οκτωβρίου του ιδίου έτους η Σύμβαση της Χαλέπας. Το άρθτο 24 για την χάραξη νέων Ελληνοτουρκικών συνόρων, με τα οποία το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας και ο νομός Άρτας περιέρχονταν στην Ελλάδα. Τέλος το άρθρο 62 αναφερόταν στην προστασία εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, και μεταξύ άλλων στην προστασία του Αγίου Όρους.

Συνθήκη Αγίου Στεφάνου αριστερά – Συνθήκη Βερολίνου δεξιά.


1921: Πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ο Γάλλος (γενημένος στο Λουξεμβούργο) φυσικός και εφευρέτης Γκαμπριέλ Λιπμάν. Εφεύρε αρκετές συσκευές και συστήματα συσκευών. Σημαντικότερα η φωτογραφική χρονομέτρηση και το τριχοειδές ηλεκτρόμετρο (Είδος πολύ ευαίσθητου γαλβανομέτρου). Αυτό για το οποίο πήρε Νόμπελ Φυσικής ήταν η δημιουργία έγχρωμων φωτογραφιών με την μέθοδο της συμβολής κυμάνσεων (το κάθε χρώμα έχει διαφορετικό μήκος κύματος). Αν και η μέθοδος δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ γι’ αυτό το σκοπό, υπήρξε ο προπομπός των Laser ολογραμμάτων πολλά από τα οποία έχουν σαν συνθετικό το επώνυμό του (πχ ολόγραμμα Lipman-Bragg).


1925: Ο Θεόδωρος Πάγκαλος μετά το πραξικόπημα του, τον Ιούνιο, απαγορεύει οποιοδήποτε σχόλιο δια νόμου «περί κατοχυρώσεως του δημοκρατικού πολιτεύματος». Απαγορεύεται η δημόσια έκφραση δυσαρέσκειας δια του τύπου, του θεάτρου, της θρησκείας, γραπτά, προφορικά, ή με χειρονομίες. Ακολουθούν καμιά δεκαριά άρθρα με τις ποινές κατά περίπτωση.  Το πρώτο θύμα του νόμου ήταν ο Ριζοσπάστης, που τον κλείνει στις 8 Αυγούστου και συλλαμβάνει τον υπεύθυνο Τάκη Φίτσιο.


1943: Η επίλεκτη Ιταλική μεραρχία Brenero προσπαθεί να περάσει το Μακρυνόρος για να πέσει στην παγίδα που έχει αρχίσει να στήνει από τις 07/07/43 το τμήμα Βάλτου του ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ. Η μάχη συνεχίζεται μέχρι και τις 22/07, οπότε και διατάσσεται υποχώρηση γιατί ο σκοπός είχε επιτευχθεί. Ήταν στα πλαίσια της επιχείρησης «Animals» που σκοπός της ήταν η καθυστέρηση αποστολής ενισχύσεων προς τον στόχο των συμμάχων, την Ιταλία. Η στρατιωτική σημασία της, αλλά και σαν επιχείρηση, ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή του Γοργοπόταμου. Δεν έγινε γνωστή γιατί δεν εξυπηρετούσε ποτέ καμία πολιτική σκοπιμότητα κανενός χώρου.


1965: Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών ο Φώτης Κόντογλου από το Αϊβαλί. Ζωγράφος, αγιογράφος, συντηρητής εικόνων και λογοτέχνης. Το πραγματικό του όνομα ήταν Φώτης Αποστολέλης.


1998: Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, δικαστικός και πρώτος πρωθυπουργός της Χούντας του 1967. Ήταν προϊόν συμβιβασμού του παλατιού και των συνταγματαρχών. Μετά το αποτυχημένο κίνημα του βασιλιά ανέλαβε ο παρασκηνιακός μέχρι τότε πρωθυπουργός, Γεώργιος Παπαδόπουλος. Σαν δικαστικός είχε παρέμβει παράνομα στην εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση Λαμπράκη, με σκοπό να αποσυσχετίσει τους φυσικούς από τους ηθικούς αυτουργούς, με πρώτο στόχο την απαλλαγή των εμπλεκομένων αστυνομικών και δεύτερο της πολιτικής ηγεσίας που είχε ανάμειξη.

Όλοι μια χαρούμενη οικογένεια. Ανάμεσα στο Γ. Παπαδόπουλο (πρώτος αριστερά) και στο Κωνσταντίνο (με τα σηρίτια) ο πρωθυπουργός της χώρας Κ. Κόλλιας.


←12 Ιουλίου

14 Ιουλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s