Σαν σήμερα 14 Ιουλίου

1789: Οι επαναστατημένοι Γάλλοι κυριεύουν το φρούριο της Βαστίλης στο κέντρο του Παρισιού. Ήταν το προανάκρουσμα της επιβολής της Γαλλικής επανάστασης, με συνέπειες σε όλο το δυτικό κόσμο. Αλλαγές στον γεωπολιτικό χάρτη της Ευρώπης, στους βασιλικούς οίκους, στους ευγενείς και τα προνόμιά τους, στο τρόπο διοίκησης των κρατών. Η ημερομηνία έχει καθιερωθεί από την Γαλλία σαν Εθνική γιορτή.


1824: Οι Πανουργιάς, Γ. Δράκος, Κ. Τζαβέλλας, Π. Νοταράς, ενισχυμένοι από αρκετούς άλλους οπλαρχηγούς νικούν τους Τούρκους στη μάχη της Άμπλιανης Φωκίδας. Ο Δερβίς Πασά είχε εντολή από την Πύλη να καταπνίξει την Επανάσταση στην Στερεά Ελλάδα. Συγκέντρωσε δύναμη 15.000 ανδρών παρά τις διαταγές της Πύλης για 30.000 άνδρες. Έστησε το στρατηγείο του στο Λιανοκλάδι. Το σχέδιό του ήταν κτύπημα σε τρία σημεία ταυτόχρονα. Ο Γιουσούφ Πασά Περκόφτασλη θα επιτίθετο κατά των Σαλώνων (Άμφισσα) με 6.000 πεζούς και 1.000 ιππείς. Ο Ομέρ Πασά της Καρύστου να εισβάλει στην Αττική και ο Ομέρ Βρυώνης στην Ακαρνανία. Την 8η Ιουλίου οι 8.000 Τούρκοι που είχαν στρατοπεδεύσει στη Γραβιά, κινούνται προς τα Σάλωνα, που είχαν ελευθερωθεί από τον Απρίλιο του 1821, για να τα καταλάβουν. Η πρώτη θέση της Ελληνικής αντίστασης είναι στην Μπινίτσα Λιδωρικίου. Μετά από αλλεπάλληλες μάχες οι Ελληνικές θέσεις καταλαμβάνονται από τους Τούρκους. Στήνεται δεύτερη γραμμή αντίστασης στην Άμπλιανη όπου 3.000 Έλληνες πρόχειρα οχυρωμένοι πίσω από κορμούς ελάτων αρχικά αμύνονται με επιτυχία. Το απόγευμα επιτίθενται κατά των Τούρκων και τους τρέπουν σε φυγή, αφήνοντας πίσω τους 500 νεκρούς, τους περισσότερους γκρεμισμένους από τα βράχια και πλούσια λάφυρα. Η μάχη της Άμπλιανης, σε συνδυασμό με την ήττα του Ομέρ στον Μαραθώνα σήμαινε το οριστικό τέλος αυτού του σχεδίου της Πύλης για ανακατάληψη της Στερεάς Ελλάδας.
* Η ημερομηνίες είναι με το παλιό ημερολόγιο που χρησιμοποιούσαν τότε οι Έλληνες. Με το νέο ήταν 26 Ιουλίου.


1887: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Γερμανός βιομήχανος Alfred Krupp. Το παρατσούκλι του ήταν ο βασιλιάς των κανονιών. Ήταν ο πρώτος που κατάφερε να παραγάγει κανόνια από χυτό ατσάλι. Μέχρι να πεθάνει είχε 46 κράτη πελάτες. Δημιούργησε την δυναστεία Krupp στην βιομηχανία μετάλλου (ιδίως στον τομέα των κανονιών) μέχρι και το 1967 που πέθανε ο τελευταίος. Η βιομηχανία Krupp συνεχίζει την δραστηριότητά της με άλλους ιδιοκτήτες. Ο Άλφρεντ Κρουπ ευχόταν να βρεθεί κάποιος να αρχίσει μια αντεπανάσταση κατά των Εβραίων, των σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων και διερωτώνταν μήπως έπρεπε να πάρει αυτός αυτό το ρόλο. Ο συνονόματος εγγονός του «ευτύχησε» να δει αυτόν τον άνθρωπο που υλοποίησε την ευχή του παππού του στο πρόσωπο του Χίτλερ.


1913*: Η VIII μεραρχία απελευθερώνει από τους Βούλγαρους την Κομοτηνή (τα βυζαντινά Κουμουτζηνά, ή Κομοτηνά). Οι Βούλγαροι, από το 1912 που είχε περιέλθει στην κατοχή τους η περιοχή μαζί με την πόλη, εξαπέλυσαν διωγμούς κατά των Ελλήνων, των Πομάκων και των Τούρκων με στόχο την εθνολογική αλλοίωση του πληθυσμού, ενώ το εβραϊκό στοιχείο είχε καταφύγει σε Θεσσαλονίκη και Κωνσταντινούπολη. Πολύ σύντομα η πόλη, με την Συμφωνία του Βουκουρεστίου, περιήλθε πάλι στους Βούλγαρους. Στις 31 Αυγούστου με πρωταγωνιστές τους Πομάκους και την υποστήριξη Τούρκων και Ελλήνων κατοίκων, δημιουργήθηκε αυτόνομη κυβέρνηση. Θα καταλύονταν και αυτή αρκετά σύντομα από τους Βούλγαρους οι οποίοι μέχρι το 1919, που εγκαταστάθηκαν Γαλλικά συμμαχικά στρατεύματα, επιδίδονταν, κάτω από τις προσωπικές οδηγίες του τσάρου Φερδινάνδου Α’ της Βουλγαρίας, σε συστηματική αλλοίωση των εθνολογικών χαρακτηριστικών της περιοχής. Θα ενωθεί με την Ελλάδα το 1920 με την Συνθήκη των Σεβρών.

* Οι ημερομηνία είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα, όπως όλες οι ημερομηνίες μαχών και απελευθερώσεως πόλεων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Και αυτό γιατί όλες αυτές οι πόλεις γιόρταζαν με αυτό την επέτειο απελευθέρωσής τους από τότε που ίσχυε, συνεχίζοντας μέχρι και σήμερα στην ίδια ημερομηνία. Με το νέο έγινε 27 Ιουλίου.


1933: Ψηφίζεται στη Γερμανία νόμος για την «προστασία από την διάδοση κληρονομικών νοσημάτων». Ήταν στα πλαίσια του προγράμματος «eugenics» (ευγονική) των Ναζί, με στόχο τη βελτίωση της  Άριας φυλής. Σε εφαρμογή του στειρώθηκαν δια της βίας πάνω από 400.000 άτομα ενώ οδηγήθηκαν στην ευθανασία,  μέσω του άλλου τους προγράμματος, του T4, 70.000.  Σε ενίσχυση των παραπάνω μέτρων, το 1935 ξεκίνησε το πρόγραμμα εμπλουτισμού Lebensborn.

Γερμανός πολίτης υπόκειται σε έλεγχο πιστοποίησης της Άριας καταγωγής του, με βερνιέρο.


1967: Υπογράφεται στην Στοκχόλμη η σύμβαση για την δημιουργία από τον ΟΗΕ του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Τίθεται σε ισχύ την 26.04.1970 αντικαθιστώντας την μέχρι τότε Διεθνή Ένωση Γραφείων για την προστασία την Πνευματικής Ιδιοκτησίας που υπήρχε από το 1893. Στον οργανισμό συμμετέχουν 188 χώρες. Οι αρμοδιότητές του και οι κανονισμοί του έχουν ξεπεράσει επανειλημμένα τα όρια της δημόσιας και διεθνούς ασφάλειας στο όνομα της, κατά τα άλλα αναγκαίας, προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Αποκορύφωμα αυτών των ενεργειών ήταν η αφαίρεση από το διαδίκτυο, για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων, του βίντεο – μοναδικού αποδεικτικού στοιχείου, που έδειχνε την στιγμή της πυρηνικής έκρηξης στον σταθμό παραγωγής ενέργειας της Φουκοσίμα. Έτσι ο IAEA (Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας) με το κύρος του ονόματός του διέσπειρε ανενόχλητος την ψευδή είδηση ότι η έκρηξη ήταν χημική.


1968: Πεθαίνει σε ηλικία 61 ετών ο Ηλίας Τσιριμώκος. Πολιτικός, γιος, εγγονός, πατέρας και παππούς πολιτικών, ένας από τους Πρωθυπουργούς της αποστασίας (20.08.1965-17.09.1965). Ξεκίνησε την καριέρα του δημιουργώντας κόμματα που συνεργαζόταν με το ΚΚΕ, συμμετέχοντας και στη Συμφωνία της Βάρκιζας. Συνέχισε την ίδια τακτική (δημιουργία κόμματος – συνεργασία), με την Ένωση Κέντρου και όταν έγινε η αποστασία, ενώ στον πρώτο πρωθυπουργό της Γεώργιο Αθανασιάδη Νόβα είχε αρνηθεί ψήφο εμπιστοσύνης, μόλις τον κάλεσαν στα Ανάκτορα, πήγε και αποδέχθηκε τον σχηματισμό κυβέρνησης. Όταν ζητώντας από την βουλή ψήφο εμπιστοσύνης άρχισε το υβρεολόγιο από τους συναδέλφους του, απάντησε με την ιστορική φράση: «Όσο για τα ανάκτορα κύριοι, τα βρήκα τόσο καλά ξεσκονισμένα ώστε δεν παρέστη ανάγκη να τα ξεσκονίσω και εγώ !».


1992: Σε απόπειρα δολοφονίας κατά του Υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Παλαιοκρασά σκοτώνεται ένας περαστικός: Ο εικοσάχρονος Θάνος Αξαρλιάν. Χωρίς πολιτική αξία το θύμα θάφτηκε και αυτό και η μνήμη του. Εκτός από τον Αξαρλιάν υπήρξαν άλλοι τέσσερις περαστικοί τραυματίες. Η 17 Νοέμβρη είχε βγάλει και την σχετική προκήρυξη που είχε συνταχθεί πριν το χτύπημα. Μετά το χτύπημα έβγαλε νέα προκήρυξη καταγγέλλοντας την αστυνομία που τον άφησε εσκεμμένα αβοήθητο ώστε να πεθάνει για να το χρησιμοποιήσει εναντίον της. Τόνιζε επίσης το πόση προσοχή έδωσαν ώστε να μην υπάρξουν παράπλευρες απώλειες ώστε είχε αναβάλει πάνω από 15 φορές την επιχείρηση. Ξανάβγαλε προκήρυξη την επομένη καταγγέλλοντας την εφημερίδα στην οποία έστελνε τις προκηρύξεις της (Ελευθεροτυπία) ότι έπαιζε το παιχνίδι του συστήματος (κοίταξε διαπίστωση που κάναν). Την 27η Ιουλίου έβγαλε 4η προκήρυξη, για πλαστή ιατροδικαστική έκθεση, έχοντας μπει για τα καλά στον πόλεμο δημοσιευμάτων-ανακοινώσεων. Κατά τη διάρκεια της δίκης της, ζήτησε συγνώμη δια στόματος Κουφοντίνα. Το 2014 το μέλος της οργάνωσης Βασίλης Τζωρτζάτος μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού με επιστολή του ανέτρεψε όλους τους ισχυρισμούς των μελών της οργάνωσης. Το κουμπί εκτόξευσης της ρουκέτας το πάτησε (Δεν έδωσε το όνομα. Στο Κουμπί ήταν δυο: Ο Σάββας Ξηρός και ο Δημήτρης Κουφοντίνας.) γιατί, όπως είπε μετά, είχε βαρεθεί τις διαρκείς αναβολές και οι δικοί του τον πίεζαν να πάνε διακοπές.


2016: Στην Νίκαια της Γαλλίας φορτηγό πέφτει στα πλήθη που ήταν στους δρόμους γιορτάζοντας την μέρα της Βαστίλης. Απολογισμός 86 νεκροί και 458 τραυματίες. 87ος νεκρός ο τρομοκράτης μετά από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία. Αυτή η τρομοκρατική ενέργεια εγκαινιάζει μια νέα μέθοδο τρομοκρατικών κτυπημάτων, που δεν επιφέρουν πολύ μεγάλους αριθμούς νεκρών, αλλά είναι φοβερά δύσκολη έως αδύνατη η πρόληψη, ή η αντιμετώπισή τους. Την ευθύνη ανέλαβε το ISIL (L από το Levante) και όχι το ISIS (S από το Syria). Τα ακρωνύμια και η λέξεις είναι Αγγλικά. Στα Αραβικά είναι Νταέσς (το σίγμα παχύ) για όλα, χωρίς τα αγγλοσαξονικά σκοπιμομπερδέματα.


←13 Ιουλίου

15 Ιουλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.