Σαν σήμερα 15 Ιουλίου

1606: Έρχεται στο κόσμο ο Ολλανδός ζωγράφος και χαράκτης Rembrandt Harmenszoon van Rijn († 04.10.1669, 63 ετών). Ο Ρέμπραντ, όπως έμεινε γνωστός, ήταν από τους μεγαλύτερους ζωγράφους του κόσμου. Τα έργα του, κυρίως προσωπογραφίες, είναι όλα αντιμπαρόκ, σε μια Ευρώπη που ότι γινόταν εκείνη την εποχή έπρεπε να είναι σε ρυθμό μπαρόκ. Όταν πέθανε, το 1669, θάφτηκε στο Westerkerk σε ανώνυμο τάφο.


1799: Γάλλοι στρατιώτες προσπαθώντας να επιδιορθώσουν τα τείχη του Fort Jullien, βρίσκουν μια πέτρα που πέφτει στην αντίληψη του διοικητή τους. Ήταν η στήλη της Ροζέττας. Ιστορικής σημασίας για τον κλάδο της Αρχαιολογίας, την Αιγυπτιολογία. Ήταν τρίγλωσση, Ιερογλυφικά, δημοτική (καθομηλουμένη στην Αίγυπτο την εποχή των Φαραώ) και Αρχαία Ελληνικά. Έτσι ο γλωσσολόγος Ζαν-Φρανσουά Σαμπολιόν (Jean-François Champollion) κατάφερε έχοντας σαν βάση τα ελληνικά ονόματα των Φαραώ, που τότε ήταν η Ελληνική δυναστεία των βασιλέων – φαραώ των Πτολεμαίων, να αποκρυπτογραφήσει (στην ουσία να βρει τον τρόπο, τη μέθοδο)  τα ιερογλυφικά. Η στήλη δημιουργήθηκε επί Πτολεμαίου Ε’ (2ος π.Χ. αιώνας). Το όνομά της το πήρε από την κοντινή πόλη Ροζέτα στο δέλτα του Νείλου.


1904: Πεθαίνει σε ηλικία 44 ετών ο Άντον Τσέχωφ, Ρώσος γιατρός, συγγραφέας και σεναριογράφος. Αν και είναι γνωστός από τα θεατρικά του έργα, χαίρει της μεγαλύτερης εκτίμησης και θεωρείται αν όχι ο κορυφαίος ένας από τους κορυφαίους για τα διηγήματά του.

Η Ιατρική είναι η πιστή μου σύζυγος και η λογοτεχνία είναι η ερωμένη μου.


1965: Η αποστασία. Με απαίτηση του Κωνσταντίνου, στην πραγματικότητα της μητέρας του Φρειδερίκης, παραιτείται η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου «πρωθυπουργός υπό απαγόρευσιν». Ο βασιλιάς δίδει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Γεώργιο Αθανασιάδη Νόβα, μέχρι εκείνη την ημέρα πρόεδρο της Βουλής. Τα όσα ακολούθησαν από την ημέρα εκείνη έως και την επιβολή της χούντας ονομάστηκαν Ιουλιανά. Οι κυβερνήσεις και οι πρωθυπουργοί που διορίστηκαν από το βασιλιά μέχρι το πραξικόπημα της χούντας των συνταγματαρχών ονομάστηκαν κυβερνήσεις – πρωθυπουργοί της αποστασίας, αφού ήταν βουλευτές που είχαν αποστατήσει από την Ένωση Κέντρου, για να πάρουν το χρίσμα του Πρωθυπουργού ή του Υπουργού. Η κυβέρνηση Νόβα δεν θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή και θα παραιτηθεί την 20η Αυγούστου 1965. Την διαδέχθηκε η δεύτερη κυβέρνηση αποστασίας υπό τον Ηλία Τσιριμώκο.


1965: Την ίδια μέρα στην Ουάσιγκτον παίρνεται η απόφαση για την εφαρμογή στην Ελλάδα του Σχεδίου Προμηθέας. Αυτό σύμφωνα με την κατάθεση του Ανδρέα Παπανδρέου στην δίκη των πρωταιτίων της χούντας. Το ότι υπήρχε σχέδιο Προμηθέας για όλες τις περιφερειακές δυνάμεις του ΝΑΤΟ είναι αδιαμφισβήτητο από δυο γεγονότα: Αυτό κλήθηκαν με εντολή του ΓΕΣ να εφαρμόσουν όλοι οι διοικητές στρατιωτικών μονάδων αξημέρωτα της 21ης Απριλίου. Η Αμερική ζήτησε συγγνώμη από την Ελλάδα για την επιβολή της δικτατορίας. Το σχέδιο Προμηθέας προέβλεπε την ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό σε περίπτωση άμεσου κινδύνου επικράτησης των κομουνιστών. Η διενέργεια εκλογών ήταν σίγουρο ότι θα αναδείκνυε νικήτρια την Ένωση Κέντρου, που οι Αμερικανοί θεωρούσαν ότι θα διεδραμάτιζε τον ρόλο κυβέρνησης Κερένσκι, για την επικράτηση των κομουνιστών. Το μοναδικό στοιχείο που μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση είναι η ημερομηνία που λήφθηκε η απόφαση, που φαίνεται μεν λογική, την ώρα που τυπικά χάνεται ο έλεγχος της εξουσίας και εξαναγκάζονται σε έκτακτα μέτρα (αποστασία), αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι αυτή. Από την άλλη, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ο ρόλος της ακριβούς ημερομηνίας λήψης της απόφασης δεν φαίνεται να είναι σημαντικός στην εξέλιξη των γεγονότων.


1974: Η Χούντα του Ιωαννίδη οργανώνει* πραξικόπημα στη Κύπρο. Ο Πρόεδρος Μακάριος μόλις και γλυτώνει την δολοφονία του, από το ανδρείκελο της χούντας Σαμψών (Έτσι έμεινε στην ιστορία. Το πραγματικό του όνομα ήταν Νικόλαος Γεωργιάδης του Σαμψών. Το πατρώνυμο των αγωνιστών της ΕΟΚΑ ήταν το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσαν σαν μέλη της οργάνωσης). Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Κύπρου ΡΙΚ μεταδίδει ότι είναι νεκρός. Ο Μακάριος απαντάει, από το Ραδιοφωνικό σταθμό της Πάφου, ότι είναι ζωντανός. Την επομένη διέφυγε από το νησί με την βοήθεια των Βρετανικών δυνάμεων. Διανυκτέρευσε στην Μάλτα και την 17η Ιουλίου μεταφέρθηκε στην Αγγλία (στο αεροδρόμιο της RAF στο Lineham). Προσπάθησε με διαπραγματεύσεις να λύσει το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί χωρίς επιτυχία. Ο δρόμος για την επέμβαση των Τούρκων στη Κύπρο είχε ανοίξει. Μετά την απόβαση των Τούρκων στην Κύπρο παραιτήθηκε την 23.07.1974. Προσωρινός Πρόεδρος Δημοκρατίας μέχρι την επιστροφή του Μακαρίου ανέλαβε ο Γλαύκος Κληρίδης.
* Ο Ιωαννίδης όχι μόνο είχε διοργανώσει το πραξικόπημα αλλά γνώριζε πολύ καλά τι θα επακολουθήσει. Είχε αρχίσει να προϊδεάζει τις ένοπλες δυνάμεις από την 21η Φεβρουαρίου 1974.


1993: Γίνονται τα εγκαίνια του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Ήταν δωρεά (κτίριο και εξοπλισμός) του ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης. Το έργο είχε ξεκινήσει σαν ιδέα της της Χριστίνας Ωνάση. Την ιδέα της έδωσαν τα πολλά αιτήματα βοήθειας προς το ίδρυμα, για δύσκολες επεμβάσεις καρδιάς στο εξωτερικό, αλλά και η προτίμηση, αυτών που είχαν τα λεφτά, να χειρουργηθούν στο εξωτερικό, πολλές φορές δικαιολογημένη λόγω μη εξειδικευμένων καρδιοχειρούργων στην Ελλάδα, ή από ανυπαρξία της κατάλληλης υποδομής. Το 1979 ήταν έτοιμα τόσο τα σχέδια όσο και οι μελέτες. Η πρόταση που έγινε για την δωρεά από το ίδρυμα απορρίφθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή, την διάδοχο κυβέρνηση Γ. Ράλλη, αλλά και από τον ίδιο τον Α. Παπανδρέου σε προσωπική συνάντηση που είχε στο Καστρί με το ΔΣ του ιδρύματος. Μάλιστα ο υπουργός υγείας Γ. Γεννηματάς και υπεύθυνος για την ολοκλήρωση του ΕΣΥ είχε δημόσια τοποθετηθεί (από την τηλεόραση): «Η ανέγερση του Νοσοκομείου αυτού είναι αντισυνταγματική, διότι προσβάλλει την αρχή της ισότητας, αφού όποιος χειρουργηθεί σ’ αυτό θα επιζήσει, ενώ όποιος χειρουργηθεί σε κρατικό Νοσοκομείο θα πεθάνει».  Στην δεύτερη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, με την μεσολάβηση του υφυπουργού Υγείας Ι. Φλώρου δέχτηκε τελικά την κατασκευή του. Το θεμελίωσε την 8η Οκτωβρίου 1987 ο πρωθυπουργός Α. Παναδρέου. Το 1995 με ευσπεσμένη εισαγωγή έγινε ο πιο διάσημος ασθενής του.  Το Ωνάσειο, με δυναμικότητα 127 κλινών,  είχε σχεδιαστεί με πρόβλεψη επέκτασης. Το 1994 ο υπουργός Υγείας καθηγητής καρδιολογίας Δημήτρης Κρεμαστινός ζήτησε από το ίδρυμα να υλοποιήσει τα σχέδια επέκτασης, πράγμα που το ΔΣ αποδέχτηκε, ενώ ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε δημόσια. Η μελέτη πήρε το δρόμο της, εγκρίθηκε και από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τότε σηκωθήκαν και οι πέτρες εναντίον του σχεδίου. Οι πέτρες κατά τον κ. Κρεμαστινό οφείλονται: «Στα ανταγωνιστικά συμφέροντα που θίγονται από την επέκταση του Ωνασείου, υπαρκτά από τότε, να αναζητήσετε τους λόγους». Σε απλά Ελληνικά οι γνωστοί φακελάκηδες και τα ξένα ανταγωνιστικά καρδιοχειρουργικά κέντρα, με τους ντόπιους προμηθευτές τους. Το ίδρυμα, το οποίο στο μεταξύ είχε διαθέσει τα λεφτά της επέκτασης για την ίδρυση κατασκευή και λειτουργία της Στέγης Γραμάτων και Τεχνών, έχοντας ολοκληρώσει το project, περιμένει την εντολή για επέκταση, ή και την πρόσκλησή του να αναμειχθεί πάλι με την λειτουργία του Ωνάσειου. Σε τέτοιους καιρούς, που όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία το έχουν απλήρωτο, η συμβολή του θα ήταν κάτι παραπάνω από πολύτιμη. Οι κυβερνήσεις από τότε (1994) μέχρι σήμερα αρνούνται κάθε συζήτηση στο θέμα γιατί ούτε γι’ αυτούς υπάρχει μίζα από μια τέτοια επέκταση.


2003: Η AOL (σημερινή Time Warner Inc.) διαλύει την Netscape Communications Corporation, που έχει εξαγοράσει, σε μια κίνηση σκοπιμότητας, για έλεγχο των browsers (φυλλομετρητών του Internet). Την ίδια ημέρα τα απολυμένα στελέχη της ιδρύουν το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Mozilla. Είναι αυτό που συνεχίζει να αναπτύσσει τον Firefox (πρώην Netscape Navigator), το Thunderbird και άλλα 12 projects λιγότερο γνωστά. Ήταν η πιο βροντερή σφαλιάρα που ακούστηκε ποτέ σε απόπειρα ελέγχου του Internet.


2006: Αρχίζει η λειτουργία του twitter. Σήμερα είναι το αδιαμφισβήτητα κυρίαρχο site στην αναμετάδοση ειδήσεων και νέων (σε επιγραμματική μορφή) δημόσιου η ιδιωτικού ενδιαφέροντος, από πρακτορεία ειδήσεων, δημοσιογραφικά site, από απλούς ανθρώπους. Ιδρύθηκε την 21η Μαρτίου 2006. Είναι προσβάσιμο από κάθε συσκευή που μπορεί να συνδεθεί στο internet (PC, κινητά, ταμπλέτες κλπ) και μπορείτε να παίρνετε tweets σαν SMS. Του έχουν κολλήσει την «ρετσινιά» ότι είναι το SMS του internet. Έχει 13 δισ εγγεγραμμένους χρήστες (μέτρηση Μαρτίου 2015. Αναλογούν σχεδόν δυο χρήστες για κάθε κάτοικο της γης. Από τα θαύματα του internet.), από τους οποίους είναι ενεργοί ∼336 εκατομμύρια. Έχει 190.000.000 μοναδικούς επισκέπτες το μήνα, ενώ δημιουργούνται καθημερινά 58.000.000 tweets. Το μεγαλύτερο μερίδιο χρηστών και tweets  ανήκει στην Κίνα.


2012: Θα καθιερωθεί σαν η μέρα της σφαλιάρας. Κυκλοφορεί στο Youtube το Gangnam Style. Οι δισκογραφικές εταιρείες όλου του κόσμου μένουν κάγκελο. Ένα τραγούδι που ξεφύτρωσε από το πουθενά αρχίζει να καταγράφει εκατομμύρια hits καθημερινά, χωρίς καμία προβολή, διαφήμιση, προώθηση άμεση ή έμμεση. Προσπαθούν να του αντεπιτεθούν με τα γνωστά τους όπλα, top-tens, hit parades, charts (μέχρι και 90 του δίνουν καλύτερη σειρά κατάταξης) κάνοντας ότι δεν υπάρχει αυτό το τραγούδι, αλλά με τα δικά τους δεν πετυχαίνουν ούτε το ένα χιλιοστό των hits του. Μέχρι το 2013 το έχουν δει 3.3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη. Μπορεί να μην κέρδισε κανένα δισκογραφικό ή μουσικό τίτλο αλλά κέρδισε το ρεκόρ Γκίνες σαν το video με τα περισσότερα likes στον κόσμο. Ώσπου ήλθε η πληροφορική να δώσει την λύση: Το 2017 κυκλοφόρησε το See You Again που ξεπέρασε σε hits το Gangnam St;yle. Όπως φαίνεται η Google με την θυγατρική της Youtube έκαναν το θαύμα τους. Η σύγκριση είναι συντριπτική. Για την ιστορία, η Gangnam είναι η συνοικία των νεόπλουτων της Σεούλ που το τραγούδι παρωδεί και ειρωνεύεται άγρια. Ο δημιουργός του και ερμηνευτής του, ο PSY, έχει καταγωγή από παλιό και πολύ πλούσιο τζάκι. Με αυτό εξηγούνται πολλά. Πάντως μόνο από τις διαφημίσεις του Youtube έβγαλε ακόμη τέσσερα εκατομμυριάκια δολάρια.


2016: Εκδηλώνεται αργά το βράδυ στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία για ανατροπή του πρόεδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  Οι πραξικοπηματίες κατέλαβαν τις δυο γέφυρες του Βοσπόρου, την κρατική ραδιοτηλεόραση και το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Ο Ερντογάν με διάγγελμά του ζήτησε από τον λαό να βγει στους δρόμους και να αντισταθεί, όπως και έγινε. Μέχρι το μεσημέρι της επομένης το πραξικόπημα είχε οριστικά σβήσει. Δεκάδες χιλιάδες ύποπτοι (περίπου 60.000) οδηγήθηκαν σε δίκες και αρκετοί απ’ αυτούς καταδικάστηκαν σε ισόβια.


←14 Ιουλίου

16 Ιουλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.