Σαν σήμερα 16 Ιουλίου

622: Η αρχή του Μουσουλμανικού Ημερολογίου. Είναι η Εγίρα, η ημέρα που ο Μωάμεθ από την Μέκκα πήγε στη Μεδίνα. Το ημερολόγιο έχει 12 σεληνιακούς μήνες δηλαδή 354 ή 355 ημέρες και χρησιμοποιείται από τους Μουσουλμάνους για τον καθορισμό των εορτών.


1054: Ο Καρδηνάλιος Ουμβέρτος, μαζί με άλλους δυο υποτιθέμενους απεσταλμένους του Πάπα μπαίνει στην Αγία Σοφία την ώρα του Εσπερινού του Σαββάτου. Παρουσία του Αυτοκράτορα, του Πατριάρχη και όλων των εκκλησιαζομένων κατευθύνονται στο Ιερό Βήμα και καταθέτουν στην Ιερά Τράπεζα ένα παπόβουλο που περιείχε τον αφορισμό του πατριάρχη από τον πάπα. Αποχώρησαν με αναθέματα κατά του Πατριάρχη. Το Σχίσμα των δυο εκκλησιών (Δυτικής και Ανατολικής) ήταν γεγονός. Και ήταν γεγονός παρά το ότι αποδείχθηκε ότι το παπόβουλο ήταν πλαστό. Ο πάπας Λέων Θ’ που εννοείται το είχε υπογράψει, ήταν νεκρός από την 19η Απριλίου. Αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Κωνσταντίνος Θ’ Μονομάχος και πατριάρχης ο Μιχαήλ Α΄ Κηρουλάριος. Ο Ουμβέρτος επιστρέφοντας στο Βατικανό το παρουσίασε σαν μεγάλη νίκη της Ρώμης κατά της Κωνσταντινούπολης. Και ήταν τόσο μεγάλη η νίκη που η δυτική εκκλησία χρειάστηκε ακριβώς ένα χρόνο για να εκλέξει τον επόμενο πάπα (Βίκτωρα Β’). Ο πατριάρχης από την άλλη κάλεσε ενδημούσα Σύνοδο την 24η Ιουλίου που αναθεμάτισε το κείμενο και τους υποστηρικτές του. Τα αναθέματα παρέμειναν μέχρι το 1965, που έγινε η άρση τους και από τις δυο πλευρές (Πατριάρχης ήταν ο Αθηναγόρας και Πάπας ο Παύλος ΣΤ΄)


1826: Λήγει άδοξα η τρίτη και τελευταία προσπάθεια των Τούρκων να καταλάβουν τη Σάμο κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 21. Είχαν προηγηθεί οι απόπειρες τον Ιούλιο του 1821 και  τον Αύγουστο του 1824. Αυτή τη φορά ο Χοσρέφ Πασάς επιχειρεί με 50 πλοία κατά του νησιού. Βοηθός του ο Αυστριακός στόλος που έχει αποκλείσει στην Τήνο τον Ελληνικό στόλο. Για επτά ημέρες που κράτησε ο αποκλεισμός οι Σαμιώτες κρατάνε καλά. Στις 14 Ιουλίου ο Ελληνικός στόλος καταφέρνει να σπάσει τον αποκλεισμό. Κατευθύνονται στη Σάμο τα 15 υδραίικα με 4 πυρπολικά του Σαχτούρη, τα 12 σπετσιώτικα με 3 πυρπολικά του Γεωργίου Ανδρούτζου και 6 ψαριανά με 1 πυρπολικό του Νικολή Αποστόλη. Μετά από σκληρές ναυμαχίες, στο Βαθύ, που τραυματίστηκε ο Κανάρης, στα στενά της Χίου και τελικά στη Μυτιλήνη, ο Τουρκικός στόλος αναγκάζεται να καταφύγει στη προστασία των στενών των Δαρδανελίων.


1874: Πεθαίνει στο Βουκουρέστι σε ηλικία 82 ετών ο Εθνικός ευεργέτης Απόστολος Αρσάκης. Πατρίδα του ήταν ένα χωριό έξω από την Πρεμετή. Ο πατέρας του τον έστειλε στο Βουκουρέστι σε ηλικία 8 ετών. Μαθητής του Νεόφυτου Δούκα, συγγραφέας σε αρκετές γλώσσες, γιατρός, ερευνητής, πολιτικός και προσωρινός πρωθυπουργός της Ρουμανίας. Οι διαρκείς μεγάλες δωρεές του (το σύνολό τους υπολογίζεται σε 600.000 χρυσές δραχμές και δυο ακίνητα στην Κωνσταντινούπολη) προς την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία οδήγησαν την τελευταία να ονομάσει τα εκπαιδευτήριά της σε Αρσάκεια. Είχε την ατυχία να αυτοκτονήσει ο γιος του γιατί του απαγόρεψε να παντρευτεί αυτήν που αγαπούσε. Οι δυο κόρες του παντρεύτηκαν Έλληνες. Ιδεολογικά ήταν συντηρητικός. Παράδειγμα, δεν θεωρούσε σωστό να αποκτήσουν γη οι κολίγοι της Ρουμανίας γιατί δεν ήταν ώριμοι γι’ αυτό.


1935: Λειτουργεί το πρώτο παρκόμετρο στο κόσμο στην πόλη της Οκλαχόμα των ΗΠΑ. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί, από διάφορες εταιρείες και εγκατασταθεί εκατομμύρια παρκόμετρα σ΄όλο το κόσμο. Επίσης έχουν κυκλοφορήσει πολλά υποκατάστατά του όπως η χάρτινη κάρτα στάθμευσης, τα ηλεκτρονικά παρκόμετρα κλπ. Σήμερα η τάση στην αγορά είναι η πληρωμή του χρόνου παρκαρίσματος (ορισμένου ή αορίστου) μέσω του κινητού τηλεφώνου.


1942: Η κυβέρνηση του Βισύ αρχίζει την διήμερη επιχείρηση «Ανοιξιάτικη Αύρα» (Opération Vent printanier). Ολοκληρώνεται την επόμενη ημέρα με την συγκέντρωση 13.152 Εβραίων στο χειμερινό παγοδρόμιο του Παρισιού. Από εκεί μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς, απ’ όπου ελάχιστοι επέστρεψαν. Αρχιτέκτονας της επιχείρησης ήταν ο Πιερ Λαβάλ πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Βισύ. Συμφώνησε με τους Ναζί να μην πειράξουν τους Γαλλοεβραίους. Σε αντιστάθμισμα τους έδωσε όλους τους μετανάστες Εβραίους με τα παιδιά τους.


1965: Με την είδηση της αποστασίας, που είχε γίνει την προηγούμενη μέρα, ξεσπούν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα που έμειναν στην ιστορία σαν Ιουλιανά. Ο κόσμος ξεχύνεται στους δρόμους με κυρίαρχα συνθήματα: Το 114 (το σημερινό 120), άρθρο του Συντάγματος που τότε, Σύνταγμα 1952, ήταν και το τελευταίο άρθρο του: «η τήρηση του παρόντος Συντάγματος αφιερούται εις τον πατριωτισμό των Ελλήνων.»). Το δεύτερο σύνθημα – σφραγίδα αυτών των διαδηλώσεων ήταν το “Δεν σε θέλει ο λαός πάρ’ την μάνα σου και μπρος” (απευθυνόταν στον βασιλιά Κωνσταντίνο και την μέντορά του στην πολιτική βασιλομήτορα Φρειδερίκη). Οι ταραχές θα επεκταθούν τις επόμενες ημέρες, με θύματα, η ακυβερνησία με τις δοτές κυβερνήσεις επίσης θα συνεχιστεί, μέχρι να γίνει το πραξικόπημα λίγο πριν τις εκλογές που έχουν προκηρυχθεί.


1989: Πεθαίνει ο Herbert von Karajan σε ηλικία 80 ετών. Αν όχι ο μεγαλύτερος από του μεγαλύτερους διευθυντές ορχήστρας και όπερας. Σίγουρα ο πιο πολυπουλημένος. Εν ζωή πούλησε πάνω από 200 εκατομμύρια ηχογραφήσεις, ρεκόρ άπιαστο στην κλασσική μουσική. Τιμήθηκε από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες για την προσφορά του στην μουσική. Του απονεμήθηκε το βραβείο «Ολυμπία» από το ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης» και διεθνές μουσικό βραβείο από την UNESCO. Το Festspielhaus καθιέρωσε ετήσια βραβεία Karajan.


2001: Πεθαίνει σε ηλικία 94 ετών ο φιλόλογος, ιστορικός, αρχαιολόγος και ιερέας Δημήτριος Χολέβας. Κατά την διάρκεια της κατοχής ήταν ο στρατιωτικός ιερέας της 13ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ και μέλος της ΠΕΕΑ. Ιδρυτής και γενικός γραμματέας της Παγκληρικής Ένωσης Ορθοδόξου κλήρου που αριθμούσε 4.000 μέλη. Από την απελευθέρωση και μετά κυνηγήθηκε για τα δημοκρατικά πιστεύω του με εξορίες, απολύσεις, αργίες κλπ. Μετά την μεταπολίτευση αποκαταστάθηκε τόσο από την πολιτεία όσο και από την εκκλησία που του απένειμε τον χρυσούν σταυρόν του Αποστόλου Παύλου. Ο Παπαχολέβας έγινε σύμβολο των αγώνων λαού και κλήρου για την ελευθερία και την δημοκρατία.


2015: Υπερψηφίζονται από την Βουλή (229 ναι, 63 όχι) 04:30 το πρωί, τα προαπαιτούμενα (επανοικοδόμηση εμπιστοσύνης με την Ελλάδα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Euro Sumit η οποία συμπεριλήφθηκε στον Νόμο) για να μπορεί η Ελλάδα να συνεχίσει να έχει την βοήθεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Τα μέτρα είναι, όπως όλα τα προηγούμενα που επιβλήθηκαν από το εξωτερικό, καθαρά υφεσιακά, αντιαναπτυξιακά και αντιλαϊκά: Αύξηση του ΦΠΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Αύξηση του φορολογικού συντελεστή σε όσες τουριστικές περιοχές είχαν μειωμένο. Αύξηση των συντελεστών φόρου των ασφαλίστρων. Αύξηση των φόρων από αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης (σκάφη, πισίνες κλπ). Περικοπή συντάξεων κυρίων και επικουρικών. Όλα τα Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης εντάσσονται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Επιβολή εισφοράς 6% στις επικουρικές συντάξεις υπέρ υγειονομικής ασφάλισης. Στο 6% διαμορφώνεται η ίδια εισφορά και στις κύριες συντάξεις.
Η υπερψήφιση των μέτρων έγινε κάτω από την ασφυκτική πίεση του ΕΜΣ το οποίο είχε διακόψει την παροχή των δόσεων των δανείων αναγκάζοντας την Ελλάδα να κλείσει τις Τράπεζες από την 28η Ιουνίου λόγω έλλειψης ρευστότητας. Οι τράπεζες ξανάνοιξαν την 20η Ιουλίου, μετά την εφαρμογή όλων των μέτρων που ζητήθηκαν, με κανονισμούς (capital controls), που περιόριζαν την κίνηση κεφαλαίων σε δοσολογία σταγονόμετρου στην κυριολεξία. Οι συντάξεις, μισθοί και γενικά η ανάληψη μετρητών χορηγούνταν με ανώτατο πλαφόν 60€/ημέρα, ή 420€/ εβδομάδα. Τα capital controls συνέχισαν να υπάρχουν, μειώνοντας κάθε χρόνο του περιορισμούς, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2019 που άρθηκαν οριστικά.
Τα μέτρα, που υπερψηφίστηκαν από τα μνημονιακά κόμματα, δημιούργησαν ρήγμα στο κυβερνών κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ). Παραιτήθηκαν 8 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί εξαναγκάζοντας την κυβέρνηση σε ευρύτατο ανασχηματισμό. Ταυτόχρονα αποχώρησαν από το κόμμα 28 βουλευτές. Η κυβέρνηση μειοψηφίας πλέον οδηγήθηκε υποχρεωτικά σε εκλογές, τις δεύτερες μέσα στο 2015, μέσα από τις οποίες σχημάτισε κυβέρνηση πάλι με την βοήθεια των ΑΝΕΛ.


←15 Ιουλίου

17 Ιουλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.