Σαν σήμερα 17 Ιουλίου

1762: Η Αικατερίνη η Μεγάλη δολοφονεί τον σύζυγό της Πέτρο Γ’ που είναι μόλις έξι μήνες τσάρος της Ρωσίας. Παίρνει την θέση του και κάνει τη Ρωσία μεγαλύτερη και ισχυρότερη από ποτέ. Από τότε η Ρωσία συγκαταλέγεται στις μεγάλες δυνάμεις. Η Αικατερίνη Β΄ είχε πολλούς εραστές όλους επώνυμους και ευγενείς. Από το κρεβάτι της πέρασαν βασιλείς όπως ο Πονιατόφσκι, που τον έκανε βασιλέα της Πολωνίας, αλλά και πασίγνωστα από την ιστορία πρόσωπα, όπως ο Γρηγόριος Ορλώφ, ή ο άπιστος, σε αυτήν, Ποτέμκιν. Παρ’ όλο που και ο Γρηγόριος Ορλώφ είχε «εξωσυζυγικές» περιπέτειες, έκανε μαζί του δυο παιδιά. Η Αικατερίνη με την διπλωματία της κρεβατοκάμαρας κατάφερε να επιβάλει την κυριαρχία της στο εσωτερικό και να αυξήσει την επιρροή της στο εξωτερικό.


1912: Οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν τους Τούρκους και κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους. Ιδρύουν την ανεξάρτητη Ικαριακή Πολιτεία* και πέντε μήνες αργότερα που καταφθάνουν οι Ελληνικές δυνάμεις στο νησί, ενώνονται με την Ελλάδα. Η εξέγερση και η ανεξαρτησία έγιναν κατόπιν οδηγιών από την κυβέρνηση των Αθηνών**. Δεν είχε κηρυχθεί ακόμη ο πόλεμος κατά της Τουρκίας. Οι Ικαριώτες δεν μπορούσαν να περιμένουν άλλο γιατί η διαρκώς αυξανόμενη καταπίεση από τους Τούρκους είχε γίνει αφόρητη.
* Δημιουργήθηκε κυβέρνηση με πρόεδρο τον ηγέτη των εξεγερμένων. Τον γιατρό Ιωάννη Μαλαχία.
** Ο Ελ. Βενιζέλος τους συμβούλεψε να ακολουθήσουν το μοντέλο της Κρήτης, που πρώτα έγινε ανεξάρτητη και μετά ενώθηκε με την Ελλάδα. Το έκανε για να αντιμετωπίσει τα ενδεχόμενα της ματαίωσης της κήρυξης πολέμου, ή της κακής έκβασής του, ώστε να έχει περιθώρια προσάρτησης του νησιού με την διπλωματική οδό.


1912: Πεθαίνει σε ηλικία 58 ετών ο Ανρί Πουανκαρέ. Γάλλος μαθηματικός, θεωρητικός φυσικός, μηχανικός και φιλόσοφος της επιστήμης. Ήταν ο πρώτος που έδειξε τις αδυναμίες της Νευτώνειας φυσικής, αφού δεν μπορούσε να γίνει ταυτόχρονη μελέτη των κινήσεων ούτε τριών μόνο σωμάτων. Του ηλίου, της γης και της σελήνης.


1918: Εκτελείται σε ηλικία 49 ετών ο τελευταίος τσάρος της Ρωσίας Νικόλαος Β’ και η οικογένειά του, από τους μπολσεβίκους. Είχε παραιτηθεί του θρόνου από τις 15 Μαρτίου. Μεταφέρθηκε σε διάφορα σημεία κράτησης από την κυβέρνηση Κερένσκι και αργότερα από τους Μπολσεβίκους. Η εκτέλεση αποφασίστηκε από τον φόβο ότι το φρούριο που κρατούνταν θα κυριευθεί από την Λεγεώνα της Τσεχοσλοβακίας.  Υποχωρώντας από τα Ρωσικά εδάφη είχε πλησιάσει το Αικατερίνμπουργκ και ήταν σίγουρο ότι θα απελευθέρωνε την αυτοκρατορική οικογένεια. Έτσι πάρθηκε εσπευσμένα η απόφαση της εκτέλεσης. Οι σωροί τους τάφηκαν σε μέρος που γνώριζαν 2-3 άτομα. Την 14η Οκτωβρίου 1918 η εφημερίδα Ισβέστια επίσημο όργανο ενημέρωσης της κυβέρνησης της κομουνιστικής Ρωσίας και αργότερα της Σοβιετικής Ένωσης ανέφερε ότι βρέθηκε το πτώμα του Νικόλαου Β΄ και έγινε εκταφή. Η σωρός του εξετέθη σε δημόσιο προσκύνημα στην μητρόπολη του Αικατερίνενμπουργκ και ότι θα μεταφερθεί στο Ομσκ για προσωρινή ταφή. Έκτοτε αγνοείται η τύχη των σωρών όλης της οικογένειας. Κάποιες νεότερες εκταφές που έγιναν υποθέτουν με βάσει το DNA για την ταυτότητα της κάθε σωρού.


1921: Ο Ελληνικός Στρατός μετά από πολυήμερη μάχη εισέρχεται στην πόλη της Κιουτάχειας* ώρα 15:30. Ήταν μια μάχη κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας που, παρά τα (τραγικά πολλές φορές) λάθη εκτιμήσεων και ελιγμών από πλευράς επιτελείου, ο Έλληνας στρατιώτης αναδείχτηκε πολύ ανώτερος των περιστάσεων. Σ’ αυτόν και μόνο σ’ αυτόν οφείλεται αυτή η νίκη.
* Η ημερομηνία της εφημερίδας είναι με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε στην Ελλάδα. Με ο νέο ήταν 30.07.1921.


1936: Εκδηλώνεται το πραξικόπημα των εθνικιστών στην Ισπανία. Οι δεξιοί στρατιωτικοί με αρχηγό τον Φράνκο ανήσυχοι για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα τους, βλέποντας να διογκώνεται το δημοκρατικό κίνημα (φιλελεύθεροι αστοί, κομμουνιστές, αναρχικοί) αποφασίζουν και εκτελούν το πραξικόπημα. Αποτυγχάνουν, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος. Τους πραξικοπηματίες υποστηρίζουν φανερά η Γερμανία με όπλα και στρατιωτικές μονάδες (Λεγεώνα Κόνδωρ) και η Ιταλία με εφόδια και «εθελοντές» που υπό ιταλική διοίκηση πολεμούσαν με δικό τους επιχειρησιακό σχέδιο. H Luftwaffe και η RAI (Regia Aeronautica Italiana) σε εκτεταμένες επιχειρήσεις σφυροκοπούν θέσεις και πόλεις των δημοκρατικών με αποκορύφωμα την ισοπέδωση της Guernika που είχε μόνο αμάχους. Τελικά το μέλλον της Ισπανίας κρίθηκε σε διπλωματικό επίπεδο. Η Μ. Βρετανία εχθρική σε κάθε τι το σοσιαλιστικό τάχθηκε υπέρ του Φράνκο, ενώ η Σοβιετική Ένωση εκείνη την εποχή ερωτοτροπούσε με την Ναζιστική Γερμανία. Η πλήρης ανικανότητα του Φράνκο που είχε αγανακτήσει επανειλημμένα τους «συμμάχους» του, αναπληρώθηκε από το θέμα γοήτρου που είχε τεθεί στις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, «για μια χούφτα επαναστάτες». Ο εμφύλιος έληξε την 1η Απριλίου 1939 με την επικράτηση των εθνικοσοσιαλιστών. Με αυτό τον τρόπο εγκαθιδρύθηκε η χούντα που κράτησε μέχρι και το θάνατο του Φράνκο το 1975.


1938: O Ιρλανδικής καταγωγής Wrong Way Corrigan απογειώνεται, με ένα μονοκινητήριο σαραβαλάκι 20 ετών που δεν του έδιναν κανονική άδεια πτήσης, από τη Νέα Υόρκη για το Long Beach. Μετά από 26 ώρες δοκιμαστικής πτήσης, κάτω από κακές καιρικές συνθήκες, χαμηλή ορατότητα, λάθος υπολογισμούς πλοήγησης, δεν είχε καν ασύρματο, καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Κατευθύνεται προς την Ιρλανδία (Είχε δει πια τις ακτές της). Αίτημα που του είχαν απορρίψει δυο φορές, όπου και προσγειώνεται μετά από 28 ώρες και 13 λεπτά πτήσης. Δεν παραδέχτηκε μέχρι το τέλος της ζωής του ότι το έκανε σκόπιμα. Στο background, ήταν ένας από τους ικανότερους μηχανικούς αεροσκαφών (από τους κατασκευαστές του Spirit of St. Louis). Είχε κάνει του κόσμου τις μετατροπές, με τα χέρια του, λόγω έλλειψης χρημάτων, στο σαραβαλάκι, του είχε διπλασιάσει σχεδόν την ιπποδύναμη, είχε βάλει δυο επιπλέον δεξαμενές καυσίμου μέσα στο χώρο του πιλοτηρίου, ο ίδιος ήταν σχεδόν καβάλα στο πηδάλιο, η πόρτα ασφάλιζε με σύρμα, ενώ για προμήθειες είχε δυο κομμάτια σοκολάτας, δυο αποξηραμένα σύκα και 95 λίτρα νερό που ήταν τζάμπα. Το όνομα του, πριν το «λάθος» ήταν Douglas Corrigan.


1945: Αρχίζει η διάσκεψη του Potsdam που θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Αυγούστου. Συμμετέχουν η Σοβιετική Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Χαράζουν τα σύνορα της Γερμανίας με τις γύρω χώρες και την μοιράζουν σε ζώνες επιρροής (Ανατολική, Δυτική). Αποφασίζουν: Να απελαθούν οι Γερμανοί που ήταν εκτός συνόρων των δυο Γερμανιών* που θα προέκυπταν βάσει αυτής της Διάσκεψης και να διαλυθεί η πολεμική της Βιομηχανία. Σαν μέρος της πολεμικής αποζημίωσης αποφασίζεται το 10% των βιομηχανικών μονάδων της Δυτικής Γερμανίας να μεταφερθεί στη Σοβιετική Ένωση, σε διάστημα δυο ετών το πολύ. Διάλυση όλης της στρατιωτικής και παραστρατιωτικής δομής της, πλήρη αφοπλισμό και αποστρατιωτικοποίηση της και η εξάλειψη ή ο έλεγχος όλων των γερμανικών βιομηχανιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στρατιωτική παραγωγή. Αποφασίζεται και η τύχη των άλλων χωρών που ενεπλάκησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για την Ιαπωνία που συνέχιζε τον πόλεμο υπάρχει διακήρυξη στο Παράρτημα ΙΙ (παρ. β) του προέδρου των ΗΠΑ, της κυβέρνησης της Εθνικιστικής Κίνας και του πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας. Με αυτήν δηλώνουν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τον πόλεμο μέχρι την ολοκληρωτική ήττα της Ιαπωνίας. Αυτό, κατά την δήλωσή τους, δεν σήμαινε την μετατροπή της Ιαπωνίας σε μια υπόδουλη χώρα, αλλά την μετατροπή της από μιλιταριστική χώρα σε ειρηνική – παραγωγική.

* Με βάση αυτήν την απόφαση η Γερμανία χωρίστηκε σε δυο χώρες: την Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (Ανατολική Γερμανία) που ήταν το τμήμα της το οποίο ελέγχονταν από τους Σοβιετικούς και την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (Δυτική Γερμανία) που ελέγχονταν από τις Δυτικές δυνάμεις κατοχής (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία). Η Διάσκεψη της Γιάλτας που είχε προηγηθεί είχε μοιράσει μόνο το Βερολίνο. Οι δύο Γερμανίες επανενώθηκαν το 1990.


1965: Συλλαμβάνονται για κατασκοπεία οι αξιωματικοί της ΚΥΠ συνταγματάρχης Π. Αναγνωστόπουλος (Υπαρχηγός), ο αντισυνταγματάρχης Σεισμάνης και οι λοχαγοί Θεοφάνης Τόμπρας και Χρ. Θεοδώρου. Είχε αποκαλυφθεί, μετά από έφοδο της αστυνομίας την ίδια μέρα, ότι σε διαμέρισμα της οδού Πατησίων κοντά στον ΟΤΕ είχαν εγκαταστήσει κέντρο τηλεφωνικών παρακολουθήσεων υπουργών, ανώτατων κρατικών λειτουγών και πολιτικών προσωπικοτήτων. Η ύπαρξη του κέντρου τηλεφ. παρακολουθήσεων ήταν γνωστή από την εποχή της κυβέρνησης Ενώσεως Κέντρου. Η αποκάλυψή του ήταν πολιτική επιλογή της πρώτης κυβέρνησης αποστατών. Ο Π. Αναγνωστόπουλος έγινε Γ.Γ. του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως (1981-84) και συνέχισε σαν γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο Θ. Τόμπρας διετέλεσε αργότερα, ίσως λόγω της αποκτηθείσας εμπειρίας, διοικητής του ΟΤΕ επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου.


1972: Η χούντα δημοσιεύει την σύμβαση μεταξύ του ελληνικού κράτους και της N.D.LEA & Associates LTD, για την σύνταξη, με ανάθεση, προσχεδίου και Master Plan για το νέο διεθνή αερολιμένα της Αθήνας στα Σπάτα. Είναι η γραμμή εκκίνησης για την κατασκευή του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος. Μέχρι να λειτουργήσει την 28η Μαρτίου 2001, μεσολάβησαν σωρεία συμβάσεων και ακυρώσεων σε ένα γαϊτανάκι από ύποπτα πάρε δώσε μεταξύ αξιωματούχων των εκάστοτε κυβερνήσεων και εταιρειών. Το νέο αεροδρόμιο αντικατέστησε το Αεροδρόμιο του Ελληνικού που είχε ζωή 65 ετών.


←16 Ιουλίου

18 Ιουλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.