Σαν σήμερα 18 Ιουλίου

Διεθνής ημέρα Νέλσον Μαντέλα.
Καθιερώθηκε προς τιμήν του την ημέρα της γέννησής του.
Μπορούμε να αλλάξουμε το κόσμο και να τον κάνουμε ένα καλύτερο μέρος. Είναι στο χέρι σας να κάνετε την διαφορά.
Νέλσον Μαντέλα.


64: Ξεσπά η μεγάλη πυρκαγιά της Ρώμης. Είχε διαρκέσει έξι μέρες και κατέστρεψε την μισή πόλη. Υπάρχουν πέντε εκδοχές για το ποιος προκάλεσε την πυρκαγιά και γιατί. Η πρώτη είναι ότι το έκανε ο αυτοκράτωρ Νέρων με σκοπό να κτίσει το νέο του παλάτι και να ανοικοδομήσει τα δημόσια κτίρια σε Ελληνικό ρυθμό τον οποίο λάτρευε. Η δεύτερη εκδοχή είναι ότι η πυρκαγιά ήταν τυχαία. Η τρίτη ότι ναι μεν ήταν τυχαία αλλά ο Νέρων βρήκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να πετύχει τους σκοπούς του, αναζωπυρώνοντάς την και επεκτείνοντάς την. Η τέταρτη είναι ότι την έβαλαν Χριστιανοί. Η πέμπτη είναι της προβοκάτσιας των δυσαρεστημένων από την πολιτική του Νέρωνα συγκλιτικών. Οι τρεις πρώτες περιπτώσεις είναι διανθισμένες με την περιγραφή του παρανοϊκού αυτοκράτορα να τραγουδά παίζοντας λύρα το «Ιλίου Πέρσις», χαμένο ομηρικό έπος για την άλωση της Τροίας, στον Παλατίνο λόφο που ήταν μέχρι τότε το παλάτι, με θέα την πυρκαγιά. Όποια εκδοχή ή εικασία ευσταθεί, το γεγονός είναι ότι δημιουργήθηκε κλίμα δυσαρέσκειας στον λαό προς τον αυτοκράτορα, είτε γιατί υποψιαζόταν ότι αυτός έβαλε την φωτιά, είτε για την κατάσταση που περιήλθε η πόλη. Ο τρελός μεν αλλά πανέξυπνος Νέρων ανέτρεψε αυτή την κατάσταση με δυο κινήσεις. Από την μια πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τους πυροπαθείς αλλά και για τους υπόλοιπους κατοίκους (έφερε μεγάλες ποσότητες τροφίμων, άνοιξε τα δημόσια κτίρια για τους άστεγους κλπ). Από την άλλη για να εκτονώσει την λαϊκή οργή έριξε την ευθύνη της πυρκαγιάς στους Χριστιανούς ξεκινώντας τον πρώτο οργανωμένο μεγάλο διωγμό εναντίον τους.


1203: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Γ’ Άγγελος εγκαταλείπει κρυφά την Κωνσταντινούπολη που έχει κυριευθεί από τους σταυροφόρους εξ αιτίας της ανικανότητάς του να τους αντιμετωπίσει. Η εκστρατεία των σταυροφόρων της Δ’ Σταυροφορίας έγινε μισθοφορικά με πρόσκληση του Αλέξιου Δ’ γιου του Ισαάκιου Β’. Στη φυγή του παίρνει μαζί του τις δυο κόρες του, τα διάσημα του αξιώματός του και το περιεχόμενο του αυτοκρατορικού θησαυροφυλακίου. Είχε διαδεχθεί τον αδελφό του Ισαάκιο Β’ που είχε εξαναγκάσει σε παραίτηση. Μετά την φυγή του ανέλαβε πάλι αυτοκράτορας ο αδελφός του. Η Πόλη θα καταληφθεί οριστικά από τους σταυροφόρους την 13η Απριλίου 1204 μετά την ανατροπή του Ισαάκιου Β’  από τους κατοίκους της Πόλης λόγω δυσαρέσκειας τους προς όλη την πολιτεία του και εκλογή του Αλέξιου Ε’ Μούρτζουφλου σαν αυτοκράτορα.


1610: Πεθαίνει σε ηλικία 38 ετών ο Ιταλός ζωγράφος Μικελάντζελο Καραβάτζ(ι)ο. Νατουραλιστής με ρεαλιστική απεικόνιση της ανθρώπινης φυσικής και συναισθηματικής κατάστασης, με το φως να δίνει μια δραματική υπόσταση στο πίνακα, έδωσε το στάνταρ, ή όρισε την φόρμα, το στυλ, αν θέλετε, στη σχολή Μπαρόκ στην ζωγραφική.


1822: Η τελευταία μάχη του Κρουσώνα το 1822. Ο Σερίφ Πασάς αποφασίζει να ανακτήσει τον κάμπο της Μεσσαράς. Εμπόδιο οι Κρουσανιώτες και Ανωγιανοί που δεν έπρεπε να τους αφήσει στα νώτα του. Από τις αρχές Ιουνίου δίδονται μάχες γύρω από το χωριό με την πρωτοβουλία κινήσεων και νίκες των Τούρκων, εκτός από τη μάχη στο φαράγγι του Κρουσώνα που κατέφυγαν οι επαναστάτες, όπου οι Τούρκοι άφησαν 400 νεκρούς. Οι οπλαρχηγοί αποφασίζουν να βάλουν τέλος σε αυτή τη κατάσταση. Στέλνουν 50 δικούς τους να κλέψουν ένα κοπάδι πρόβατα του Σερίφ. Αυτός στέλνει πίσω τους 350 από τους 500 επίλεκτους Αλβανούς που του είχαν σταλεί για βοήθεια. Καταδιωκόμενοι οι «κλέφτες» περνούν από το μοναδικό αφύλαχτο πέρασμα για τον χωριό με τους Αλβανούς πίσω τους. Η παγίδα είχε κλείσει. Μετά από ολοήμερο αγώνα μέσα στο χωριό οι Αλβανοί καταφεύγουν στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους με όμηρο έναν νεαρό γιο καπετάνιου. Οι αγωνιστές ανοίγουν τρύπες στη στέγη και ρίχνουν αναμμένα στουπιά μέσα στην εκκλησία. Όσοι έμειναν στην εκκλησία κάηκαν και όσοι βγήκαν σκοτώθηκαν.


1826: Στο χωριό Μεχμέταγα (σημερινή Γαρέα Μαντινείας) τρεις λόχοι Αιγυπτίων του Ιμπραήμ βαδίζουν προς αυτό ανύποπτοι. Σύμφωνα με το σχέδιο του Θ. Κολοκοτρώνη, οι αποδυναμωμένοι λόγω των εσωτερικών έριδων, Έλληνες έχουν επιδοθεί σε κλεφτοπόλεμο φθοράς ξεκομμένων τμημάτων του Ιμπραήμ. Στο χωριό έχει στήσει μια τέτοια ενέδρα ο Πορτογάλος φιλέλληνας Αντόνιο Αλμέιντα με τακτικό ιππικό και οι Στάικος Σταϊκόπουλος και Παναγιώτης Γιατράκος με ατάκτους πεζούς. Οι Αιγύπτιοι πέφτουν στην ενέδρα. Ακούγοντας τους πυροβολισμούς οι ακροβολισμένοι, για τον ίδιο λόγο, στο διπλανό χωριό Ρίζες, Χατζή Μιχάλης Νταλιάνης, Νικηταράς και Ιωάννης Καρόγλου προσέτρεξαν φράζοντας τον δρόμο υποχώρησης. Η σφαγή ήταν σχεδόν πλήρης (200-300). Οι ελάχιστοι που διέφυγαν από τον κλοιό έτρεξαν να ειδοποιήσουν για το συμβάν στην Τρίπολη. Οι δυνάμεις του Ιμπραήμ έσπευσαν προς την Γαρέα, αλλά ήταν αργά. Οι Ελληνικές δυνάμεις είχαν ήδη εξαφανιστεί στα γύρω βουνά σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του Γέρου του Μωριά. Το περιστατικό αυτό ήταν τυπικό του αγώνα για όλο το καλοκαίρι και φθινόπωρο του 1826.


1875: Ο εξωκοινοβουλευτικός μέχρι τότε Χαρίλαος Τρικούπης, έχοντας αναλάβει πρωθυπουργός υπηρεσιακής κυβέρνησης, διεξάγει αδιάβλητες εκλογές μέχρι και τις 21 Ιουλίου. Δεν παίρνει ούτε το 2%. Θριαμβευτής ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, που θα σχηματίσει κυβέρνηση την 15 Οκτωβρίου. Ο Χαρίλαος Τρικούπης γράφει τον λόγο του θρόνου που διαβάζει ο βασιλιάς στις 11 Αυγούστου, την πανηγυρική πρώτη της νέας βουλής. Σε αυτόν ο βασιλιάς δεσμευόταν να αναθέτει πάντα τον σχηματισμό της κυβέρνησης στο πρόσωπο εκείνο που διέθετε τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των εκλεγμένων βουλευτών. Η αρχή της δεδηλωμένης έγινε άρθρο (89) του Συντάγματος του 1927 και υπάρχει σε όλα τα μεταγενέστερα Συντάγματα.


1918: Γεννιέται ο Νέλσον Μαντέλα († 05.12.2013, 95 ετών). Το σύμβολο των αντιρατσιστικών αγώνων όλου του κόσμου. Πέρασε 27 χρόνια της ζωής του στη φυλακή για τις ιδέες του, χωρίς αυτό να του σταθεί εμπόδιο στον αγώνα του για ισότητα. Πήρε το Νόμπελ Ειρήνης και ήταν ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής μετά την λήξη του απαρτχάιντ, που ήταν το αποτέλεσμα αυτών των αγώνων.


1968: Οι Γκόρντον Μουρ και Ρόμπερτ Νόις ιδρύουν την Intel. Την μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών. Στην πραγματικότητα είναι το απόλυτο μονοπώλιο στους επεξεργαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών αφού παρά την φαινομενική διαμάχη με την AMD, την στηρίζει με κάθε τρόπο κάτω από το τραπέζι. Σε περίπτωση που κλείσει η AMD η Intel γίνεται και νομικά μονοπώλιο, με απρόβλεπτες συνέπειες. Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και διάφορες άλλες χώρες κάνουν έρευνες και επιβάλουν πρόστιμα στην Intel για μονοπωλιακές πρακτικές. Το έλλειμμα στον ανταγωνισμό, που είναι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα, δεν λύνεται με πρόστιμα. Και δεν μπορεί γενικότερα να λυθεί. Το έλλειμμα σε παγκόσμιο επίπεδο εξειδικευμένου επιστημονικού, στον τομέα, προσωπικού είναι τεράστιο. Και κανείς επιστήμονας δεν είναι διατεθειμένος να χαραμίσει την ζωή του με τις τρέχουσες αμοιβές, οι οποίες όμως αν αναδιαρθρωθούν προς τα επάνω θα έφερναν τεράστια αύξηση του κόστους. Από τους 107.100 εργαζόμενους (στοιχεία 2018) εκτός από λίγους (κάτω των 10) μηχανικούς παραγωγής που επιτηρούν/εποπτεύουν το εργοστάσιο κατασκευής στην Ιρλανδία, όλοι οι άλλοι είναι απόλυτα εξειδικευμένοι φυσικοί και μαθηματικοί. Το δε “εργοστάσιο” έχει φτάσει σε σημείο να αντικατασταθεί (για στήσιμο εξ αρχής νέας μονάδας) σε τέσσερα χρόνια λόγω παλαιότητας και ακαταλληλότητας για κοπή των νέων επεξεργαστών. Το παλιό έκοβε τους επεξεργαστές με τις χοντροκομένες ακτίνες laser, ενώ το μοριακό επίπεδο που έχει φτάσει η δομή των επεξεργαστών απαιτούσε πιο λεπτοκαμωμένες ακτίνες. Για τον σκοπό χρησιμοποιήθηκαν ακτίνες Χ. Η παλιά μονάδα πωλήθηκε έναντι ευτελούς τιμήματος στην ανταγωνίστρια AMD. Η Intel έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα του υψηλού κόστους ανάπτυξης και παραγωγής επεξεργαστών με την μέθοδο του Συνεταιρισμού. Έχει κάνει συνεταίρους της όλους του μεγλοπελάτες της (HP, Dell, Lenovo κλπ) αλλά και φαινομενικά άσχετους (Microsoft, Oracle κλπ). Τους μεν κατασκευαστές hardware τους βάζει να προπαραγγέλνουν ποσότητες επεξεργαστών που θα βγουν στην παραγωγή. Τους δε κατασκευαστές Software να συμμετέχουν απ’ ευθείας στο κόστος. Τους έχει δώσει σαν κίνητρο για την συγχρηματοδότηση την δυνατότητα (ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους) να συναποφασίζουν (συνεργαζόμενοι) τι και πως θα υποστηρίζουν περισσότερο/ καλύτερα οι επεξεργαστές που θα παραχθούν (πχ: multimedia?, Internet?, video?, Βάσεις δεδομένων? Search Indexing?, τύπους σκληρών δίσκων (SSD) κλπ). Αυτοι με την σειρά τους έχουν το πλεονέκτημα να αναπτύξουν από πριν το hardware ή το softwre τους αντίστοιχα με τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν με την κυκλοφορία των νέων επεξεργαστών.


1996: Ατύχημα στη πτήση 800 της TWA. Ένα Boeing 747-131 εκρήγνυται πάνω από τον Ατλαντικό. Και οι 230 επιβάτες και πλήρωμα σκοτώνονται. Γίνεται η πιο πολυδάπανη έρευνα στην ιστορία της αεροπλοΐας προσπαθώντας να αποδείξουν ότι ήταν τρομοκρατική ενέργεια αλλά τελικά αναγκάζονται να ανακοινώσουν ότι δεν προκύπτει κανένα στοιχείο. Ήταν σχεδιαστικό ελάττωμα του αεροπλάνου.


2013: Η πόλη του Ντητρόιτ κάνει αίτηση υπαγωγής της στην παράγραφο 9 (περί χρεωκοπίας δήμων) του Αμερικανικού πτωχευτικού δικαίου. Την ημέρα εκείνη η πάλαι ποτέ κραταιά πρωτεύουσα της αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ είχε 700.000 κατοίκους (από την κορυφή των 1.800.000 ) και χρέη $18.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 100.000 πιστωτές. Οι κάτοικοι είχαν φτάσει από το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στις ΗΠΑ, να ζουν, το 1/3 απ’ αυτούς, κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ πάνω από 75.000 οικοδομές – φαντάσματα πλέον δεν μπορούσαν να πουληθούν ούτε έναντι $500 μαζί με το οικόπεδο. Η εγκληματικότητα είναι πενταπλάσια από τον μέσο όρο των ΗΠΑ. Όλες οι υπηρεσίες υποβαθμίστηκαν, νοσοκομεία έκλεισαν, ασθενοφόρα ακινητοποιήθηκαν εξαιτίας της αδυναμίας επισκευής τους, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν και όσοι παρέμειναν υπέστησαν περικοπές που ξεπερνούσαν το 50% του μισθού τους. Οι συντάξεις περιορίστηκαν στο ελάχιστο. Ακόμη και εκκλησίες έκλεισαν. Οι τρεις γίγαντες που στήριζαν την πόλη, οι αυτοκινητοβιομηχανίες Ford, General Motors, Chrysler χαροπάλευαν από το 2009. Διασώθηκαν με κρατικές επιχορηγήσεις $85 δισ. (απόφαση του Μπάρακ Ομπάμα), μαζικές απολύσεις, αναδιαρθρώσεις και εξαγορές. Έφτασαν τον Ιανουάριο του 2013 να καταγράφουν κέρδη. Οι σωτήρες κομπορρημονούσαν για το επίτευγμά τους, την διάσωση του Ντητρόιτ. Ο Ομπάμα θριαμβολογούσε στα τέλη του 2012 ότι έσωσε το Ντητρόιτ αφού οι βιομηχανίες του είχαν εξυγιανθεί και παρουσίαζαν ανοδική πορεία με τα αναμενόμενα κέρδη του Ιανουαρίου. Η ωμή πραγματικότητα επτά μήνες μετά ήταν η καλύτερη σφαλιάρα για τους οπαδούς της θεωρίας της αμφιμονοσήμαντης ανάπτυξης μεγάλων επιχειρήσεων και κοινωνιών. Τώρα δεν έχουν χρήματα ούτε τα κτίρια να γκρεμίσουν για να τα κάνουν πάρκα. Ακόμα και τα υπάρχοντα πάρκα έκλεισαν λόγω ανεπάρκειας πόρων.


←17 Ιουλίου

19 Ιουλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.