Σαν σήμερα 19 Ιουλίου

998: Δεύτερη ήττα των Βυζαντινών από του Φατιμίδες στην Απάμεια της Συρίας (σημερινή Καλαάτ αλ Μαντίκ). Ο Βασίλειος Β’ Βουλγαροκτόνος μετά την αποτυχία του προηγούμενου δούκα της Αντιόχειας Μιχαήλ Βουρτζή το 994, είχε διορίσει νέο δούκα τον Δαμιανό Δαλασηνό. Και αυτός από τον κύκλο των ευνοουμένων ήταν, αλλά ήταν αρκετά δραστήριος. Είχε διεξάγει αρκετές επιτυχημένες επιχειρήσεις εναντίον των Φατιμιδών μέχρι την μάχη εκείνης της μέρας. Κατά την διάρκεια της μάχης και ενώ φαινόταν από την εξέλιξή της πως οι Βυζαντινοί θα είχαν ακόμη μια νίκη, ένας  Κούρδος αξιωματικός των Φατιμιδών κατόρθωσε να τον σκοτώσει. Οι Βυζαντινοί πανικοβλήθηκαν και τράπηκαν σε άτακτη φυγή. Ένας ή και δεύτερος γιος του (υπάρχει διχογνωμία από τους ιστορικούς της εποχής) συνελήφθηκαν και οδηγήθηκαν αιχμάλωτοι στο Κάιρο, όπου παρέμεινε(αν) για μια δεκαετία τουλάχιστον.


1834: Γεννιέται ο Edgar Degas († 27.09.1917, 83 ετών), ζωγράφος γλὐπτης και χαράκτης. Από τους ιδρυτές του ιμπρεσιονισμού, όρος που δεν του άρεσε, προτιμώντας το «ρεαλισμός». Κορυφαίος σαν σχεδιαστής, με σαφή προτίμηση στα θέματά του τον χορό, τόσο στους πίνακες, όσο και στα γλυπτά. Στην χαρακτική δεν είναι τόσο καθολική η επικράτηση του χορού.


1900: Αρχίζει η λειτουργία του Παρισινού Μετρό. Το δεύτερο δίκτυο μεταφοράς επιβατών στην Ευρώπη (1ο της Μόσχας), σήμερα, με 4.5 εκ επιβάτες ημερησίως και το δεύτερο σε χρονολογία κατασκευής μετά του Λονδίνου. Η λειτουργία του άρχισε κατά την διάρκεια τη Παγκόσμιας Έκθεσης. Για τον ίδιο σκοπό είχε κατασκευαστεί και ο Πύργος του Άιφελ που είχε εγκαινιαστεί ένα χρόνο πριν. Ο σταθμός Châtelet – Les Halles με 5 γραμμές μετρό και 3 γραμμές express, είναι ο μεγαλύτερος του κόσμου, εξυπηρετώντας 750.000 επιβάτες ημερησίως από τους οποίους οι 493.000 είναι των express (PER).


1926: Παραιτείται η δικτατορική κυβέρνηση υπό τον Θ. Πάγκαλο. Από την θέση του προέδρου της δημοκρατίας ο δικτάτορας δίδει εντολή σχηματισμού σε κυβέρνηση ανδρείκελων, με πρωθυπουργό τον Αθανάσιο Ευταξία, σε μια προσπάθεια να πολιτικοποιήσει το πραξικόπημά του. Πρόεδρος και πρωθυπουργός θα ανατραπούν σε ένα μήνα από το κίνημα του Γ. Κονδύλη.


1969: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Στρατής Μυριβήλης, δημοσιογράφος και πεζογράφος με κύριο έργο του νουβέλες και διηγήματα. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ευστράτιος Σταματόπουλος και είχε γεννηθεί στη Συκαμιά Λέσβου. “Δούλεψε” σαν δημοσιογράφος για το κόμμα του Αλ. Παπαναστασίου το “Αγροτικόν Εργατικόν Κόμμα”. Το 1936 μετά την 4η Αυγούστου 1936 έγινε φανατικός τεταρταυγουστιανός. Έγινε μέλος της ΕΣΗΕΑ και διορίσθηκε στην Βουλή βιβλιοφύλακας. Με την σφραγιδα του υπερεθνικόφρονα που απέκτησε με άρθρα το κατά την διάρκεια του εμφυλίου εξασφάλισε καλοπληρωμένες δημοσιεύσεις μέχρι και στα Στρατιωτικά Νέα. Ο Ηλίας Βενέζης σχολιάζοντας την επίπονη ασθένεια του από καρκίνο που τον οδήγησε σε έναν βασανιστικό θάνατο έγραψε στην Νέα Εστία το περιβόητο: Ο Θεός δεν τον λυπήθηκε.


1970: Πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο εν ενεργεία υπουργός εξωτερικών της χούντας Παναγιώτης Πιπινέλης. Άνθρωπος των μυστικών υπηρεσιών της Αγγλίας και της Αμερικής, έγινε, όταν συστήθηκε και ο άνθρωπος του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα. Υπουργός με τις κυβερνήσεις ΕΡΕ. Στην κομπίνα που έστησαν το 1963 με την παραίτηση του Κ. Καραμανλή δι’ ασήμαντον αφορμή, αυτός έπαιξε τον ρόλο του πρωθυπουργού (19.06.1963-28.09.1963) στην μαϊμού υπηρεσιακή κυβέρνηση που προσπάθησαν να στήσουν για την διενέργεια των εκλογών. Η κομπίνα δεν έπιασε στον έμπειρο Γ. Παπανδρέου που αρνήθηκε να δεχθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό από την ΕΡΕ, αναγκάζοντάς τον σε παραίτηση. Η απάντησή του στις επικρίσεις για την αντισυνταγματικότητα του διορισμού του σαν υπηρεσιακού πρωθυπουργού, όχι μόνο έμεινε ιστορική, αλλά συνεχίζει να γράφει ιστορία μέχρι σήμερα: «Δικαίωμα του βασιλέως είναι να διορίζει πρωθυπουργό, ακόμη και τον κηπουρόν του».


1979: Οι μαρξιστές Σαντινίστας μπαίνουν στη Μανάγκουα πρωτεύουσα της Νικαράγουας. Καταλύουν την δικτατορική δυναστεία των Σομόζα, που με την Εθνοφρουρά (και την Αμερική), είχαν επιβάλει χούντα για 43 χρόνια στη χώρα. Ο Ντανιέλ Ορτέγκα ο κύριος εκφραστής του κινήματος εκλέγεται τρεις φορές πρόεδρος της χώρας με ενδιάμεσες ακόμη και κεντροδεξιές κυβερνήσεις. Είναι ο σημερινός της πρόεδρος.


1980: Αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Μόσχα (22η Ολυμπιάδα). Ήταν η πρώτη Ολυμπιάδα που έγινε σε κομουνιστική χώρα. 65 χώρες με πρωταγωνίστρια την Αμερική τους μποϋκοτάρουν λόγω της επέμβασης στο Αφγανιστάν της Σοβιετικής Ένωσης. Στην τελική αναμέτρηση για την επιλογή πόλης το Λος Άντζελες είχε χάσει με 29 ψήφους προτίμησης έναντι 39 της Μόσχας. Στους επόμενους, του 1984, που έγιναν στο Λος Άντζελες, οι Σοβιετικοί τους μποϋκοτάρισαν. Αυτό ήταν το τελευταίο μποϋκοτάζ που έγινε σε Ολυμπιακούς αγώνες.


2010: Δολοφονείται σε ηλικία 37 ετών ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας. Το Blog του ήταν μέχρι εκείνη την μέρα με διαφορά το Ν° 1 site της Ελλάδας. Δολοφόνοι του άνθρωποι του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου. Πρέπει να ζητήσω συγγνώμη, τυπογραφικό λάθος. Δολοφόνοι κατά τη πολιτεία είναι η τρομοκρατική οργάνωση ‘Σέχτα Επαναστατών’ αφού έβγαλε και σχετική επτασέλιδη προκήρυξη. Στο μέλλον μπορεί να υπάρξει κάποιος τρομοκράτης να ομολογήσει τη δολοφονία του σε κανένα 12τομο μυθιστόρημα. Η δικαιοσύνη μέχρι σήμερα δείχνει απρόθυμη για κάποια έρευνα των αιτίων του θανάτου του, καλυπτόμενη από την «ὁμολογία» της Σέχτας.


←18 Ιουλίου

20 Ιουλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.