Σαν σήμερα 20 Ιουλίου

356 π.Χ.: Γεννιέται στην Πέλλα ο Αλέξανδρος Γ’ ο Μακεδών, ή όπως έμεινε στην ιστορία Μέγας Αλέξανδρος. Ήταν η 6η μέρα του πρώτου μήνα (Εκατομϐαιών) του έτους των αρχαίων και αντιστοιχεί με τις 20/21 Ιουλίου. Ήταν η μέρα της Θεάς Αρτέμιδας. Το όνομα Αλέξανδρος είναι σύνθετο από το αλέξω (απωθώ,  απομακρύνω, αποτρἐπω) + ανήρ. Ήταν γιος του βασιλιά Φιλίππου Β΄ του Μακεδόνος τον οποίον διαδέχθηκε στον θρόνο του βασιλείου της Μακεδονίας και της τέταρτης συζύγου του, πριγκίπισσας των Μολοσσών της Ηπείρου, Ολυμπιάδας. Δάσκαλός του μέχρι τα 16 ήταν ο Αριστοτέλης.


1304: Γεννιέται ο Ιταλός ποιητής Φραντσέσκο Πετράρκα (†19.7.1374, 70 ετών ). Για τους Έλληνες ο Πετράρχης. Υπήρξε αξεπέραστος στην συγγραφή σονέτων. «Πατέρας» του ανθρωπισμού, υπήρξε ο πρώτος που ασχολήθηκε με τον Μεσαίωνα με την έννοια «σκοτεινά χρόνια». Ο χωρίς ανταπόκριση νεανικός έρωτάς του προς την Λάουρα, μπορεί να γέμισε τον ίδιο δυστυχία γι όλη του τη ζωή, αλλά έκανε από τότε όλο τον κόσμο λίγο καλύτερο και λίγο πιο ευτυχισμένο.


1917: Υπογράφεται η Διακήρυξη της Κέρκυρας από Σλοβένους, Κροάτες και τους αντιπροσώπους του βασιλείου της Σερβίας. Με αυτή δημιουργείται το βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας. Η απόφαση πάρθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, που είχε παραχωρηθεί για τις ανάγκες της εξόριστης Σερβικής Κυβέρνησης. Αρχιτέκτονας της διακήρυξης θεωρείται ο Σέρβος πρωθυπουργός Nikola Pašić. Όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν για δεύτερη φορά την Γιουγκοσλαβία κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου την διέλυσαν στα εξ ων συνετέθη, δίδοντας κάτι παραπάνω από μεζέ στους γείτονες που ήταν με τον Άξονα (Βουλγαρία, Αλβανία, Ιταλία, Ουγγαρία). Ο Τίτο το 1943 την ενοποίησε πάλι και την μεγάλωσε. Το ΝΑΤΟ την ξαναδιέλυσε με οκταετή επιχείρηση (1991-1999)


1920: Ο Ελληνικός Στρατός αποβιβάζεται στην Ραιδεστό (στα Τούρκικα Τεκίρ Νταγ. Λιμάνι της Αν. Θράκης στην Θάλασσα του Μαρμαρά). Με την εγγύς υποστήριξη του θωρηκτού Αβέρωφ στο οποίο βρίσκεται ο βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄ επιβλέποντας την επιχείρηση και δυο Αγγλικών θωρηκτών τύπου dreadnought, μετά από μάχη μιας μόνο ώρας μπαίνει στην πόλη ώρα 08:00 πρωινή, ενώ τα Τουρκικά στρατεύματα διασκορπίζονται. Ταυτόχρονα με τα στρατεύματα, το Αβέρωφ μπαίνει στο λιμάνι της Ραιδεστού.


1936: Υπογράφεται η Συνθήκη του Μοντρέ (Montreux) για το καθεστώς των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Γίνεται στρατικοποίηση των στενών, που μέχρι τότε ήταν αποστρατικοποιημένη ζώνη, με ταυτόχρονη ελεύθερη ναυσιπλοΐα όλων των πλοίων. Εξαιρέσεις, περιορισμοί και προϋποθέσεις τέθηκαν μόνο στα πολεμικά πλοία. Ιδίως στο τονάζ των τελευταίων, που στην ουσία απαγόρευε την διέλευση αεροπλανοφόρων. Από τότε δημιουργήθηκαν πολλά επεισόδια, ιδιαίτερα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, που όπως αναφέρει από τότε η διπλωματία της πρώτης, η Τουρκία, με αυτήν την συνθήκη, την κρατάει από τον «λαιμό». Και το έχει κάνει επανειλημμένα, όπως το 1947 που για να αποφασίσει να συμμετάσχει στον ψυχρό πόλεμο στο πλευρό του ΝΑΤΟ, χρειάστηκε να δημιουργηθεί το Δόγμα Τρούμαν, παίρνοντας την ανάλογη οικονομική βοήθεια. Αργότερα η Τουρκία αρνήθηκε την προσαρμογή της συνθήκης του Μοντρέ, στην Συνθήκη του Νόμου της Θάλασσας του OHE (UNCLOS), που ισχύει από το 1994. Έχει μονομερώς απορρίψει γενικά το UNCLOS, γιατί εκτός από τα στενά, δεν την συμφέρει ούτε στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, ούτε στο θέμα των ΑΟΖ. Δικαίωμά της, όπως και δικαίωμα, άλλων χωρών να τον υιοθετήσουν. Η Ελλάδα επικύρωσε την συνθήκη του Μοντρέ την 7η Αυγούστου.


1937: Πεθαίνει σε ηλικία 63 ετών ο Γουλιέλμο Μαρκόνι. Ο «πατέρας» των ασύρματων μεταδόσεων. Το 1901 υλοποίησε την πρώτη υπερατλαντική ασύρματη μετάδοση σήματος. Πήρε βραβείο Νόμπελ το 1909 για την συμβολή του στη ανάπτυξη της ασύρματης τηλεγραφίας. Ανέπτυξε το νόμο του Μαρκόνι. Είναι ο μαθηματικός τύπος που συνδέει το ύψος της κεραίας με την απόσταση μετάδοσης του σήματος: H=c√D όπου Η το ύψος της κεραίας, D η απόσταση μετάδοσης και c σταθερά που εξαρτάται από την ένταση εκπομπής του σήματος, τον τρόπο λήψης και το είδος του δέκτη.


1944: Αποτυγχάνει η σοβαρότερη και τελευταία απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ από στρατηγούς του Γ’ Ράιχ. Αποτυγχάνει και το ταυτόχρονο κίνημα για κατάληψη της εξουσίας. Συνελήφθησαν από την Γκεστάπο πάνω από 7.000 άτομα από τα οποία τα 4.980 εκτελέστηκαν. Η αντιστασιακή οργάνωση με αρχηγό τον Χανς Όστερ, αντιναζιστή και εχθρό του Χίτλερ είχε αρχίσει προσπάθειες από το 1938. Ο Όστερ είχε γίνει ο διοικητής της Abwehr (στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών) δίδοντας πλήρη κάλυψη στην οργάνωση. Το ’38 και ’39 τα σχέδια έμειναν στο συρτάρι λόγω της διεθνούς αναγνώρισης του Χίτλερ, υποχωρητικότητας στα αιτήματά του, αλλά και εσωτερικών διαφωνιών. Το 1940 δεν υπήρξε σκέψη για ανατροπή του καθεστώτος λόγω της απογείωσης της δημοτικότητας των Ναζί και του Χίτλερ μετά το θρίαμβο επί της Γαλλίας. Το 1942 αγανακτισμένα μέλη από την αναποτελεσματικότητα της πρώτης ομάδας υπό τον Henning von Tresckow δημιουργούν νέα αντιστασιακή ομάδα. Υλοποιούν δυο απόπειρες δολοφονίας το ’43 και δυο το ’44, πριν τις 20 Ιουλίου. Άλλοτε δεν εκρήγνυτο ο μηχανισμός, άλλοτε ο Χίτλερ είχε τελειώσει την επίσκεψη του σε μουσείο σε λιγότερο από 10 λεπτά, ενώ οι πυροκροτητές του ανθρώπου βόμβα, αρχιστράτηγου Rudolf Christoph Freiherr von Gersdorff, ήταν των 10 λεπτών. Ο Ρόμελ, αν και μέλος των αντιστασιακών οργανώσεων ήταν κάθετα αντίθετος με οποιαδήποτε απόπειρα δολοφονίας, γιατί θα τον ηρωποιούσε. Πίστευε ότι έπρεπε να ανατραπεί, να συλληφθεί και να οδηγηθεί σε δίκη. Παρ’ όλα αυτά οι υπόλοιποι συνωμότες δεν πίστευαν ότι θα μπορούσαν να πάρουν την εξουσία με ζωντανό το Χίτλερ. Θέτουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο του ίδιου του Χίτλερ. Operation Walküre (επιχείρηση Βαλκυρία). Την απόπειρα κάνει ο Claus von Stauffenberg, μέλος του επιτελείου του Χίτλερ, μέλος της αντίστασης από το 1939, ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχοντας χάσει σε αυτόν ένα μάτι, το αριστερό χέρι και δυο δάκτυλα από το δεξί. Τοποθετεί δίπλα από τον Χίτλερ 1 κιλό πλαστικά εκρηκτικά. Το μόνο που παρεμβάλλεται, είναι το πόδι από το τραπέζι των συσκέψεων. Η βόμβα εκρήγνυται και 4 άτομα σκοτώνονται. Τα ρούχα του Χίτλερ γίνονται κομμάτια και βγαίνει ανέπαφος με απώλεια το σπασμένο τύμπανο ενός αυτιού.


1969: Η διαστημική αποστολή Απόλλων 11 προσσεληνώνει με επιτυχία την επανδρωμένη σεληνάκατο «Eagle» στην «Θάλασσα της Νηνεμίας». Σχεδόν επτά ώρες αργότερα το πλήρωμά της, Neil Armstrong και Buzz Aldrin θα περπατήσουν στην επιφάνεια της σελήνης. Ιστορικά ήταν «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα», αφού είναι η πρώτη παρουσία του ανθρώπινου είδους σε έδαφος εκτός του πλανήτη γη. Το πρόγραμμα επισκέψεων στην Σελήνη συνεχίστηκε για 6 ακόμη αποστολές (Μέχρι και το Απόλλων 17 που έκλεισε και το πρόγραμμα Απόλλων). Επιστημονικά και τεχνικά προσέφερε πολύ λίγα σε σχέση με το κόστος. Ο άνθρωπος θα χρειαστεί, εφ’ όσον συνεχίσει να υπάρχει σαν είδος, πολλούς αιώνες για να βγει από το πλανητικό σύστημα, με επανδρωμένες πτήσεις. Οι ταχύτητες των σημερινών διαστημικών οχημάτων είναι απελπιστικά αργές για να καλύψουν τέτοιες αποστάσεις.


1974: Αρχίζει η τελική φάση του δράματος της Κύπρου. Η Τουρκία επιτίθεται με τον Αττίλα Ι στο νησί. Μια καθαρή κήρυξη πολέμου από ένα κράτος σε άλλο και κατοχή εδαφών ξένης χώρας. Τον φερετζέ της επέμβασης της τον έδωσαν η Ελληνική και Κυπριακή χούντα τότε. Για τα μάτια του κόσμου κήρυξαν γενική επιστράτευση. Μετά την μεταπολίτευση στην Ελλάδα θα προχωρήσει στη Β φάση του σχεδίου, τον Αττίλα ΙΙ. Τώρα η κατοχή προκαλεί κάθε κοινό νου. Ακόμη και ένα ελεύθερο δημοψήφισμα στα κατεχόμενα θα τους έδιωχνε. Όλος ο κόσμος το καταλαβαίνει εκτός από τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την Τουρκία φυσικά.


1977: Δημοσιεύονται τα έγγραφα του project της CIA MKUltra. Ήταν πρόγραμμα ελέγχου της συμπεριφοράς του ανθρώπου, μέσα από τον έλεγχο του μυαλού. Η δημοσίευση έγινε στα πλαίσια της Πράξης (νομοθετικού περιεχομένου) «Ελευθερία στην Πληροφόρηση». Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις που ήλθαν στο φως από τα έγγραφα, το πρόγραμμα άρχισε το 1953 και σταμάτησε το 1973. Κατά την διάρκεια του προγράμματος αναπτύχθηκαν 149 υποπρογράμματα στα οποία συμμετείχαν 80 ινστιτούτα από τα οποία 44 κολέγια και πανεπιστήμια. Σημαντική ήταν και η συμμετοχή νοσοκομείων, φυλακών και φαρμακευτικών εταιρειών. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι/υποκείμενα του πειράματος συμμετείχαν εν αγνοία τους, χωρίς την θέλησή τους γιατί ήταν σημαντικό για την έρευνα να μην γνωρίζουν ότι θα επιχειρούνταν η αλλαγή της συμπεριφοράς τους. Με αυτή τη μέθοδο η CIA έκανε εκτεταμένη χρήση σαν πειραματόζωα τους ίδιους τους πράκτορές της, θέλοντας να μελετήσει τις αντιδράσεις και την συμπεριφορά τους, σε περίπτωση που η Σοβιετική Ένωση χρησιμοποιούσε παρόμοιες μεθόδους. Εκτός από την φαρμακοχημική αγωγή που ήταν το κύριο αντικείμενο της έρευνας (τότε ανακαλύφθηκε το LSD η χρήση του οποίου ήταν η πιο εκτεταμένη από κάθε άλλη ουσία στο project, που δοκιμάστηκε και στους hippies), δοκιμάστηκαν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό, αϋπνία, ύπνωση, στέρηση των αισθήσεων, συναισθηματική και σεξουαλική κακοποίηση, τεχνητό κώμα κατά την διάρκεια (λίγων εβδομάδων έως και τριών μηνών) του οποίου το υποκείμενο ή άκουγε την ίδια φράση συνεχώς, ή άκουγε λευκό θόρυβο, ηλεκτροσόκ 30 – 40 φορές ισχυρότερα από την ένταση που χρησιμοποιείται στην θεραπευτική αγωγή και διάφορες άλλες μορφές βασανιστηρίων. Το πρόγραμμα που ήδη είχε περικοπεί δραστικά από το 1967, λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων του, σταμάτησε αιφνιδιαστικά το 1973 λόγω των εξελίξεων του σκανδάλου Watergate. Τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά γιατί ναι μεν άλλαζε δραματικά η συμπεριφορά των υποκειμένων αλλά δεν γινόταν αυτή που ακριβώς ήθελαν, ενώ ταυτόχρονα υπήρχε σωρεία παρενεργειών. Με τον φόβο της αποκάλυψης του προγράμματος διατάχθηκε η καταστροφή όλων των εγγράφων που περιείχαν έστω και αναφορά στο όνομα του MKUltra. Έτσι εξαφάνισαν κάθε στοιχείο για το πρόγραμμα. Κάποια στιγμή, το 1977, μετά από έρευνα σε μια αποθήκη εμπορολογιστικών εγγράφων της CIA ανακαλύφθηκαν 20.000 έγγραφα του MKUltra που είχαν σταλεί εκεί από λάθος για αρχειοθέτηση. Αν και πολύ λίγα για το μέγεθος και την έκταση του project, ήταν αρκετά για να βγει στον αέρα, να υπολογισθούν κάποια μεγέθη και να αποκαλυφθούν αρκετοί από τους υπεύθυνους, στην έρευνα που ακολούθησε από την επιτροπή της Γερουσίας που συστάθηκε με αυτό το σκοπό. Αυτά τα έγγραφα, όπως και κάθε επίσημο έγγραφο που δημιουργήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα για το MKUltra μπορείτε να δείτε εδώ.


←19 Ιουλίου

21 Ιουλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.