Σαν σήμερα 22 Ιουλίου

838: Ο αυτοκράτορας Θεόφιλος ηττάται από χαλίφη Μουτασίμ των Αβασιδών (Ἀραβες), στη μάχη του Δαζιμώνος (σημερινό Dazimon κοντά στο Tokat της Τουρκίας). Έμεινε στην ιστορία μόνο για τα λάθη του. Λάθος του γιατί ενώ νικούσαν μέχρι εκείνη την ώρα, να εγκαταλείψει την θέση του (ψηλά στα μετόπισθεν) για να μπει στον κορυφή της επίθεσης. Το στράτευμά του μη βλέποντας τον στη θέση του, νόμισε ότι σκοτώθηκε, πανικοβλήθηκε και διασκορπίστηκε. Λάθος του ότι μη βρίσκοντας θεωρητική λύση (φυσιολογικό), στο πρόβλημα της εικονομαχίας, εικονοκλάστης ο ίδιος, άρχισε διωγμούς κατά των εικονολατρών. Και βέβαια λάθος του ενώ ήταν ερωτευμένος με την όμορφη, αξιοπρεπή,  πολύ μορφωμένη Κασσιανή, που και αυτή τον αγαπούσε, παντρεύτηκε την Θεοδώρα, γιατί η πρώτη του αντιμίλησε. Όταν ήταν να την επιλέξει μπροστά σε όλο το κόσμο μέσα στο παλάτι την πλησίασε και της είπε: «Ως άρα δια γυναικός ερρύη τα φαύλα» (Δηλαδή από τη γυναίκα προέρχονται τα κακά) και αυτή του απάντησε «Αλλά και δια γυναικός πηγάζει τα κρείττονα» (Αλλά από τη γυναίκα πηγάζουν και τα καλύτερα).


1784: Γεννιέται ο Φρίντριχ Μπέσελ (Friedrich Wilhelm Bessel, †17.3.1846, 61 ετών). Γερμανός αστρονόμος και μαθηματικός. Χωρίς τυπικές σπουδές στις δύο αυτές επιστήμες τιμήθηκε για εργασίες του σε αυτές. Σήμερα υπάρχουν οι συναρτήσεις που φέρνουν το όνομά του. Είναι αυτός που μπόρεσε να υπολογίσει ακριβώς τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων και με βάσει τις αποκλίσεις τους από τα αποτελέσματά των μαθηματικών του τύπων να διατυπώσει τη θεωρία της ύπαρξης ουρανίων σωμάτων που δεν μπορούσαν να παρατηρηθούν με τα μέσα της εποχής. Αυτή η μέθοδος ανεύρεσης ουρανίων σωμάτων που δεν μπορούν να παρατηρηθούν άμεσα, ισχύει μέχρι σήμερα.


1829: Η Δ΄ Εθνοσυνέλευση του Άργους με το Β΄ ψήφισμά της αντικαθιστά το Πανελλήνιον με την Γερουσία.  Το Πανελλήνιον ήταν το όργανο ελέγχου της «Αντικυβερνητικής της Ελλάδος Επιτροπής» που είχε αναλάβει την προσωρινή διακυβέρνηση της Ελλάδας μέχρι την έλευση του κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια. Αρμοδιότητά της Γερουσίας ήταν η έγκριση όλων των ψηφισμάτων της κυβέρνησης εκτός αυτών που αφορούν την διοικητική λειτουργία του κράτους. Ήταν 27μελής και τα 21 από αυτά επιλέγονται από τον κυβερνήτη, από μια λίστα 63 υποψηφίων που του υποβάλλει η Εθνοσυνέλευση, ενώ τα υπόλοιπα 6 ήταν δικιά του επιλογή.


1894: Διεξάγεται το πρώτο ράλλυ αυτοκινήτων. Η διαδρομή των 127km είναι από το Παρίσι στην Ρουέν. Πρώτος τερματίζει ο μαρκήσιος ντε Ντιόν, που καλύπτει την απόσταση σε 6 ώρες και 48 λεπτά (19km/h μέση ταχύτητα). Ακυρώνεται γιατί χρησιμοποιεί θερμαστή στο ατμοκίνητο όχημά του. Το βραβείο απονέμεται στον δεύτερο Albert Lemaître, που είναι 3 λεπτά αργότερος του ντε Ντιόν, οδηγώντας ένα βενζινοκίνητο Peugeot ιπποδύναμης 3hp.


1970: Εκδηλώνεται αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της Ολυμπιακής που εκτελούσε το δρομολόγιο Βηρυτός – Αθήνα. Τα έξι μέλη της Αλ Φατάχ κατέλαβαν το αεροσκάφος την ώρα που προσέγγιζε τον αερολιμένα του Ελληνικού. Αίτημά τους η απελευθέρωση 7 συντρόφων τους που βρισκόταν στις Ελληνικές φυλακές, αλλιώς θα σκότωναν τους 47 επιβάτες και το 8μελές πλήρωμα του αεροσκάφους. Ο αντιπρόεδρος της χούντας Στυλιανός Παττακός με μεσολαβητή τον υπεύθυνο για την Μέση Ανατολή του Ερυθρού Σταυρού Αντρέ Ροσσά, συμφώνησε στην απελευθέρωση των 7 Παλαιστινίων ακριβώς μετά ένα μήνα. Καλή ή κακή η απόφαση, κράτησε με αυτόν τον τρόπο τα προσχήματα. Οι αεροπειρατές απελευθέρωσαν τους επιβάτες και με το πλήρωμα και τον κ. Ροσσά κατηύθυναν το αεροσκάφος στο Κάιρο όπου παραδόθηκαν στις Αιγυπτιακές αρχές.
Να σημειωθεί ότι το αεροσκάφος κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων πλησίασε πεζός ο ιδιοκτήτης της Ολυμπιακής Αριστοτέλης Ωνάσης που προθυμοποιήθηκε να κρατηθεί αυτός όμηρος αντί του κ. Ροσσά σε καλή πίστη της εκτέλεσης των συμφωνηθέντων.
Οι δυο απ΄ αυτούς που είχε ζητηθεί η απελευθέρωση είχαν επιτεθεί στα γραφεία της Ισραηλινής αεροπορικής εταιρείας Ελ-Αλ στο Ελληνικό την 26η Δεκεμβρίου 1968 με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό μιας αεροσυνοδού. Οι άλλοι είχαν καταδικαστεί για διάφορες τρομοκρατικές ενέργειες, σε μια από τις οποίες είχε σκοτωθεί και ένα μικρό παιδί, ο Γιωργάκης Νάστος.


1987: Οι πρώτοι νεκροί από τον καύσωνα που έχει ξεκινήσει δυο μέρες νωρίτερα στην Ελλάδα. Θα κορυφωθεί την 28 Ιουλίου με το θερμόμετρο να δείχνει σύμφωνα με την ΕΜΥ έως και 46º C «τοπικά», ανεβάζοντας τον επίσημο αριθμό νεκρών σε 1380 (στοιχεία κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ), ή σε πάνω από 1700 (στοιχεία αντιπολίτευσης ΝΔ). Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων ήταν στην Αττική με 1115 νεκρούς επίσημα. Ήταν αδιαμφισβήτητα η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή σε ανθρώπινα θύματα στην ιστορία του Ελληνικού κράτους. Η δεύτερη φυσική καταστροφή σε αριθμό νεκρών ήταν ο σεισμός που έγινε το 1953 στα Νότια Ιόνια. Είχε πολύ λιγότερους νεκρούς (871), αλλά τεράστιες υλικές ζημιές.


2003: Μέλη των ειδικών δυνάμεων και της 101 αερομεταφερόμενης μεραρχίας των ΗΠΑ σκοτώνουν, σε επιδρομή συνεργασίας, τους δυο γιούς του Σαντάμ Χουσεΐν, τον Uday και Qusai, όπως και τον 14χρονο εγγονό του Mustapha Hussein.


2011: Η Νορβηγία δέχεται διπλό τρομοκρατικό χτύπημα από ένα πνευματικά άρρωστο άτομο. Ο Anders Behring Breivik βάζει βόμβα έξω από το Διοικητικό τετράγωνο στο Όσλο μπροστά ακριβώς από το γραφείο του πρωθυπουργού. Η έκρηξη σκοτώνει 8 άτομα και τραυματίζει 209. Σε λιγότερο από δυο ώρες βρίσκεται στο νησί Ουτόγια, σε μια καλοκαιρινή κατασκήνωση νέων και αρχίζει να πυροβολεί. Σκοτώνει 69 νέα παιδιά και τραυματίζει 110 από τα οποία 55 σοβαρά. Ο ακροδεξιός, ψυχολογικά διαταραγμένος (συνηθισμένη συνύπαρξη) και μέλος της μασονικής στοάς Breivik όχι μόνο δεν έχει δηλώσει μετάνοια μέχρι σήμερα για τις πράξεις του αλλά αντίθετα νοιώθει περήφανος γι΄ αυτές.


2011: Η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ανακοινώνει τα πρώτα αποτελέσματα της γενικής απογραφής. Σύμφωνα με αυτήν ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι 10.787.690. Η απογραφή έχει γίνει «εστιάζοντας» στους μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας και όχι στους πραγματικούς. Κανείς δεν γνωρίζει τους λόγους που δεν έγιναν και τα δυο. Μια ερώτηση επιπλέον ήταν. Παρ΄ όλη την «εστίαση» και παρ’ όλη την διάρκεια (Φεβρουάριο και Μάιο αντί για μια ημέρα των προηγούμενων απογραφών), «έχασε» πάνω από μισό εκατομμύριο μόνιμους κατοίκους, σύμφωνα με την Eurostat. Θα επανέλθει διορθώνοντας ελαφρά τα αποτελέσματα την 28.12.2012 σε 10.815.197. Είχε προηγηθεί η δημοσίευση των αποτελεσμάτων για τον νόμιμο πληθυσμό της χώρας την 31.07.2012 που ήταν 9.903.268 κάτοικοι. Αναλυτική απογραφή έως επίπεδο οικισμού μπορείτε να δείτε εδώ. Επίσημα τελικά αποτελέσματα δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα (22/07/2017). Τα links της Αρχής σ΄ αυτά παραπέμπουν σε ανύπαρκτες σελίδες.


2011: Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κάνει δηλώσεις μετά την έκτακτη σύνοδο των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της Ευρωζώνης. Συνεχίζει, μετά το πρώτο μνημόνιο, το δούλεμα του Ελληνικού λαού διαλαλώντας τα επιτεύγματα του σε αυτή τη σύνοδο όπως: «τίθεται σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας, της πραγματικής οικονομίας…» αυτή η εφαρμογή δεν ξεκίνησε μέχρι σήμερα με καμία κυβέρνηση. «… διασφαλίζονται μέχρι και το 2020 οι δανειακές ανάγκες της χώρας.» Ήταν τόση η διασφάλιση που χρειάστηκε να παραιτηθεί το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, για να προκύψει κυβέρνηση διασφάλισης του Β’ μνημονίου. Κλείνει τον διθυραμβικό του με το «Είναι ο μόνος τρόπος, για να μην ζήσουν ξανά τα παιδιά μας τη θανάσιμη απειλή του χρέους, τις επόμενες δεκαετίες.»
Το τελευταίο καλό θα ήταν να το θυμούνται τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας που θα ζήσουν όλη τους τη ζωή με την θανάσιμη απειλή του χρέους που τους αφήσαμε.


←21 Ιουλίου

23 Ιουλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.