Σαν σήμερα 22 Ιουλίου

838: Ο αυτοκράτορας Θεόφιλος ηττάται από χαλίφη Μουτασίμ των Αβασιδών (Ἀραβες), στη μάχη του Δαζιμώνος (σημερινό Dazimon στο Tokat Τουρκίας). Έμεινε στην ιστορία μόνο για τα λάθη του. Λάθος του γιατί ενώ νικούσαν μέχρι εκείνη την ώρα, να εγκατελείψει την θέση του (ψηλά στα μετόπισθεν) για να μπει στον κορυφή της επίθεσης. Το στράτευμά του μη βλέποντας τον στη θέση του, νόμισε ότι σκοτώθηκε, πανικοβλήθηκε και διασκορπίστηκε. Λάθος του ότι μη βρίσκοντας θεωρητική λύση (φυσιολογικό), στο πρόβλημα της εικονομαχίας, εικονοκλάστης ο ίδιος, άρχισε διωγμούς κατά των εικονολατρών. Και βέβαια λάθος του ενώ ήταν ερωτευμένος με την όμορφη, αξιοπρεπή,  πολύ μορφωμένη Κασσιανή, που και αυτή τον αγαπούσε, παντρεύτηκε την Θεοδώρα, γιατί η πρώτη του αντιμήλησε. Όταν ήταν να την επιλέξει μπροστά σε όλο το κόσμο μέσα στο παλάτι την πλησίασε και της είπε: «Ως άρα δια γυναικός ερρύη τα φαύλα» (Δηλαδή από τη γυναίκα προέρχονται τα κακά) και αυτή του απάντησε «Αλλά και δια γυναικός πηγάζει τα κρείττονα» (Αλλά από τη γυναίκα πηγάζουν και τα καλύτερα).


1784: Γεννιέται ο Φρίντριχ Μπέσελ (Friedrich Wilhelm Bessel, †17.3.1846 61 ετών). Γερμανός αστρονόμος και μαθηματικός. Χωρίς τυπικές σπουδές στις δύο αυτές επιστήμες τιμήθηκε για εργασίες του σε αυτές. Σήμερα υπάρχουν οι συναρτήσεις που φέρνουν το όνομά του. Είναι αυτός που μπόρεσε να υπολογίσει ακριβώς τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων και με βάσει τις αποκλίσεις τους από τα αποτελέσματά των μαθηματικών του τύπων να διατυπώσει τη θεωρία της ύπαρξης ουρανίων σωμάτων που δεν μπορούσαν να παρατηρηθούν με τα μέσα της εποχής. Αυτή η μέθοδος ανεύρεσης ουρανίων σωμάτων που δεν μπορούν να παρατηρηθούν άμεσα, ισχύει μέχρι σήμερα.


1829: Η Δ΄ Εθνοσυνέλευση του Άργους με το Β΄ ψήφισμά της αντικαθιστά το Πανελλήνιον με την Γερουσία.  Το Πανελλήνιον ήταν το όργανο ελέγχου της «Αντικυβερνητικής της Ελλάδος Επιτροπής» που είχε αναλάβει την προσωρινή διακυβέρνηση της Ελλάδας μέχρι την έλευση του κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια. Αρμοδιότητά της Γερουσίας ήταν η έγκριση όλων των ψηφισμάτων της κυβέρνησης εκτός αυτών που αφορούν την διοικητική λειτουργία του κράτους. Ήταν 27μελής και τα 21 από αυτά επιλέγονται από τον κυβερνήτη, από μια λίστα 63 υποψηφίων που του υποβάλλει η Εθνοσυνέλευση, ενώ τα υπόλοιπα 6 είναι δικιά του επιλογή.


1894: Διεξάγεται το πρώτο ράλλυ αυτοκινήτων. Η διαδρομή των 127km είναι από το Παρίσι στην Ρουέν. Πρώτος τερματίζει ο μαρκήσιος ντε Ντιόν, που καλύπτει την απόσταση σε 6 ώρες και 48 λεπτά (19km/h μέση ταχύτητα). Ακυρώνεται γιατί χρησιμοποιεί θερμαστή στο ατμοκίνητο όχημά του. Το βραβείο απονέμεται στον δεύτερο Albert Lemaître, που είναι 3 λεπτά αργότερος του ντε Ντιόν, οδηγώντας ένα βενιζνοκίνητο Peugeot ιπποδύναμης 3hp.


1987: Οι πρώτοι νεκροί από τον καύσωνα που έχει ξεκινήσει δυο μέρες νωρίτερα στην Ελλάδα. Θα κορυφωθεί την 28 Ιουλίου με το θερμόμετρο να δείχνει σύμφωνα με την ΕΜΥ έως και 46º C «τοπικά», ανεβάζοντας τον επίσημο αριθμό νεκρών σε 1380 (στοιχεία κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ), ή σε πάνω από 1700 (στοιχεία αντιπολίτευσης ΝΔ). Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων ήταν στην Αττική με 1115 νεκρούς επίσημα. Ήταν αδιαμφισβήτα η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή σε ανθρώπινα θύματα στην ιστορία του Ελληνικού κράτους. Η δεύτερη φυσική καταστροφή σε αριθμό νεκρών ήταν ο σεισμός που έγινε το 1953 στα Νότια Ιόνια. Είχε πολυ λιγότερους νεκρούς (871), αλλά τεράστιες υλικές ζημιές.


2003: Μέλη των ειδικών δυνάμεων και της 101 αερομεταφερόμενης μεραρχίας των ΗΠΑ σκοτώνουν, σε επιδρομή συνεργασίας, τους δυο γιούς του Σαντάμ Χουσεΐν, τον Uday και Qusai, όπως και τον 14χρονο εγγονό του Mustapha Hussein.


2011: Η Νορβηγία δέχεται διπλό τρομοκρατικό χτύπημα από ένα πνευματικά άρρωστο άτομο. Ο Anders Behring Breivik βάζει βόμβα έξω από το Διοικητικό τετράγωνο στο Όσλο μπροστά ακριβώς από το γραφείο του πρωθυπουργού. Η έκρηξη σκοτώνει 8 άτομα και τραυματίζει 209. Σε λιγότερο από δυο ώρες βρίσκεται στο νησί Ουτόγια, σε μια καλοκαιρινή κατασκήνωση νέων και αρχίζει να πυροβολεί. Σκοτώνει 69 νέα παιδιά και τραυματίζει 110 από τα οποία 55 σοβαρά.


2011: Η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ανακοινώνει τα πρώτα αποτελέσματα της γενικής απογραφής. Σύμφωνα με ατήν ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι 10.787.690. Η απογραφή έχει γίνει «εστιάζοντας» στους μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας και όχι στους πραγματικούς. Κανείς δεν γνωρίζει τους λόγους που δεν έγιναν και τα δυο. Μια ερώτηση επιπλέον ήταν. Παρ΄ όλη την «εστίαση» και παρ’ όλη την διάρκεια (Φεβρουάριο και Μάιο αντί για μια ημέρα των προηγούμενων απογραφών), «έχασε» πάνω από μισό εκατομμύριο μόνιμους κατοίκους, σύμφωνα με την Eurostat. Θα επανέλθει διορθώνοντας ελαφρά τα ποτελέσματα την 28.12.2012 σε 10.815.197. Είχε προηγηθεί η δημοσίευση των αποτελεσμάτων για τον νόμιμο πληθυσμό της χώρας την 31.07.2012 που ήταν 9.903.268 κάτοικοι. Αναλυτική απογραφή έως επίπεδο οικισμού μπορείτε να δείτε εδώ. Επίσημα τελικά αποτελέσματα δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα (22/07/2015).


2011: Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κάνει δηλώσεις μετά την έκτακτη σύνοδο των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της Ευρωζώνης. Συνεχίζει, μετά το πρώτο μνημόνιο, το δούλεμα του Ελληνικού λαού διαλαλώντας τα επιτεύγματα του σε αυτή τη σύνοδο όπως: «τίθεται σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας, της πραγματικής οικονομίας…» αυτή η εφαρμογή δεν ξεκίνησε μέχρι σήμερα με καμία κυβέρνηση. «διασφαλίζονται μέχρι και το 2020 οι δανειακές ανάγκες της χώρας.» Ήταν τόση η διασφάλιση που χρειάστηκε να παραιτηθεί το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, για να προκύψει κυβέρνηση διασφάλισης του Β’ μνημονίου. Κλείνει τον διθυραμβικό του με το «Είναι ο μόνος τρόπος, για να μην ζήσουν ξανά τα παιδιά μας τη θανάσιμη απειλή του χρέους, τις επόμενες δεκαετίες.» Το τελευταίο καλό θα ήταν να το θυμούνται τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας που θα ζήσουν όλη τους τη ζωή με την θανάσιμη απειλή του χρέους που τους αφήσαμε.


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s