Σαν σήμερα 23 Ιουλίου

1821: Το κάστρο της Μονεμβασιάς πέφτει στα χέρια των Ελλήνων. Ο μπέης Τζανετάκης Γρηγοράκης πολιορκούσε με δικό του στρατό την Μονεμβασιά από τις 15 Μαρτίου. Με την άφιξη του Δημήτριου Υψηλάντη στη Πελοπόννησο τον Ιούνιο, η πολιορκία συστηματοποιήθηκε και εντάθηκε. Οι έγκλειστοι Τούρκοι μετά από διαπραγματεύσεις με τον Αλέξανδρο Καντακουζηνό παραδόθηκαν και μεταφέρθηκαν με τα Σπετσιώτικα πλοία που είχαν συμμετάσχει στην πολιορκία στο Κουσάντασι (Αρχαία Νεάπολη Εφέσου) της Μικράς Ασίας.


1875: Πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών ο Ισαάκ Σίγκερ, εφευρέτης και ιδρυτής της συνεπώνυμης βιομηχανίας. Η πρώτη του πατέντα ήταν το κομπρεσέρ. Με τα έσοδα από αυτό το μηχάνημα έκανε πράξη το όνειρο της ζωής του, να γίνει ηθοποιός. Με ένα θίασο έφυγε για περιοδεία που κράτησε πέντε χρόνια. Γυναικάς, είχε αποδεδειγμένα 18 παιδιά, τουλάχιστον δίγαμος, στους τέσσερις γνωστούς γάμους του. Αναγκάστηκε ν’ ασχοληθεί με την παλιά του τέχνη, τις εφευρέσεις για να μπορεί να συντηρεί τα οικογενειακά του βάρη. Ίδρυσε την Singer Corporation, και ήταν ο πρώτος που κατασκεύασε φτηνές οικιακής χρήσεως ραπτομηχανές. Τὀτε τα έτοιμα ήταν πανάκριβα και η επισκευές, μετασκευές, αλλά και το ράψιμο στο χέρι συνέφεραν. Το αποτέλεσμα ήταν να εκτοξευθούν οι πωλήσεις του και να ανοίγει εργοστάσια το ένα μετά το άλλο σε Αμερική και Ευρώπη.


1919: Πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο ιστορικός και πολιτικός Σπυρίδων Λάμπρος. Διετέλεσε διορισμένος πρωθυπουργός (27.09.1916-21.04.1917) επί «Εθνικού διχασμού«, τον οποίο φρόντισε να βαθύνει φανατίζοντας τον κόσμο με την διοργάνωση του «αναθέματος«. Παιδί ευφυΐα, έδειξε από πολύ μικρός την κλίση του προς τα γράμματα. Μέχρι να ενηλικιωθεί είχε μάθει Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά. Σε ηλικία 15 ετών, με την βοήθεια του αδελφού του Μιχαήλ άρχισαν την έκδοση του περιοδικού Παρνασσός. Μετά από 4 χρόνια ίδρυσε τον φιλολογικό σύλλογο «Παρνασσός«, του οποίου ένα χρόνο μετά έγινε πρόεδρος. Για μια δεκαετία (1843-1853) εξέδιδε το περιοδικό «Ελληνομνήμων» με θέματα της Μεσαιωνικής και Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας για τις οποίες θεωρείται αυθεντία. Κατά την διάρκεια της θητείας του σαν πρόεδρος στην μυστική οργάνωση «Εθνική Εταιρεία» παρέσυρε την Ελλάδα στον καταστροφικό πόλεμο του 1897. Χρησιμοποιώντας τις διασυνδέσεις του με την Εκκλησία, διοργάνωσε το ανάθεμα κατά του Ελ. Βενιζέλου. Το έκανε για να δικαιολογήσει το πογκρόμ που είχε εξαπολύσει κατά των Βενιζελικών που χρειάστηκε η άμεση στρατιωτική επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων για να σταματήσει η σφαγή. Με την επικράτηση του Βενιζέλου παραπέμφθηκε σε ειδικό δικαστήριο το οποίο αποφάσισε την δήμευση της περιουσίας του και τον εκτοπισμό του. Εξορίστηκε αρχικά στην Ύδρα και λίγο αργότερα στην Σκόπελο. Επέστρεψε στην Αθήνα λόγω σοβαρού κλονισμού της υγείας του, όπου και πέθανε. Η ταφή του έγινε χωρίς την παρουσία πολιτικών ή εκπαιδευτικών εκπροσώπων και χωρίς κάποιον επικήδειο λόγο. Πολλά από τα έργα του υπάρχουν στην Ανέμη.


1931: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, στην δέσμη των μέτρων που παίρνει για βοήθεια στην εργατική τάξη και τα φτωχότερα στρώματα που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, που όλο και βάθαινε μέχρι την πτώχευση του 1932, ιδρύει την Εργατική Εστία. Ο Οργανισμός της Εργατικής Εστίας, έδωσε στους εργαζόμενους την χαρά, την διασκέδαση, τις διακοπές. Τους έδωσε τη νότα της αισιοδοξίας που χρειαζόταν για να αντιμετωπίσουν αυτοί την βιοπάλη και οι οικογένειές τους την ανέχεια. Έπαψε να υπάρχει το 2012 με την επόμενη μεγάλη οικονομική κρίση, σε εφαρμογή του Μνημονίου Συνεννόησης. Συγχωνεύτηκε στον ΟΑΕΔ.


1942: Αρχίζει να λειτουργεί το στρατόπεδο εξόντωσης Treblinka κοντά στην Βαρσοβία. Σε αντίθεση με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης (όπως πχ το Άουσβιτς) που σκοπός τους ήταν η μέσω της αποδοτικής εργασίας εξόντωση των κρατουμένων, το στρατόπεδο εξόντωσης ήταν για την κατ’ ευθείαν μαζική εκτέλεση όσων πήγαιναν εκεί, συνήθως από άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σταμάτησε να λειτουργεί την 19η Οκτωβρίου 1943, λόγω προέλασης των Ρωσικών στρατευμάτων. Πριν φύγουν έσβησαν κάθε ίχνος ύπαρξής του μεταφέροντας όλα τα υλικά με τον σιδηρόδρομο. Το όργωσαν και έχτισαν μια αγροικία στη θέση του. Στον ένα χρόνο και κάτι που λειτούργησε υπολογίζεται ότι εξολοθρεύτηκαν 800.000 έως 1.200.000 Πολωνοεβραίοι. Όταν οι Πολωνοί έμαθαν για το στρατόπεδο από τα Γερμανικά αρχεία, έφτιαξαν στην θέση του μνημείο της θηριωδίας των Ναζί.


1952: Παίρνει σάρκα και οστά η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα. Ήταν μια κοινή αγορά για τον άνθρακα και το ατσάλι. Η συμφωνία είχε υπογραφεί στο Παρίσι την 18η Απριλίου 1951 και προέβλεπε σαν ημέρα ενάρξεως λειτουργίας της κοινής αγοράς την 23η Ιουλίου 1952. Μέλη της ήταν η Γαλλία, η Δυτική Γερμανία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Δημιουργήθηκε για να κάνει αδύνατο τον πόλεμο μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας. Από αυτήν γεννήθηκε το όραμα της πανευρωπαϊκής ένωσης. Έτσι το 1957 ιδρύθηκε από τις ίδιες χώρες η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) που ήταν η “μαμά” της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


1952: Το Κίνημα των Ελεύθερων Αξιωματικών ανατρέπει τον βασιλιά Φαρούκ της Αιγύπτου. Την 18η Ιουνίου 1953 θα αλλάξουν το πολίτευμα της χώρας, από βασιλεία σε Δημοκρατία. Ο ιδρυτής του Κινήματος Gamal Abdel Nasser, γίνεται ο αναμορφωτής της Αιγύπτου και ο ηγέτης που μιλούσε και ένωνε όλο τον Αραβικό κόσμο.


1974: Πτώση της χούντας. Αρχίζει νέα περίοδος για την Ελλάδα που ονομάστηκε μεταπολίτευση. Ο πιο δόκιμος ιστορικά όρος που δόθηκε σε περίοδο του νεώτερου Ελληνικού κράτους μετά την Επανάσταση του ΄21. Στις 23 Ιουλίου στο Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Ελλάδα Χένρι Τάσκα και ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Πέτρος Αραπάκης συζητούν για το ποιος θα αντικαταστήσει τη χούντα του Ιωαννίδη. Μεταξύ Κανελόπουλου και Καραμανλή προκρίνεται ο δεύτερος, μετά από παρέμβαση του Αβέρωφ. Ο Καραμανλής φθάνει από το Παρίσι  μετά τα μεσάνυκτα.


1974: Την ίδια μέρα στην Κύπρο ο Γλαύκος Κληρίδης (πρόεδρος της Βουλής) αντικαθιστούσε στην Προεδρία της Δημοκρατίας τον Σαμψών που παραιτήθηκε  αφού με το πραξικόπημα είχε προκαλέσει την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Το Σύνταγμα της Κύπρου προέβλεπε σε περίπτωση χηρείας της προεδρίας να αναλαμβάνει προσωρινός Πρόεδρος Δημοκρατίας ο Πρόεδρος της Βουλής και να προκηρύσσει εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου. Παρέμεινε στην προεδρία μέχρι την επιστροφή του Μακάριου στην Κύπρο.


1996: Σβήνει στα 62 της το καλλιτεχνικό φαινόμενο που άκουγε στο όνομα Αλίκη Βουγιουκλάκη. Ονομάστηκε και ήταν η Εθνική Σταρ της Ελλάδας, τίτλος που πήρε πανάξια όντας η καλύτερη με διαφορά στον κινηματογράφο, στο θέατρο και μια από τις καλύτερες τραγουδίστριες της χώρας μας. Δημιούργημα του σταρ σύστεμ, τελείως αμοραλική, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει την ομορφιά της, το έμφυτο ταλέντο της, την αδιαμφισβήτητη εξυπνάδα της για να αναρριχηθεί στην κορυφή του Ελληνικού καλλιτεχνικού στερεώματος. Δημιούργησε σχέσεις, γνωστές τουλάχιστον, με καθηγητή της στην δραματική σχολή, με κριτικό στην αρχή της σταδιοδρομίας της, με τον μετέπειτα βασιλιά Κωνσταντίνο Β’, και με όσους χρειαζόταν κατά τη γνώμη της. Παρ’ όλα αυτά κανείς δεν της κρατούσε κακία και ιδιαίτερα οι απλοί Έλληνες που την λάτρευαν. Παρά τα αναμφισβήτητα προσόντα της, δεν θα έφτανε εκεί που έφτασε χωρίς αυτές τις «κινήσεις».


2018: Εκδηλώνονται ταυτόχρονα δυο πυρκαγιές στην Αττική. Η πρώτη στην Κινέτα (από καλώδια της ΔΕΗ) και η δεύτερη στο Νταού Πεντέλης (από 65χρονο που θέλησε να κάψει ξερόχορτα). Στην πρώτη περίπτωση, της Κινέτας, η φωτιά λόγω ισχυρών ανέμων κινούνταν με ταχύτητα 100χλμ/ώρα. Υπήρξαν 3 νεκροί και 139 κατοικίες κάηκαν ολοσχερώς. Η ζημιά σε σχέση με την δεύτερη πυρκαγιά για χίλιους δυο λόγους (μορφολογία εδάφους, βλάστηση, διάταξη οικιστικής περιοχής κλπ) ήταν αμελητέα. Στην δεύτερη περίπτωση (στην πυρκαγιά του Νταού Πεντέλης) έγινε εθνική τραγωδία. Η πυρκαγιά επεκτάθηκε με την ίδια αστραπιαία ταχύτητα στους παραθεριστικούς οικισμούς Νέο Βουτζά, Μικρό Λιμανάκι και Μάτι. Εκεί η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί τις 16:41 και ενώ κατευθυνόταν προς την Περιοχή του Διονύσου, λόγω αλλαγής της διεύθυνσης των ανέμων έφτασε στην θάλασσα σε αυτούς τους τρεις οικισμούς τις 18:15. Οι κάτοικοι δεν πρόλαβαν να συνειδητοποιήσουν τον επερχόμενο κίνδυνο. Οι νεκροί έφτασαν του 102 τα ολοσχερώς καμμένα σπίτια τα 211, ενώ 1500 περίπου έπαθαν σοβαρές ζημιές. Ο αριθμός των κατεστραμμένων οχημάτων άγνωστος.


←22 Ιουλίου

24 Ιουλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.