Σαν σήμερα 24 Ιουλίου

1879: Πεθαίνει σε ηλικία 55 ετών ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. Ο σπουδαιότερος Επτανήσιος ποιητής μετά τον Διονύσιο Σολωμό. Σπούδασε Νομικά, αλλά λόγω καλής οικονομικής κατάστασης δεν χρειάστηκε να εξασκήσει το επάγγελμα. Έζησε και πέθανε στο πατρικό του σπίτι στο νησάκι Μαδουρή, απέναντι από τον Σκορπιό. Με τα επικολυρικά ποιήματά του, ύμνησε την Ελληνική Επανάσταση, τους κλέφτες και αρματολούς.


1910: Στρατεύματα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας καταλαμβάνουν τα Σκόδρα, την τελευταία εστία αντίστασης των Αλβανών που είχαν εξεγερθεί ένα μήνα πριν. Έναυσμα της εξέγερσης ήταν οι νέοι μεγάλοι φόροι που είχε επιβάλει στην περιοχή η Υψηλή Πύλη. Η εξέγερση είχε προκαλέσει την επιβολή στρατιωτικού νόμου στην περιοχή. Μετά την κατάπνιξη οι Κούρδοι άτακτοι από τους οποίους αποτελούνταν τα στρατεύματα που είχε αποστείλει η Πύλη προχώρησαν σε δημόσιο μαστίγωμα των πρωταιτίων της εξέγερσης, κάψιμο χωριών και εκπατρισμό κατοίκων.


1923: Υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάνης στο σύνολό της, μετά από 7,5 μήνες διαπραγματεύσεων και επιμέρους εφαρμογών. Προσδιόριζε σε μεγάλο βαθμό όλο το φάσμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Από τα σύνορα, την ανταλλαγή αιχμαλώτων και πολιτικών όμηρων, μέχρι τις ανταλλαγές πληθυσμών όπου έγιναν. Το πλήρες κείμενο είναι εδώ.


1950: Ο αεροδιαστημικός σταθμός του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ αρχίζει την λειτουργία του με την εκτόξευση μιας ρουκέτας RTV-G-4 Bumper. Από τότε είναι ο πρωταγωνιστής, τουλάχιστον σε θεαματικότητα σε σχέση με το Ρωσικό Μπαϊκονούρ, των διαστημικών εξελίξεων με πολλές επιτυχίες αλλά και αρκετές τραγωδίες στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος από τον άνθρωπο.


1973: Πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών ο Κωνσταντίνος Δόβας. Στρατιωτικός, πήρε μέρος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 40-41. Στην κατοχή ήταν μέλος της μυστικής οργάνωσης «Όμηρος», που ήταν ο σύνδεσμος των ελληνικών αντιστασιακών οργανώσεων με την Mέση Aνατολή. Το 1942 ήταν μέλος του έκτακτου στρατοδικείου που καταδίκασε σε θάνατο τον προδότη της ΠΕΑΝ, Πολύκαρπο Νταλιάνη και συμμετείχε στην εκτέλεσή του. Στις 25/3/1955 συνυπογράφει, σαν αρχηγός ΓΕΕΘΑ, για λογαριασμό των ΛΟΚ, με την CIA, έγγραφο συνεργασίας και προετοιμασίας των ΛΟΚ, για Σοβιετική εισβολή, ή επέμβαση, εντάσοντας τις δυνάμεις τους στον μυστικό στρατό της Ελλάδας «sheepskin» (προβιά προβάτου), που διαλύθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, όταν τον ανακάλυψε, το 1984. Το 1961 τον διώρησαν Υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, στις εκλογές που έμειναν γνωστές σαν εκλογές βίας και νοθείας.


1974: Έρχεται ο Κ. Καραμανλής στην Ελλάδα, με το προεδρικό αεροπλάνο της Γαλλίας στην οποία ήταν αυτοεξόριστος, στις 02:00 πμ. Είχε κληθεί με κοινή απόφαση Αμερικανών, χουντικών και πολιτικών της προηγούμενης ημέρας. Στις 04:15 πμ ορκίζεται Πρωθυπουργός από τον χουντικό, διορισμένο από τον Δ. Ιωαννίδη Πρόεδρο της Δημοκρατίας Φ. Γκιζίκη, που του έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Έπρεπε να καλυφθεί το κενό εξουσίας που άφησε πέφτοντας η χούντα. Είναι η πρώτη μέρα της μεταπολίτευσης. Παραιτήθηκε η κυβέρνηση ανδρείκελων του δικτάτορα Ιωαννίδη, με πρωθυπουργό τον Ανδρουτσόπουλο και ορκίστηκε Κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Θα διεξάγει τις πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα μετά από 11 χρόνια. Με αυτό το τρόπο ξεπλένεται και ολοκληρώνεται  το έγκλημα κατά της Κύπρου. Ο φάκελος της Κύπρου δεν έχει ανοίξει μέχρι σήμερα. Όταν και εαν ανοίξει, το πιθανότερο να είναι κενός στοιχείων.


1974: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο James Chadwick, φυσικός που ανακάλυψε το νετρόνιο. Το τρίτο συστατικό του ατόμου, που στερείται ηλεκτρικού φορτίου. Χάρη στην τελευταία του ιδιότητα δεν αποθείται από τα ηλεκτρικά φορτία των ατόμων. Αυτή του η ιδιότητα επιτρέπει την διείσδυση χωρίς εμπόδια ακόμη και στους βαρύτερους πυρήνες, και την επίτευξη της σχάσης των. Ήταν η ανακάλυψη που οδήγησε στην αλυσιδωτή πυρηνική αντίδραση. Επιπλέον επιτρέπει την κατασκευή στοιχείων βαρύτερων του Ουρανίου. Για την ανακάλυψη του τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Φυσικής.


1980: Πεθαίνει σε ηλικία 54 ετών ο Richard Henry Sellers ή Πίτερ Σέλλερς. Τραγουδιστής, ηθοποιός, ο επιθεωρητής Κλουζώ, των σειρών του Ροζ Πάνθηρα, αλλά πρωταγωνιστής και άλλων σπαρταριστικών ταινιών.


2010: Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο Παύλος Βρέλλης. Ζωγράφος, γλύπτης και ποιητής, έγινε γνωστός σαν ο δημιουργός του Μουσείου κέρινων ομοιωμάτων στα Ιωάννινα. Πραγματικός δημιουργός κυνηγήθηκε από κάθε είδους εξουσία όσο ζούσε αλλά και μετά θάνατο. Δυστυχώς μια άλλη διάσταση του η Κυβερνητική που είχε σπουδάσει, οι πολιτικές και κοινωνικές του θέσεις που αναδύονται και μέσα από τα ποιήματά του ήταν το αγκάθι, ιδιαίτερα για τους τοπικούς ‘άρχοντες’. Το μουσείο του είναι μοναδική καλλιτεχνική και Ιστορική κληρονομιά για την Ελλάδα.


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s