Σαν σήμερα 24 Ιουλίου

1879: Πεθαίνει σε ηλικία 55 ετών ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. Ο σπουδαιότερος Επτανήσιος ποιητής μετά τον Διονύσιο Σολωμό. Σπούδασε Νομικά, αλλά λόγω καλής οικονομικής κατάστασης δεν χρειάστηκε να εξασκήσει το επάγγελμα. Έζησε και πέθανε στο πατρικό του σπίτι στο νησάκι Μαδουρή, απέναντι από τον Σκορπιό. Με τα επικολυρικά ποιήματά του, ύμνησε την Ελληνική Επανάσταση, τους κλέφτες και αρματολούς.


1879: Δημοσιεύεται η γενική απογραφή του 1879. Επειδή αυτή τη φορά συνέλεξαν πολλά στοιχεία και ήταν ολόκληρο βιβλίο το οποίο δεν συνέφερε να τυπωθεί στο ΦΕΚ, ανήγγειλαν στο ΦΕΚ την δημοσίευση της απογραφής που έγινε σε βιβλίο. Ο πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 1.679.470. Είχε αυξηθεί από την απογραφή του 1870 κατά 221.576 με πρώτο συμπέρασμα της στατιστικής ότι είχαμε “προαγομένην κοινωνικήν ευπραγίαν”. Και πως να μην έχουμε αφού οι βιομήχανοι στην Ελλάδα ήταν 44.959 και οι εργάτες 38.234 (σελ. 32 του βιβλίου ή 17 του PDF). Τέτοια ρομποτική παραγωγή εκείνη την εποχή και τέτοια στατιστική υπηρεσία είχαμε από τότε. Ότι γανωματζήδες, μπαλωματζήδες, πεταλωτές, ντιβανάδες, σαλεπιτζήδες, κομμώτριες, μοδίστρες, ραφτάδες και όποια άλλη χειροπρακτική εργασία την είχε απογράψει στις βιομηχανίες. Δεν είχε κατηγορία βιοτεχνών, ή χειροπρακτών για να δηλώσουν οι άνθρωποι. Έτσι δείχναμε ότι είμαστε η χώρα με τις περισσότερες βιομηχανίες απ’ όλο τον άλλο κόσμο μαζί. Ο μικρότερος επαγγελματικός κλάδος ήταν οι δημοσιογράφοι (74) ενώ ο μεγαλύτερος οι γεωργοί (207.846). Οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν 7.606 και οι δημοτικοί 2.872. Οι εγγράμματοι ήταν 318.949 ενώ οι υπόλοιποι ήταν αγράμματοι (το 54% των ανδρών και το 77% των γυναικών ήταν αναλφάβητοι, μετά την αφαίρεση από το σύνολο, των ηλικιών μέχρι 5 ετών). Στον αναλφαβητισμό μοναδικός υπεύθυνος ήταν το κράτος. Αυτό φαίνεται από την σύγκριση των Σχολείων (για τα Δημοτικά, πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Για Μέση δεν γίνεται λόγος από την Στατιστική Υπηρεσία) αρρένων και θηλέων. Υπήρχαν 1033 σχολεία αρρένων με 67.280 μαθητές και 138 σχολεία θηλέων με 12.389 μαθήτριες (σελ. 34 βιβλ. 18 PDF). Δηλαδή σε μέσους όρους το κάθε σχολείο αρρένων είχε 65,13 μαθητές, ενώ το κάθε σχολείο θηλέων είχε 89,78 μαθήτριες. Αν ληφθεί υπ΄ όψιν ότι η φοίτηση ήταν υποχρεωτική μόνο για τα αγόρια οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ολοφάνερα την λανθάνουσα ζήτηση τουλάχιστον σε σχολεία θηλέων. Έτσι είχαμε “μόνο” 17 Δήμους της χώρας με καμία εγγράμματη γυναίκα,  σε σχέση με τους 55 της απογραφής του 1870. Ο πληθυσμός της πρωτεύουσας ήταν 63.374 (σελ. 50 του βιβλ. 26 του PDF), που η συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν άγαμοι (3πλάσιοι στους άντρες, διπλάσιες στις γυναίκες).


1909: Ιδρύεται, από Εβραίους στην Θεσσαλονίκη που συνενώθηκαν με την Βουλγαρική Σοσιαλδημοκρατική Ομάδα, η Φεντερασιόν. Στα Ισπανικά που χρησιμοποιούσαν οι Εβραίοι σημαίνει Ομοσπονδία. Στα Ελληνικά η επωνυμία ήταν “Σοσιαλιστική Εργατική Ομοσπονδία Θεσσαλονίκης”. Πρωταγωνιστής και οργανωτής ήταν ο Αβραάμ Μπεναρόγια. Η Βουλγαρική ομάδα αποχώρησε σύντομα κατηγορώντας τους Εβραίους για τάσεις συνδιαλλαγής με τους Νεότουρκους. Η οργάνωση συνεργάστηκε με τους Μασόνους της πόλης. Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από την Ελλάδα η Φεντερασιόν τάχθηκε ανοιχτά κατά της προσάρτησης ζητώντας μια αυτόνομη Μακεδονία. Συνεργάστηκε στις εκλογές της 31ης Μαΐου 1915 με το κόμμα των Εθνικοφρόνων (του Δ. Γούναρη) εκλέγοντας δυο βουλευτές. Με την δημιουργία του ΣΕΚΕ (σημερινού ΚΚΕ) εντάχθηκε σ’ αυτό (στην ουσία ήταν ο πυρήνας του νέου σχήματος) τελειώνοντας, τουλάχιστον τυπικά, την σταδιοδρομία της σαν αυτόνομος συνδικαλιστικός και κομματικός φορέας.


1910: Στρατεύματα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας καταλαμβάνουν τα Σκόδρα, την τελευταία εστία αντίστασης των Αλβανών που είχαν εξεγερθεί ένα μήνα πριν. Έναυσμα της εξέγερσης ήταν οι νέοι μεγάλοι φόροι που είχε επιβάλει στην περιοχή η Υψηλή Πύλη. Η εξέγερση είχε προκαλέσει την επιβολή στρατιωτικού νόμου στην περιοχή. Μετά την κατάπνιξη οι Κούρδοι άτακτοι από τους οποίους αποτελούνταν τα στρατεύματα που είχε αποστείλει η Πύλη προχώρησαν σε δημόσιο μαστίγωμα των πρωταιτίων της εξέγερσης, κάψιμο χωριών και εκπατρισμό κατοίκων.


1923: Υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάνης στο σύνολό της, μετά από 7,5 μήνες διαπραγματεύσεων και επιμέρους εφαρμογών. Προσδιόριζε σε μεγάλο βαθμό όλο το φάσμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Από τα σύνορα, την ανταλλαγή αιχμαλώτων και πολιτικών ομήρων, μέχρι τις ανταλλαγές πληθυσμών όπου έγιναν. Με την ίδια Συνθήκη η Τουρκία παραιτείται από κάθε δικαίωμά της επί των Δωδεκανήσων υπέρ της Ιταλίας (Άρθρο 15) που τα είχε ήδη υπό την κατοχή της από τον Μάιο του 1912. Το πλήρες κείμενο είναι εδώ.


1950: Ο αεροδιαστημικός σταθμός του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ αρχίζει την λειτουργία του με την εκτόξευση μιας ρουκέτας RTV-G-4 Bumper. Από τότε είναι ο πρωταγωνιστής, τουλάχιστον σε θεαματικότητα σε σχέση με το Ρωσικό Μπαϊκονούρ, των διαστημικών εξελίξεων με πολλές επιτυχίες αλλά και αρκετές τραγωδίες στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος από τον άνθρωπο.


1973: Πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών ο Κωνσταντίνος Δόβας. Στρατιωτικός, πήρε μέρος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 40-41. Στην κατοχή ήταν μέλος της μυστικής οργάνωσης «Όμηρος», που ήταν ο σύνδεσμος των ελληνικών αντιστασιακών οργανώσεων με την Mέση Aνατολή. Το 1942 ήταν μέλος του έκτακτου στρατοδικείου που καταδίκασε σε θάνατο τον προδότη της ΠΕΑΝ, Πολύκαρπο Νταλιάνη και συμμετείχε στην εκτέλεσή του. Στις 25/3/1955 συνυπογράφει, σαν αρχηγός ΓΕΕΘΑ, για λογαριασμό των ΛΟΚ, με την CIA, έγγραφο συνεργασίας και προετοιμασίας των ΛΟΚ, για Σοβιετική εισβολή, ή επέμβαση, εντάσσοντας τις δυνάμεις τους στον μυστικό στρατό της Ελλάδας «sheepskin» (προβιά προβάτου), που διαλύθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, όταν τον ανακάλυψε, το 1984. Το 1961 τον διόρισαν Υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, στις εκλογές που έμειναν γνωστές σαν εκλογές βίας και νοθείας.


1974: Έρχεται ο Κ. Καραμανλής στην Ελλάδα, με το προεδρικό αεροπλάνο της Γαλλίας στην οποία ήταν αυτοεξόριστος, στις 02:00 πμ. Είχε κληθεί με κοινή απόφαση Αμερικανών, χουντικών και πολιτικών της προηγούμενης ημέρας. Στις 04:15 πμ ορκίζεται Πρωθυπουργός από τον χουντικό, διορισμένο από τον Δ. Ιωαννίδη Πρόεδρο της Δημοκρατίας Φ. Γκιζίκη, που του έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Έπρεπε να καλυφθεί το κενό εξουσίας που άφησε πέφτοντας η χούντα. Είναι η πρώτη μέρα της μεταπολίτευσης. Παραιτήθηκε η κυβέρνηση ανδρείκελων του δικτάτορα Ιωαννίδη, με πρωθυπουργό τον Ανδρουτσόπουλο και ορκίστηκε Κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Θα διεξάγει τις πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα μετά από 11 χρόνια. Με αυτό το τρόπο ξεπλένεται και ολοκληρώνεται  το έγκλημα κατά της Κύπρου. Ο φάκελος της Κύπρου δεν έχει ανοίξει μέχρι σήμερα. Όταν και εάν ανοίξει, το πιθανότερο να είναι κενός στοιχείων.


1974: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο James Chadwick. Φυσικός που ανακάλυψε το νετρόνιο. Το τρίτο συστατικό του ατόμου.   Στερείται ηλεκτρικού φορτίου. Χάρη στην τελευταία του ιδιότητα δεν απωθείται από τα ηλεκτρικά φορτία των ατόμων. Αυτή του η ιδιότητα επιτρέπει την διείσδυση χωρίς εμπόδια ακόμη και στους βαρύτερους πυρήνες, και την επίτευξη της σχάσης των. Ήταν η ανακάλυψη που οδήγησε στην αλυσιδωτή πυρηνική αντίδραση. Επιπλέον επιτρέπει την κατασκευή στοιχείων βαρύτερων του Ουρανίου. Για την ανακάλυψη του τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1935.


1980: Πεθαίνει σε ηλικία 54 ετών ο Richard Henry Sellers ή Πίτερ Σέλλερς. Άγγλος τραγουδιστής, ηθοποιός, ο επιθεωρητής Κλουζώ, των σειρών του Ροζ Πάνθηρα, αλλά πρωταγωνιστής και άλλων σπαρταριστικών ταινιών.


2010: Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο Παύλος Βρέλλης. Ζωγράφος, γλύπτης και ποιητής, έγινε γνωστός σαν ο δημιουργός του Μουσείου κέρινων ομοιωμάτων στα Ιωάννινα. Πραγματικός δημιουργός κυνηγήθηκε από κάθε είδους εξουσία όσο ζούσε αλλά και μετά θάνατο. Δυστυχώς μια άλλη διάσταση του η Κυβερνητική που είχε σπουδάσει, οι πολιτικές και κοινωνικές του θέσεις που αναδύονται και μέσα από τα ποιήματά του ήταν το αγκάθι, ιδιαίτερα για τους τοπικούς ‘άρχοντες’. Το μουσείο του είναι μοναδική καλλιτεχνική και Ιστορική κληρονομιά για την Ελλάδα.


2013: Τραίνο υψηλής ταχύτητας (TGV) εκτροχιάζεται λίγο πριν φτάσει στο σταθμό του Σαντιάγκο ντε Γκομποστέλα (Πρωτεύουσα της Γαλικίας στην Ισπανία). 79 νεκροί και 140 τραυματίες από τους 218 επιβάτες και το τετραμελές πλήρωμα (219 θύματα από τους 222 επιβαίνοντες). Οι 36 από τους τραυματίες ήταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση αλλά δεν υπάρχουν αναφορές  για το πόσοι από αυτούς επιβίωσαν. Μια κάμερα των σιδηροδρόμων κατέγραψε όλη την σκηνή. Με βάση αυτή επέρριψαν, τουλάχιστον για τα μέσα ενημέρωσης και όχι μόνο, όλες τις ευθύνες στον μηχανοδηγό (Francisco Jose Garzon Amo) για υπερβολική ταχύτητα. Στο δικαστήριο που ακολούθησε δυο χρόνια μετά, παρά τις βαρύτατες κατηγορίες: 79 κατηγορίες δολοφονίας από επαγγελματική απερισκεψία και αμέτρητες κατηγορίες τραυματισμών καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης όλα κι όλα. Η δεύτερη ποινή ήταν το αποκορύφωμα: Να μην οδηγεί τραίνα επί μια πενταετία. Ο οδηγός (άσος στην οδήγηση TGV, που το περηφανευόταν στην προσωπική του σελίδα στο facebook) αποδέχθηκε στο δικαστήριο την υπερβολική ταχύτητα (έτρεχε με 190 km/h σε στροφή με όριο ταχύτητας 80km/h). Τα πράγματα είναι λίγο έως πολύ διαφορετικά απ΄ ότι παρουσιάστηκαν απ΄ όλες τις πλευρές. Άλλωστε φαίνεται και από τις ποινές. Το video από την κάμερα παίχτηκε σε πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από την κανονική. Πόσο; άγνωστο. Φαίνεται από τα οχήματα που κινούνται στην αερογέφυρα πολύ πίσω από το τραίνο. Kούρσες και μεγάλα φορτηγά κινούνται με ταχύτητες jet, αν κανείς συγκρίνει την απόσταση της κάμερας από το τραίνο και από την αερογέφυρα. Υπάρχει εκτόνωση αερίων προς το εσωτερικό της στροφής, που αυτή οδήγησε στον εκτροχιασμό αυτού του βαγονιού που παρέσυρε τον υπόλοιπο συρμό. Φαίνεται στην αρχή του 8ου δευτερολέπτου του video. Είναι αυτό που φλουτάρει την εικόνα του επόμενου βαγονιού που βρίσκεται στο background τους, διαρκείας λιγότερο του ενός δεκάτου του δευτερολέπτου σύμφωνα πάντα με το video. Πέρα από την διάρκεια προκύπτει το ερώτημα: Ήταν από βόμβα; Ή μήπως ήταν από το ίδιο το τραίνο; Να ληφθεί υπ΄ όψιν ότι όλα τα Ισπανικά τραίνα TGV έχουν μηχανισμό στους τροχούς που αυτόματα και εν κινήσει αλλάζει την απόσταση μεταξύ των τροχών της μιας πλευράς από την άλλη. Αυτό γίνεται για να μπορούν να ταξιδεύουν σε όλη την Ιβηρική χερσόνησο όπου υπάρχουν δυο διαφορετικού φάρδους τροχιές, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα εναλλασσόμενες πάνω στην ίδια γραμμή. Η μία είναι η standard (1.435 mm) και η άλλη η Ιβηρική (1.668 μμ).  Στη διάθεση σας το video. Όχι όμως τα συμπεράσματα. Μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν από την ώρα που η έρευνα και η δικαιοσύνη μόνο φως δεν έριξαν στην υπόθεση. Το έκαναν και για την αποζημίωση. 42.898.962 € ήταν η αποζημίωση του Ισπανικού κράτους προς όλα τα θύματα και τους συγγενείς τους. Τζάμπα πράμα, ούτε 200.000 το κεφάλι. Ούτε γάτα ούτε ζημιά. Ας ωρύονταν για την απόφαση τα θύματα και οι συγγενείς. Ας έβγαλε έκθεση κόλαφο για το πόρισμα της έρευνας ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων. Δεν το έγραψα για παρηγοριά των Ελλήνων. Η Ελλάδα σ΄ αυτά είναι σπαθί. Κανείς ποτέ δεν πήρε δραχμή ή ευρώ μέχρι σήμερα από το Ελληνικό κράτος για οποιαδήποτε καταστροφή.


←23 Ιουλίου

25 Ιουλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.