Σαν σήμερα 25 Ιουλίου

306: Πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνστάντιος Α΄, ή Κωνστάντιος ο Χλωρός. Ο πατέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Συνέβη σε εκστρατεία του στο Εβόρακο (σημερινό York) της Αγγλίας. Είχε διαδεχθεί στο θρόνο τον Διοκλητιανό που είχε παραιτηθεί λόγω μακροχρόνιας ασθένειάς του. Με τον θάνατό του το στράτευμα ανακήρυξε αυτοκράτορα τον Μεγάλο Κωνσταντίνο.


1261: Ο στρατηγός του Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγου Αλέξιος Στρατηγόπουλος, ανακαταλαμβάνει την Κωνσταντινούπολη από τους Λατίνους. Ήταν στρατηγικός αιφνιδιασμός. Επιτέθηκε στην φρουρά της Πόλης ενώ ο κύριος όγκος του λατινικού στρατού απουσίαζε σε εκστρατεία κατάληψης της νήσου Δαφνούσας του Ευξείνου Πόντου που ανήκε στην αυτοκρατορία της Νίκαιας. Η πληροφορία δόθηκε από θεληματάριους (Έλληνες μισθοφόρους) που έμεναν στα περίχωρα της Πόλης. Ο στρατός του ήταν 800 όλοι κι όλοι άνδρες. Η επίθεση έγινε εκ των έσω μια και κατάφερε να περάσουν απαρατήρητοι από την πύλη της Συληβρίας.  Η πρωτεύουσα του Βυζαντινού κράτους απελευθερώθηκε μετά από 57 χρόνια κατοχής της από τους Λατίνους που την είχαν καταλάβει με την Δ’ Σταυροφορία την 13η Απριλίου 1204. Ο Λατίνος αυτοκράτορας Βαλδουίνος όπως και ο Λατίνος Πατριάρχης μαζί με άλλους επιφανείς Λατίνους της Πόλης καταφέρνουν να διαφύγουν με πλοία πριν έλθει ο κύριος όγκος τους στρατού από την Νίκαια. Ο μέχρι τότε αυτοκράτορας της Νίκαιας Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος εισήλθε στην Πόλη και στέφθηκε αυτοκράτωρ του Βυζαντίου την 15η Αυγούστου. Σηματοδότησε την τελευταία περίοδο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας που ιστορικά πήρε την ονομασία Νέα Βυζαντινή Αυτοκρατορία, την οποία διοίκησε η δυναστεία των Παλαιολόγων .


1893: Εγκαινιάζεται η διώρυγα της Κορίνθου. Είναι ένας από τους στόχους του Χ. Τρικούπη, που τον πετυχαίνει μετά από 11 χρόνια εργασιών και ενώ είναι πρωθυπουργός. Εκτός από την κυβέρνηση στα εγκαίνια παρίσταται και η βασιλική οικογένεια. Έχει μήκος 6.346 μ. και απόπειρες κατασκευής της είχαν γίνει από τους Ρωμαίους. Από τους Αρχαίους Έλληνες χρησιμοποιούνταν η δίολκος, για να μεταφέρονται τα πλοία μεταξύ Κορινθιακού και Σαρωνικού κόλπου. Το 1944 οι Γερμανοί κατακτητές εν όψει της αποχώρησής τους από την Ελλάδα είχαν καταστρέψει την διώρυγα με ανατινάξεις των πρανών. Είχε προηγηθεί πόντιση τροχαίου υλικού των Σιδηροδρόμων (ατμομηχανές και βαγόνια) για να δυσχεράνουν την επαναδιάνοιξή της. Οι εργασίες ανακατασκευής άρχισαν το 1945 και ολοκληρώθηκαν το 1949.


1924: Σχηματίζεται προσωρινή κυβέρνηση, θερινών διακοπών (όπως ονομάστηκε), στην οποία συμμετέχουν όλα τα μέρη της Βουλής, χωρίς τους αρχηγούς των παρατάξεων, με πρωθυπουργό τον Θ. Σοφούλη. Είχε διαδεχθεί την κυβέρνηση του Αλ. Παπαναστασίου, που είχε πέσει μετά από αλλεπάλληλες αποχωρήσεις στελεχών της, μετά το δημοψήφισμα για το πολίτευμα της χώρας. Την κυβέρνηση Σοφούλη διαδέχθηκε τον Οκτώβριο κυβέρνηση υπό τον Α. Μιχαλακόπουλο με την στήριξη του Γ. Κονδύλη.


1929: Δημοσιεύεται στο ΦΕΚ ο Νόμος 4229. Είναι ο νόμος για το «ιδιώνυμο», που τιμωρεί εκτός της ποινής της φυλάκισης, με εκτοπισμό, όσους με λόγια ή έργα προσπαθούν να ανατρέψουν το «κρατούν κοινωνικό σύστημα», ή να «αποσπάσουν μέρος ή όλον της επικρατείας». Και το μεν δεύτερο, πιθανολογούμενο και μη τελεσμένο βέβαια, είναι κάπως κατανοητό. Το πρώτο όμως, η ανατροπή του κρατούντος κοινωνικού συστήματος είναι πολύ σόλοικο σαν διατύπωση. Δεν είναι καθόλου το ίδιο αν αυτή η επιθυμία ανατροπής προέρχεται από μια μεγάλη λαϊκή μάζα, ή είναι προϊόν απόφασης κάποιας μικρής ομάδας. Η βιομηχανική επανάσταση, είχε «ανεπιθύμητο σύμπτωμα» την διόγκωση το εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Στην Ελλάδα, ο Βενιζέλος θέλοντας να αντιμετωπίσει τα «ανησυχητικά» συμπτώματα που είχαν αρχίσει να εμφανίζονται στο τόπο μας, θεσμοθέτησε αυτό το νόμο. Παρέμεινε σε ισχύ μέχρι το 1936 που αντικαταστάθηκε (ρητά), επί Μεταξά, από τον 117, ο οποίος ήταν ένα αντίγραφο του 4229, με λιγότερη επιείκεια και με περισσότερη «προτίμηση» στους κομμουνιστές. Αυτός, με την σειρά του, αντικαταστάθηκε το 1947 με τον 509, που προέβλεπε θανατικές καταδίκες για τους πρωταίτιους και μαζικούς εκτοπισμούς για τους υπόλοιπους. Το ιδιώνυμο καταργήθηκε από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της μεταπολίτευσης με το Ν.Δ. 59/23.9.1974.


1934: Οκτώ Ναζί εισβάλουν στην καγκελαρία της Αυστρίας και δολοφονούν τον καγκελάριο Έγκελμπερτ Ντόλφους. Ο Ντόλφους ήταν αρχικά εκλεγμένος διαθέτοντας πλειοψηφία μιας ψήφου. Συντηρητικός, που τα είχε βάλει με όλους. Κομμουνιστές, σοσιαλιστές και ναζί. Βλέποντας ότι η χώρα αποσταθεροποιούνταν διέλυσε το κοινοβούλιο και επέβαλε δικτατορία. Την ημέρα της δολοφονίας του 41χρονου Ντόλφους η σύζυγος και τα παιδιά του θύματος ήταν φιλοξενούμενοι στο σπίτι του Μουσολίνι (villa Torlonia). Ο Ντούτσε που είχε εγγυηθεί την ασφάλεια και ακεραιότητα της Αυστρίας ενημέρωσε ο ίδιος την χήρα του Ντόλφους για τον θάνατο του συζύγου της. Αμέσως μετά έκανε δήλωση: «Ο Χίτλερ είναι ο δολοφόνος του Ντόλφους. Ο Χίτλερ είναι ο ένοχος. Αυτός είναι ο υπεύθυνος για ότι έγινε». Διέταξε τα στρατεύματά του να μετακινηθούν στα σύνορα με την Αυστρία και πήγε αεροπορικά στην Βιέννη για να δώσει έμφαση στην υποστήριξή του στον αντιπρόεδρο της καγκελαρίας πρίγκηπα Ernst Rüdiger Starhemberg. Ο Χίτλερ μπροστά σε αυτή την κατάσταση αναγκάστηκε να αποκηρύξει τους δολοφόνους του Ντόλφους, κλείνοντας τα σύνορα γι’ αυτούς, ενώ το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα της Αυστρίας τους διέγραψε από μέλη του. Οι δολοφόνοι καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν με απαγχονισμό. Ήταν η σοβαρότερη κρίση στις σχέσεις μεταξύ των δυο ηγετών, με υπαίτιο τον Χίτλερ που είχε διαβεβαιώσει ψευδώς τον Μουσολίνι ότι δεν θα επενέβαινε στα εσωτερικά της Αυστρίας. Ο Χίτλερ το 1938 έχοντας βάλλει μυαλό προχώρησε στην ενοποίηση (Anschluss) Γερμανίας και Αυστρίας χωρίς αντίδραση από την πλευρά της Ιταλίας, στην οποία έδωσε μποναμά το Τιρόλο.


1935: Γεννιέται ο Αντνάν Κασόγκι. Άραβας διεθνής έμπορος όπλων και οπλικών συστημάτων. Είχε κατηγορηθεί επανειλημμένα και από πολλές χώρες για δωροδοκίες, διαμεσολαβήσεις, σε αγορές οπλικών συστημάτων. Η γνωστότερη απ’ όλες ήταν το σκάνδαλο της Lokheed. Η Lokheed παραδέχθηκε ότι πλήρωσε μεσιτικά στο Κασόγκι για το διάστημα 1970-75 $107 εκ. Στην Ελλάδα αναφέρεται από τον Ανδρέα Παπανδρέου σαν φίλος της οικογένειας, που του δάνεισε λεπτά για να αγοράσει τη Βίλα της Εκάλης. Ο Κασόγκι ήταν ο μεσολαβητής στην αγορά του αιώνα το 1984 για τα 40 Mirage 2000. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ πάγωσαν όλους του λογαριασμούς του στην Αμερική, γιατί ήταν οικογενειακός φίλος των Μπιν Λάντεν. Έτσι οδήγησαν σε χρεοκοπία και τις τρεις επιχειρήσεις που είχε εκεί. Το όνομά του είχε συνδεθεί με τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα της Αγγλίας. Πέθανε 82 ετών την 6η Ιουνίου 2017.


1943: Μονάδες της Βέρμαχτ και της ορεινής μεραρχίας Εντελβάις κυκλώνουν την περιοχή του χωριού Μουσιωτίτσα Ιωαννίνων.  Οι περισσότεροι κάτοικοι ειδοποιημένοι έγκαιρα έχουν κρυφτεί στα γύρω βουνά. Απ΄ όποιον οικισμό περνάνε καίνε τα σπίτια και σκοτώνουν αυτούς που βρίσκουν χωρίς διάκριση. Είτε είναι 9χρονα παιδιά είτε υπέργηροι δεν έχει καμία σημασία.  Η μεραρχία Εντελβάις ήταν ήδη γνωστή για την ευκολία που σκότωνε χωρίς διακρίσεις από την Πολωνία, την Γιουγκοσλαβία και είχε έλθει στην Ελλάδα για να τρομοκρατήσει τους κατοίκους της. Έλαχε να αρχίσει τον κύκλο των σφαγών της από την Μουσιωτίτσα. Αφήνουν πίσω τους 153 κατοίκους νεκρούς. Ξεκουράζονται για να έχουν δυνάμεις και συνεχίζουν στο Κομμένο Άρτας όπου τα πάνε αρκετά καλύτερα. Σκοτώνουν 317 κατοίκους. Η μεραρχία μεταφέρεται στην Κεφαλονιά για να τιμωρήσουν τους προδότες πρώην συμμάχους τους Ιταλούς. Τους εκτελούν όλους. Περίπου 9500 ήταν η δύναμη της μεραρχίας Acqui που σφαγιάστηκε. Επιστρέφουν στην βάση τους στα Γιάννενα και αποφασίζουν να επισκεφτούν το χωριουδάκι που φαίνεται στο βουνό απέναντι από την πόλη, τις Λιγκιάδες. Μικρό το χωριό μικρή και η συγκομιδή: 92 κάτοικοι νεκροί. Ευτυχώς που οι Γιουγκοσλάβοι ήταν πολύ πιο ζωηροί από εμάς και επέστρεψαν εκεί γιατί αν έμεναν στην Ελλάδα θα είχαμε πολλαπλάσια θύματα της θηριωδίας τους.


1943: Ο βασιλιάς της Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ’ απολύει μέσα στα ανάκτορα τον Μπενίτο Μουσολίνι και διορίζει πρωθυπουργό τον στρατηγό Πέτρο Μπαντόλιο. Την προηγούμενη μέρα το Μεγάλο Φασιστικό Συμβούλιο της Ιταλίας είχε αποσύρει την εμπιστοσύνη του από τον Μουσολίνι και του είχε στερήσει όλες τις εξουσίες του. Την πρόταση είχε στηρίξει (Αν δεν την είχε κάνει ο ίδιος. Το πλήρωσε με την ζωή του.) ο γαμπρός του Μουσολίνι, Τσιάνο που είχε υποδείξει σαν αντικαταστάτη του τον Μπαντόλιο. Η πράξη αυτή ήταν ουσιαστικά το τέλος εποχής για την διακυβέρνηση της Ιταλίας από το φασιστικό κόμμα, που είχε αρχίσει την 31η Οκτωβρίου 1922, Η νέα κυβέρνηση την 3η Σεπτεμβρίου 1943 όχι μόνο θα υπογράψει ανακωχή με τους Συμμάχους, αλλά θα γίνει σύμμαχος χώρα, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την Γερμανία ότι παρέμενε σταθερά στο πλευρό της. Η κοινή απόφαση (Συμμάχων και Ιταλίας) να κρατηθεί μυστική η συμφωνία απέβη καταστροφική για την Ιταλία και συμμαχικά σχέδια. Η συμφωνία είχε διαρρεύσει από την πρώτη μέρα στους Γερμανούς οι οποίοι έτσι έλαβαν έγκαιρα τα μέτρα τους. Άρχισαν να μετακινούν μονάδες προς τα Βόρεια σύνορα της Ιταλίας. Αφόπλισαν ή εξολόθρευαν όσες Ιταλικές μονάδες τους αντιστεκόταν.Ο Μουσολίνι.ελευθερώθηκε με καταδρομική επιχείρηση αλεξιπτωτιστών από το Γκραν Σάσο που κρατούνταν την 12η Σεπτεμβρίου και με διαταγή του Χίτλερ δημιούργησε την 23η Σεπτεμβρίου το ψευδοκράτος της Βόρειας Ιταλίας.


1959: Καθελκύεται το Savanna. Το πρώτο και τελευταίο πυρηνοκίνητο εμπορικό πλοίο. Η αποτυχία του ήταν καθολική σε κάθε τομέα. Τα πλοία με κοινά καύσιμα που ήταν ίδιων διαστάσεων με αυτό χωρούσαν πολλαπλάσιο φορτίο τόσο σε όγκο όσο και σε βάρος, με ευκολότερη την φορτοεκφόρτωση παρά τις κατά πολύ μικρότερες διαστάσεις του κινητήρα-πυρηνικού αντιδραστήρα. Αιτία οι προδιαγραφές ασφαλείας, τα βοηθητικά συστήματα και ο χώρος που χρειαζόταν για να ανεφοδιάζεται σε πυρηνικά καύσιμα. Χρειαζόταν 33% περισσότερο προσωπικό που έπρεπε να περάσει από μακροχρόνια ειδική εκπαίδευση με πολύ μεγαλύτερο μισθό για τον καθένα. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του ήταν $2 εκατομμύρια παραπάνω από τα αντίστοιχα πλοία που κινούνταν με συμβατικά καύσιμα. Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του απέβαλε στην θάλασσα 43,5 εκατομμύρια λίτρα νερού πολύ χαμηλής ραδιενέργειας. Χρειάστηκε να δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία για να δέχεται τα απόβλητά του σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Παρά την παταγώδη αποτυχία του, το 1969 έγινε ειδική φιέστα στη Νέα Υόρκη (εβδομάδα πυρηνικής ενέργειας) κατά την οποία κατέπλευσε στο λιμάνι το Savanna. Εκείνη την εβδομάδα έγιναν κι΄άλλες attraction όπως η χρησιμοποίηση της ατομικής ενέργειας για την αποστείρωση των τροφών, ενώ «έτρεχαν» εκπαιδευτικά σεμινάρια για τις ειρηνικές χρήσεις της ατομικής ενέργειας. Τους χαζούς καταναλωτές τους κάνεις πιο χαζούς όποτε θέλεις. Με τους εφοπλιστές και τις ναυτιλιακές εταιρείες πάντως δεν τα κατάφεραν. Το πλοίο παροπλίστηκε την 10η Ιανουαρίου 1972.  Προσπαθούν να το κρατήσουν σαν μουσείο, αλλά δεν υπάρχει κανείς πρόθυμος να χρηματοδοτήσει το project. Έκτοτε εκτός από πολεμικά πλοία (υποβρύχια και αεροπλανοφόρα), από τον εμπορικό στόλο μόνο ειδικού σκοπού μεγάλα παγοθραυστικά χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια.


1967: Πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών ο Κωνσταντίνος Παρθένης, ζωγράφος και εκσυγχρονιστής. Με πρωτοβουλία του και με την υποστήριξη πολλών καλλιτεχνών έγινε προσπάθεια ανατροπής της μουχλιασμένης ακαδημαϊκής κοινότητας χωρίς επιτυχία.


1978: Ερχεται στο κόσμο η Louise Brown, το πρώτο «παιδί του σωλήνα» όπως είχε μεταδοθεί από όλα τα ΜΜΕ του κόσμου. Ήταν η πρώτη επιτυχής εξωσωματική γονιμοποίηση και είχε υλοποιηθεί σε ένα δισκάκι εργαστηρίου. Ο γιατρός Robert G. Edwards που ανέπτυξε τη μέθοδο αυτή (IVF), τιμήθηκε με βραβείο Nobel ιατρικής το 2010. Η Λουίζ σήμερα είναι παντρεμένη και έχει ένα γιο τον Κάμερον που συνέλαβε και γέννησε φυσιολογικά. Οι γονείς της έχουν πεθάνει. Ο μόνος φορέας που αντέδρασε και αντιδρά ήταν το Βατικανό, αναφέροντας για αγορές και τράπεζες με κατεψυγμένα ωάρια. Ας επεκτείνουν τη δραστηριότητα της Τράπεζας του Βατικανού και σε αυτό το τομέα.


2000: Ένα Concorde παίρνει φωτιά στην τελευταία φάση της απογείωσης. Σκοτώνονται οι επιβάτες, το πλήρωμα και 4 άτομα στο έδαφος, σύνολο 113 άνθρωποι. Σειρά λαθών και ατυχιών έφεραν το μοιραίο. Το προηγούμενο αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από τον ίδιο διάδρομο είχε «χάσει» ένα κομμάτι σίδερο 4.5 κιλών που έμεινε στον διάδρομο. Οι αρχές του αεροδρομίου δεν επιθεώρησαν τον διάδρομο όπως οφείλουν μετά από κάθε απογείωση και προσγείωση. Το Concorde βρήκε αυτό το κομμάτι σίδερο με το πίσω αριστερό τροχό και το εκτόξευσε με ταxύτητα 500Km/h στο πιο ευαίσθητο σημείο της δεξαμενής καυσίμων 5 που ήταν δίπλα του.


2010: Το Wikileaks δημοσιεύει εμπιστευτικά και απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα, της περιόδου 2004-2009 που αφορούσαν το πόλεμο του Αφγανιστάν. Από τα 91.731 που είχε στην κατοχή του δημοσίευσε τα 75.000 για να «μειώσει όσον το δυνατόν τη ζημιά» όπως είχε απαιτήσει η πηγή του. Είναι μέρος του cablegate που ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2011 δημοσιεύοντας περίπου 750.000 έγγραφα. Αυτά που έχουν σχέση με την Ελλάδα είναι εδώ.


2011: Πεθαίνει πλήρης ημερών (90 ετών) ο Κύπριος σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης. Το έργο του τιμήθηκε διεθνώς. Γνωστότερα έργα του το Στέλλα, με πρώτη εμφάνιση της Μελίνας Μερκούρη, το Αλέξης Ζορμπάς με τον Άντονι Κουίν, την Ηλέκτρα με την Ειρήνη Παππά και μουσική Μίκη Θεοδωράκη.


←24 Ιουλίου

26 Ιουλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.