Σαν σήμερα 26 Ιουλίου

811: Σκοτώνεται ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Α’ στη μάχη των στενών της Βαρμπίτσας. Ο διάδοχος και γιος του Σταυράκιος τραυματίζεται βαρύτατα. Θα πεθάνει από το τραύμα του πέντε μήνες αργότερα. Ο Νικηφόρος είχε εκστρατεύσει κατά των Βουλγάρων και μετά από δύο νικηφόρες μάχες είχε κυριεύσει την πρωτεύουσα τους Πλίσκα. Θεωρώντας ότι η εκστρατεία είχε ολοκληρωθεί διέταξε τα στρατεύματά του να αρχίσουν να επιστρέφουν στην Κωνσταντινούπολη. Ο βασιλιάς των Βουλγάρων Κρουμ τον περίμενε στο στενό πέρασμα της Βαρμπίτσας. Οι θρύλοι λένε ότι ο Κρουμ έφτιαξε κούπα με το κεφάλι του Νικηφόρου. Ο τελευταίος είχε διαδεχθεί στο θρόνο την Ειρήνη την Αθηναία. Τον Σταυράκιο διαδέχθηκε ο Μιχαήλ Α’ Ραγκαβέ.


1822: Η μάχη στα Δερβενάκια. Ήταν η δεύτερη φάση του σχέδιου του Κολοκοτρώνη για αντιμετώπιση της απειλής του Δράμαλη. (Το πρώτο σκέλος ήταν η καταστροφή των τροφίμων στα μέρη που θα περνούσε ο Τουρκικός στρατός και κινήσεις αντιπερισπασμού). Ο Νικηταράς που από εκείνη την ημέρα πήρε το προσωνύμι τουρκοφάγος κατέσφαξε πάνω από 1.000 Αλβανούς ιππείς που πήγαν να διασφαλίσουν την επιστροφή του κυρίως σώματος. Εκείνη την ημέρα σκοτώθηκαν πάνω από 3000 Τούρκοι στρατιώτες. Ο Κολοκοτρώνης και οι Έλληνες οπλαρχηγοί μέχρι και τις 28 Ιουλίου ολοκλήρωσαν και το τρίτο μέρος του σχεδίου του Γέρου για αποκλεισμό της επιστροφής των Τουρκικών στρατευμάτων στη Κόρινθο. Όλη η επιχείρηση έμεινε στην ιστορία σαν «νίλα του Δράμαλη».


1847: Η Λιβερία διακηρύσσει την ανεξαρτησία της. Μέχρι τότε ανήκε στις ΗΠΑ και χρησιμοποιούνταν σαν αποικία-καταυλισμός επαναπατριζομένων από την American Colonization Society. Μιας Αμερικανικής οργάνωσης που πίστευε πως οι ελεύθεροι μαύροι της Αμερικής θα είχαν καλύτερη τύχη, ευκαιρίες, μοίρα, στην Αφρική. Από αυτό και η ονομασία της χώρας. Liberia, η χώρα της ελευθερίας.  Η πολυτάραχη και πολύπαθη διαχείριση της εξουσίας, οι δυο εμφύλιοι πόλεμοι τα τελευταία 30χρόνια πέρα από τους 250.000 θανάτους, διέλυσαν την οικονομία της χώρας συρρικνώνοντας την κατά 90%. Στην Χριστιανική αυτή χώρα που επιτρέπεται ο κάθε άνδρας να έχει μέχρι τέσσερις γυναίκες ανθεί η πορνεία και θερίζει το AIDS. Χαράς ευαγγέλια για τους Έλληνες και όχι μόνο, επιχειρηματίες με έδρα της offshore εταιρείας τους την πρωτεύουσα της Λιβερίας Μονροβία. Το 1988, ακριβώς πριν τους εμφύλιους, όλα τα έξοδα σύστασης της εταιρείας, καταχώρησής της στα μητρώα εταιρειών της χώρας, αμοιβής του Συμβολαιογράφου και ταχυδρομικών για την επιστροφή του εσωτερικού φακέλου στην Ελλάδα, ήταν ένα 50δόλαρο μέσα στον εξωτερικό φάκελο που έστελναν. Δεν γνωρίζω από τότε αν αυξήθηκε ή μειώθηκε η ταρίφα.


1864: Η είσοδος των Επτανησίων βουλευτών (Τα Επτάνησα είχαν παραχωρηθεί στην Ελλάδα τον Μάϊο του 1864) ανατρέπει τις ισορροπίες στη Βουλή και την κυβέρνηση Ζηνόβιου Βάλβη. Θα σχηματίσει κυβέρνηση ο Κ. Κανάρης, με την υποστήριξη των Ιονίων Βουλευτών. Επί αυτής τη κυβέρνησης ψηφίστηκε το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, που τροποποίησε το πολίτευμα από Συνταγματική Μοναρχία σε Βασιλευόμενη Δημοκρατία. Θα παραιτηθεί τον Μάρτιο του 1865, με την δικαιολογία ότι συγγενικό πρόσωπο του Γεωργίου επεμβαίνει απροσχημάτιστα στο έργο της κυβέρνησης. Είναι γεγονός ότι είχε έλθει για επίσκεψη ένας θείος του Γεωργίου, που συναντήθηκε με τέσσερις πολιτικούς, αλλά όπως διαβεβαίωσε ο Γεώργιος, θα έφευγε σύντομα. Είναι γεγονός ότι υπέβοσκε το πρόβλημα που άκουγε στο όνομα Σπόνεκ που τον είχαν φορτώσει στον 17χρονο Γεώργιο Α΄ για να του μάθει τη διπλωματία. Ήταν δεδηλωμένος μισέλληνας, αλλά εκτός από τους Έλληνες δεν τον χώνευε ούτε ο Γεώργιος γιατί παρίστανε τον κηδεμόνα του. Η πραγματική αιτία παραίτησης τους Κανάρη ήταν ο φιλόδοξος Αλ. Κουμουνδούρος που τον υπέσκαπτε, για να πάρει αυτός εντολή σχηματισμού κυβέρνησης όπως και έγινε.


1867: Πεθαίνει σε ηλικία 52 ετών, στο Bamberg της Βαυαρίας, ο βασιλιάς Όθων (Otto Friedrich Ludwig von Wittelsbach). Πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας και όχι των Ελλήνων, με βάση τη Σύμβαση του Λονδίνου. Ανήλικος όταν έγινε βασιλιάς ήταν υπό τριμελή επιτροπεία την Αντιβασιλεία. Ανεκπαίδευτος  στα Διοικητικά γιατί προοριζόταν για κληρικός από την οικογένειά του. Χρειάστηκε να γίνει το κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου για να δώσει Σύνταγμα στους Έλληνες. Έμεινε χωρίς διαδόχους γιατί η σύζυγός του Αμαλία είχε ανατομικό πρόβλημα. Το 1862 ανατράπηκε και εξορίστηκε με κίνημα. Μπορεί λόγω ασχετοσύνης να έκανε τραγικά λάθη, αφού άγετο και εφέρετο πρώτα από τους αντιβασιλείς και μετά από τους πολιτικάντηδες, αλλά σαν άνθρωπος αγάπησε τον τόπο και τους ανθρώπους του πολύ περισσότερο από πολλούς Έλληνες που τον γυρόφερναν τότε. Μέχρι το θάνατό του φορούσε την παραδοσιακή Ελληνική φορεσιά.


1908: Ιδρύεται το BOI (Bureau of Investigation). Σήμερα, μετά από αρκετές περιπέτειες ως προς τις αρμοδιότητες και ονόματα είναι γνωστό σαν FBI (Federal Bureau of Investigation). Πρώτος αρχηγός του σώματος ήταν ο Στάνλεϋ Φιτς. Εμβληματική φυσιογνωμία του FBI ήταν ο έκτος αρχηγός του FBI Έντγκαρ Χούβερ. Ήταν αυτός που μέσα από τα 48 χρόνια στην ηγεσία της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας των ΗΠΑ της έδωσε τη σημερινή της μορφή και κύρος.


1922: Ιδρύεται η Ελληνοαμερικανική αδελφότητα ΑΧΕΠΑ (AHEPA American Hellenic Educational Progressive Association). Αρχικός σκοπός της ήταν η βοήθεια σε Έλληνες μετανάστες στα θέματα της υπηκοότητας, της εξοικείωσης με την Αμερικανική κουλτούρα και εναντίον της προκατάληψης για τους μετανάστες. Εξελίχθηκε σε οργανισμό που κάνει δωρεές, φιλανθρωπίες, ασχολείται με την εκπαίδευση, την προβολή και προστασία της Ελληνικής ταυτότητας των Ελλήνων που ζουν σε χώρες εκτός Ελλάδας. Στην Ελλάδα ίδρυσε το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.


1930: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο Παύλος Καρολίδης, ιστορικός με μεγάλο έργο στους ανατολικούς πολιτισμούς. Γεννήθηκε στο Ανδρονίκιο της Καππαδοκίας (Endürlük). Βουλευτής της Τουρκίας και καθηγητής Πανεπιστημίου της Ελλάδας. Ένθερμος βασιλικός διώχθηκε από τους Βενιζελικούς. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή άσκησε πύρινες κριτικές κατά της μοναρχίας, μέχρι το θάνατό του.


1947: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Harry Trumman στα πλαίσια του ψυχρού πολέμου υπογράφει την Πράξη Εθνικής Ασφάλειας. Με αυτήν αναδιοργανώνεται το σύστημα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και ιδρύεται η Central Intelligence Agency (CIA). Διαβάστε πως μας βλέπει και κοιτάξτε τα βόρεια σύνορά μας στο χάρτη της.


1953: Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών ο Νικόλαος Πλαστήρας. Ο Μαύρος Καβαλάρης των Βαλκανικών Πολέμων, ή ο καραπιπέρ της Μικρασιατικής εκστρατείας που με το «σεϊτάν ασκέρ», το σύνταγμα των αφοσιωμένων ευζώνων του, για τους οποίους διέθετε και τον μισθό του, είχε σκορπίσει τον τρόμο στους Τούρκους. Αρχηγός της εξέγερσης των στρατιωτικών μετά την Μικρασιατική καταστροφή το 1922, μοιράζει με το ΦΕΚ 57/05.03.1923 τα κτήματα των τσιφλικάδων σε όλους τους αγρότες που ήταν ακτήμονες κολίγοι και πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, λύνοντας έτσι το αγροτικό ζήτημα. Μετά την αποτυχία του κινήματός του το 1933 καταφεύγει αυτοεξόριστος στην Νίκαια της Γαλλίας. Καταδικάζεται ερήμην σε θάνατο. Από το εξωτερικό δημιουργεί τον ΕΔΕΣ από την ίδρυσή του το 1937 για την ανατροπή του Μεταξά, που μετατράπηκε, πάλι μετά από εντολή του, σε μια από τις δυο κύριες αντιστασιακές οργανώσεις το 1941 (η άλλη ήταν ο ΕΛΑΣ) της κατοχής. Τρεις φορές πρωθυπουργός* της Ελλάδας. Τον έκαναν πρωθυπουργό κοινής αποδοχής το 1945. Πρωτεργάτης της συμφωνίας της Βάρκιζας, για την αποτροπή του εμφύλιου. Πρωθυπουργός* δυο βραχύβιων κυβερνήσεων το διάστημα 1950-52, γνωστών σαν το «Κεντρώο διάλειμμα», κατά τις οποίες προσπάθησε να αμβλύνει έως να καταργήσει τις διαφορές του εμφυλίου πολέμου, αλλά εμποδίστηκε από τα ανάκτορα. Πέθανε πάμπτωχος όπως ήταν σ΄όλη του τη ζωή. Ακόμη και τον μισθό ή την σύνταξή του την μοίραζε σε όσους γνώριζε και είχαν ανάγκη. Ήταν η συνήθεια. Όταν ήταν στον στρατό ξόδευε τον μισθό του για να έχουν οι στρατιώτες του καλύτερη σίτιση και είδη πρώτης ανάγκης. Στο μικρό σπιτάκι που έμενε στου Μετς είχε αρνηθεί να του βάλουν τηλέφωνο με την αιτιολογία “Η Ελλάδα πεινάει κι εσείς βάζετε τηλέφωνο σε μένα;”. Όταν βαριά άρρωστο  τον επισκέφθηκε η βασίλισσα Φρειδερίκη στο σπίτι του αιφνιδιασμένη από τις συνθήκες διαβίωσής του τον ρώτησε “Νίκο γιατί το κάνεις αυτό;”. Αυτός κάνοντας τον χαζό της απάντησε: “Τόσα χρόνια στον στρατό συνήθισα στο ράντζο και τώρα δεν μπορώ να κοιμηθώ σε κρεβάτι”. Στην κηδεία του παραβρέθηκαν όλοι ανεξαιρέτως φίλοι και αντίπαλοι, πολλοί από τους οποίους εθεάθηκαν να κλαίνε.

* Περίοδος Επιλογή Διάρκεια
.03.01.1945-08.04.1945 Ανάθεση 3 μήνες και 6 μέρες
15.04.1950 -21.08.1950 Συνασπισμός 4 μήνες και 6 μέρες
27.10.1951-11.10.1952 Εκλογές 11 μήνες και 14 μέρες
Σύνολο 1 χρόνο 6 μήνες και 26 μέρες

1956: Θεμελιώνεται στην περιοχή της Πτολεμαΐδας το έργο της ΛΙΠΤΟΛ (Λιγνιτωρυχεία Πτολεμαϊδος). Η ΛΙΠΤΟΛ του Α. Μποδοσάκη ήταν μια σύνθετη μονάδα ορυχείου, ΑΗΣ και μπρικετάδικου. Φαινομενικά ήταν η πρώτη σοβαρή προσπάθεια της χώρας να αποκτήσει ενεργειακή επάρκεια. Στην πραγματικότητα δεν ήταν παρά άλλη μια επιχειρηματική κομπίνα. Την 10.02.1959 το ανολοκλήρωτο έργο θα πουληθεί στην ΔΕΗ αφού έχει υπερχρεωθεί με κάθε τρόπο δανεισμού. Η ΛΙΠΤΟΛ ήταν το πρότυπο αυτού που ονομάζεται ανάπτυξη στην Ελλάδα.


1963: Σεισμός μεγέθους 6.9 Ρίχτερ με επίκεντρο τα Σκόπια ισοπεδώνει την πόλη. Εκδηλώθηκε τις 5:14 το πρωί. Τον σεισμό ακολούθησαν πυρκαϊές που κατασβέσθηκαν την μεθεπόμενη μέρα. Οι νεκροί σύμφωνα με το επίσημο κράτος της Γιουγκοσλαβίας ανήλθαν σε 1070 και οι τραυματίες σε 3.000. Σύμφωνα με τις εφημερίδες οι νεκροί ήταν 6-8 χιλιάδες. Οι άστεγοι που τα σπίτια τους κατεδαφίστηκαν από τον σεισμό ήταν 100.000. Στην πραγματικότητα ήταν όλοι οι κάτοικοι της πόλης (250.000) αφού δεν υπήρξε οικοδομή χωρίς πάρα πολύ σοβαρές ζημιές. 100.000 απομακρύνθηκαν από την περιοχή των Σκοπίων, ενώ θανατώθηκαν όλα τα ζώα της περιοχής και ετάφηκαν. Το τελευταίο έγινε γιατί έτσι κι αλλιώς θα πέθαιναν από την πείνα και θα γινόταν εστίες μολύνσεων. Η Ελλάδα παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια σε έμψυχο και άψυχο υλικό με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Χωριστή βοήθεια σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και διάφορα υλικά και μέσα έστειλαν το υπουργείο Πρόνοιας και ο Ελληνικός Στρατός.


1973: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος. Νομικός, πολιτικός και υπηρεσιακός πρωθυπουργός που διεξήγαγε εκλογές της 11ης Μαΐου 1958. Σ’ αυτές η κομπίνα που υποτίθεται ότι είχαν στήσει τα δυο μεγάλα κόμματα (η ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή και οι φιλελεύθεροι του Σ. Βενιζέλου) με την υπερενισχυμένη αναλογική, ώστε να μειώσουν την δύναμη στην Βουλή των άλλων κομμάτων (βλέπε ΕΔΑ) έγινε μπούμεραγκ. Η ΕΔΑ βγήκε δεύτερη και έγινε αξιωματική αντιπολίτευση ενώ οι φιλελεύθεροι καταποντίστηκαν. Ο Κ. Γεωργακόπουλος υπήρξε υφυπουργός στην κυβέρνηση Κ. Δεμερτζή ενώ στην κυβέρνηση Ι. Μεταξά που ακολούθησε αναβαθμίστηκε σε υπουργός υγείας. Από το 1948 μέχρι και την ημέρα του θανάτου του ήταν ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.


1974: Με Προεδρικό Διάταγμα, δυο ημέρες από την σύστασή της, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας δίδει γενική αμνηστία σε όλους τους χουντικούς για όσα έκαναν κατά την διάρκεια της χούντας, αλλά και πριν από αυτή, που “απέβλεπον προς την ανατροπήν της καθεστηκυΐας τάξεως”. Το Διάταγμα θα τροποποιηθεί εν μέρει με δυο συντακτικές πράξεις:
Αυτήν της 3ης Οκτωβρίου 1974 με την οποία διευκρινίζεται ότι οι πρωταίτιοι της χούντας δεν συμπεριλαμβάνονται οπωσδήποτε (;;;) στην γενική αμνηστία.
Την Συντακτική Πράξη δημοσιοποίησης ψηφίσματος που εξέδωσε η Βουλή την 18 Ιανουαρίου 1975, με ερμηνευτική δήλωση επί της αμνηστίας (άρθρο 5), στην οποία στηρίχτηκαν οι διώξεις των πρωταιτίων της χούντας. Παρ’ όλα αυτά οι διώξεις άρχισαν με μηνύσεις ιδιωτών! Μια ομάδα νεαρών δικηγόρων, με πρωταγωνιστή τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο, στηριζόμενη στις δύο αυτές συντακτικές πράξεις κατέθεσε μήνυση κατά των πρωταιτίων και με βάση αυτήν την μήνυση ξεκίνησε η δίωξή τους. Αυτή η κίνηση μυρίζει και ολίγον συμπαιγνία. Η κυβέρνηση μη θέλοντας να δυσαρεστήσει τους χουντικούς έβαλε τους ιδιώτες να κάνουν την “βρώμικη δουλειά”. Το βάσιμο της εικασίας ενισχύει και η αυθημερόν μετατροπή σε ισόβια (με προειλημμένη απόφαση) αυτών που καταδικάστηκαν σε θάνατο.


1999: Πεθαίνει ο Φαίδων Γκιζίκης, χουντικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στρατιωτικός και άνθρωπος του Ιωαννίδη. Παρέμεινε επί μεταπολίτευσης στην προεδρία μέχρι το δημοψήφισμα για το πολιτειακό. Συναίνεσε μετά από πιέσεις του Ιωαννίδη μαζί με τους Μπονάνο, Ανδρουτσόπουλο, στην ανατροπή του Μακαρίου στην Κύπρο.


←25 Ιουλίου

27 Ιουλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.