Σαν σήμερα 27 Ιουλίου

1302: Ο Βυζαντινός στρατός ηττάται από τον Οθωμανικό στην μάχη του Βαφέως, περιοχή ορατή από την Νικομήδεια (σημερινό Ιζμίτ της Τουρκίας), στα ανατολικά της. Ο ιδρυτής της Οθωμανικής δυναστείας (και ομώνυμης αυτοκρατορίας της οποίας υπήρξε ο πρώτος Σουλτάνος το 1299) Οσμάν Α΄, επικεφαλής ελαφρού ιππικού 5.000 ανδρών, νικά δύναμη 2.000 (από τους οποίους 1.000 ήταν Αλανοί μισθοφόροι), υπό τον Μέγα Εταιριάρχη Γέωργιο Μουζάλων. Η ήττα ήταν καθοριστικής σημασίας για την τύχη της Μικράς Ασίας. Παρά την, προσπάθεια του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’ να εξουδετερώσει την Οθωμανική  απειλή προσλαμβάνοντας, το 1304, για μισθοφόρους την Καταλανική Εταιρεία, οι Οθωμανοί κατέλαβαν σταδιακά όλες τις πόλεις τις Μικράς Ασίας, με τελευταία την Νικομήδεια το 1337.


1844: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο John Dalton. Άγγλος φυσικός, μετεωρολόγος και χημικός. Θεωρείται αυτός που ασχολήθηκε πρώτος με την μοντέρνα ατομική θεωρία. Οι εργασίες του είναι μια συλλογή και συστηματοποίηση των ανθρώπινων γνώσεων, γύρω από την δομή και συμπεριφορά της ύλης, από την αρχαιότητα έως τις ημέρες του. Ο τομέας στον οποίο πραγματικά έχει δικό του έργο είναι αυτός της αχρωματοψίας-δυσχρωματοψίας. Έπασχε από την δεύτερη. Δεν υπάρχει καταλληλότερη λέξη που να την περιγράφει από τον Δαλτονισμό.


1864: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο αγωνιστής της Επανάστασης του ’21 Δημήτριος Πλαπούτας. Το 1818 είχε μυηθεί στην Φιλική Εταιρεία. Είχε πρωταγωνιστήσει στη μάχη του Βαλτετσίου και στην πολιορκία της Τρίπολης. Το 1834, επί αντιβασιλείας, είχε καταδικαστεί σε θάνατο μαζί με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Τους είχε απονεμηθεί χάρη από τον Όθωνα. Αργότερα του είχαν απονεμηθεί αρκετοί τίτλοι (επίτιμος υπασπιστής του Όθωνα. στρατηγός κλπ). Eίχε εκλεγεί βουλευτής και επιλεγεί γερουσιαστής.


1890: Ο Vincent van Gogh αυτοπυροβολείται στο στήθος. Επιστρέφει με τα πόδια από την εξοχή που είχε πάει για να βάλει τέλος στη ζωή του. Θα πεθάνει 2 ημέρες μετά σε ηλικία 37 ετών, εξ αιτίας της επιμόλυνσης του τραύματος που άφησε χωρίς καμία περιποίηση. Μεταϊμπερσιονιστής, με τα έντονα χρώματα έδινε μια άγρια ομορφιά στα έργα του, που αντανακλούσαν τίμια και με ειλικρίνεια τον εσωτερικό του κόσμο.


1921: Δυο γιατροί στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο καταφέρνουν να απομονώσουν την ινσουλίνη και να την χορηγήσουν με επιτυχία σε ένα πειραματόζωο. Για την ανακάλυψη τους τιμήθηκαν με βραβείο Νόμπελ. Θεωρώντας οι ίδιοι άδικο να τιμηθούν γι’ αυτή την ανακάλυψη μόνο αυτοί, μοιράστηκαν τα χρήματα και με άλλους συναδέλφους τους που συμμετείχαν στην αλυσίδα διαδοχικών ανακαλύψεων που οδήγησε στην ινσουλίνη. Την εφεύρεσή τους την πούλησαν για ένα δολάριο στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Αυτή η ανακάλυψη έχει σώσει μέχρι σήμερα εκατομμύρια ζωές, ιδιαίτερα ατόμων που έχουν νεανικό διαβήτη. Οι γιατροί ήταν οι Frederick Grant Banting και John James Richard Macleod.


1922: Τα δυο Πανεπιστήμια της Ελλάδας το Εθνικό Πανεπιστήμιο (πρώην Πανεπιστήμιο του Όθωνος) και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο που είχε δημιουργηθεί από την διαθήκη του ευεργέτη Ιωάννη Δομπόλη ενώνονται με τον Νόμο 2905 στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην ίδια πρόταση διευκρινίζεται αμέσως μετά ότι έχουν μεν κοινή διοίκηση αλλά αποτελούν χωριστές Νομικές προσωπικότητες και το ρεζουμέ της υπόθεσης “την ικανότητα προς κληρονομείν”. Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται η κομπίνα που είχε στηθεί γύρω από την κληρονομιά του Δομπόλη. Ο τελευταίος είχε αφήσει με διαθήκη την περιουσία του για την ανέγερση πανεπιστημίου στην Ελλάδα με το όνομα Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο προς τιμήν του φίλου και συνεργάτη του Ιωάννη Καποδίστρια. Η κομπίνα έγινε με τα εξής βήματα:
1) Ίδρυση του Καποδιστριακού με Σχολές και Τμήματα που αποσπάσθηκαν από το Εθνικό Πανεπιστήμιο.
2) Άντληση των ποσών της διαθήκης Δομπόλη. Επειδή τα ποσά αποδιδόταν τμηματικά, ανάλογα την πρόοδο των εργασιών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, δημιουργήθηκε πρόβλημα στην εκταμίευση μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση στην Ρωσία. Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε των δικαιωμάτων της από την διαθήκη.
3) Συνένωση των Πανεπιστημίων υπό κοινή διοίκηση ώστε να παρακαμφθούν δυο όροι της διαθήκης: Ο πρώτος ήταν η εξ ίσου διαχείριση του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου από την Ελληνική και Ρωσική κυβέρνηση. Ο δεύτερος ήταν να παρακαμφθούν οι δυο εκτελεστές της διαθήκης, οι Ρώσοι Ξενιάβιν και Δάσκορφ που ήταν υπεύθυνοι για την τήρηση των όρων της.
4) Συνέχιση της άντλησης δόσεων μετά την συνένωση, πράγμα που επιτεύχθηκε για ένα σχετικά μικρό μέρος αυτών που είχαν απομείνει, μετά από συμβιβασμό με την νέα ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης πλέον.
5) Το 1932 όταν έχουν πλέον τελειώσει όλα με την διαθήκη Δομπόλη εκδίδουν νέον οργανισμό Πανεπιστημίου στον οποίον δεν γίνεται καμία αναφορά στον προηγούμενο. Τον παλιό τον καταργούν έμμεσα με την ακροτελεύτια διάταξη που ορίζει ότι: Από της δημοσιεύσεως του παρόντος καταργείται πάσα διάταξις ρυθμίζουσα θέματα, περί ων προνοεί ο παρών νόμος, ή αντικειμένη.


1953: Υπογράφεται στο χωριό Πανμουντζόμ της Κορέας ανακωχή στον πόλεμο μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας που είχε αρχίσει το 1950. Υπογράφηκε από τον ΟΗΕ από την μια πλευρά και από την Βόρεια Κορέα και Κίνα από την άλλη. Να διευκρινιστεί ότι Βόρεια και Νότια Κορέα δεν ήταν μέλη του ΟΗΕ, ενώ ο Οργανισμός αναγνώριζε σαν Κίνα την Φορμόζα (Ταϊβάν) και δεν αναγνώριζε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Χαράχτηκαν εκ νέου τα σύνορα (παρέμειναν σχεδόν  τα ίδια όπως ήταν πριν τον πόλεμο), μήκους 250km και σε αυτά δημιουργήθηκε αποστρατικοποιημένη ζώνη συνολικού βάθους 4km. Η Διάσκεψη της Γενεύης το 1954 που θα επισημοποιούσε τις προσωρινές αποφάσεις της ανακωχής και θα έλυνε οριστικά κάθε διαφορά μεταξύ των δυο χωρών δεν κατέληξε τελικά σε συμφωνία. Έτσι σήμερα αυτή η ζώνη είναι η περισσότερο και πιο βαριά στρατικοποιημένη ζώνη του κόσμου. Ο μίνι παγκόσμιος πόλεμος, όπως είχε ονομαστεί, έκλεισε τυπικά, αλλά η περιοχή παραμένει από τις πιο ζεστές του πλανήτη, με την ιδιαιτερότητα και το προνόμιο σε τυχόν αναζωπύρωση, να μπλέξει πάλι σχεδόν όλο τον κόσμο. Στον πόλεμο είχε συμμετάσχει τότε και η Ελλάδα με το Εκστρατευτικό Σώμα Κορέας (ΕΚΣΕ). Οι απώλειες και από τς δυο πλευρές ήταν ένα εκατομμύριο ένοπλοι και αρκετά εκατομμύρια άμαχοι (τις τάξης των 3 εκατομμυρίων αλλά με ενδεχόμενο μεγάλης απόκλισης της εκτίμησης από την πραγματικότητα).


1961: Ο βασιλιάς Παύλος (με όλη την οικογένεια) εγκαινιάζει την υψικάμινο της Χαλυβουργικής στην Ελευσίνα. Η πρώτη αυτή υψικάμινος στην Ελλάδα είχε δυνατότητα παραγωγής 250.000 τόνων χυτοσιδήρου τον χρόνο. Τότε (αν ακούσετε τον κονφερανσιέ) το μόνο που υπολόγιζαν ήταν η εξοικονόμηση συναλλάγματος που θα ανέρχονταν σε $20 εκ. τον χρόνο (σημερινά $162,2 εκ.). Η εταιρεία ανήκε (και συνεχίζει να ανήκει) στην οικογένεια Αγγελόπουλου. Την δεκαετία του 1980 έφτασε να είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χάλυβα στον κόσμο, ιδρύοντας εταιρείες και κατασκευάζοντας εργοστάσια σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Τον ιθύνοντα νου της εταιρείας Δημήτριο δολοφόνησε την 8η Απριλίου 1986 η 17Ν.


1970: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο δικτάτορας της Πορτογαλίας για 36 χρόνια (1932-1968) Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ. Στην χούντα που με πραξικόπημα είχε καταλάβει την εξουσία το 1926 ο τότε πρωθυπουργός, στρατηγός Ζοζέ Μέντεζ Καμπεσάντας τον είχε τοποθετήσει το 1928, σαν ειδικό οικονομολόγο,  να διορθώσει τα χάλια της Πορτογαλικής Οικονομίας. Το πέτυχε απόλυτα με πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας. Με τον αέρα αυτής της επιτυχίας έγινε το 1932 πρωθυπουργός της χούντας ιδρύοντας το “Νέο Κράτος”. Το μότο του ήταν “Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια” (Για να ξέρετε από που το έκλεψαν οι δικοί μας σωτήρες). Συντηρητικός έως εκεί που δεν παίρνει άλλο ήταν εναντίον κάθε ιδεολογίας. Τον φασισμό και τον ναζισμό τους χαρακτήριζε σαν παγανιστικούς καισαρισμούς, χωρίς νομικά ή ηθικά όρια. Τα δικά του ποια ήταν; Ο Θεός; Το 1968 μετά από μια σοβαρή εγχείρηση έμεινε σχεδόν φυτό. Πέθανε πιστεύοντας ότι ακόμη ήταν ο πρωθυπουργός της χώρας. Τον αντικατέστησε ο Μαρτσέλο Καετάνο που ανατράπηκε από την Επανάσταση των Γαρυφάλλων το 1974 η οποία έδωσε οριστικό τέλος στο δικτατορικό καθεστώς της Πορτογαλίας που είχε διοικήσει την χώρα για 48 χρόνια.


1971: Κλείνει η Θεολογική Σχολή Χάλκης. Απονέμονται τα πτυχία στους τελευταίους απόφοιτους της Σχολής και διακόπτεται η λειτουργία της με εντολή του Υπουργείου Παιδείας της Τουρκίας, σε εφαρμογή της από 12.1.1971 απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου «περί λειτουργίας ιδιωτικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων». Υποτονική ήταν η αντίδραση του Πατριάρχου Αθηναγόρα που είχε στείλει υπόμνημα στις Τουρκικές αρχές την 13 Μαΐου 1971 στο οποίο σημείωνε ότι η Σχολή ήταν μειονοτική (Συνθήκη Λωζάνης), δεν ήταν ανώτερη και ότι εκπαίδευε επαγγελματικά τους κληρικούς. Ότι οι απόφοιτοι της υπηρετούσαν τη θητεία τους ως απλοί φαντάροι και όχι ως έφεδροι, όπως οι απόφοιτοι πανεπιστημίων και ότι τα πτυχία των αποφοίτων δεν είναι ισότιμα με αυτά των πανεπιστημίων. Από πλευράς χούντας που κυβερνούσε τότε την Ελλάδα δεν έγινε καμία ενέργεια, ούτε διμερής ούτε διεθνούς επιπέδου, ούτε καν σχολιασμός του γεγονότος. Η σχολή είχε αρχίσει να λειτουργεί από το 1844 επί Πατριάρχου Γερμανού Δ’. Μέχρι το κλείσιμό της είχαν αποφοιτήσει 930 ιεροσπουδαστές. Απ’ αυτούς προέκυψαν 12 Οικουμενικοί Πατριάρχες, 2 Πατριάρχες Αλεξανδρείας, 2 Πατριάρχες Αντιόχειας, 4 Αρχιεπίσκοποι και 343 Επίσκοποι. Ο σημερινός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει βάλει στόχο ζωής την επαναλειτουργία της, ενώ από την Ελλάδα γίνονται διεθνή και διμερή διαβήματα για την Σχολή. Το Τουρκικό κράτος φαίνεται ότι είναι ευνοϊκό στην επαναλειτουργία, αλλά όπως συνήθως θα περιμένει την ευκαιρία για να το κάνει με το μεγαλύτερο δυνατό αντάλλαγμα.


1990: Το τελευταίο 2CV βγαίνει από την γραμμή παραγωγής του εργοστασίου της Citroen στο Mangualde της Πορτογαλίας. Είχαν παραχθεί 5,114,966 από το 1948 μέχρι εκείνη την ημέρα. Ήταν το τρίτο δημοφιλέστερο αυτοκίνητο εκείνη την εποχή στην Ευρώπη μετά τον Σκαραβαίο (21.529.464) και το Mini Cooper (5.300.000), ενώ στην παγκόσμια κατάταξη, έρχεται μια θέση παρακάτω, από το Ford T που είχε πουλήσει στην Αμερική 15 εκ αυτοκίνητα, αλλά σε άλλη εποχή (1908-1927).


2002: Αεροπορική τραγωδία στο έδαφος. Κατά τη διάρκεια air show στο Lviv της Ουκρανίας ένα ρωσικό μαχητικό Sukhoi-27 πέφτει στο συγκεντρωμένο πλήθος σκοτώνοντας 85 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 100. Στα τελευταία δευτερόλεπτα της πτήσης κάτι περίεργο συμβαίνει όπως φαίνεται και στο video.


←26 Ιουλίου

28 Ιουλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.