Σαν σήμερα 28 Ιουλίου

Παγκόσμια ημέρα κατά της Ηπατίτιδας.


450: Πεθαίνει στην Κωνσταντινούπολη σε ηλικία 49 ετών ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος Β’ ή Θεοδόσιος ο Μικρός ή Καλλιγράφος. Ήταν γιος του Αρκάδιου, που διαδέχθηκε και εγγονός του Θεοδοσίου του Α’, ή Μέγα Θεοδοσίου. Έγινε αυτοκράτορας σε ηλικία επτά ετών το 408 και η αυλή φρόντισε να μην μάθει τίποτε γύρω από τη διοίκηση του κράτους. Άβουλος και ανεκπαίδευτος ήταν εικονικός αυτοκράτορας, με την ουσιαστική διοίκηση αρχικά στα χέρια των επιτρόπων του και μετέπειτα της αδελφής του Πουλχερίας. Με πρωτοβουλία της τελευταίας, παντρεύτηκε την Αθηναία εθνική και λόγιο, Αθηναΐδα, που χάριν του γάμου βαπτίστηκε χριστιανή με το όνομα Ευδοκία. Η τελευταία θεωρείται ότι ίδρυσε και πρωτολειτούργησε το Πανδιδακτήριο , το πρώτο Πανεπιστήμιο στο κόσμο. Επί αυτοκρατορίας του κατασκευάστηκαν τα Θεοδοσιανά τείχη της Κωνσταντινουπόλεως. Τον διαδέχθηκε η αδελφή του με τον σύζυγό της Μαρκιανό.


1741: Πεθαίνει σε ηλικία 63 ετών  ο Αντόνιο Βιβάλντι. Ο κόκκινος παππάς όπως αποκαλούνταν στην εποχή του. Ιταλός μουσικός και ιερέας.


1750: Πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο Johann Sebastian Bach, Γερμανός συνθέτης, και μουσικός σε όργανο, βιολί, βιολοντσέλο, τσέμπαλο (πρόγονος του πιάνου), της περιόδου του μπαρόκ.

Toccata et fugue.

Christmas Oratorio, BWV 248.

Βραδεμβουργιανά κονσέρτα.


1794: Οδηγείται στην γκιλοτίνα, χωρίς δίκη, ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος σε ηλικία 36 ετών. Από τους ηγέτες της Γαλλικής επανάστασης και ηγέτης, στην περίοδο της τρομοκρατίας, της Γαλλίας. Θύμα των δικών του μεθοδεύσεων και του πνευματικού καθοδηγητή της επανάστασης Μαρά, που είχαν επιβάλει την τρομοκρατία σαν τρόπο διακυβέρνησης.


1828: ‘Κόβεται’ ο πρώτος φοίνικας στο νομισματοκοπείο της Αίγινας με Κυβερνήτη τον Ι. Καποδίστρια. Είναι το πρώτο νόμισμα της χώρας. Οι ενέργειές του θα εγκριθούν από την Δ΄ Εθνοσυνέλευση. Αργότερα θα κυκλοφορήσουν και χαρτονομίσματα. Καταργήθηκε σαν νόμισμα και το νομισματοκοπείο διαλύθηκε όταν ανέλαβε ο Όθωνας, που έκοβε και τύπωνε την δραχμή, που όρισε το 1833 σαν νέο νόμισμα, στο Μόναχο.


1866: Απαγάγεται από τον συμμορία του Μήτσου Λαφαζάνη ο βουλευτής, υπουργός Οικονομικών και αργότερα πρωθυπουργός, Σωτήριος Σωτηρόπουλος. Ο Σωτηρόπουλος τεχνοκράτης οικονομολόγος είχε τον τίτλο του Πάπα της Οικονομίας. Οι ληστές ζητήσανε 60.000 δρχ. λύτρα για να τον αφήσουν ελεύθερο. Οι μεν συγγενείς μάζεψαν με την γενναία συνδρομή φίλων τα απαιτούμενα λύτρα (σημεία των καιρών: Ήταν φτωχός.),  όμως η κυβέρνηση Βούλγαρη – Δεληγιώργη που ήταν πολιτικοί αντίπαλοι του Σωτηρόπουλου έκαναν τα πάντα για να τον σκοτώσουν οι ληστές. Τον κατηγορούσαν ταυτόχρονα ότι είχε στήσει ο ίδιος την απαγωγή. Την απαγωγή, τις συνθήκες κράτησης και τα ανδραγαθήματα της κυβέρνησης περιγράφει ο ίδιος στο βιβλίο του “Τριάκοντα Εξ Ημερών Αιχμαλωσία και Συμβίωσις μετά των Ληστών”. Είναι, κατά βάση, ένα ημερολόγιο που περιλαμβάνει, άθελά του, αρκετά λαογραφικά στοιχεία της εποχής.


1914: Η Αυστρία μετά την απόρριψη του τελεσιγράφου της από την Σερβία, για την δολοφονία του πρίγκηπα Φερδινάνδου, της κηρύσσει τον πόλεμο. Ήταν η αρχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Από την μια οι δυνάμεις του Άξονα, ή όπως ονομαζόταν τότε Κεντρικές Δυνάμεις: Γερμανία, Αυστροουγγαρία Οθωμανική Αυτοκρατορία και Βουλγαρία. Η Ιταλία που ήταν μέλος των Κεντρικών Δυνάμεων την 2 Αυγούστου 1914 που η Γερμανία επιτέθηκε στην Γαλλία δήλωσε ουδετερότητα, ενώ αργότερα μεταπήδησε στο αντίπαλο στρατόπεδο. Από την άλλη Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ρωσία και οι σύμμαχοί τους, ή με την ορολογία της εποχής Αντάντ. Ο πόλεμος θα τελειώσει στις 11/11/1918. Κόστισε πάνω από 21 εκατομμύρια ζωές. Για τις υλικές ζημιές δεν έγινε ποτέ κοστολόγηση.


1935: Πεθαίνει ξαφνικά σε ηλικία 63 ετών και κάτω από άγνωστες συνθήκες ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας Μελέτιος Μεταξάκης. Μεταρρυθμιστής, προοδευτικός, δυναμικός. Είχε διατελέσει Αρχιεπίσκοπος Αθηνών (1918-1920) διαδεχόμενος τον Θεόκλητο Α΄. Η αλλαγή αυτή είχε κριθεί από την πολιτεία σαν επιβεβλημένη γιατί ο Θεόκλητος με την τότε ιερά σύνοδο είχαν αναμειχθεί ενεργά στα πολιτικά του τόπου. Είχαν αναθεματίσει δημόσια και επίσημα σαν εκκλησία τον Ελ. Βενιζέλο. Είχε καθαιρεθεί και αυτός για τον ίδιο ακριβός λόγο. Καθιέρωσε το Γρηγοριανό (νέο) ημερολόγιο και αναδιοργάνωσε εκ βάθρων το πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, ενώ επέκτεινε την αρμοδιότητά του και από τότε ονομάζεται Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής. Το σπουδαιότερο έργο του όμως υλοποιήθηκε προγενέστερα, όταν ήταν πατριάρχης Κων/πόλεως που είχε εκλεγεί  μετά την καθαίρεση του από αρχιεπίσκοπος. Ήταν ο τελευταίος Οικουμενικός Πατριάρχης που εκλέχθηκε με τους κανόνες του Πατριαρχείου. Εισήγαγε και εκεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο και υπήγαγε τις εκκλησίες Ευρώπης, Αυστραλίας, Αμερικής, Τσεχοσλοβακίας, Εσθονίας και Φινλανδίας στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου. Εχθροί του ο Κεμάλ Ατατούρκ, η Εκκλησία της Ελλάδος και η Αυλή με τους αυλικούς της. Μετά την επικράτηση του Κεμάλ κατέφυγε στο Άγιο Όρος και από εκεί παραιτήθηκε του Οικουμενικού θρόνου. Η δεύτερη δεν παρέλειπε να απαγγέλλει τακτικά ανακοινώσεις εις βάρος του για τον τρόπο και τις μεθόδους εκλογής του. Μερικοί συνεχίζουν και σήμερα τις ασχήμιες τους, ακόμη και με πλαστές φωτογραφίες. Στο μόνο που έχουν δίκιο είναι ότι ήταν μασόνος.


1974: Γεννιέται ο Αλέξης Τσίπρας. Πολιτικός και δυο φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, μετά από εκλογές, μέσα στον ίδιο χρόνο (2015). Παρά την κομουνιστική νεανική του προέλευση, την αριστερή του ταυτότητα σαν μέλος και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και τις προεκλογικές του υποσχέσεις, σαν πρωθυπουργός συνέχισε την Ευρωπαϊκή συνταγή των προκατόχων του στο ζήτημα των μέτρων για την έξοδο της χώρας από την οικονομική (όπως την έχουν βαφτίσει) κρίση. Σ’ αυτό ίσως υπάρχει η δικαιολογία ότι ένα Grexit, μπορεί να έφερνε την χώρα μέχρι και στα όρια του λιμού. Για την μικροπολιτική, την ευνοιοκρατία και την ρουσφετολογία που συνεχίστηκε χωρίς την παραμικρή τροποποίηση δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.


1976: Σεισμός μεγέθους 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ αφήνει 655.000 νεκρούς στην επαρχία Τανγκσαν της Κίνας. Είναι ο πιο πολύνεκρος σεισμός του 20ου αιώνα. Ο αριθμός των νεκρών είναι αυτός που έδωσε στη δημοσιότητα η Κινεζική κυβέρνηση.


2004: Πεθαίνει ο Άγγλος γιατρός Φράνσις Κρικ. Μαζί με τον Τζέιμς Γουότσον ανακάλυψαν το 1953 το μόριο του DNA. Η ανακάλυψή τους σηματοδότησε την απαρχή της μοριακής βιολογίας. Για την εργασία του είχαν τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ. Ήταν ο άνθρωπος που στην μοριακή βιολογία ανέπτυξε το κεντρικό δόγμα (οι πληροφορίες-εντολές μεταφέρονται μονόδρομα από το DNA στο RNA και από εκεί στις πρωτεΐνες. Κάποιες ειδικές πληροφορίες, αλλά όχι εντολές, μεταφέρονται από το RNA στο DNA). Στο Λονδίνο δημιουργήθηκε το 2015 Ινστιτούτο, που είναι το μεγαλύτερο κέντρο βιοϊατρικής έρευνας στην Ευρώπη. Προς τιμήν του έχει το όνομα Ινστιτούτο Φράνσις Κρικ.


2005: Ο IRA (Irish Republican Army) αναγγέλλει τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα του κατά του Ηνωμένου Βασιλείου. Το κάνει, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, με σκοπό να βοηθήσει την οριστική επίλυση του προβλήματος της Ιρλανδίας μέσα από ειρηνικές διαδικασίες. Οι κυβερνήσεις των δυο χωρών χαιρέτησαν την ενέργεια αυτή του IRA, θεωρώντας την σαν την κίνηση που θα «ξεκλείδωνε» το τελικό στάδιο της ειρηνευτικής διαδικασίας. Το πολιτικό σκέλος του IRA, το κόμμα του Sinn Féin χαρακτήρισε την κίνηση «πραγματικά σπουδαία και καθοριστικό σημείο στην αναζήτηση μιας δίκαιης ειρήνης». Με όλες αυτές τις δηλώσεις, στη δεκαετία που μεσολάβησε δεν έγινε τίποτε εκτός από μια χρεωκοπία που ταλαιπώρησε το 2010 την Ιρλανδία για ένα μικρό χρονικό διάστημα, όσο χρειαζόταν για να τους δείξει ποιος κάνει πραγματικά κουμάντο.


←27 Ιουλίου

29 Ιουλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.