Σαν σήμερα 29 Ιουλίου

904: Σαρακηνοί πειρατές κυριεύουν την Θεσσαλονίκη. Με αρχηγό τον Λέοντα τον Τριπολίτη (Βυζαντινός που εξισλαμίσθηκε), είχαν ξεκινήσει από την Τρίπολη του Λιβάνου και αρχικά προσποιήθηκαν ότι κατευθύνονται προς την Κωνσταντινούπολη. Στο μέσο της διαδρομής άλλαξαν ρότα και κατευθύνθηκαν προς την Θεσσαλονίκη, αιφνιδιάζοντας έτσι τον Βυζαντινό στόλο. Μετά από σύντομη πολιορκία εισέβαλαν από τα κακοσυντηρημένα παραθαλάσσια τείχη στην πόλη, την οποία λεηλάτησαν για μια εβδομάδα. Κατέλαβαν 60 πλοία και πήραν μαζί τους 22.000 αιχμαλώτους μεταξύ των οποίων και τον Ιωάννη Καμμινιάτη που έγραψε το χρονικό της άλωσης. Φορτωμένοι με λάφυρα και ομήρους επέστρεψαν στο Λεβάντε. Ο αυτοκράτορας Λέων ΣΤ’ μετά από διαπραγματεύσεις, πέτυχε την απελευθέρωσή τους με αντάλλαγμα μουσουλμάνους αιχμαλώτους. Η άλωση της Θεσσαλονίκης όπως και του Ταυρομένιου 2 χρόνια νωρίτερα ήταν απόρροια εσωτερικής διαμάχης μεταξύ του αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ΄ και του πατριάρχη Νικόλαου Α΄ Μυστικού. Η διαμάχη κατέληξε στην καθαίρεση του πατριάρχη το 907.


1014: Ο Αυτοκράτορας Βασίλειος ο Β’ ο Βουλγαροκτόνος νικάει τον βουλγαρικό στρατό του Τσάρου Σαμουήλ, στη μάχη του Κλειδιού. Αιχμαλωτίζει 15.000 άνδρες και τους τιμωρεί σαν στασιαστές του Βυζαντινού κράτους. Τους τυφλώνει όλους εκτός από 1 κάθε 100 που τον τυφλώνει μόνο από το ένα μάτι για να μπορεί να οδηγεί τους υπόλοιπους πίσω. Ο Σαμουήλ βλέποντας το στράτευμα του σε αυτή την κατάσταση παθαίνει καρδιακή προσβολή και πεθαίνει δυο ημέρες μετά.


1898: Έρχεται στον κόσμο ο Πολωνοεβραίος Israel Isaac Rabi († 11.01.1988, 89 ετών). Μεγάλωσε από μωρό στην Αμερική από οικογένεια μεταναστών. Το 1944 ανακάλυψε το φαινόμενο του πυρηνικής μαγνητικής αντήχησης. Δεν σας λέει τίποτε ο όρος. Όμως όλοι ξέρετε τους μαγνητικούς τομογράφους που “δουλεύουν” χρησιμοποιώντας αυτό το φαινόμενο. Για την εργασία του τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1944. Είχε αξιόλογες εργασίες στο υψηλού κενού σπηλαιώδες μάγνητρο, ή σε απλά Ελληνικά στον φούρνο μικροκυμάτων. Δευτερογενής εφεύρεση από τον Percy L. Spencer. όταν εργαζόμενος σε ένα πειραματικό ραντάρ μικροκυμάτων (χρησιμοποιεί ακριβώς το ίδιο μάγνητρο) διαπίστωσε ότι η σοκολάτα που είχε στην τσέπη του έλιωσε.


1919: Στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης Ειρήνης στις Σέβρες (προάστιο του Παρισιού), υπογράφεται μυστικό Σύμφωνο μεταξύ του υπουργού των εξωτερικών της Ιταλίας Τομάζο Τιττόνι και του Ελ. Βενιζέλου. Το Σύμφωνο Βενιζέλου – Τιττόνι, όπως έμεινε ιστορικά, είχε σαν περιεχόμενο τις εδαφικές ανακατατάξεις που πραγματεύονταν η Συνδιάσκεψη οι οποίες αφορούσαν τις δυο χώρες. Σύμφωνα με αυτό η Ιταλία θα παραχωρούσε στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα πλην της Ρόδου και θα υποστήριζε το αίτημα της Ελλάδας για την ένταξη στην Ελλάδα της Βορείου Ηπείρου. Σε αντάλλαγμα η Ελλάδα θα στήριζε την Ιταλία να κάνει προτεκτοράτο της την Αλβανία. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σαβέριο Νίτι ύστερα από υπόδειξη του νέου υπουργού εξωτερικών Κάρολου Σφόρτσα, που αντικατέστησε τον Τιττόνι, το κατήγγειλε λίγες μέρες μετά.


1924: Πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών ο Σωτήριος Κροκιδάς. Πολιτικός (δήμαρχος Σικυώνας, Διοικητής Κρήτης, βουλευτής) και πρωθυπουργός της Ελλάδας (17.09.1922 – 14.11.1922). Ήταν η επιλογή της επαναστατικής επιτροπής (Πλαστήρας, Γονατάς, Φωκάς) για την πρωθυπουργία αμέσως μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Είχε παραιτηθεί, αντιδρώντας στην απόφαση του δικαστηρίου για εκτέλεση των έξι.


1925: Έρχεται στον κόσμο ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο συνθέτης, ο πολιτικός, ο ακτιβιστής, ο στοχαστής, ο Άνθρωπος. Δεν ξεχώρισε ποτέ την μια ιδιότητά του από την άλλη. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι τα τραγούδια του δεν είναι πολιτική. Ότι οι αγώνες του δεν περιγράφονται με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τις συνθέσεις του. Ότι η πολιτική και αγωνιστική του δράση δεν είχε επίκεντρο τον άνθρωπο. Χειμαρρώδης προσωπικότητα που δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει το κάθε τι για τα ιδανικά του. Το έκανε όπως πιάνει κάποιος το στυλό και γράφει, ή σωστότερα υπογράφει. Με την ίδια ευκολία και με τον μοναδικό δικό του τρόπο.
Από τον εμφύλιο σε ηλικία 20 ετών εξορίζεται διαδοχικά στην Ικαρία και την Μακρόνησο. Με την απελευθέρωση του, το 1950, ασχολείται κυρίως με κλασσική μουσική, ιδιαίτερα μετά το 1954 που είχε φύγει από την Ελλάδα, μέχρι το 1960. Επιστρέφοντας εκείνη τη χρονιά, έχει στις «αποσκευές» του μελοποιημένο τον επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου. Το 1963 με την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη. Κάποια στιγμή βρίσκεται μόνος του απέναντι σε τραμπούκους, ώσπου τρέχουν κάποια νέα παιδιά και τον βάζουν στη μέση για να τον προστατεύσουν. Του έρχεται η ιδέα, την αναφέρει στην ΕΔΑ και του ανατίθεται η οργάνωση της νεολαίας «Γρηγόρη Λαμπράκη». Το 1964 γράφει τη μουσική για τη ταινία “Ζορμπάς”.
Το 1966 με κοινή δήλωση με τους Μάνο Χατζιδάκη και Σταύρο Ξαρχάκο σταματούν κάθε δραστηριότητά τους στην Ελλάδα και απαγορεύουν κάθε αναμετάδοση, αναπαραγωγή και εκτέλεση των συνθέσεών τους, διαμαρτυρόμενοι για την λογοκρισία που υφίστανται. Το 1967 δυο μέρες μετά το πραξικόπημα της χούντας είναι ο μόνος Έλληνας που με επιστολή, τάσσεται κατά της χούντας, ζητώντας βοήθεια από τον υπόλοιπο κόσμο για τον δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό. Ένα μήνα μετά έχει φτιάξει κιόλας την πρώτη αντιστασιακή οργάνωση. Το Πατριωτικό Μέτωπο. Εντοπίζεται τον Αύγουστο και φυλακίζεται στην οδό Μπουμπουλίνας (που ήταν η ασφάλεια), σε πλήρη απομόνωση. Μεταφέρεται στις φυλακές Αβέρωφ, όπου αρχίζει την απεργία πείνας, μέχρι που αναγκάζονται να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Τον βάζουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, μέχρι να τον εκτοπίσουν την 11.8.68 στην Ζάτουνα Αρκαδίας. Για τον Μίκη δεν είναι παρά άλλη μια πηγή έμπνευσης. Θα δημιουργήσει τον κύκλο ποιημάτων Αρκαδία που θα τα μελοποιήσει αργότερα με προσθήκες και από άλλους στιχουργούς. Οι συνέπειες όμως για την υγεία του στο παλιό σπίτι που έμενε είναι βαριές. Παθαίνει φυματίωση, μεταφέρεται στις φυλακές Ωρωπού, όπου η υγεία του επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο. Την 15η Νοεμβρίου αρχίζει η δίκη των μελών του Πατριωτικού Μετώπου. Το στρατοδικείο τον δηλώνει ασθενή γιατί δεν τολμούσαν στην κατάσταση που ήταν να τον παρουσιάσουν δημόσια. Διεθνής κατακραυγή αναγκάζει τους δικτάτορες να τον ελευθερώσουν. Του δίνουν άδεια να φύγει για το Παρίσι τον Απρίλιο του 1970. Από εκεί αρχίζει περιοδεία σε όλο το κόσμο με συναυλίες για να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για την υπόθεση της Ελλάδας. Στη συναυλία του Τελ Αβίβ μετά από αίτημα της Ισραηλινής κυβέρνησης μεταφέρει μήνυμά της στον Γιασέρ Αραφάτ να αρχίσουν συνομιλίες. Τον πείθει και όταν το 1994 υπογράφηκε στο Όσλο η συμφωνία Ισραηλινών Παλαιστινίων, παρακολουθούν από κοινού τη συναυλία του Μίκη, Μαουτχάουζεν. Την 1η Δεκεμβρίου 2010 ιδρύει το κίνημα ανεξαρτήτων πολιτών “Σπίθα”. Με αυτό οι πολίτες οργανωμένα θα δήλωναν ανυπακοή στην τότε κυβέρνηση στις επιλογές της για την κρίση. Δυστυχώς, όπως φάνηκε εκ των υστέρων, όλα τα κόμματα είχαν το ίδιο κυβερνητικό μοτίβο με την τότε κυβέρνηση. Και ακόμη δυστυχέστερα οι πολίτες συνέχισαν και συνεχίζουν να έχουν εμπιστοσύνη στα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής, ότι θα τους βγάλουν από την κρίση οικειοθελώς. Χωρίς καμία πίεση από μέρους της βάσης.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά στιγμιαίες φωτογραφίες από την καθημερινή δράση και το έργο αυτού του Ανθρώπου.

Ο Μίκης έκανε δώρο στο κόσμο 52 CD με 60 ώρες μουσικής πανδαισίας μέσα από 1.000 συνθέσεις του για να γνωρίσουμε όλη τη γκάμα του έργου του. Η μόνη παρασπονδία που έκανα, είναι ότι «χτένισα» τα CD και πήρα τα instrumentals, τα χορωδιακά και τα συμφωνικά κομμάτια βάζοντάς τα σε χωριστούς καταλόγους με τα αντίστοιχα ονόματα. Η πρώτη επιλογή λοιπόν, είναι να δείτε τα περιεχόμενα κάθε CD και να το κατεβάσετε συμπιεσμένο είτε από τον παλιό είτε από το νέο Server κάνοντας κλικ στο τίτλο του.
Από άλλο Server έχετε την δεύτερη επιλογή: Να δείτε όλους τους καταλόγους και τα τραγούδια ένα προς ένα ασυμπίεστα και ή να τα ακούσετε από τον Server (και με ένα smart κινητό ακόμη) ή να τα κατεβάσετε ή και τα δυο ταυτόχρονα, ή να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα.


1957: Ιδρύεται ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας. Ο IAEA (International Atomic Energy Agency), σύμφωνα με το καταστατικό του, έχει σκοπό την προώθηση της χρήσης της ατομικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς και την αναστολή χρήσης της για στρατιωτικούς και πολεμικούς σκοπούς. Η διαχείριση του Οργανισμού, που σημειωτέον δεν υπάγεται στο ΟΗΕ, αλλά δίνει αναφορά (λογοδοτεί) στο Γενικό Γραμματέα του και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τον έχει κάνει τελείως αναξιόπιστο. Τα περιστατικά του πολέμου του Ιράκ, όπου χρησιμοποιήθηκε σαν η σκανδάλη της επέμβασης, με ψευδείς, ή σκόπιμα ασαφείς αναφορές, περί υπάρξεως εργοστασίων παραγωγής πυρηνικού πολεμικού υλικού, ή του ατυχήματος της Fukushima, που προσπάθησε με κάθε τρόπο αρχικά, να υποβαθμίσει το γεγονός και μετέπειτα έπαψε να δίνει αναφορές για την εξέλιξη της κατάστασης (μετρήσεις) στην περιοχή, ήταν το έναυσμα ώστε πολλά κράτη να επιταχύνουν την αποπυρηνικοποίηση της παραγωγής ενέργειας (Γερμανία) και άλλα που σχεδίαζαν την χρήση της να ακυρώσουν κάθε σχετικό πρόγραμμα. Η Fukushima, ήταν αφαίρεση της εξαίρεσης του κανόνα, ότι όποια χώρα χρησιμοποιεί πυρηνικό καύσιμο για παραγωγή ενέργειας, θα έχει τουλάχιστον ένα ατύχημα που θα κάνει το κόστος χρήσης του απαγορευτικό οικονομικά ή σε ανθρώπινες ζωές, ή και τα δυο.


1958: Ιδρύεται η NASA (National Aeronautics and Space Administration). Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Dwight Eisenhower υπογράφει το διάταγμα με το οποίο ιδρύεται ο φορέας για το πολιτικό διαστημικό πρόγραμμα και την αεροναυτική και αεροδιαστημική έρευνα. Δεν ήταν παρθενογένεση. Διαδέχτηκε την NACA της οποίας οι εργαζόμενοι τα ερευνητικά κέντρα και όλες οι άλλες υποδομές  περιήλθαν στην NASA. Αυτή εκτός του ότι συνέχισε το ερευνητικό έργο της NACA, επέκτεινε τις δραστηριότητές της και στο διάστημα.


1973: Διεξάγεται το δεύτερο «δημοψήφισμα» από την Χούντα. Είχε προηγηθεί το δημοψήφισμα του 1968 για το νέο Σύνταγμα. Αφορά την έγκριση της τροποποίησης του Συντάγματος του 1968, που είχε κάνει ήδη στις 1 Ιουνίου, στο άρθρο του πολιτεύματος, από Βασιλευομένη Δημοκρατία σε Προεδρική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Τα ερωτήματα όμως που κλήθηκαν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι με ένα ναι ή ένα όχι (ένα ψηφοδέλτιο) ήταν δυο: Την έγκριση αλλαγής του Συντάγματος και την αποδοχή για πρόεδρο Δημοκρατίας τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και Αντιπρόεδρο τον Οδυσσέα Αγγελή, με επταετή θητεία. Για την ιστορία το ΝΑΙ πήρε 78,43% και το ΟΧΙ 21,57%. Η αποχή ήταν 14,53%. Αυτό το δημοψήφισμα όπως και του 1968 θεωρήθηκαν από την μεταπολίτευση άκυρα και εξευτελιστικά για τον ελληνικό λαό.


1979: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο Γερμανοεβραίος Herbert Marcuze, φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, ο «πατέρας» της νέας αριστεράς. Μια συλλογή των έργων του, περισσότερο σταχυολόγηση, υπάρχει μόνο στα αγγλικά , στο Διεθνές Αρχείο Μαρξιστών.

Η ελευθερία εκλογής αφεντικών, δεν καταργεί ούτε τα αφεντικά ούτε τους σκλάβους.


←28 Ιουλίου

30 Ιουλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.