Σαν σήμερα 30 Ιουλίου

Διεθνής ημέρα φιλίας.


Παγκόσμια ημέρα κατά της σωματεμπορίας.


381: Ολοκληρώνει τις εργασίες της, που είχαν αρχίσει τον Μάιο, η Β΄ Οικουμενική Σύνοδος (Πρώτη Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης). Συγκλήθηκε από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Α’ μετά από πρόταση του Αντιοχείας Μελέτιου. Σκοπός του τελευταίου ήταν η πάταξη του Αρειανισμού, αίρεσης της οποίας οι πιστοί είχαν καταφέρει να εξοριστεί στην Αρμενία δημιουργώντας έτσι σχίσμα στην τοπική Εκκλησία. Ο Μελέτιος προήδρευσε της Συνόδου αλλά κατά την διάρκειά της πέθανε. Ο θάνατός του ανέδειξε το πρόβλημα στα διαδικαστικά και την ακολουθητέα τακτική στις ενδοεκκλησιαστικές τάσεις και αιρέσεις, με αποτέλεσμα, ανάλογα με πια τάση επικρατούσε, η Σύνοδος να συνεχίσει με πρόεδρο τον Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό και να ολοκληρώσει τις εργασίες της με τον διάδοχο του τον σκληροπυρηνικό Νεκτάριο που τον αντικατέστησε και στην Αρχιεπισκοπή* της Κωνσταντινούπολης. Γεγονός είναι ότι η Σύνοδος ολοκληρώθηκε με την καταδίκη του Αρειανισμού, που σε αντίθεση με την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο (της Νίκαιας), δεν έμεινε στο φραστικό επίπεδο, αλλά έγινε συνείδηση όλων των ιεραρχών. Ο Αρειανισμός έκτοτε έπαψε να υπάρχει σαν μια αίρεση που είχε αποσπάσει ένα μεγάλο μέρος των πιστών και έγινε μια ιστορική παρένθεση. Το δεύτερο κύριο επίτευγμα της Συνόδου ήταν η ολοκλήρωση και η σύντομη διατύπωση του Συμβόλου της Πίστεως που είχε δημιουργήσει η Σύνοδος της Νίκαιας.
* Πατριαρχείο αναγορεύτηκε με την Σύνοδο της Χαλκηδόνος το 451.


1898: Πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών ο Όττο φον Βίσμαρκ (Otto Eduard Leopold von Bismarck-Schönhausen) ο πρώτος καγκελάριος της Γερμανίας. Ήταν αυτός που ένωσε τα Γερμανικά κρατίδια σε μια μεγάλη αυτοκρατορία υπό την ηγεσία της Πρωσίας. Όλα με το δόγμα Βίσμαρκ: «με σίδερο και αίμα». Το επιτυχημένο αυτό δόγμα για τα δεδομένα της εποχής και των τόπων, βρήκε πολλούς μεταγενέστερους θιασώτες στη Γερμανία, συμβάλλοντας σαν ιστορικό προηγούμενο στους δυο παγκόσμιους πολέμους. Τραγική ειρωνεία γιατί ο ίδιος είχε χαρακτηριστεί ο αδιαμφισβήτητος παγκόσμιος πρωταθλητής στο παιχνίδι της πολυμερούς διπλωματικής σκακιέρας για σχεδόν είκοσι χρόνια μετά το 1871 που αφιέρωσε αποκλειστικά και με επιτυχία στην διατήρηση της ειρήνης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.


1937: Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εκείνης της μέρας εγκρίνεται η απαλλοτρίωση 2150 στρεμμάτων στην θέση Χασάνι Αττικής για την κατασκευή πολιτικού αεροδρομίου για την Αθήνα. Αυτή είναι η μόνη επίσημη αναφορά, που δημοσιεύτηκε από την κυβέρνηση Ι. Μεταξά σε ΦΕΚ σαν Διάταγμα, για την κατασκευή του αεροδρομίου του Ελληνικού όπως έμεινε ιστορικά σαν όνομα. Μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του το 1945 (ας το θέσω έτσι, γιατί διαρκώς γινόταν επεκτάσεις αναβαθμίσεις κλπ) χρησιμοποιούνταν το αεροδρόμιο του Τατοΐου που ήταν κοινό τόσο για τα πολιτικά αεροσκάφη όσο και για τα στρατιωτικά.  Το αεροδρόμιο του Ελληνικού εξυπηρέτησε την Αθήνα για 65 περίπου χρόνια. Αντικαταστάθηκε από το Ελευθέριος Βενιζέλος με απόφαση του 1972 από την επόμενη χούντα που είχε η χώρα μας. Σήμερα 6.205 στρέμματα από την έκταση του Ελληνικού έχουν παραχωρηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ στην Lamda Development του Ομίλου Λάτση σε εφαρμογή διατάξεων του Μεσοπρόθεσμου Πλαίσιου Δημοσιονομικής Στρατηγικής που ήταν το extra bonus του πρώτου μνημονίου.


1941: Υπογράφεται στο Λονδίνο και μπαίνει σε ισχύ η Συμφωνία Σικόρσκι – Μάισκι. Πήρε το όνομά της από τον Πολωνό πρωθυπουργό της εξόριστης Πολωνικής Κυβέρνησης στο Λονδίνο Βλάντισλαβ Σικόρσκι και τον πρέσβη της Σοβιετικής Ένωσης στο Λονδίνο Ιβάν Μάισκι. Με αυτήν η ΕΣΣΔ δήλωνε την παύση της ισχύος της Συμφωνίας Μολότωφ Ρίμπεντροπ και  αποκαταστάθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών (Άρθρο 1).  Οι κυβερνήσεις των δυο χωρών δεσμεύονται να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια η μία στην άλλη στον κοινό τους αγώνα κατά του Άξονα (Άρ. 3). Δημιουργείται μέσα στην επικράτεια της ΕΣΣΔ Πολωνικός στρατός με ανώτατο διοικητή που θα διόριζε η Πολωνία. (Άρ. 5). Τέλος με χωριστό πρωτόκολλο (ΙΙ) δίδονταν γενική αμνηστία σε όλους τους Πολωνούς που βρισκόταν σε αιχμαλωσία ή φυλακισμένοι (∼2 εκατομμύρια) στην επικράτεια της ΕΣΣΔ. Την σύσφιξη των σχέσεων που είχε επιβάλει η αδήριτη ανάγκη αντιμετώπισης του κοινού πλέον εχθρού, σκίαζε η σφαγή του Κατίν, την οποία ο Στάλιν αποποιούνταν ρίχνοντας την ευθύνη στους ναζί.


1956: Υπογράφεται 20ετής σύμβαση παραχώρησης δωρεάν της μονοπωλιακής κρατικής ΤΑΕ (Τεχνικαί Αεροπορικαί Εκμεταλλεύσεις) στον Αριστοτέλη Ωνάση. Φαληρημένη, είχε προκύψει από εξαγορά των τριών χρεωκοπημένων ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών που υπήρχαν στην Ελλάδα). Με την Σύμβαση, του δίνονται μονοπωλιακά όλες οι εναέριες μεταφορές εσωτερικού και εξωτερικού. Η μόνη υποχρέωσή του που προκύπτει από την σύμβαση είναι να εκτελεί κάποια συγκεκριμένα δρομολόγια. Επίσης είχε φορολογική και δασμολογική ατέλεια και απαλλασσόταν από κάθε τέλος και κράτηση για: Τα αεροσκάφη, τα ανταλλακτικά τους, τα όργανα και μηχανήματα συντήρησης. Αυτές οι απαλλαγές επεκτεινόταν και σε οχήματα ή μηχανήματα που προοριζόταν για διευκόλυνση του πτητικού έργου. Επικυρώθηκε και τέθηκε σε ισχύ με Νομοθετικό Διάταγμα την 6η Οκτωβρίου 1956. Ο Ωνάσης θα ιδρύσει τον Απρίλιο του 1957 την Ολυμπιακή, την οποία θα παραχωρήσει με συμβολικό τίμημα στο Δημόσιο το 1975, μετά τον θάνατο του γιού του.


1975: Εξαφανίζεται ο Jimmy Hoffa (πραγματικό όνομα James Riddle). Ο οργανωτής και πρόεδρος του σωματείου οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Ήταν ο πρώτος που πέτυχε Εθνική Συλλογική Σύμβαση για το Σωματείο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Richard Nixon είχε συγκρουσθεί επανειλημμένα μαζί του. Τον είχε κυνηγήσει δικαστικά, είχε βάλει Μεγαλύτερα Σωματεία (δευτεροβάθμια κατά κάποιο τρόπο) να πετάξουν έξω το Σωματείο Οδηγών και πολλές άλλες από τις κλασικές τρικλοποδιές της εξουσίας στα επαγγελματικά σωματεία. Η απάντηση του Χόφα ήταν να επιτύχει μια εθνική συμφωνία μεταφοράς αγαθών για όλους τους οδηγούς φορτηγών της Αμερικής. Οι έρευνες, διώξεις, μηνύσεις, καταδίκες είχαν γίνει η καθημερινότητά του. Στο τέλος η εξαφάνιση ήταν η μόνη λύση στο πρόβλημα Χόφα. Η δολοφονία θα τον ηρωοποιούσε άμεσα, με απρόβλεπτες αντιδράσεις από πλευράς σωματείου.


2003: Το τελευταίο σκαθάρι (σκαραβαίος) βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής στη Πουέμπλα του Μεξικού. Με αυτό είχαν παραχθεί 21.529.464 Volkswagen Beatle σε όλο το κόσμο, από το 1938 που ξεκίνησε η παραγωγή του. Κατέχει δυο ρεκόρ: Είναι το πιο πολυπουλημένο μοντέλο αυτοκινήτου και με την μεγαλύτερη διάρκεια παραγωγής. Σχεδιαστής του ήταν ο Ferdinand Porsche που έπρεπε να φτιάξει ένα αυτοκίνητο για τον λαό (Volkswagen), σύμφωνα με την εντολή που του είχε δώσει ο Χίτλερ το 1933.


2007: Πεθαίνει σε ηλικία 94 ετών ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Michelangelo Antonioni. Ήταν αυτός που επαναπροσδιόρισε την αφήγηση στο κινηματογράφο, απορρίπτοντας τη δράση προς χάριν της εικόνας, πάνω και από τους χαρακτήρες.

Η νύχτα (1961).

Zabriskie Point.

Chung Kuo (documentaire).


2007: Πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών ο Σουηδός σκηνοθέτης, συγγραφέας και παραγωγός ταινιών Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Θεωρείται ο μεγαλύτερος σκηνοθέτης όλων των εποχών. Σκηνοθέτησε πάνω από 60 ταινίες που τις περισσότερες έγραψε ο ίδιος και πάνω από 170 θεατρικά έργα. Όλα τα έργα του, προβληματίζουν πάντα τους θεατές γύρω από τα σοβαρότερα θέματα της ζωής. Του απονεμήθηκαν πολλά βραβεία και τίτλοι. Μεταξύ αυτών: τρία Όσκαρ, έξι Χρυσές Σφαίρες, 7 βραβεία του Φεστιβάλ των Κανών, 2 βραβεία του Φεστιβάλ του Βερολίνου, το παράσημο του διοικητή της Λεγεώνας της τιμής. Στη Μόσχα λειτουργεί διαρκής έκθεση των έργων «Για τον άνθρωπο που έκανε σκληρές ερωτήσεις».
Κάποια δείγματα της δουλειάς του: Φάνι και Αλέξανδρος. Persona. Ο μαγικός αυλός. Καλοκαίρι με την Μόνικα. Η έβδομη σφραγίδα.


←29 Ιουλίου

31 Ιουλίου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.