Σαν σήμερα 31 Ιουλίου

1556: Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών ο Ισπανός Ιγνάτιος Λοϊόλα. Ήταν ο ιδρυτής του τάγματος των Ιησουιτών. Η δράση, με κάθε μέσον και τρόπο, του τάγματος στον αγώνα του κατά των ρεφορμιστών και όχι μόνο της καθολικής πίστης, του έδωσαν το χειρότερο όνομα, αναγκάζοντας την καθολική εκκλησία να το κλείσει στα τέλη του 18ου αιώνα. Το τάγμα επανασυστάθηκε το 1814 και ο Λοϊόλα έγινε άγιος της καθολικής εκκλησίας.


1784: Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών ο Denis Diderot, Γάλλος αναγεννησιακός συγγραφέας και φιλόσοφος. Ο πρώτος συγγραφέας εγκυκλοπαίδειας, που κινδύνεψε με διακοπή της έκδοσής της λόγω του αθεϊστικού περιεχομένου της.
Δείτε έργα του στο project Gutenberg.

Ο Θεός των χριστιανών είναι ένας πατέρας που δημιουργεί μεγάλο θέμα για τα μήλα του και δεν προσπαθεί πολύ για να βοηθήσει το γιο του.


1818/9: Πεθαίνει, σε ηλικία 39/40 ετών, ο Νικόλαος Σκουφάς, ένας από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας μαζί με τους Εμμανουήλ Ξάνθο και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ. Στην ημέρα και μήνα του θανάτου του συμφωνούν όλοι, στο έτος υπάρχει διχογνωμία. Γεννημένος στο Κομπότι Άρτας, το πραγματικό του επώνυμο ήταν Κουμπάρος, αλλά επειδή η δουλειά του ήταν να φτιάχνει σκούφους αρχικά του κόλλησε σαν παρατσούκλι το σκουφάς αλλά στο τέλος το καθιέρωσε και ο ίδιος σαν επώνυμο. Η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας έγινε μετά από πρότασή του στους δύο φίλους του. Ο ίδιος είχε κατηχηθεί σε επαναστατικές και συνωμοτικές πρακτικές στην Μόσχα από τον Κωνσταντίνο Ράδο από το Τσεπέλοβο Ιωαννίνων. Ήταν ο σύνδεσμος του Καποδίστρια με την Φιλική Εταιρεία. Η οργάνωση παρέμενε σε κατάσταση «αδράνειας» για αρκετά χρόνια. Λέγεται ότι ενεργοποιήθηκε με εντολή του Καποδίστρια που μεταφέρθηκε από το Νικόλαο Σκουφά στα μέχρι τότε 33 μέλη της το Μάρτιο του 1818. Στην Οδησσό που μετακόμισε συνεργάστηκε με τον Άνθιμο Γαζή για την μαζική στρατολόγηση μελών στην Εταιρεία, ειδικά Αρματολών και Κλεφτών που θα ήταν οι εκπαιδευμένοι ένοπλοι για την έναρξη του αγώνα. Μετά από πρότασή του πάλι η εταιρεία μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Η κακή υγεία του δεν επέτρεψε την συνέχιση του αγώνα του. Πέθανε εκεί και τάφηκε στον Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.


1886: Πεθαίνει, σε ηλικία 75 ετών, ο Franz Liszt, Ρουμάνος συνθέτης και βιρτουόζος πιανίστας. Ήταν η αρχή του νέου ρεύματος της κλασσικής μουσικής, ο πρώτος μουσικός με ομαδικές σκηνές υστερίας από τους θαυμαστές του. Την πρώτη του συναυλία την είχε δώσει σε ηλικία 9 ετών.

Ουγγρική ραψωδία Νο.2

Φάουστ.

Liebestraum (Όνειρο αγάπης).


1938: Ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς, σαν πρόεδρος του Διαρκούς Συμβουλίου Βαλκανικής Συνεννοήσεως,  εκπροσωπώντας, μετά από εξουσιοδότησή τους, όλα τα μέλη του*, υπογράφει από κοινού με τον Βούλγαρο ομόλογό του Γκεόργκυ Κιοσεϊβάνωφ την Συμφωνία της Θεσσαλονίκης. Με αυτό το όνομα έμεινε ιστορικά η συμφωνία των πέντε χωρών για κατάργηση της αποστρατικοποιημένης ζώνης της Θράκης** με απόλυτο σεβασμό της ειρήνης και της βούλησής τους να μην επιτεθεί καμία από τις εμπλεκόμενες από την Συμφωνία χώρες σε άλλη όπως είχαν υπογράψει στα σύμφωνα περί μη επιθέσεως (εννοούσε το Σύμφωνο Κέλογκ-Μριάντ). Η συμφωνία εγκρίθηκε από την Ελλάδα με τον αναγκαστικό Νόμο 1454/1938 την 29η Οκτωβρίου και μια ημέρα αργότερα από την Βουλγαρία. Η συμφωνία ήταν ουσιαστικά αποτέλεσμα των ενεργειών της Βουλγαρίας. Είχε βγει στις διεθνείς αγορές για εξεύρεση μεγάλου δανείου με σκοπό τον στρατιωτικό επανεξοπλισμό της. Θορυβημένες η Αγγλία και η Τουρκία θέλησαν με αυτή την Συμφωνία να πάρουν τουλάχιστον την γραπτή διαβεβαίωσή της ότι δεν θα επιτίθετο σε κανένα γειτονικό της κράτος με αντάλλαγμα να επιτρέψουν τον επανεξοπλισμό της Βουλγαρίας (χωρίς προσφυγή στην ΚΤΕ ή και με ένοπλα μέσα). Από την άλλη ο Μεταξάς είχε ήδη αρχίσει την κατασκευή της γραμμής Μεταξά (οχυρά Ρούπελ, Λίσε, Πυραμιδοειδές κλπ), έχοντας ήδη παραβιάσει άτυπα τους όρους αποστρατικοποίησης των εν λόγω Συνθηκών. Οι προετοιμασίες για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο προχωρούσαν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και στα κράτη δορυφόρους των δυο μερών.
* Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία, Τουρκία.
** Καταργούσαν έτσι τους σχετικούς όρους της Συνθήκης του Νεϊγύ (1919) και της Συνθήκης της Λωζάνης (1923). που προέβλεπαν αποστρατικοποιημένη ζώνη βάθους 10 km από τις όμορες χώρες της Βουλγαρίας για αποφυγή στρατιωτικού αιφνιδιασμού της.


1961: Εγκαινιάζεται ο πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας του Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών Δημόκριτος (Σημερινό Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος). Παρόντες ο βασιλιάς Παύλος με μέλη της οικογενείας του, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής με το μισό υπουργικό συμβούλιο, ο πρόεδρος της Βουλής, ο Αρχιεπίσκοπος Θεόκλητος Β΄ και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Έλις Μπριγκς. Η χρηματοδότηση της αγοράς του έγινε από τις ΗΠΑ και δόθηκε με επιταγή $350.000 (σημερινά $2.895.416), ενώ όλη η εργασία, από τα κτιριακά μέχρι την εγκατάσταση του αντιδραστήρα έγιναν από Έλληνες. Η επιταγή δόθηκε την ώρα των εγκαινίων. Τέτοια εμπιστοσύνη για την υλοποίηση του έργου. Οι Έλληνες που ανέλαβαν την εγκατάσταση του αντιδραστήρα ήταν η ομάδα Γάγγα όπως την ονομάζω προς χάρη συντομίας. Ο φυσικός Νίκος Γάγγας ήταν χαρακτηρισμένος σαν αριστερός από το αστυνομικό κράτος της ΕΡΕ. Χρειάστηκαν τα μεγάλα μέσα για να μπορέσει να πιάσει δουλειά στον Δημόκριτο με το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων του μουτζουρωμένο. Αργότερα η χούντα τον έκανε πρύτανη στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο μεταπολιτευτικός Κ. Καραμανλής τον διατήρησε σ΄αυτήν την θέση γενόμενος έτσι ο μοναδικός πρύτανης επί χούντας που επέζησε της μεταπολίτευσης. Αυτή η ομάδα που με πάρα πολύ φιλότιμο και μεράκι έστησε και πρωτολειτούργησε τον πυρηνικό αντιδραστήρα, με τις εργασίες της στον Δημόκριτο, έκανε την χώρα μας γνωστή στα θέματα της πυρηνικής φυσικής στους διεθνείς επιστημονικούς κύκλους. Ο αντιδραστήρας, πολύ μικρός για παραγωγή ενέργειας, εκτός από επιστημονική κατάρτιση και πειράματα, παρήγαγε ισότοπα για χρήση στα Νοσοκομεία και στην Βιομηχανία. Την 5η Σεπτεμβρίου 2001 διέκοψε την λειτουργία του με αιτιολογία την ετήσια συντήρησή του. Από τότε δεν ξαναμπήκε σε λειτουργία. Από την 26η Απριλίου 2013 ο αντιδραστήρας μπήκε επίσημα, με βάση την Υπουργική Απόφαση Π/112/305 (ΦΕΚ Β΄ 2877/2012), που έδινε στον Δημόκριτο προθεσμία έξι μηνών για την επαναλειτουργία του, σε παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας. Αιτιάσεις ακούστηκαν και γραφτήκαν πολλές: Φτηνότερα ισότοπα από το εξωτερικό, περικοπή κονδυλίων κλπ. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει κανείς (ούτε ένας) Έλληνας επιστήμονας που να θέλει να εργαστεί στην Ελλάδα πάνω σε θέματα εφηρμοσμένης πυρηνικής φυσικής. Χρήματα για την επαναλειτουργία θα μπορούσαν να βρεθούν από ιδρύματα που πάντα είναι πρόθυμα για τέτοιου είδους  χορηγίες.


1974: Δημοσιοποιείται και διαβιβάζεται στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ η Διακήρυξη της Γενεύης από τις τρεις πλευρές που συμμετείχαν στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για την ειρήνευση στην Κύπρο. Η διάσκεψη είχε προκληθεί από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και είχε αρχίσει την 25η Ιουλίου, μετά την απόβαση της Τουρκίας στο νησί και κατοχή ενός τμήματος αυτού με τον Αττίλα Ι. Συμμετείχαν η Ελλάδα, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις κατέληξαν σε συμφωνία τριών σημείων: α) Στην λήψη άμεσων αποφάσεων. β) Οι αντιμαχόμενοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους και δεν θα κάνουν απόπειρα επέκτασης της ζώνης επιρροής τους. γ) Δημιουργία ζώνης ασφαλείας μεταξύ των αντιμαχομένων που θα προκύψει κατόπιν κοινής συμφωνίας και θα επιτηρείται από τον ΟΗΕ. Την επομένη ο ΟΗΕ δίνει εντολή στην ειρηνευτική δύναμη που βρισκόταν στην Κύπρο για την άμεση δημιουργία της πράσινης ζώνης. Η Τουρκία εφαρμόζει την Διακήρυξη με τον δικό της τρόπο. Εξαπολύει τον Αττίλα ΙΙ και επεκτείνει την περιοχή που έλεγχαν τα κατοχικά της στρατεύματα από 4% σε 37% πριν δημιουργηθεί η πράσινη ζώνη.


←30 Ιουλίου

1 Αυγούστου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.