Σαν σήμερα 31 Ιουλίου

1556: Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών ο Ισπανός Ιγνάτιος Λοϊόλα. Ήταν ο ιδρυτής του τάγματος των Ιησουιτών. Η δράση, με κάθε μέσον και τρόπο, του τάγματος στον αγώνα του κατά των ρεφορμιστών και όxι μόνο της καθολικής πίστης, του έδωσαν το χειρότερο όνομα, αναγκάζοντας την καθολική εκκλησία να το κλείσει στα τέλη του 18ου αιώνα. Το τάγμα επανασυστάθηκε το 1814 και ο Λοϊόλα έγινε άγιος της καθολικής εκκλησίας.


1784: Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών ο Denis Diderot, Γάλλος αναγεννησιακός συγγραφέας και φιλόσοφος. Ο πρώτος συγγραφέας εγκυκλοπαίδειας, που κινδύνεψε με διακοπή της έκδοσής της λόγω του αθεϊστικού περιεχομένου της.
Δείτε έργα του στο project Gutenberg.

Ο Θεός των χριστιανών είναι ένας πατέρας που δημιουργεί μεγάλο θέμα για τα μήλα του και δεν προσπαθεί πολύ για να βοηθήσει το γιο του.


1818/9: Πεθαίνει, σε ηλικία 39/40 ετών, ο Νικόλαος Σκουφάς, ένας από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας μαζί με τους Εμμανουήλ Ξάνθο και τον Αθανάσιο Τσακάλωφ. Στην ημέρα και μήνα του θανάτου του συμφωνούν όλοι, στο έτος υπάρχει διχογνωμία. Ήταν ο σύνδεσμος του Καποδίστρια με την Φιλική Εταιρεία. Η οργάνωση παρέμενε σε κατάσταση «αδράνειας» για αρκετά χρόνια. Λέγεται ότι ενεργοποιήθηκε με εντολή του Καποδίστρια που μεταφέρθηκε από το Νικόλαο Σκουφά στα μέχρι τότε 33 μέλη της το Μάρτιο του 1818.


1886: Πεθαίνει, σε ηλικία 75 ετών, ο Franz Liszt, Ρουμάνος συνθέτης και βιρτουόζος πιανίστας. Ήταν η αρχή του νέου ρεύματος της κλασσικής μουσικής, ο πρώτος μουσικός με ομαδικές σκηνές υστερίας από τους θαυμαστές του. Την πρώτη του συναυλία την είχε δώσει σε ηλικία 9 ετών.

Ουγγρική ραψωδία Νο.2

Φάουστ.

Liebestraum (Όνειρο αγάπης).


1974: Δημοσιοποιείται και διαβιβάζεται στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ η Διακήρυξη της Γενεύης από τις τρεις πλευρές που συμμετείχαν στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για την ειρήνευση στην Κύπρο. Η διάσκεψη είχε προκληθεί από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και είχε αρχίσει την 25η Ιουλίου, μετά την απόβαση της Τουρκίας στο νησί και κατοχή ενός τμήματος αυτού με τον Αττίλα Ι. Συμμετείχαν η Ελλάδα, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις κατέληξαν σε συμφωνία τριών σημείων: α) Στην λήψη άμεσων αποφάσεων. β) Οι αντιμαχόμενοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους και δεν θα κάνουν απόπειρα επέκτασης της ζώνης επιρροής τους. γ) Δημιουργία ζώνης ασφαλείας μεταξύ των αντιμαχομένων που θα προκύψει κατόπιν κοινής συμφωνίας και θα επιτηρείται από τον ΟΗΕ. Την επομένη ο ΟΗΕ δίνει εντολή στην ειρηνευτική δύναμη που βρισκόταν στην Κύπρο για την άμεση δημιουργία της πράσινης ζώνης.


←30 Ιουλίου

1 Αυγούστου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.