Σαν σήμερα 2 Αυγούστου

338 π.Χ.: Ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Β’ νικάει τους Αθηναίους και Βοιωτούς στη μάχη της Χαιρώνειας. Οι Αθηναίοι είχαν παρασυρθεί στην μάχη από τον μεγάλο ρήτορα και δημαγωγό Δημοσθένη ο οποίος συμμετείχε σ΄ αυτήν σαν απλός οπλίτης. Τον χειμώνα του 338-337π.Χ. θα δημιουργήσει ομοσπονδία Ελληνικών κρατών που θα ονομαστεί από τους ιστορικούς Συνέδριο της Κορίνθου γιατί η πρώτη σύνοδος της Ομοσπονδίας έγινε στην Κόρινθο. Συμμετείχαν όλες οι Ελληνικές πόλεις – κράτη πλην της Σπάρτης. Αυτή εντάχθηκε πολύ αργότερα μετά την ήττα της στην μάχη της Μεγαλόπολης το 331 π.Χ.


216 π.Χ.: Στην μάχη των Καννών ο Αννίβας συντρίβει και σφαγιάζει σχεδόν στο σύνολό του τον αριθμητικά υπέρτερο Ρωμαϊκό στρατό.
Ο Καρχηδόνιος στρατηγός Αννίβας Βάρκας εκμεταλλευόμενος τα πάντα (ήλιο, φορά ανέμου), με σωστή εκτίμηση των δυνατοτήτων των επιμέρους δυνάμεών του πολυεθνικού στρατεύματος που διοικούσε και με άψογη στρατηγική τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην εκτέλεση κατατροπώνει τους Ρωμαίους. Οι τελευταίοι δεν υστέρησαν σε τίποτε. Ούτε σε σχεδιασμό ούτε σε μαχητικότητα. Είχαν την ατυχία, όπως αποδείχθηκε, να έχουν για αντίπαλο τον με διαφορά κορυφαίο στρατηγό της εποχής, τόσο, που η στρατηγική που ακολούθησε στις Κάννες να θεωρείται μέχρι σήμερα αξεπέραστη. Ήταν η τρίτη συνεχόμενη και πιο αποφασιστική νίκη του Αννίβα σε ισάριθμες μάχες.  Οι Ρωμαίοι παρά την απώλεια αρκετών αξιόλογων συμμάχων που έχασαν την εμπιστοσύνη τους και άλλαξαν στρατόπεδο, ξεπέρασαν τον αρχικό πανικό (Hannibal ante portas), έμαθαν από τα λάθη τους και συνειδητοποίησαν τα όρια των δυνατοτήτων τους. Επιδόθηκαν σε πόλεμο φθοράς του αντιπάλου, ενώ επιτέθηκαν στην Καρχηδόνα, αναγκάζοντάς τον να επιστρέψει στην Αφρική.


1903: Αρχίζει στην Δυτική Μακεδονία η εξέγερση του Ίλιντεν με την υποστήριξη Βούλγαρων κομιτατζήδων. Ίλιντεν σημαίνει, στα Βουλγάρικα η μέρα του Προφήτη Ηλία. Με το παλιό ημερολόγιο (Ιουλιανό) εκείνη η μέρα ήταν η 20ή Ιουλίου που εορτάζεται ο Προφήτης Ηλίας. Η εξέγερση αποσκοπούσε στην αυτονόμηση της Μακεδονίας από την Οθωμανική αυτοκρατορία.  Την επόμενη μέρα θα ανακηρυχθεί η περιοχή σε αυτόνομη δημοκρατία με την ονομασία Δημοκρατία του Κρούσοβου. Το αυτόνομο κράτος διαλύθηκε σε 10 μέρες, μετά από σκληρές μάχες με τα Οθωμανικά στρατεύματα. Η εξέγερση καταστάλθηκε σε λίγους μήνες. Η μέρα εορτάζεται από την Βόρεια Μακεδονία και την Βουλγαρία. Από την μεν Βόρεια Μακεδονία σαν επανάσταση των Μακεδόνων, από την δε Βουλγαρία σαν επανάσταση των Βουλγάρων. Η αλλιώς δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένον αχυρώνα. Το γεγονός απετέλεσε το έναυσμα για τον Μακεδονικό Αγώνα της Ελλάδας προκειμένου να προστατέψει τον Ελληνικό πληθυσμό της Μακεδονίας.


1914: Η Γερμανία επιτίθεται κατά της Γαλλίας. Ενώ ο πόλεμος μεταξύ Αυστρίας και Σερβίας έχει αρχίσει από την 28η Ιουλίου και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, έχει αρχίσει ένα γαϊτανάκι διακοινώσεων ανάμεσα στις χώρες των Κεντρικών Δυνάμεων και της Αντάντ, ανακλήσεων πρέσβεων, επιστρατεύσεων και πολεμικών προπαρασκευών, από τα δυο μέρη. Εκείνη την μέρα η Γερμανία αρχίζει να βομβαρδίζει Γαλλικές θέσεις και στρατηγικούς στόχους, ενώ στρατεύματά της μετακινούνται προς τα σύνορα με την Ρωσία η οποία με την σειρά της έχει κηρύξει γενική επιστράτευση. Ο πόλεμος γίνεται πια πανευρωπαϊκός. Την ίδια μέρα η Ιταλία μέλος των Κεντρικών Δυνάμεων αποφασίζει να τηρήσει ουδετερότητα. Αργότερα, με την είσοδο των ΗΠΑ στον πόλεμο την 6η Απριλίου 1917 αυτός θα γίνει Παγκόσμιος.


1922: Πεθαίνει ο Alexander Graham Bell, ο εφευρέτης του τηλεφώνου το 1876. Μηχανικός εμπνευσμένος επιστήμονας, που εκτός από το τηλέφωνο ασχολήθηκε με τις οπτικές τηλεπικοινωνίες, τα υδροπτέρυγα και την αεροναυτική. Είναι ιδρυτικό μέλλος της National Geographic Society. Η πρώτη του δουλειά ήταν δάσκαλος σε σχολείο κωφαλάλων. Η μητέρα του και η σύζυγός του ήταν κουφές. Ο ίδιος δεν θέλησε να μπει ποτέ στο γραφείο του τηλέφωνο μέχρι τον θάνατό του σε ηλικία 75 ετών.


1932: Ο Carl David Anderson αποδεικνύει πειραματικά την ύπαρξη της αντιύλης. Είχαν προηγηθεί παρατηρήσεις άλλων επιστημόνων για υποατομικά στοιχεία που ακολουθούσαν αντίθετη τροχιά, μέσα σε ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, από αυτή των ηλεκτρονίων. Βαφτίζει το υποατομικό στοιχείο που ανακάλυψε ποζιτρόνιο. Είναι το αντίθετο του ηλεκτρονίου. Όταν ενωθούν τα δυο τους καταστρέφονται ολοκληρωτικά σαν ύλη, παράγοντας ενέργεια δυο φωτονίων ακτινοβολίας γάμα. Για την ανακάλυψη θα του δοθεί βραβείο Νόμπελ φυσικής το 1936.


1934: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο δεύτερος πρόεδρος της Γερμανίας (Δημοκρατίας της Βαϊμάρης) Paul von Hindenburg. Υπηρέτησε σαν αξιωματικός του Πρωσικού στρατού μέχρι την ηλικία των 66 ετών. Είχε ορκιστεί πρόεδρος σε ηλικία 77 ετών το 1932. Μετά από έντονες πιέσεις είχε διορίσει καγκελάριο το 1933 τον Αδόλφο Χίτλερ. Είχε εγκρίνει υπερεξουσίες του καγκελαρίου μετά τη φωτιά στο Ράιχσταγκ. Με τον θάνατὀ του, την θέση καταλαμβάνει ο Hitler. Διατηρώντας και τις δυο θέσεις έδωσε στον εαυτό του τον τίτλο Φύρερ (Führer) που σημαίνει καθοδηγητής, αυτός που οδηγεί. Είναι η μέρα εκκίνησης του Γ΄ Ράιχ για την Γερμανία και του ολέθρου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που έφερε, για όλο τον κόσμο.


1950: Ιδρύεται η ΔΕΗ, από την κυβέρνηση Ν. Πλαστήρα. Σύμφωνα με το Νόμο το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αντλήθηκε από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Ανορθώσεως της Αμερικανικής Βοήθειας, των Ιταλικών Επανορθώσεων και από κάθε πόρο του Προγράμματος Ανασυγκροτήσεως. Από τους ίδιους πόρους αντλήθηκαν τα κεφάλαια για υλοποίηση του οράματός του που είχε εκφράσει από το 1928: Της σημερινής λίμνης Πλαστήρα, που εκτός από παραγωγή ρεύματος, θα τροφοδοτούσε τον Θεσσαλικό κάμπο με νερό το καλοκαίρι και τον χειμώνα θα τον προστάτευε από τις πλημμύρες. Η σύμβαση κατασκευής της υπογράφηκε την ίδια χρονιά και άρχισαν τα έργα, αλλά δεν πρόλαβε να δει το έργο του να ολοκληρώνεται το 1960.


1950: Ιδρύεται ο Οργανισμός αποχετεύσεως της περιοχής Πρωτευούσης (ΟΑΠ). Συγχωνεύτηκε το 1980 με την Ανώνυμο Ελληνική Εταιρεία Υδάτων (Ε.Ε.Υ.) για να δημιουργηθεί η ΕΥΔΑΠ. Υποτυπώδης προκάτοχός του ΟΑΠ, ήταν η Ανώνυμος Ελληνική Εταιρεία Υδραυλικών και Εξυγιαντικών Έργων.


1980: 85 άτομα χάνουν την ζωή τους και πάνω από 200 τραυματίζονται σε βομβιστική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια. Συλλαμβάνονται αρκετοί ύποπτοι. Παραπέμπονται σε δίκη το 1987 20 άτομα. Μέλη φασιστικών οργανώσεων, μασονικών στοών και της υπηρεσίας πληροφοριών της Ιταλίας. Οι δίκες με τις εφέσεις κράτησαν μέχρι το 2007. Πολλοί από αυτούς καταδικάστηκαν και τελεσίδικα σε ισόβια. Ο πολιτικός στόχος που πέτυχαν ήταν να αφαιρέσουν 85 ψήφους από τα κόμματα τις Ιταλίας.


1990: Το Ιράκ εισβάλει στο Κουβέιτ και το καταλαμβάνει. Επίσημη δικαιολογία από πλευράς Ιράκ είναι ότι το Κουβέιτ «κλέβει» πετρέλαιο στα σύνορα με λοξές γεωτρήσεις. Ανεπίσημη, ότι θέλει να υποστηρίξει την εξέγερση για ανατροπή της κυβέρνησης του Κουβέιτ. Η πραγματικότητα είναι ότι στις 31 Ιουλίου λήγουν χωρίς αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις Ιράκ Κουβέιτ τόσο για το θέμα των γεωτρήσεων, όσο κυρίως για την παραβίαση από το Κουβέιτ των ποσοστώσεων παραγωγής πετρελαίου που έχει επιβάλει το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Το Ιράκ ανακοινώνει στις 5 Αυγούστου ότι θα αποχωρήσει από το Κουβέιτ, αλλά είναι αργά. Ο πόλεμος του κόλπου είχε δρομολογηθεί και επίσημα.


←1 Αυγούστου

3 Αυγούστου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.