Σαν σήμερα 3 Αυγούστου

1492: Ο Χριστόφορος Κολόμβος ξεκινάει από το Palos de la Frontera το πρώτο του εξερευνητικό ταξίδι με σκοπό να ανακαλύψει το δυτικό διάπλου για τις Ινδίες. Η αποστολή έχει 3 καράβια: Την γαλέρα Santa Maria και δυο μικρότερα (καραβέλες) το Pinta και το Santa Clara. Μετά από μια στάση για τις τελικές επισκευές και αναπλήρωση προμηθειών στα Κανάρια Νησιά αρχίζει το ταξίδι προς δυσμάς στις 6 Σεπτεμβρίου. Στις 12 Οκτωβρίου αποβιβάζεται στο San Salvador (είναι νησί στις Μπαχάμες) όπως το ονόμασε, πιστεύοντας ότι έχει βρει το δρόμο για την Ινδία. Αργότερα ο Αμέριγκο Βεσπούκι θα καταλάβει ότι είναι νέα γη και θα χαρτογραφήσει την Αμερική.


1903: Την επόμενη μέρα της εξέγερσης του Ίλιντεν το Κρούσοβο ή Κρουσοβός (απομωνομένη ορεινή πόλη με πληθυσμό ∼18.000 εκείνη την εποχή) ανακηρύσσεται σε αυτόνομη Δημοκρατία με όνομα Δημοκρατία του Κρούσοβου. Την διοίκηση του νεοσύστατου κράτους αναλαμβάνουν:
1) Το 60μελές εκλεγμένο δημοκρατικό συμβούλιο που αποτελούνταν από 20 Εξαρχικούς (Βουλγάρους), 20 Βλάχους και 20 Πατριαρχικούς.
2) Η προσωρινή 6μελής κυβέρνηση με 2 μέλη από καθένα από τους προαναφερθέντες συμμετέχοντες στο δημοκρατικό συμβούλιο.
Η Οθωμανική αυτοκρατορία μετά από σκληρές μάχες θα διαλύσει το Κρούσοβο την 13η Αυγούστου, μόλις 10 ημέρες από την ίδρυσή του. Η χώρα αυτή, με τους ετερόκλητης εθνικότητας και θρησκείας κατοίκους, επανιδρύθηκε το 1991 με τους νονούς της να την βαφτίζουν Macedonia.


1922: Ψηφίζεται ο πρώτος Νόμος στην Ελλάδα για διαφύλαξη της δημόσιας υγείας από επικίνδυνες χημικές ενώσεις. Αφορά το στουπέτσι (Ανθρακικός μόλυβδος. Συνθετικό υλικών βαφής με άσπρο χρώμα.). Είναι επικύρωση διεθνούς σύμβασης. Ατελέστατη, μόνο σαν ημίμετρο θα μπoρούσε να χαρακτηριστεί. Επιτρεπόταν η χρήση του σε περιεκτικότητα κάτω από 2%, όπως και για ειδικές περιστάσεις που δεν γινόταν να υποκατασταθεί με κάτι άλλο. ‘Ετσι μέχρι πριν λίγες δεκαετίες το στουπέτσι χρησιμοποιούνταν για να «ξανοίγει» τις σκούρες επιδερμίδες (μακιγιάζ) και για την βαφή των άσπρων αθλητικών παπουτσιών. Οι αρχαίες Ελληνίδες το χρησιμοποιούσαν για βαφή μαλλιών, ενώ για τις Γκέισες ήταν η βάση του make up τους. Οι τελευταίες το άλλαξαν με αλεύρι ρυζιού μετά την διεθνή γνωστοποίηση των βλαβερών συνεπειών του. Όσο ατελής κι αν ήταν η σύμβαση η αρχή είχε γίνει. Παρά τον αιώνα που μεσολάβησε από τότε και την τεράστια «ευαισθητοποίηση» πολιτών, κυβερνήσεων και οργανισμών, έγιναν τόσα λίγα προς την κατεύθυνση αυτή (των επικίνδυνων για την υγεία χημικών ουσιών) που μάλλον πολλαπλασιάστηκαν παρά λιγόστεψαν οι επικίνδυνες χημικές ενώσεις που χρησιμοποιούν οι πολίτες, ή στις οποίες εκτίθενται οι εργαζόμενοι. Οι σκοπιμότητες πολλές και τα συμφέροντα μεγάλα.


1923: Με Βασιλικό Διάταγμα ιδρύονται τρία Νοσοκομεία “…δια την θεραπείαν των προσφύγων και απόρων ιδιωτών…”:1) Το Νοσοκομείο Προσφύγων Αθηνών (Σημερινό Ιπποκράτειο), 2) Το Νοσοκομείο Παγκρατίου (σημερινό Κωνσταντοπούλειο), 3) Το Νοσοκομείον Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού (Σημερινό Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.). Σαν μονάδες όλα λειτουργούσαν ήδη. Άτυπα βέβαια. Σε Σχολεία, στο Μαράσλειο Χημείο, σε σκηνές. Οι ανάγκες νοσηλείας μετά την Μικρασιατική Καταστροφή τόσο των προσφύγων όσο και των τραυματιών πολέμου είχαν πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Άρχισαν να στήνονται όπου υπήρχαν ελεύθεροι χώροι που και αυτό ήταν ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα. Να χρησιμοποιηθούν για στέγαση; για συσσίτια; για αποθήκες τροφίμων; για γενική μέριμνα (ρουχισμός, υπόδηση, είδη πρώτης ανάγκης); Επανδρώθηκαν περισσότερο με προσφυγικό προσωπικό (γιατρούς και Νοσοκόμες) με διαρκείς εκκλήσεις όποιος ήθελε και μπορούσε, να προσφέρει βοήθεια. Με τον καιρό τα Νοσοκομεία απέκτησαν δικά τους κτίρια και οργανογράμματα. Μην φανταστείτε μήνες ή λίγα χρόνια. Γιατί ούτε φράγκα υπήρχαν. Ο πρώτος θεμέλιος λίθος μπήκε το 1927.


1951: Ιδρύεται η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ). Το κόμμα συστάθηκε με την συγχώνευση μικρών αριστερών Κομμάτων, ομάδων και κινήσεων. Πρώτος πρόεδρός του ήταν ο Ιωάννης Πασσαλίδης. Στις εκλογές του 1958 έφτασε, με την υποστήριξη του παράνομου τότε ΚΚΕ, να πάρει 24,4% και να αναδειχθεί αξιωματική αντιπολίτευση. Το 1986 διαλύθηκε οριστικά λόγω διαρροής των στελεχών της σε άλλα κόμματα.


1972: Σκοτώνεται σε τροχαίο στην Αθήνα ο Μικρασιάτης Γιάννης Παπαϊωάννου, μουσικός και συνθέτης του ρεμπέτικου.

Φαληριώτισσα.

Ζέππος.

Μπιρ Αλάχ. (Σαν βγαίνει ο χότζας στο τζαμί).

Βαδίζω και παραμιλώ.


1975: Πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών ο σουρεαλιστής Αντρέας Εμπειρίκος. Φωτογράφος, πεζογράφος, ποιητής και ψυχαναλυτής. Γόνος εφοπλιστικής οικογένειας, είχε την πολυτέλεια να ασχοληθεί με τα ενδιαφέροντά του χωρίς το άγχος του βιοπορισμού, να τα προσεγγίσει και να τα περιηγηθεί μέσα από τον κόσμο των αισθήσεων και των συναισθημάτων. Μέσα από τα γλαφυρά έως προκλητικά διατυπωμένα κείμενά του έφτασε στο πουθενά και δημιούργησε το τίποτα. Όμως με τις διάσημες παρέες του (Ελύτης, Τσαρούχης κλπ) και ρίχνοντας αρκετά χρήματα, έκανε το (καλλιτεχνικό) όνομά του αντικείμενο μελετών μέχρι σήμερα. Γνωστότερα έργα του: Η συλλογή των πεζών ποιημάτων του «Υψικάμινος» και το μυθιστόρημα «Ο Μέγας Ανατολικός» που εκδόθηκε πολύ μετά το θάνατό του και είναι το μεγαλύτερο Ελληνικό μυθιστόρημα με πάνω από δυο χιλιάδες σελίδες. Αυτά που έχουν πραγματική αξία αλλά δεν θα δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας είναι τα γραπτά του από τις προσωπικές του εμπειρίες που ήταν πραγματικά πλούσιες. Έχει αποτυπώσει πιστά σε γραπτά του καταστάσεις και γεγονότα που είναι πραγματικός δυναμίτης για την σημερινή πολιτική και κοινωνική κατάσταση, με διεθνείς προεκτάσεις.


1977: Πεθαίνει από διαδοχικά εμφράγματα (3 σε έξι ώρες) ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος σε ηλικία 64 ετών. Ο ηγέτης της Κύπρου, πατέρας των Κύπριων και πρωταγωνιστής της ανεξαρτησίας της, από την ΕΟΚΑ, μέχρι και την ημέρα του θανάτου του. Με θηλιά στο λαιμό την ευτυχέστερη μέρα της ζωής κατά δήλωσή του ιδίου του Κ. Καραμανλή (την ημέρα υπογραφής των Συνθηκών Ζυρίχης-Λονδίνου) πάλευε μέχρι το τέλος να κρατήσει την Κύπρο ανεξάρτητη και ελεύθερη. Δεν του το επέτρεψαν η Ελλάδα, σαν εντολοδόχος των ΗΠΑ και η Τουρκία. Οι δυο από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις της ανεξαρτησίας της και της ελευθερίας της. Η πρώτη βάζοντας έναν πρώην σωματοφύλακά του να τον σκοτώσει και να γίνει αυτός Πρόεδρος Δημοκρατίας και η δεύτερη με την εισβολή στην Κύπρο για να την προστατέψει. Τον ιδρυτή και πρώτο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας διαδέχθηκε (σαν υπηρεσιακός) ο πρόεδρος της βουλής Σπύρος Κυπριανού. Στις εκλογές που ακολούθησαν αναδείχθηκε δεύτερος πρόεδρος δημοκρατίας ο Γιώργος Βασιλείου


1979: Πεθαίνει, σε ηλικία 72 ετών, στην Αθήνα ο λογοτέχνης Άγγελος Τερζάκης. Από τους σημαντικότερους της γενιάς του ’30. Στα έργα του περιλαμβάνονται διηγήματα, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και δοκίμια.
Δοκιμάστε το εφηβικό «Ταξίδι με τον Έσπερο«, ή δείτε το θεατρικό «Γαμήλιο εμβατήριο«.


2008: Πεθαίνει πλήρης ημερών (90 ετών) ο Ρώσος λογοτέχνης Αλέξανδρος Σολζενίτσιν. Σχεδόν όλα τα έργα του είναι έμμεσες αυτοβιογραφίες. Κυνηγημένος από το Σταλινικό καθεστώς έγραψε το «Μια μέρα στη ζωή του Ιβάν Ντενίσοβιτς» το οποίο εκδόθηκε επι Χρουστσόφ στη Σοβιετική Ένωση και μεταφράστηκε στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου. Για το βιβλίο του απονεμήθηκε Νόμπελ λογοτεχνίας το 1970. Το 1973 κυκλοφόρησε στο εξωτερικό το «Αρχιπέλαγος Γκούλαγκ» μια και η περίοδος αποσταλινοποίησης είχε λήξει και ο Χρουστσόφ είχε καθαιρεθεί. Στο τέλος αναγκάστηκε να καταφύγει στη Δύση, αλλά ούτε εκεί ένιωθε άνετα πολιτικά. Επέστρεψε στην Ρωσία μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ. Την ζωή του στην Αμερική περιέγραψε με το μυθιστόρημα «Σιτάρι ανάμεσα στις μυλόπετρες».


←2 Αυγούστου

4 Αυγούστου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.