Σαν σήμερα 4 Αυγούστου

1072: Πεθαίνει, σε ηλικία 40 ετών, φυλακισμένος στη νήσο Πρώτη της Προποντίδας, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ρωμανός Δ΄ Διογένης. Είχε διαδεχθεί στο θρόνο τον Κωνσταντίνο Ι΄ Δούκα, του οποίου η νεαρή χήρα  Ευδοκία παρά την τελευταία θέληση του συζύγου της παντρεύτηκε τον Ρωμανό λίγους μήνες μετά τον θάνατο του προηγούμενου αυτοκρατορικού συζύγου. Ο μέχρι τότε επιτυχημένος στρατιωτικός Ρωμανός προσπάθησε να αναδιοργανώσει το στράτευμα της αυτοκρατορίας που ήταν σε άθλια κατάσταση. Προτεραιότητά του η αντιμετώπιση των Τούρκων, που με ηγέτη τον σουλτάνο Αλπ Αρσλάν, επέκτειναν συνεχώς τις ελεγχόμενες απ’ αυτούς περιοχές εις βάρος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Στη μάχη του Μάντζικερτ ηττήθηκε και αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους χάρη στη προδοσία του στρατηγού του Ανδρόνικου.  Παρά την άσχημη τροπή της μάχης, ο Αλπ Αρσλάν του μεταχειρίστηκε σαν ισότιμό του και σύναψαν συνθήκη με την οποία το Βυζαντινό κράτος διατηρούσε όλες τις επαρχίες του ανέπαφες. Ο Σουλτάνος έκανε αυτή τη κίνηση για να μην έχει άλλες ενοχλήσεις και προβλήματα από του Βυζαντινούς, προκειμένου να ασχοληθεί απερίσπαστος με άλλους στρατηγικούς του στόχους. Επιστρέφοντας ο Ρωμανός με αυτή την ανέλπιστη συνθήκη στα χέρια, διαπίστωσε ότι δεν ήταν πλέον αυτοκράτορας. Η πάντα εχθρική προς αυτόν αυλή με πρωτοστάτη τον Ιωάννη Δούκα, πατέρα του προδότη Ανδρόνικου, τον είχαν καθαιρέσει και είχαν ανακηρύξει αυτοκράτορα τον Μιχαήλ Ζ΄ Δούκα. Έστειλαν στρατό κατά του Ρωμανού που μετά από σύντομη καταδίωξη και αψιμαχίες με την προσωπική του φρουρά τον ανάγκασαν να παραδοθεί. Παραβαίνοντας την συμφωνία παράδοσης, με την οποία θα γινόταν μοναχός χωρίς να θιχθεί η σωματική του ακεραιότητα, τον ετύφλωσαν με την μέθοδο της εξόρυξης. Ο Διογένης πέθανε μετά από λίγες μέρες, από επιμόλυνση των πληγών του, μέσα σε φρικτούς πόνους. Σύντομη βιογραφία του ηρωικού και άτυχου αυτοκράτορα έχει γράψει ο Π. Καρολίδης.


1834: Πεθαίνει, ο ήρωας της επανάστασης Πανουργιάς. Είχε γεννηθεί, μάλλον το 1759 στον Πανουργιά Φωκίδας (πριν τον Πανουργιά ονομαζόταν Δρέμισσα). Το πραγματικό του όνομα ήταν Πανωραία Ξηρού από λάθος του παπά στην βάφτιση, επειδή ήταν πανέμορφος σαν μωρό. Ο πατέρας του, Δημήτρης, αποφάσισε να τον φωνάζουν Πανουργιά. Εμπειροπόλεμος από την Αυλή του Αλή Πασά, που αναγκαστικά επάνδρωσε λόγω ομηρίας της συζύγου και των παιδιών του, μυήθηκε από νωρίς στην Φιλική Εταιρεία. Κήρυξε την επανάσταση και απελευθέρωσε την Άμφισσα την 27η Μαρτίου 1821, κάνοντας την, την πρώτη πόλη της Στερεάς που συμμετείχε στον Αγώνα. Συμμετείχε στις μάχες της Αλαμάνας, του Γοργοποτάμου, της Γραβιάς. Τραυματίστηκε στη μάχη της Χαλκομάτας. Η μάχη των Βασιλικών ήταν η τελευταία που πήρε μέρος, λόγω ηλικίας, αφήνοντας τον γιό του Νάκο στο πόδι του. Από τότε και μέχρι τον θάνατό του ασχολήθηκε με την πολιτική.


1834: Ημέρα γέννησης του John Venn (†04.04.1923 88 ετών), Εγγλέζου φιλόσοφου και επιστήμονα της λογικής. Δημιούργημά του τα ομώνυμα διαγράμματα που χρησιμοποιούνται στη θεωρία των συνόλων, στις πιθανότητες, στην στατιστική, στη λογική και στην επιστήμη των υπολογιστών.


1875: Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Ο παγκόσμια γνωστός Δανός παραμυθάς. Ήταν επίσης πολύ αξιόλογος ποιητής, συγγραφέας θεατρικών έργων και ταξιδιωτικών εντυπώσεων. Στα πολλά ταξίδια του περιλαμβάνεται και η επίσκεψή του στην Ελλάδα. Το οδοιπορικό στου στην Ελλάδα, όπως και μια συλλογή παραμυθιών του υπάρχουν μεταφρασμένα στα Ελληνικά στην Ανέμη. Στα Ελληνικά επίσης είναι η νεράιδα του Πάγου, στο Project Gutenberg.


1931: Ιδρύεται η Μετεωρολογική Υπηρεσία που όπως τονίζεται στο άρθρο 2 του ιδρυτικού Νόμου 5258 αποτελεί την μόνη Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία του κράτους. Οι επιμέρους Μετεωρολογικές Υπηρεσίες που υπήρχαν στα Υπουργεία Αεροπορίας, Γεωργίας, όπως και στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, καταργήθηκαν. Σήμερα υπάγεται στο ΓΕΑ (Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας) και είναι εγκατεστημένη στο Ελληνικό. Σήμα της ο Αριστοτέλης. Ο πατέρας της Μετεωρολογίας. Ήταν αυτός που διαχώρισε την Μετεωρολογία από την Αστρονομία με το πρώτο σύγγραμμα Μετεωρολογίας (τα Μετεωρολογικά) που διασώζεται μέχρι σήμερα.


1936: Ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1935 είχε αναθέσει στον έγκριτο νομικό Κων/νο Δεμερτζή τον σχηματισμό Κυβέρνησης. Αυτός προκήρυξε εκλογές που δεν ανέδειξαν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ξανασχηματίστηκε Κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε ο Ιωάννης Μεταξάς σαν αντιπρόεδρος, Ο Δεμερτζής πέθανε από ανακοπή στις 13/04 και έγινε πρόεδρος της κυβέρνησης ο Μεταξάς. Στις 4 Αυγούστου με τη σύμφωνη γνώμη του παλατιού διέλυσε τη Βουλή και κήρυξε δικτατορία που κράτησε μέχρι και την κατάληψη της χώρας από τις δυνάμεις του άξονα. Για να καταστείλει τις λαϊκές αντιδράσεις κήρυξε αυθημερόν επιστράτευση σε όλους σχεδόν του κλάδους των εργαζομένων. Η περίοδος διακυβέρνησης από τον Μεταξά ήταν μια από τις σκληρότερες εποχές της Ελληνικής Ιστορίας.


1955: Ο εκπρόσωπος της Siemens στην Ελλάδα Ιωάννης Βουλπιώτης στέλνει επιστολή στον πρωθυπουργό Αλ. Παπάγο με την οποία κατήγγειλε τον υφυπουργό συγκοινωνιών Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου ότι μέσω τρίτου προσώπου του εζήτησε $100.000 για να υπογράψει σύμβαση προμήθειας τηλεφωνικών συσκευών από την εταιρεία του στον ΟΤΕ. Ο βαριά άρρωστος (δεν ανάρρωσε μέχρι τον θάνατό του) Παπάγος διαβίβασε στον υπουργό συγκοινωνιών Κ. Καραμανλή την επιστολή και του ανέθεσε να ερευνήσει την υπόθεση. Ο τελευταίος κάλεσε τον υφυπουργό και του έδειξε την επιστολή. Αυτός διέρρηξε τα ιμάτια του και έτσι ο Κ. Καραμανλής κάλεσε το Συντονιστικό Συμβούλιο (υποκατάστατο του πρωθυπουργού). το οποίο ομόφωνα στην συνεδρίασή του της 13ης Αυγούστου συμπέρανε ότι η επιστολή Βουλπιώτη ήταν πλεκτάνη. Ο Παπακωνσταντίνου υπέβαλε παραίτηση και ταυτόχρονα μήνυσε τον επιστολογράφο. Ο χορός των κορακιών, πολιτικών και επιχειρηματικών γύρω από τον ετοιμοθάνατο πρωθυπουργό είχε αρχίσει. Η δίκη έγινε 28/9 έως 03/10 και ο Βουλπιώτης καταδικάστηκε σε 18μηνη φυλάκιση χωρίς αναστολή.


1969: Εγκαινιάζεται από τον αντιβασιλέα της χούντας Γεώργιο Ζωιτάκη το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας στην Φρεατίδα. Με ∼5.000 εκθέματα από τα οποία τα περισσότερα είχαν μεταφερθεί από το πρώτο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας που στεγαζόταν, από το 1955, σε νοικιασμένο κτίριο στην Ακτή Τρύφωνος Μουτζοπούλου στον Πειραιά.


1991: Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο ποιητής, πεζογράφος, συντάκτης λογοτεχνικών περιοδικών Νικηφόρος Βρεττάκος. Έχει επιμεληθεί και της έκδοσης της Λογοτεχνικής Εγκυκλοπαίδειας. Μερικά έργα του μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Το 2012 ανακηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού έτος Νικηφόρου Βρεττάκου.


1991: Το κρουαζιερόπλοιο Ωκεανός των αδελφών Ποταμιάνου ενώ πλέει ανοικτά των ακτών της Ν. Αφρικής, παίρνει μεγάλη κλίση και μένει ακυβέρνητο την προηγούμενη μέρα (03/08), λόγω των ισχυρών ανέμων και της έντονης θαλασσοταραχής. Οι αρχές της Ν. Αφρικής με 16 ελικόπτερα και με την βοήθεια πλοίων που παρέπλεαν εκκένωσαν το πλοίο σώζοντας όλους του επιβαίνοντες στο πλοίο (571). Το πλοίο βυθίζεται την 4η Αυγούστου Ο πλοίαρχος Γιάννης Αβρανάς είχε εγκαταλείψει πρώτος το πλοίο επιβιβαζόμενος σε σωστικό ελικόπτερο γιατί: «Από την ώρα που έδωσε διαταγή εγκατάλειψης του σκάφους δεν είχε καμία σημασία το πότε θα το εγκατέλειπε ο ίδιος», όπως δήλωσε αμέσως μετά και για να: «Επιβλέψει καλύτερα το έργο της διάσωσης», όπως δήλωσε αργότερα.


1991: Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο ρεμπέτης τραγουδιστής Γιώργος Μουφλουζέλης.

Εγώ δεν έχω βγάλει το σχολείο.

Που ‘σουν μάγκα το χειμώνα.

Ο ψαράς μέσα στη χώρα.

Κάηκε μια συνοικία.

Ζούλα σε μια βάρκα μπήκα.


←3 Αυγούστου

5 Αυγούστου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.