Σαν σήμερα 5 Αυγούστου

1824: Η δεύτερη πολιορκία της Σάμου (ναυμαχία της Μυκάλης). Μετά την αποτυχημένη απόπειρα του 1821, ο Χοσρέφ πασάς αποφασισμένος να καταλάβει τη Σάμο έχει καταπλεύσει με 300 πλοία (μαζί με τα βοηθητικά) από τις 28 Ιουλίου στα βόρεια της Σάμου. Μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες στο Καρλόβασι μέχρι και τις 30 Ιουλίου στρέφεται στα νότια της Σάμου από την πλευρά της Μυκάλης που ήταν συγκεντρωμένοι 60.000 στρατιώτες για αποβίβαση. Ο Ελληνικός στόλος επιδίδoνταν σε κλεφτοπόλεμο είτε βυθίζοντας αποβατικές βάρκες, ή κτυπώντας απομονωμένα βοηθητικά πλοία, μέχρι να συγκεντρωθεί όλη η δύναμή του από τα νησιά. Αυτό ήταν και το σχέδιο του Χοσρέφ. Να συγκεντρωθεί όλος ο Ελληνικός στόλος για να τελειώνει μια και καλή και με αυτούς και με τη Σάμο. Ο Σαχτούρης, βλέποντας την συντριπτική αριθμητική υπεροχή του Τουρκικού στόλου, διάλεξε για την ναυμαχία το στενό της Μυκάλης, ώστε να μην μπορεί να παρατάξει όλο το στόλο του ο Χοσρέφ. Ο τελευταίος παρέταξε τα πλοία του στα ανοιχτά του Κάμπου της Χώρας (το σημερινό αεροδρόμιο). Όταν ήλθε η ώρα της σύγκρουσης τον λόγο πήραν οι μπουρλοτιέρηδες, ώστε να αποσυντονίσουν αρχικά την επίθεση και βέβαια να κάνουν όση μεγαλύτερη ζημιά μπορούσαν. 5 μπουρλότα κατέστρεψαν αντίστοιχες κορβέτες και ντελίνια. Ο μεγάλος στόχος ήταν η φρεγάτα «Μπουρλότ Κορκμάζ» που με το όνομά της αλλά και την κατασκευή της «έφτυνε» στην κυριολεξία τα μπουρλότα. Πρώτος χωρίς επιτυχία προσπαθεί ο Τσάπελης. Έρχεται η στιγμή του Κανάρη. Καλυμμένος από τους καπνούς του μπουρλότου του Τσάπελη κολλάει το δικό του στη φρεγάτα. Στη σακολέβα (βάρκα διαφυγής) μένει ζωντανός μόνο ο Κανάρης, από τα πυρά της φρεγάτας μέχρι αυτή να ανατιναχτεί. Ξημερώνοντας 6 Αυγούστου η ναυμαχία είχε κριθεί και ο Χοσρέφ υποχώρησε στη Κω.  Θα υπάρξει και τρίτη προσπάθεια των Τούρκων κατά της Σάμου στις 16.07.1826.


1832: Πεθαίνει μόλις 38 ετών, από άγνωστη αιτία, στο Ναύπλιο ο Δημήτριος Υψηλάντης. Στρατιωτικός, μέλος της Φιλικής Εταιρείας, από τους πρωτεργάτες της Ελληνικής Επανάστασης, αδελφός του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Προσπάθησε να οργανώσει τακτικό στρατό αλλά απέτυχε λόγω του είδους του αγώνα, της κατάστασης στην Ελλάδα, αλλά και γιατί του εναντιώθηκαν οι κοτζαμπάσηδες της εποχής. Εκλέχθηκε πρόεδρος του Βουλευτικού από την πρώτη Εθνοσυνέλευση. Ο Καποδίστριας με τον ερχομό του τον έκανε αρχιστράτηγο. Το όνομά του φέρει η πόλη Ypsilanti στις ΗΠΑ.


1895: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Friedrich Engels, Γερμανός φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, το alter ego του Καρλ Μαρξ. Εκδώσανε μαζί το Κομμουνιστικό μανιφέστο. Μετά το θάνατο του Μαρξ συνέχισε τη συγγραφή του δεύτερου και τρίτου τόμου από το «Κεφάλαιο«.


1898: Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο εθνικός ευεργέτης Ιωάννης Χατζή Κυριακός. Με την εν ζωή Δημόσια Διαθήκη του δώρησε όλη την περιουσία του (πάνω από 2.000.000 χρυσές δραχμές) για την ανέγερση, συντήρηση και λειτουργία του Χατζηκυριάκειου Ορφανοτροφείου. Ενός ιδρύματος που τ’ όνομα του πήρε μια γειτονιά, που έγινε λαϊκό τραγούδι. Η λειτουργία του ιδρύματος άρχισε το 1903. Σήμερα είναι οικοτροφείο θηλέων 6-18 ετών. Φιλοξενεί κάθε χρόνο πάνω από 80 παιδιά και υποστηρίζει χωρίς παροχή στέγης (διαμένουν με τις οικογένειές τους) άλλα 50.


1917: Μεγάλη πυρκαϊά ξεσπάει στην Θεσσαλονίκη καταστρέφοντας όλο τον κεντρικό τομέα της πολης. Κατέστρεψε σε 32 ώρες 9500 κτίρια από τα οποία πολλά κλασσικά και νεοκλασσικά. Από τους 271.000 κατοίκους της οι 72.500 μείναν άστεγοι. Ήταν η χωρίς σύγκριση μεγαλύτερη καταστροφή από πυρκαϊά στην Ελλάδα.


1921: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Δημήτριος Ράλλης, πολιτικός, υπουργὀς, πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, πατέρας και παππούς πρωθυπουργών. Είχε ιδρύσει το «Τρίτον Κόμα», κατ’ εντολή και χρηματοδότηση Α. Συγγρού. Αποχώρησε από αυτό, όπως και οι περισσότεροι βουλευτές που ήταν στο κόμμα, όταν ο βασιλιάς το 1892, ανέθεσε τον σχηματισμό κυβέρνησης όχι στον αρχηγό του κόμματος, αλλά στον Κ. Κωνσταντόπουλο. Ήταν ο άνθρωπος που δρομολόγησε την επάνοδο του Κωνσταντίνου Α’ στην Ελλάδα, παρά τις προειδοποιείσεις των συμμάχων ότι πιθανή τέτοια ενέργεια θα αποτελούσε εχθρική πράξη απέναντί τους. Ο γιος του Ιωάννης ήταν κατοχικός πρωθυπουργός κυβέρνησης λογοδοτών, που μεταξύ των άλλων ίδρυσε τα Ευζωνικά Τάγματα (Γερμανοτσολιάδες). Ποτέ δεν ήταν εκλεγμένος πρωθυπουργός ούτε αυτός ούτε οι απόγονοί του.


1944: Ο ΕΛΑΣ παγιδεύει μονάδα 250 κυνηγών (ανταρτών) των SS στο χωριό Καρούτες και την εξολοθρεύει εκτός ελαχίστων (30) που παραδόθηκαν στο τέλος της μάχης. Οι Γερμανοί στο πλαίσιο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων κατά μονάδων ανταρτών, με τον κωδικό “Έχιδνα”, που είχαν εξαπολύσει τον Αύγουστο, αναπτύσσουν ειδικές μονάδες κυνηγών ανταρτών στα ορεινά του νομού Φωκίδας. Μια απ΄αυτές κατευθύνεται την 4η Αυγούστου προς το χωριό Καρούτες (1044μ. υψόμετρο) που στην περιοχή του υπάρχουν μονάδες ανταρτών. Αυτοί ρίχνουν μερικά σποραδικά πυρά κατά των Γερμανών και εξαφανίζονται. Αυτό είναι το σχέδιο: Να κάνουν τους Γερμανούς να πιστέψουν ότι κάποιοι σκόρπιοι ακροβολιστές έριξαν μερικές σφαίρες και πήραν δρόμο. Οι Γερμανοί τρώνε την εξαπάτηση και ήσυχοι μπαίνουν στο χωριό.  Ο διοικητής στέλνει σήμα με τον ασύρματο ότι κατέλαβε τους Καρούτες. Κοιμούνται του καλού καιρού στο χωριό ενώ στα γύρω υψώματα μαζεύονται αντάρτες απ΄ όλη την περιοχή. Καταφθάνουν επίσης οι σύνδεσμοι της συμμαχικής αποστολής. Την άλλη μέρα το μεσημέρι (περασμένες 3), όταν έχουν πάρει όλοι τις θέσεις τους δίδεται το σήμα της επίθεσης με έναν όλμο. Η μάχη κρατάει μέχρι τις 19:30 που παραδόθηκαν οι λίγοι Γερμανοί που είχαν μείνει.


1969: Πεθαίνει σε ηλικία 36 ετών η Μέριλιν Μονρόε. Αμερικανίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια και μοντέλο. Το μεγαλύτερο σύμβολο του σεξ όλων των εποχών. Η επίσημη εκδοχή της «πιθανής αυτοκτονίας», αφήνει από μόνη της αρκετά ερωτηματικά. Για πολλούς ιδιώτες, που ασχολήθηκαν με την σκοτεινή υπόθεση του θανάτου της, ήταν δολοφονία. Εκείνη την εποχή είχε σχέσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζων Κένεντυ. Είχε τρεις γάμους, τον τελευταίο με τον Άρθουρ Μίλερ και αρκετές σχέσεις, από τους οποίους οι πιο επώνυμοι ήταν ο αδελφός του Τζων Κένεντυ, Ρόμπερτ και ο Μάρλον Μπράντο.


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s