Σαν σήμερα 5 Αυγούστου

1824: Η δεύτερη πολιορκία της Σάμου (ναυμαχία της Μυκάλης). Μετά την αποτυχημένη απόπειρα του 1821, ο Χοσρέφ πασάς αποφασισμένος να καταλάβει τη Σάμο έχει καταπλεύσει με 300 πλοία (μαζί με τα βοηθητικά) από τις 28 Ιουλίου στα βόρεια της Σάμου. Μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες στο Καρλόβασι μέχρι και τις 30 Ιουλίου στρέφεται στα νότια της Σάμου από την πλευρά της Μυκάλης που ήταν συγκεντρωμένοι 60.000 στρατιώτες για αποβίβαση. Ο Ελληνικός στόλος επιδίδονταν σε κλεφτοπόλεμο είτε βυθίζοντας αποβατικές βάρκες, ή κτυπώντας απομονωμένα βοηθητικά πλοία, μέχρι να συγκεντρωθεί όλη η δύναμή του από τα νησιά. Αυτό ήταν και το σχέδιο του Χοσρέφ. Να συγκεντρωθεί όλος ο Ελληνικός στόλος για να τελειώνει μια και καλή και με αυτούς και με τη Σάμο. Ο Σαχτούρης, βλέποντας την συντριπτική αριθμητική υπεροχή του Τουρκικού στόλου, διάλεξε για την ναυμαχία το στενό της Μυκάλης, ώστε να μην μπορεί να παρατάξει όλο το στόλο του ο Χοσρέφ. Ο τελευταίος παρέταξε τα πλοία του στα ανοιχτά του Κάμπου της Χώρας (το σημερινό αεροδρόμιο). Όταν ήλθε η ώρα της σύγκρουσης τον λόγο πήραν οι μπουρλοτιέρηδες, ώστε να αποσυντονίσουν αρχικά την επίθεση και βέβαια να κάνουν όση μεγαλύτερη ζημιά μπορούσαν. 5 μπουρλότα κατέστρεψαν αντίστοιχες κορβέτες και ντελίνια. Ο μεγάλος στόχος ήταν η φρεγάτα «Μπουρλότ Κορκμάζ» που με το όνομά της αλλά και την κατασκευή της «έφτυνε» στην κυριολεξία τα μπουρλότα. Πρώτος χωρίς επιτυχία προσπαθεί ο Τσάπελης. Έρχεται η στιγμή του Κανάρη. Καλυμμένος από τους καπνούς του μπουρλότου του Τσάπελη κολλάει το δικό του στη φρεγάτα. Στη σακολέβα (βάρκα διαφυγής) μένει ζωντανός μόνο ο Κανάρης, από τα πυρά της φρεγάτας μέχρι αυτή να ανατιναχτεί. Ξημερώνοντας 6 Αυγούστου η ναυμαχία είχε κριθεί και ο Χοσρέφ υποχώρησε στη Κω.  Θα υπάρξει και τρίτη προσπάθεια των Τούρκων κατά της Σάμου στις 16.07.1826.


1832: Πεθαίνει μόλις 38 ετών, από άγνωστη αιτία, στο Ναύπλιο ο Δημήτριος Υψηλάντης. Στρατιωτικός, μέλος της Φιλικής Εταιρείας, από τους πρωτεργάτες της Ελληνικής Επανάστασης, αδελφός του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Προσπάθησε να οργανώσει τακτικό στρατό αλλά απέτυχε λόγω του είδους του αγώνα, της κατάστασης στην Ελλάδα, αλλά και γιατί του εναντιώθηκαν οι κοτζαμπάσηδες της εποχής. Έφερε ένα υποτυπώδες τυπογραφείο στην Ελλάδα που εκτός των άλλων τυπώθηκε η πρώτη Ελληνική εφημερίδα, Σάλπιγξ Ελληνική. Εκλέχθηκε πρόεδρος του Βουλευτικού από την πρώτη Εθνοσυνέλευση. Ο Καποδίστριας με τον ερχομό του τον έκανε αρχιστράτηγο. Ο δεσμός του με την Μαντώ Μαυρογένους ήταν ταραχώδης και η άσχημη τροπή του ήταν από επιρροές του περιβάλλοντός του στην Ελλάδα. Το όνομά του φέρει η πόλη Ypsilanti στις ΗΠΑ.


1895: Πεθαίνει σε ηλικία 75 ετών ο Friedrich Engels, Γερμανός φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, το alter ego του Καρλ Μαρξ. Εκδώσανε μαζί το Κομμουνιστικό μανιφέστο. Μετά το θάνατο του Μαρξ συνέχισε τη συγγραφή του δεύτερου και τρίτου τόμου από το «Κεφάλαιο«.


1898: Πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο εθνικός ευεργέτης Ιωάννης Χατζή Κυριακός. Με την εν ζωή Δημόσια Διαθήκη του δώρησε όλη την περιουσία του (πάνω από 2.000.000 χρυσές δραχμές) για την ανέγερση, συντήρηση και λειτουργία του Χατζηκυριάκειου Ορφανοτροφείου. Ενός ιδρύματος που τ’ όνομα του πήρε μια γειτονιά, που έγινε λαϊκό τραγούδι. Η λειτουργία του ιδρύματος άρχισε το 1903. Σήμερα είναι οικοτροφείο θηλέων 6-18 ετών. Φιλοξενεί κάθε χρόνο πάνω από 80 παιδιά και υποστηρίζει χωρίς παροχή στέγης (διαμένουν με τις οικογένειές τους) άλλα 50.


1917: Μεγάλη πυρκαϊά ξεσπάει στην Θεσσαλονίκη καταστρέφοντας όλο τον κεντρικό τομέα της πόλης. Κατέστρεψε σε 32 ώρες 9500 κτίρια από τα οποία πολλά κλασσικά και νεοκλασικά. Από τους 271.000 κατοίκους της οι 72.500 μείναν άστεγοι. Ήταν η χωρίς σύγκριση μεγαλύτερη καταστροφή από πυρκαϊά στην Ελλάδα.


1921: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Δημήτριος Ράλλης, πολιτικός, υπουργὀς, πέντε φορές πρωθυπουργός* της Ελλάδας, πατέρας και παππούς πρωθυπουργών. Είχε ιδρύσει το «Τρίτον Κόμα», κατ’ εντολή και χρηματοδότηση Α. Συγγρού. Αποχώρησε από αυτό, όπως και οι περισσότεροι βουλευτές που ήταν στο κόμμα, όταν ο βασιλιάς το 1892, ανέθεσε τον σχηματισμό κυβέρνησης όχι στον αρχηγό του κόμματος, αλλά στον Κ. Κωνσταντόπουλο. Ο Δ. Ράλλης ήταν ο άνθρωπος που δρομολόγησε την επάνοδο του Κωνσταντίνου Α’ στην Ελλάδα, παρά τις προειδοποιήσεις των συμμάχων ότι πιθανή τέτοια ενέργεια θα αποτελούσε εχθρική πράξη απέναντί τους. Ο γιος του Ιωάννης ήταν κατοχικός πρωθυπουργός κυβέρνησης λογοδοτών, που μεταξύ των άλλων ίδρυσε τα Ευζωνικά Τάγματα (Γερμανοτσολιάδες). Ποτέ δεν ήταν εκλεγμένος πρωθυπουργός ούτε αυτός ούτε οι απόγονοί του.

* Περίοδος Επιλογή Διάρκεια
18.04.1897 -21.09.1897 Ανάθεση 5 μήνες και 3 μέρες
28.06.1903 -06.12.1903 Ανάθεση 5 μήνες και 8 μέρες
09.06.1905-08.12.1905 Ανάθεση 5 μήνες και 29 μέρες
07.07.1909 -15.08.1909 Ανάθεση 1 μήνας και 8 μέρες
04.11.1920 -24.01.1921 Ανάθεση 2 μήνες και 20 μέρες
Σύνολο 1 χρόνος 8 μήνες και 8 μέρες

1944: Ο ΕΛΑΣ παγιδεύει μονάδα 250 κυνηγών (ανταρτών) των SS στο χωριό Καρούτες και την εξολοθρεύει εκτός ελαχίστων (30) που παραδόθηκαν στο τέλος της μάχης. Οι Γερμανοί στο πλαίσιο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων κατά μονάδων ανταρτών, με τον κωδικό “Έχιδνα”, που είχαν εξαπολύσει τον Αύγουστο, αναπτύσσουν ειδικές μονάδες κυνηγών ανταρτών στα ορεινά του νομού Φωκίδας. Μια απ΄αυτές κατευθύνεται την 4η Αυγούστου προς το χωριό Καρούτες (1044μ. υψόμετρο) που στην περιοχή του υπάρχουν μονάδες ανταρτών. Αυτοί ρίχνουν μερικά σποραδικά πυρά κατά των Γερμανών και εξαφανίζονται. Αυτό είναι το σχέδιο: Να κάνουν τους Γερμανούς να πιστέψουν ότι κάποιοι σκόρπιοι ακροβολιστές έριξαν μερικές σφαίρες και πήραν δρόμο. Οι Γερμανοί τρώνε την εξαπάτηση και ήσυχοι μπαίνουν στο χωριό.  Ο διοικητής στέλνει σήμα με τον ασύρματο ότι κατέλαβε τους Καρούτες. Κοιμούνται του καλού καιρού στο χωριό ενώ στα γύρω υψώματα μαζεύονται αντάρτες απ΄ όλη την περιοχή. Καταφθάνουν επίσης οι σύνδεσμοι της συμμαχικής αποστολής. Την άλλη μέρα το μεσημέρι (περασμένες 3), όταν έχουν πάρει όλοι τις θέσεις τους δίδεται το σήμα της επίθεσης με έναν όλμο. Η μάχη κρατάει μέχρι τις 19:30 που παραδόθηκαν οι λίγοι Γερμανοί που είχαν μείνει.


1969: Πεθαίνει σε ηλικία 36 ετών η Μέριλιν Μονρόε. Αμερικανίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια και μοντέλο. Το μεγαλύτερο σύμβολο του σεξ όλων των εποχών. Η επίσημη εκδοχή της «πιθανής αυτοκτονίας», αφήνει από μόνη της αρκετά ερωτηματικά. Για πολλούς ιδιώτες, που ασχολήθηκαν με την σκοτεινή υπόθεση του θανάτου της, ήταν δολοφονία. Εκείνη την εποχή είχε σχέσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζων Κένεντυ. Είχε τρεις γάμους, τον τελευταίο με τον Άρθουρ Μίλερ και αρκετές σχέσεις, από τους οποίους οι πιο επώνυμοι ήταν ο αδελφός του Τζων Κένεντυ, Ρόμπερτ και ο Μάρλον Μπράντο.


1973: Παλαιστίνιοι τρομοκράτες της οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης σκοτώνουν 5 ανθρώπους (3 επί τόπου και δυο που κατέληξαν από τα τραύματα) και τραυματίζουν 55 στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η επίθεση έγινε από δυο άτομα (Φαλσάτ Χουσάμ και Μωχάμετ Ζεχόντ) με χειροβομβίδες, αυτόματα και πιστόλια με σκοπό να χτυπήσουν επιβάτες της Ισραηλινής εταιρείας Ελ Αλ. Από λάθος (;) κτύπησαν επιβάτες άλλων εταιρειών γιατί ο πίνακας ανακοινώσεων του αεροδρομίου είχε μείνει στην επιβίβαση (έλεγχο)  των επιβατών της Ελ Αλ, ενώ αυτοί είχαν ήδη επιβιβασθεί στο αεροπλάνο. Η σφαγή του Ελληνικού είχε διεθνή αντίκτυπο, με τις Παλαιστινιακές Οργανώσεις να αποκηρύσσουν την ενέργεια. Κατά τραγική ειρωνεία το χτύπημα έγινε Κυριακή και έτσι δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες της Τρίτης. Στην πρώτη σελίδα, δίπλα ακριβώς από την αρθρογραφία για το μακελειό ήταν ο συνηθισμένος απολογισμός των θυμάτων του Σαββατοκύριακου από τροχαία. 18 νεκροί και 52 τραυματίες ο απολογισμός. Ήταν ένας φυσιολογικός απολογισμός θυμάτων από τροχαία εκείνης της εποχής για τα Σαββατοκύριακα. Για αυτό το θέμα καμία Ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε ποτέ τίποτε, δεν ενδιαφέρθηκε για κανέναν. Τα διπλώματα οδήγησης όπως πάντα αγορασμένα και τα έξοδα της κηδείας από την οικογένεια. Δεν μπορεί να στερήσει κανείς στον Έλληνα πολίτη το δικαίωμα να ξοδεύει όπως θέλει τα λεφτά του. Τα πράγματα βελτιώθηκαν λίγο με την κατασκευή ασφαλέστερων οχημάτων και κυρίως μετά από πιέσεις των ασφαλιστικών εταιρειών για περιορισμό των ζημιών τους από τον κλάδο αυτοκινήτων.
Οι δυο παλαιστίνιοι καταδικάστηκαν πεντάκις σε θάνατο την 24 Ιανουαρίου 1974. Επίσης καταδικάστηκαν σε 27 (25+2) χρόνια φυλάκισης, ισόβια στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων και απέλαση μετά την έκτιση των ποινών τους!!! Όποιος κατάλαβε τι αποφάσισε η δικαιοσύνη ας μου το εξηγήσει. Αξιοπρόσεκτη είναι η ανομοιότητα, στις φωτογραφίες και στα ονόματα των συλληφθέντων με αυτούς που δικάστηκαν.


←4 Αυγούστου

6 Αυγούστου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.