Σαν σήμερα 6 Αυγούστου

1829: Κηρύσσεται η λήξη των εργασιών της Δ΄ Εθνοσυνέλευσης του Άργους από τον Κυβερνήτη της Ελλάδας Ι. Καποδίστρια. Θύμιζε έγκριση πεπραγμένων Δ.Σ. Συλλόγου, μια και μοναδικό σχεδόν θέμα (και απολύτως μοναδικό για τα σοβαρά) των καθημερινών συνεδριάσεων της ήταν οι εκ των υστέρων εγκρίσεις των πεπραγμένων της κυβέρνησης Καποδίστρια. Η μόνη άξια λόγου απόφαση ήταν η αντικατάσταση του Πανελληνίου με την Γερουσία. Το σημαντικότερο ιστορικό στοιχείο αυτής της Εθνοσυνέλευσης είναι η απάντηση προς τους αντιπροσώπους των «Συμμάχων Αυλών» για την τότε απογραφική κατάσταση της χώρας, αλλά και πριν την επανάσταση του 21 (συγκριτική απογραφή). Πληθυσμός, Εθνική σύνθεση, επαγγέλματα, οικονομικά στοιχεία κλπ. Ιδιαίτερα μέσα από τα τελευταία προκύπτουν αξιόλογα και πιστά αποδιδόμενα δομικά κοινωνικά στοιχεία.


1844: Σχηματίζεται η πρώτη (σχεδόν) κυβέρνηση που προκύπτει (σχεδόν) από εκλογές στην Ελλάδα. Οι εκλογές έγιναν σε εφαρμογή του Συντάγματος που είχε προκύψει από το κίνημα της 3ης Σεπτεμβρίου. Διεξήχθηκαν, ανάλογα τον τόπο, από το Μάιο μέχρι τον Αύγουστο. Το κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν η απροκάλυπτη βία και νοθεία που αμνήστευσαν με Βασιλικό Διάταγμα. Πρώτο κόμμα ήταν το Ρωσικό του Ανδρέα Μεταξά με 55 έδρες, δεύτερο το Αγγλικό του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου με 28 έδρες και τελευταίο το Γαλλικό κόμμα (Μοσχόμαγκες όπως τους έλεγαν, από τους ένοπλους μπράβους που χρησιμοποιούσε) του Ιωάννη Κωλλέτη με 20 έδρες. Ο ευνοούμενος του παλατιού, Κωλέττης, παρά την εκλογική αποτυχία των μπράβων του, κατάφερε να πάρει αυτός την εντολή και σχημάτισε κυβέρνηση με την συνεργασία του Μεταξά. Αποδείχθηκε ότι ούτε αυτόν χρειαζόταν γιατί όταν παραιτήθηκε ο Μεταξάς, μετά την απόπειρα του Κωλέττη να καταργήσει το Σύνταγμα και διαλύθηκε η Γαλλορωσική συμμαχία, αυτό δεν στενοχώρησε τον Κωλέττη ο οποίος το σχολίασε με την ιστορική φράση: «Αν η βουλή έχασε την εμπιστοσύνη της προς εμένα, διατηρώ εγώ την εμπιστοσύνη μου προς τη βουλή». Η Βουλή όμως αρνήθηκε στην τετραμελή κυβέρνηση να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 1847. Ο Όθων αναγκάστηκε να προκηρύξει εκλογές που ο Κωλέττης και το Παλάτι καλύτερα προετοιμασμένοι τις κέρδισαν.


1865: Πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, αγωνιστής της Επανάστασης του 21, διώκτης άλλων αγωνιστών, πολιτικός, διπλωμάτης και ο πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Είναι το πρόσωπο της εποχής εκείνης που έχει τύχει των μεγαλύτερων κατηγοριών και επαίνων, που είναι και τα δυο ολόσωστα. Ο πρίγκηψ ότι ευνοούσε τα συμφέροντά του και εξύψωνε τον εγωισμό του το προωθούσε στο έπακρο, ότι ερχόταν σε αντίθεση το πολεμούσε. Από αυτούς που η Ελλάδα αρχίζει και τελειώνει σε αυτούς. Οργανωτής της άμυνας του Μεσολογγίου και πρωταγωνιστής στη πρώτη και δεύτερη πολιορκία του. Κυβερνητικός στον πρώτο εμφύλιο πόλεμο αλλά όχι τόσο εκδικητικός. Έγινε ο Ιαβέρης του Γεώργιου Καραϊσκάκη γιατί ο τελευταίος δεν ήταν μόνο πολέμαρχος και δημοφιλής αλλά γιατί όλους αυτούς τους μεγαλόσχημους τους έκανε τρεις παράδες έτσι κι΄άνοιγε το στόμα του. Αρχηγός των δυνάμεων στην καταστροφή του Πέτα (έφταιγε για την διοργάνωση της εκστρατείας, όχι για την στρατιωτική ήττα). Εκφραστής των Αγγλικών συμφερόντων στην Ελλάδα (ιδρυτής του Αγγλικού κόμματος) και αυτός που έκανε τον Λόρδο Byron να ενδιαφερθεί για την Ελλάδα.


1890: Γίνεται η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη με ηλεκτρική καρέκλα. Ο δολοφόνος Ουίλιαμ Κέμλερ εκτελείται με ηλεκτρική καρέκλα στις φυλακές Auburn της Ν. Υόρκης. Την είχαν κατασκευάσει δυο υπάλληλοι του Έντισον κατ’ εντολήν του και λειτουργούσε, όπως μέχρι σήμερα, με εναλλασσόμενο ρεύμα. Ήταν στα πλαίσια της δυσφημιστικής καμπάνιας του, για το εναλλασσόμενο ρεύμα κατά την διάρκεια του «πολέμου των ρευμάτων». Συνέχισε με δημόσιες θανατώσεις μεγάλων ζώων, για να δείξει πόσο επικίνδυνο ήταν. Τελικά και η ηλεκτρική καρέκλα παρέμεινε και διαδόθηκε σαν τρόπος εκτέλεσης και το εναλλασσόμενο ρεύμα καθιερώθηκε στην καθημερινή χρήση. Ο εφευρέτης του, Νίκολα Τέσλα πλήρωσε ακριβά αυτόν τον πόλεμο, ενώ ο χρηματοδότης του, George Westinghouse, έχτισε βιομηχανίες.


1926: Η Γουώρνερ Μπρος παρουσιάζει, με την ταινία Δον Ζουάν, το σύστημα ήχου, για ταινίες, Βίταφον. Ήταν το τελευταίο και πιο τέλειο σύστημα ήχου με χωριστή μονάδα αναπαραγωγής (δεν ήταν επάνω στο φιλμ αλλά σε δίσκο). Τους δίσκους (16′) τους έπαιζε πλατό γραμμοφώνου που τις στροφές (33 1/3 και αργότερα 78) τις έπαιρνε από το μοτέρ του προτζέκτορα ώστε να υπάρχει τέλειος συγχρονισμός. Ενώ ο ήχος ποιοτικά ήταν πολύ ανώτερος από αυτόν του σελουλόιντ, αλλά και από πλευράς έντασης επιτυγχάνονταν κάλυψη πολύ μεγαλύτερων αιθουσών, το πρόβλημα παρέμενε στον συγχρονισμό. Όταν κοβόταν το φιλμ, όσο τέλειο κι αν ήταν το μοντάζ του, λόγω του τρόπου λειτουργίας του συστήματος, εμφανιζόταν διαφορά μεταξύ εικόνας και ήχου. Ενώ το σύστημα είχε δημιουργηθεί για μεγάλου μήκους ταινίες, γνώρισε επιτυχίες και διήρκεσε περισσότερο (μέχρι το 1960 με συνεχείς βελτιώσεις) στα cartoons της εταιρείας. Τα δυο γνωστότερα απ’ αυτά ήταν τα Looney Tunes και Merrie Melodies.


1945: Το βομβαρδιστικό Enola Gay αφήνει την ατομική βόμβα (Little Boy) πάνω από την Χιροσίμα. Όταν αυτή φτάνει στα 580 μέτρα από το έδαφος εκρήγνυται και σκοτώνει ακαριαία 70.000 άτομα ενώ από την ραδιενέργεια πεθαίνουν μέχρι το Δεκέμβριο άλλοι 80.000. Από τα 6 kg U-235 που υπήρχαν στην βόμβα εξερράγησαν μόνο 600 με 860 mg λόγω του ατελούς σχεδιασμού της. Υπάρχουν θύματα της ραδιενέργειας που ζουν μέχρι σήμερα αλλά δημιουργούνται και νέα λόγω των γενετικών αλλοιώσεων που υπέστησαν οι πρόγονοί τους από την ραδιενέργεια. Από τότε έχει καθιερωθεί για καταστροφές (σεισμοί, τσουνάμι) αλλά και για μέτρηση ισχύος να αναφέρεται η βόμβα της Χιροσίμα σαν μέτρα σύγκρισης και κατανόησης του μεγέθους της καταστροφής (πχ Σεισμός όσο 24 βόμβες της Χιροσίμα.) Τρεις ημέρες αργότερα θα ρίξουν και δεύτερη ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι.


1951: Ο Αλέξανδρος Παπάγος ανακοινώνει το όνομα του κόμματος που θα ηγηθεί. “Είναι Ελληνικός Συναγερμός”. Το μέχρι τότε κίνημα Παπάγου (βλέπε ΙΔΕΑ) παίρνει κομματική υπόσταση. Είχε ανακοινώσει επίσημα την πρόθεσή του να ασχοληθεί με την πολιτική, παραιτούμενος από αρχιστράτηγος  των ενόπλων δυνάμεων την 30η Μαϊου. Την ίδια μέρα είχε εκδηλωθεί απόπειρα πραξικοπήματος από τα ορφανά του ΙΔΕΑ με την αιτιολογία ότι δεν ήθελαν να τον χάσουν από αρχηγό!!! Το είχε καταστείλει ο ίδιος την επομένη, πολίτης πλέον με μια του διαταγή και τίποτε άλλο. Η θεατρική αυτή παράσταση ισχύος είχε πολλαπλούς αποδέκτες. Απ’ αυτούς οι σοβαρότεροι ήταν δύο: Οι ΗΠΑ και το παλάτι που και οι δυο ήταν αντίθετοι στην κάθοδό του στην πολιτική. Ή για να γραφεί καθαρότερα στην πρωθυπουργία Παπάγου και κατά μερικούς πανικόβλητους τότε στην αντιβασιλεία Παπάγου. Ο Ελληνικός Συναγερμός κέρδισε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω απλής αναλογικής κυβέρνηση σχημάτισαν τα δυο αντίπαλα κόμματα: Η ΕΠΕΚ του Νικόλαου Πλαστήρα σε συνεργασία με τους Φιλελεύθερους του Σοφοκλή Βενιζέλου. Σχημάτισε όμως κυβέρνηση την επόμενη χρονιά μετά από εκλογές που έγιναν την 16η Νοεμβρίου με ενισχυμένη αναλογική. Ο θάνατος του Παπάγου το 1955 σηματοδότησε την διάλυση του κόματος και την δημιουργία νέου από τον διάδοχό του Κ. Καραμανλή: Της ΕΡΕ.


1969: Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος βάζει τον θεμέλιο λίθο της Πανεπιστημιούπολης των Αθηνών. Η ιδέα, του συμμαζέματος των Σχολών υπήρχε από παλιά αλλά τα μόνα που είχαν γίνει ήταν τα χαρτιά. Οι πράξεις παραχώρησης από το Υπουργείο Γεωργίας (στο οποίο ανήκε η έκταση) είχαν δημοσιευτεί σε ΦΕΚ από το 1961 έως το 1965, αλλά μέχρι την ημέρα της θεμελίωσης δεν είχε εκτελεστεί καμία εργασία για το όντως τεράστιο έργο.


1970: Πεθαίνει σε ηλικία 60 ετών ο Νίκος Τσιφόρος σατυρικός δημοσιογράφος, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, συγγραφέας.
Από τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα: Τα γυναικάκια.

Δόκτωρ Ζι-Βέγγος.

Ο καταφερτζής.

Η ωραία των Αθηνών.


1973: Πεθαίνει στην Ισπανία σε ηλικία 72 ετών ο δικτάτορας της Κούβας Φουλχένθιο Μπατίστα. Επί εποχής του η Κούβα έγινε η χώρα με την μεγαλύτερη οικονομική αποικιοκρατία, τον μεγαλύτερο εξευτελισμό ανθρώπων και την μεγαλύτερη εκμετάλλευση, σύμφωνα με περιγραφή του πρόεδρο των ΗΠΑ Τζων Κένεντυ. Όπως ανέλυσε, στην συνέχεια, ο τελευταίος, η Αμερική το 1959, πριν ανατραπεί ο δικτάτορας, κατείχε όλα τα ράντσα αγελάδων της Κούβας, το 40% από τις φυτείες ζαχαροκάλαμου, το 90% των ορυχείων και μεταλλείων, το 80% των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και ήταν ο προμηθευτής των 2/3 των εισαγωγών της.  Δεν ανέφερε βέβαια ότι η Κούβα ήταν ο παράδεισος του Αμερικανικού οργανωμένου εγκλήματος. Η κατάσταση που επικρατούσε με ακραία φτώχεια και εξαθλίωση του πληθυσμού, ήταν αυτά που έδωσαν τα φτερά της νίκης και μόνιμης παραμονής στην εξουσία στον Φιντέλ Κάστρο. Όταν ο Φιντέλ Κάστρο με την βοήθεια του Τσε Γκεβάρα τον ανέτρεψαν το 1959, διέφυγε με μια περιουσία 700 εκ.  δολαρίων τη εποχής (περίπου 6 δισ. σημερινά) από τα οποία 300 εκ. μετρητά. Έζησε το υπόλοιπο της ζωής του μεταξύ Πορτογαλίας και Ισπανίας, έχοντας για βιοπορισμό μια ασφαλιστική εταιρεία, που επικεντρώθηκε περισσότερο σε ακίνητα και δάνεια με υποθηκευμένα ακίνητα, στην Costa del Sol της Ισπανίας.


1991: Ο Sir Timothy John Berners-Lee γνωστός σαν Tim βάζει την ιδέα του σε λειτουργία. Το πρώτο site του κόσμου είναι online. Το CERN, για τις ανάγκες του οποίου έφτιαξε όλο το project αντιλαμβανόμενο την σπουδαιότητα της εφεύρεσης του, θα την δώσει για ελεύθερη χρήση σ’ όλο τον κόσμο την 30η Απριλίου 1993. Τo www είναι γεγονός. Από τότε η εξέλιξη του Internet είναι καταιγιστική. Σήμερα το Internet αριθμεί 1.663.602.745 sites (183.754.981 ενεργά). Στα ενεργά (οι ιστότοποι που δουλεύουν) τα οποία αυτά είναι που έχουν σημασίασ και όχι τα κατωχηρωμένα ονόματα, η κατάσταση παραμένει σχεδόν αμετάβλητη από το 2012. Οι χρήστες του internet σήμερα αγγίζουν τα 4 δισ., το 2016 την ίδια μέρα ήταν 3,177 και το 2015 ήταν 2,946. Απ΄ αυτούς το 48,7% είναι στην Ασία. Ποσοστό που καθημερινά μεγαλώνει. Για την ιστορία το πρώτο αυτό site ήταν του, πολύ γνωστού από τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων, το CERN. Το πρώτο αυτό site για ιστορικούς λόγους παραμένει ανοιχτό. Δείτε το πρώτο Site του Ιντερνετ.


←5 Αυγούστου

7 Αυγούστου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.