Σαν σήμερα 7 Αυγούστου

322 πΧ: Μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου οι Αθηναίοι και οι σύμμαχοί τους Κορίνθιοι, Αχαιοί, Αιτωλοί και Αρκάδες ξεσηκώθηκαν κατά των Μακεδόνων και εκδίωξαν τις φρουρές τους. Μετά από σειρές μαχών και ναυμαχιών η τελική μάχη δόθηκε στην Κραννώνα μεταξύ των Μακεδόνων Αντίπατρου και των στρατηγών του Λεοννάτου και Κρατερού από τη μια και του συνασπισμού των εξεγερμένων υπό τον στρατηγό Αντίφιλο από την άλλη. Νίκησαν οι Μακεδόνες και ανάγκασαν τον συνασπισμό των εξεγερθέντων σε συνθηκολόγηση υπό όρους κλείνοντας έτσι το κεφάλαιο των Λαμιακών πολέμων.


626: Λήγει άδοξα η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Άβαρους, με συμμάχους τους Σλάβους και τους Σασσανίδες Πέρσες. Η πολιορκία είχε γίνει κατά την διάρκεια της απουσίας του αυτοκράτορα Ηράκλειου και βέβαια του κύριου όγκου του στρατεύματος. Οι ολιγάριθμοι (12.000) καλά εκπαιδευμένοι υπερασπιστές της πόλης καταφέρνουν να κρατήσουν ανέπαφα τα Θεδοσιανά τείχη. Ο Βυζαντινός στόλος σε διαδοχικές ναυμαχίες βυθίζει τον στόλο των Αβάρων και των Περσών (βοήθησε και μια καταιγίδα που βύθισε τα περισσότερα πλοιάρια των πολιορκητών). Οι πολιορκητές πανικόβλητοι εγκαταλείπουν την πολιορκία και διαλύονται. Η νίκη ήταν προσωπική επιτυχία του πατριάρχη Σεργίου Α΄, ο οποίος βλέποντας τον κίνδυνο ανέλαβε πολιτικά καθήκοντα. Περιφερόταν τα τείχη και την Πόλη εμψυχώνοντας λαό και στρατό. Με την λύση της πολιορκίας ψάλθηκε για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος στην Αγ. Σοφία, Ο Ηράκλειος, μετά την στρατηγική αυτή νίκη, επανακτά μια προς μια όλες τις περιοχές τις Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.


1944: Η IBM παρουσιάζει το πρώτο κομπιουτεράκι, το Mark I, που έκανε τις βασικές αριθμητικές πράξεις. Για πρόσθεση και αφαίρεση χρειαζόταν ένα δευτερόλεπτο για τρεις πράξεις. Για ένα πολλαπλασιασμό έξι δευτερόλεπτα, για μια διαίρεση 15.3 δευτερόλεπτα. Για τριγωνομετρικές ή λογαριθμικές πράξεις πάνω από ένα λεπτό. Ζύγιζε 4.5 τόνους, είχε μήκος 16 μέτρα, ύψος 2.4 μέτρα και πλάτος 61 εκατοστά.


1964: Ελληνικές και Ελληνοκυπριακές δυνάμεις επιτίθενται κατά Τουρκικών θυλάκων στην περιοχή της Αγίας Τηλλυρίας Κύπρου. Την περιοχή είχαν καταλάβει σε ανύποπτο χρόνο (από τον Ιούνιο και μετά) Τουρκικές αποβατικές δυνάμεις. Η Τουρκική ενέργεια είχε πραγματοποιηθεί με σκοπό την δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων εν όψει της λύσης που πρότεινε το μυστικό, μέχρι τότε, σχέδιο Άτσεσον. Η Ελληνική επίθεση στέφθηκε με επιτυχία και μέχρι την επομένη, σπιθαμή προς σπιθαμή, είχε ανακαταληφθεί ένα μεγάλο μέρος από τα κατεχόμενα από του Τούρκους εδάφη, μέχρι που ξέσπασε η Τουρκική αεροπορική αντεπίθεση. Χρησιμοποίησε κάθε μέσο και ιδιαίτερα τα απαγορευμένα από το διεθνές δίκαιο. Βόμβες ναπάλμ, φωσφόρου, χημικά, χτυπούν αδιάκριτα στρατό και αμάχους. Την 9η Αυγούστου κατεδαφίζουν με βόμβες το Νοσοκομείο Παχυάμου, θάβοντας ασθενείς και γιατρούς κάτω από τα ερείπιά του. Αργά το βράδυ της 9ης Αυγούστου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την 192 απόφασή του, διατάζει τους εμπλεκόμενους σε κατάπαυση του πυρρός. Την 15η Αυγούστου δημοσιοποιείται το σχέδιο, Άτσεσον μέσω διαρροής στον τύπο. Οι πρωθυπουργοί Τουρκίας και Ελλάδας γνώστες και συνομιλητές μέχρι τότε του σχεδίου, αποστασιοποιούνται γιατί δεν συνάδει με το λαϊκό αίσθημα και των δυο χωρών. Την 29η Αυγούστου ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στέλνει απόρρητη επιστολή στον Εθνάρχη Μακάριο διαφωνώντας με την διαχείριση της κρίσης από πλευράς Κύπρου. ο Μακάριος θα του απαντήσει την 21η Φεβρουαρίου 1965 διαφωνώντας με την αντιμετώπιση της κρίσης από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου. Και οι δυο απόρρητες επιστολές θα δημοσιοποιηθούν την 3η Μαρτίου 1966.


1972: Πεθαίνει αυτοεξόριστη, λόγω χούντας, στην Βενετία σε ηλικία 75 ετών η Ασπασία Μάνου. Σύζυγος του βασιλιά Αλέξανδρου της Ελλάδας. Η μοναδική Ελληνίδα που υπήρξε σύζυγος μέλους της βασιλικής οικογένειας των Γκλύξμπουργκ της Ελλάδας. Η οικογένεια είχε αντιδράσει έντονα στον μοργανατικό γάμο και δεν τον αναγνώριζε. Τελικά της έδωσαν τον τίτλο της πριγκίπισσας και όχι της βασίλισσας.


1986: Βρίσκεται νεκρός στο γραφείο του ο 84χρονος εφοπλιστής Χαράλαμπος Τυπάλδος. Επίσημη αιτία θανάτου: ανακοπή καρδιάς. Ο εφοπλιστής μαζί με τον αδελφό του Σπύρο ήταν οι ιδιοκτήτες, εκτός των άλλων, της «Typaldos Lines» πλοιοκτήτριας εταιρείας του επιβατηγού/οχηματαγωγού «Ηράκλειο» που είχε βυθιστεί στην Φαλκονέρα παρασέρνοντας στο θάνατο 247 ανθρώπους. Επίσης είχαν καταφέρει να «εξοντώσουν», επί δικτατορίας Μεταξά, τον ανταγωνιστή τους πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων, Λεόντιο Τεργιάζο, φυλακίζοντάς τον. Ο τελευταίος αποφυλακίστηκε κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής.
Κάποιοι συγγενείς που περίμεναν να κληρονομήσουν τον Τυπάλδο, όταν ανοίχθηκε η «έγκυρη διαθήκη του» και είδαν ότι υπήρχαν 156 κληρονόμοι όλοι άγνωστοι σε αυτούς, ενώ για τους ίδιους δεν γινόταν καμία μνεία, ανέθεσαν σε δικηγόρο και ιδιωτικό ντετέκτιβ την έρευνα της υπόθεσης. Έτσι αποκαλύφθηκε η «Εταιρεία δολοφόνων» του δικηγόρου Χρήστου Παπαδόπουλου. Πολυπληθής και πολυσχιδής, δολοφονούσε τα, πάντοτε πλούσια θύματά της, αφού τα προσέγγιζε, αποσπούσε την εμπιστοσύνη τους και έπαιρνε όσα και ότι χρειαζόταν για να συντάξει μια διαθήκη τους. Αν υπήρχε ήδη, «εξαφανιζόταν» η παλιά. Η ιδιωτική έρευνα αποκάλυψε 8 τέτοιες δολοφονίες. Το κράτος, που ήταν ο άμεσος συνεργός στις δολοφονίες, δεν ερεύνησε καμία άλλη περίπτωση. Ο Χ. Παπαδόπουλος φρόντιζε σε κάθε διαθήκη να υπάρχουν πολλοί κληρονόμοι, ιδιαίτερα συγγενείς αστυνομικών. Το δικαστήριο για τις οκτώ δολοφονίες τον καταδίκασε οκτώ φορές εις θάνατον και 25 χρόνια φυλάκιση, ποινή που μετατράπηκε άγνωστο πως και πότε σε 8 φορές ισόβια (η θανατική ποινή καταργήθηκε τον Δεκέμβριο του 1993). Όπως λέγεται, ο Χ. Παπαδόπουλος μέσω των διαθηκών χρηματοδοτούσε το ΠΑΣΟΚ, που τότε ήταν κυβέρνηση, το ΚΚΕεσ και το ΚΚΕ, με προσυμφωνημένα ποσοστά από τους «κληρονόμους». Ήταν πολλές φορές υποψήφιος Δήμαρχος με την στήριξη αυτών των κομμάτων (ο ίδιος ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) και μια φορά είχε εκλεγεί Δήμαρχος Νέας Χαλκηδόνας. Το ύψος όμως των χρηματοδοτήσεων (εφημερίδα «Εξόρμηση» του ΠΑΣΟΚ, που έκλεισε μετά την σύλληψή του, μεγάλες εισφορές για να κτιστεί το «Σπίτι του Λαού» του ΚΚΕ) είναι πολύ μεγάλο για τις 8 διαθήκες. Τελικά ο ισοβίτης Παπαδόπουλος αποφυλακίστηκε το 2008 λόγω καλής διαγωγής: Δεν είχε επιστρέψει στις φυλακές μετά από άδεια, αλλά έμενε απέναντι από τα δικαστήρια της Ευελπίδων με το όνομα Νίκος Ρέμπελος, ενώ είχε καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών στο χώρο των φυλακών. Τόσο καλή διαγωγή. Μετά την αποφυλάκιση άρχισε να ασκεί πάλι το παλιό του επάγγελμα. Τον πιάσαν μετά από απαγωγή χήρας που την βρήκε τυχαία μια καθαρίστρια. Από τότε δεν υπάρχουν νέα του Ρομπέν των Δασών σε Ελληνική εκδοχή. Όπως είχε δηλώσει στο δικαστήριο, ότι έκανε, το έκανε για να παίρνει τα λεφτά από τους κακούς πλούσιους και να τα μοιράζει στους φτωχούς. Τον Τυπάλδο όπως είχε πει στην απολογία του, τον είχε πνίξει στην μπανιέρα του σπιτιού του, πριν τον μεταφέρει στο γραφείο, για να έχει την ίδια μοίρα με τα θύματα της Φαλκονέρας. Τίποτε δεν έχει αλλάξει από τότε. «Όλα θα πάνε καλά, να είσαστε εν αναμονή…», όπως είχε δηλώσει μετά την πρώτη καταδίκη του οκτώ φορές σε θάνατο. Κάτι ξέρει παραπάνω από εμάς.


←6 Αυγούστου

8 Αυγούστου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.