Σαν σήμερα 8 Αυγούστου

1303: Σεισμός μεγέθους 8 της κλίμακας Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Κρήτη και στην Ρόδο, δημιουργεί εκτεταμένες ζημιές στα δυο νησιά όπως και σε Πελοπόννησο και Κύπρο. Το τσουνάμι ύψους 9m που έφτασε μετά από 40 λεπτά στην Αλεξάνδρεια καταστρέφει εκτός των άλλων ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας: τον φάρο της Αλεξάνδρειας. Είχε κτιστεί πάνω στη νησίδα Φάρο (από εκεί προέρχεται η ονομασία των φάρων) από την δυναστεία των Πτολεμαίων μεταξύ 280 και 247 π.Χ.


1826: Λήγει η τριήμερη μάχη στο Χαϊδάρι χωρίς νικητές και νικημένους. Ήταν μια από τις πολλές μάχες φθοράς κατά του Κιουταχή που πολιορκούσε την Ακρόπολη. Οι Καραϊσκάκης, Φαβιέρος, Περραιβός και άλλοι οπλαρχηγοί, με ορμητήριο την Ελευσίνα ταμπουρώνονται ανάμεσα στον Κορυδαλλό και τον Ελαιώνα. Με επιθέσεις και αντεπιθέσεις περνούν και οι τρεις ημέρες χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το βράδυ της 8ης Αυγούστου τα Ελληνικά στρατεύματα αποσύρονται με απώλειες 70 νεκρούς, ενώ οι Τούρκοι έχουν 400 νεκρούς.


1827: Πεθαίνει σε ηλικία 57 ετών ο λόρδος Γεώργιος Κάνιγκ (George Canning), λογοτέχνης, διπλωμάτης, πολιτικός και πρωθυπουργός της Αγγλίας. Φιλέλληνας, που βοήθησε την Ελλάδα, τόσο σε πνευματικό επίπεδο, όσο και σε πολιτικό. Είχε αλληλογραφία με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη για την Επανάσταση. Στη Συμφωνία του Λονδίνου το 1827, εισήγαγε το μυστικό άρθρο για στρατιωτική επέμβαση, σε περίπτωση που η Πύλη δεν συμμορφωνόταν μέσα σε ένα μήνα από την υπογραφή της συνθήκης. Αυτό οδήγησε στη ναυμαχία του Ναυαρίνου. Η Ελλάδα σε ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης, τον τίμησε δίδοντας το όνομά του στην πλατεία Κάνιγγος.


1876: Ο Τόμας Έντισον παίρνει το US180857A δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον δικό του τρόπο προσέγγισης στην εφεύρεση του πολυγράφου. Στην πατέντα συμπεριλαμβανόταν εκτός από την μονάδα αναπαραγωγής αντιγράφων και  η ηλεκτρική πένα με την οποία γραφόταν τα πρωτότυπα (στένσιλ). Την εφεύρεση την είχε ονομάσει αυτογραφική εκτύπωση. Το όνομα πολύγραφος, που επικράτησε τελικά, για αυτού του είδους τα μηχανήματα δόθηκε μια δεκαετία μετά από άλλον εφευρέτη στην δικιά του κατασκευή. Οι πολύγραφοι μέχρι να διαδοθούν τα φωτοτυπικά και να γίνουν αρκετά φτηνά στην χρήση, ήταν ο καθιερωμένος τρόπος για παραγωγή μικρού αριθμού αντιτύπων στα γραφεία. Πολλά απ’ αυτά δουλεύανε σε υπηρεσίες μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Χρησιμοποιήθηκαν σε δύσκολους καιρούς (πολέμους, κατοχές, εξεγέρσεις) και έχουν πάρει μια «ηρωική» βαφή. Αυτή της αντίστασης.


1908: Ο Γουίλμπουρ Ράιτ πραγματοποιεί την πρώτη δημόσια επίδειξη του αεροπλάνου στον ιππόδρομο του Le Mans της Γαλλίας. Πιεζόμενος από τις διαρκώς αυξανόμενες αμφιβολίες και τον σκεπτικισμό της Γαλλικής αεροναυτικής κοινότητας που τροφοδοτούνταν από δημοσιεύσεις εφημερίδων αποφασίζει την πτήση. Λόγω του μακρού χρόνου εξέλιξης από την ανακοίνωση που είχαν κάνει οι αδελφοί Ράιτ για την πρώτη πτήση τους το 1903, οι δημοσιεύσεις μέχρι τότε είχαν για επιεικέστερο χαρακτηρισμό «μπλοφατζήδες» και η Γαλλική έκδοση της Heralnd Tribune είχε βάλει πηχυαίο τίτλο «Flyers or Liars». Η πτήση έγινε με το εξελιγμένο Flyer III. Είχε διάρκεια 1’45», πολύ μικρός χρόνος, αλλά άφησε όλους κατάπληκτους με τις επικλινείς στροφές και τους κύκλους που έκανε, πράγμα αδιανόητο για τα αερόστατα. Στις επόμενες ημέρες ακολούθησαν επιδείξεις που περιλάμβαναν και 8άρια, κάνοντας τους Γάλλους να τρέχουν κατά χιλιάδες να δουν την μηχανή θαύμα και τους επικριτές να τρέχουν και να μην φτάνουν με συγγνώμες και κοπλιμέντα. Το γεγονός είναι ότι όλοι κατάλαβαν ότι αυτή η μηχανή θα κυριαρχούσε στους αιθέρες και θα πρωταγωνιστούσε στις μεταφορές.


1910: Διεξάγονται εκλογές, με κυρίαρχο σύνθημα το «Αναγέννησις». Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, υποψήφιος για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τους Λαϊκούς (ομάδα όχι κόμμα) στη περιφέρεια Αττικοβοιωτίας, βγαίνει πρώτος σε ψήφους βουλευτής σε όλη την Ελλάδα. Τα παλιά κόμματα των Ζαΐμη, Θεοτόκη,  Ράλλη, βλέποντας τον κίνδυνο από τα νέα κόμματα και πρόσωπα, συνεργάζονται προεκλογικά δημιουργώντας το Συνασπισμό Ηνωμένων Κομμάτων. Τα αποτελέσματα δίνουν  πλειοψηφία στο Συνασπισμό (210 βουλευτές), σε σχέση μα τα άλλα κόμματα, λόγω πλειοψηφικού συστήματος, αλλά οι συνασπισμένοι δεν τα πάνε τόσο καλά μεταξύ τους, ούτε είναι πιστοί στο Συνασπισμό. Δεν έχουν λαϊκό έρεισμα, ούτε την αποδοχή του Στρατιωτικού Συνδέσμου. Οι ανεξάρτητοι, οπαδοί του Βενιζέλου, έχουν 152-165 βουλευτές. Ο βασιλιάς Γεώργιος θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ελευθέριο Βενιζέλο.


1963: Η γνωστότερη ληστεία όλων των εποχών. Η ληστεία του τραίνου. Λίγο έξω από ένα μικρό χωριό, το Mentmore του Buckinghamshire 15 από τα 17 μέλη μιας συμμορίας αναγκάζουν ένα τραίνο να σταματήσει αλλάζοντας τη σηματοδότηση της γραμμής. Η λεία τους 2,6 εκ £ (40 εκ. περίπου σημερινές). Συλλαμβάνονται οδηγούνται σε δίκη και φυλακίζονται. Ο αρχηγός της συμμορίας Bruce Reynolds και ο Ronald Biggs δραπετεύουν εξαφανίζονται σε διάφορες χώρες ξανασυλλαμβάνονται και τελικά γίνονται ήρωες βιβλίων και ταινιών. Τα λεφτά δεν βρέθηκαν ποτέ, αν έμεινε κάτι από αυτά.


1967: Ιδρύεται η ASEAN (Ένωση χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας). Ιδρυτικά της μέλη ήταν η Ινδονησία, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη και η Ταϊλάνδη. Αργότερα προστέθηκαν το Μπρουνέι, η Μπούρμα, η Καμπότζη το Λάος και το Βιετνάμ. Ο πληθυσμός τη ASEAN είναι 600 εκ. και είναι (αν ήταν μια χώρα) η 8η οικονομική δύναμη του κόσμου. To 2010 τέθηκε σε ισχύ η ελεύθερη διακίνηση αγαθών με την Κίνα. Επόμενος στόχος της η διεύρυνση της ελεύθερης ζώνης εμπορίου (οι διαπραγματεύσεις άρχισαν τον Φεβρουάριο του 2013), με συμμετοχή της σε αυτήν της Αυστραλίας, Ινδίας, Ιαπωνίας, Ν. Ζηλανδίας, Ν. Κορέας.


1974: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον με διάγγελμα του, από το Οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου, ανακοινώνει ότι παραιτείται. Θα παραιτηθεί επίσημα την επομένη, γενόμενος έτσι ο μοναδικός πρόεδρος των ΗΠΑ που παραιτήθηκε του αξιώματός του. Αιτία το σκάνδαλο Watergate όπως έμεινε στην ιστορία. Ήταν μια υπόθεση παρακολούθησης και υποκλοπής συνομιλιών και συνδιαλέξεων των γραφείων της παράταξης των Δημοκρατικών στο κτιριακό συγκρότημα Watergate της Ουάσιγκτον. Ο Ρ. Νίξον είχε κάνει κάθε προσπάθεια θεμιτή και αθέμιτη για συγκάλυψη του σκανδάλου, αλλά ο τύπος το παρακολουθούσε στενά αποκαλύπτοντας την μια μετά την άλλη όλες τις κινήσεις του προέδρου. Αυτό, σε συνδυασμό με την επιτροπή της Γερουσίας που ερευνούσε το θέμα οδήγησε σε συνταγματική κρίση φέρνοντας τον πρόεδρο σε αδιέξοδο. Έτσι η μόνη λύση που απέμενε ήταν η παραίτηση.


2011: Πεθαίνει πλήρης ημερών (87 ετών) ο Αναστάσιος Πεπονής. Ο τελευταίος των αντιστασιακών. Αυτών που αντιστάθηκαν όχι μόνο στην κατοχή, την χούντα αλλά και στο μεταπολιτευτικό κατεστημένο ακόμη και αν ήταν κομματικοί του σύντροφοι (είτε ΕΑΜ, είτε ΕΠΕΚ, είτε ΠΑΣΟΚ). Πολλές φορές υπουργός αλλά και σε άλλες καίριες θέσεις του Δημοσίου, άφησε το στίγμα του απ’ όπου κι αν πέρασε. Κορυφαία πολιτική του στιγμή ο Νόμος Πεπονή όπως έμεινε. Είναι ο Νόμος που δημιούργησε το ΑΣΕΠ και αντικειμενικά κριτήρια πρόσληψης στο Δημόσιο. Έθετε τέλος στις ρουσφετολογικές προσλήψεις στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Παραθυράκια θα υπάρχουν πάντα, αλλά η ρουσφετολογία είχε δεχτεί ένα καίριο πλήγμα. Προς το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας του είχε κολήσει το παρατσούκλι “ο Τζώρας”.
Δεν άφησε ορφανούς ανθρώπους, λαούς, κόμματα, παρατάξεις.
Δεν θα λείψει κάτι από την ισχύ, τον πλούτο, τη δόξα, ή τη φήμη.
Άφησε ορφανές ιδέες και αρχές.
Άφησε άρρωστα τα ήθη και τη δημοκρατία.
Καλό ταξίδι σε ήρεμα πια νερά για σένα.
Κάποια μέρα τα ορφανά σου θα βρουν ξανά ανθρώπους να τα υιοθετήσουν και οι πληγές των αρρώστων θα γιατρευτούν.


←7 Αυγούστου

9 Αυγούστου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.