Σαν σήμερα 9 Αυγούστου

Διεθνής ημέρα των ιθαγενών.
Θέμα του 2019: Οι γλώσσες των ιθαγενών.


480 πχ: Η μάχη των Θερμοπυλών. Οι τριακόσιοι του Λεωνίδα πέφτουν μέχρι τον τελευταίο στην μάχη  που τους έκανε διεθνές σύμβολο της αντίστασης κατά των κατακτητών ακόμη και αν δεν υπάρχει η παραμικρή ελπίδα νίκης. Ο αγώνας τους έγινε θρύλος, ποίημα, αφήγημα, κινηματογραφικές ταινίες και είναι γνωστός σε όλους τους ανθρώπους του κόσμου. Μολών λαβέ για πάντα, σε κάθε επίδοξο σφετεριστή εσωτερικό ή εξωτερικό.
Το μνημείο στις Θερμοπύλες στήθηκε τον Ιούνιο του 1955.


48 π.Χ.: Ο Ιούλιος Καίσαρας νικά κατά κράτος τον Πομπήιο στη μάχη των Φαρσάλων, δίνοντας τέλος στον εμφύλιο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η μάχη έγινε κάτω από τα ανάκτορα του Ομηρικού Αχιλλέα, με τον Καίσαρα να έχει στις πλάτες του τα Φάρσαλα και στο αριστερό πλευρό του τον ποταμό Ενιπέα, που έχει κατακόρυφες όχθες. Οι δυνάμεις ήταν: Του Ιούλιου Καίσαρα 22.000 λεγεωνάριοι, 5-10 χιλιάδες βοηθητικοί και 1800 ιππείς. Του Πομπήιου 40-60 χιλιάδες λεγεωνάριοι 4.200 βοηθητικοί και 5-8 χιλιάδες Ιππείς. Τα στρατήγημα του Καίσαρα ήταν ότι παρέταξε στη δεξιά πτέρυγα το πολύ υποδεέστερο, σε αριθμό, ιππικό του και αμέσως πίσω του χίλιους πολύ καλά εκπαιδευμένους λογχοφόρους. Ο Πομπήιος τσιμπώντας το δόλωμα, επιτέθηκε με το ιππικό του στο ιππικό του Κάισαρα με σκοπό δυαλύοντας το να βρεθεί στα νώτα του πεζικού του αντιπάλου. Το διέλυσε αλλά έπεσε πάνω στους λογχοφόρους που με τη σειρά τους διαλύσαν το ιππικό του Πομπήιου και περικύκλωσαν αυτοί το στράτευμά του. Για να λυθεί το θέμα αν η μάχη έγινε στα Φάρσαλα ή στα Παλαιοφάρσαλα, που αποτελεί αντικείμενο διαμάχης ιστορικών και μελετητών με τις ονομασίες και τις περιοχές, θα ήταν πολύ εύκολο αν αντί γι’ αυτά εξέταζαν την ίδια τη περιγραφή της  μάχης. Τι ανάγκασε πάνω από 5 χιλιάδες ιππείς να πέσουν πάνω σε 1.000 πεζούς λογχοφόρους; Αν η μάχη γινόταν στον Παλαιοφάρσαλο δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο να έπερναν τη στροφή πενήντα, εκατό, χίλια μέτρα πιο ανοικτά για να βρεθούν στα νώτα του αντίπαλου. Αντίθετα στα Φάρσαλα ο Καίσαρας είχε στο δεξί του πλευρό έναν πολύ χαμηλό, που εκτείνεται σε μεγάλο μήκος, αλλά απόκρυμνο βραχώδη λόφο, που σήμερα έχει την ονομασία λόφος Σούρλα.


803: Πεθαίνει σε ηλικία 51 ετών εξόριστη στη Λέσβο η πρώην αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Ειρήνη η Αθηναία. Είχε διαδεχθεί, σαν κηδεμόνας του ανήλικου γιου της, τον σύζυγό της Λέοντα Δ’. Διόρισε Πατριάρχη τον λαϊκό Ταράσιο (πρωτοσηκρήτη, αντίστοιχο του σημερινού πρωθυπουργού) για να ελέγξει τον κλήρο και να γείρει την πλάστιγγα υπέρ των εικονολατρών. Στην συνέχεια τύφλωσε τον γιό της Κωνσταντίνο ΣΤ΄ όταν αυτός ενήλικας πλέον διεκδίκησε τις ουσιαστικές του εξουσίες και έμεινε μόνη αυτοκράτειρα. Ήταν η πρώτη γυναίκα που πήρε αυτό το αξίωμα στο Βυζάντιο αλλά και σε ολόκληρο το κόσμο. Τύφλωσε επίσης όλους τους διαδόχους του θρόνου (τα αδέλφια του Λέοντα του Δ’). Τελικά ανατράπηκε από την αυλή το 802, που ἐχρησε αυτοκράτορα τον Νικηφόρο Α’. Με αυτήν έκλεισε ο κύκλος της δυναστείας των Ισαύρων που είχε αρχίσει το 717 με τον Λέοντα Γ΄.


1941: Πεθαίνει σε ηλικία 57 ετών ο συνθέτης Νίκος Χατζηαποστόλου. Συνέθεσε πάνω από 30 οπερέτες και με τον αξεπέραστο Θ. Σακελαρίδη ήταν οι βασικοί εκφραστές του είδους στην Ελλάδα.
Οι Απάχηδες των Αθηνών.
Θα το πιεις ένα ποτήρι, θα το πιεις.
Γιόλα.
Σαν όνειρο μαγευτικό.


1945: Το Ναγκασάκι ισοπεδώνεται από την ατομική βόμβα που ρίχνουν οι ΗΠΑ. Τρεις μέρες μετά την «επιτυχημένη» πρώτη ρίψη ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν το εγχείρημα, αλλά δοκιμάζουν νέο «gadget». Η νέα βόμβα με το χαϊδευτικό fatman, δεν είναι ουρανίου αλλά πλουτωνίου. Το βομβαρδιστικό που την μετέφερε είχε το παρατσούκλι Bockscar (το αυτοκίνητο του Bock, που ήταν ο διοικητής του Βομβαρδιστικού B-29, Frederick Bock). Ο αρχικός στόχος ήταν η πόλη της Κοκούρα, αλλά λόγω βαριάς νέφωσης επιλέχθηκε ο εναλλακτικός στόχος το Ναγκασάκι. Λόγω νέφωσης και εκεί δεν έγινε σωστή ρίψη. Σκοτώθηκαν ακαριαία 39.000 άνθρωποι ενώ δεκάδες χιλιάδες πέθαναν αργότερα λόγω εγκαυμάτων και ραδιενέργειας.  Η Ιαπωνία παραδόθηκε άνευ όρων στις 14 Αυγούστου.


1956: Εκτελούνται με απαγχονισμό, από τους Άγγλους, οι Κύπριοι αγωνιστές: Ζάκος Ανδρέας ετών 25, Μιχαήλ Χαρίλαος ετών 20, Πατάτσος Ιάκωβος ετών 22. Θάφτηκαν στα φυλακισμένα μνήματα. Η Κύπρος τίμησε τους αγωνιστές της με γενική απεργία και πένθιμες κωδονοκρουσίες, ενώ από την ΕΟΚΑ βόμβες κατά Αγγλικών στόχων ήταν οι τιμητικές βολές για τους αγωνιστές της.


1969: Η “οικογένεια” του μουσικού Τσαρλς Μάνσον δολοφονεί κάτω από τις οδηγίες του την διάσημη και έγκυο (στον 8ο μήνα) τότε ηθοποιό Σάρον Τέιτ (σύζυγο του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι) και τέσσερις φίλους της μέσα στο ίδιο της το σπίτι στα περίχωρα του Λος Άντζελες. Η “οικογένεια” του Μάνσον ήταν μια πολύ μικρή κοινότητα της οποίας ήταν ο γκουρού σ΄ένα ανακάτεμα δοξασιών, πίστεων, ιδεολογιών και σαϊεντολογίας, που πιθανόν να είχε προκύψει από τα βιβλία που διάβαζε στις βιβλιοθήκες των φυλακών, στις οποίες πέρναγε την ζωή του από ανήλικος. Μέχρι τότε είχε διαπράξει από μικροκλοπές έως ένοπλες ληστείες. Μετά το περιστατικό με την Σάρον Τέιτ διέπραξαν άλλους 2 φόνους (σύνολο 7) μέχρι τον εντοπισμό και την σύλληψή τους.  Μέλη της οικογένειας εμπνευσμένα από τα ιδανικά του Μάνσον διέπραξαν και άλλους φόνους. Κανείς απ΄ αυτούς δεν αποκάλυψε μόνος του την διάπραξη αυτών ή και άλλων κακουργημάτων. Δικάστηκαν μόνο για τα εγκλήματα που είχε εξιχνιάσει η αστυνομία. Σήμερα εκτίει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στις φυλακές της Πολιτείας της Καλιφόρνιας Corcoran.


1975: Πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Ρώσος συνθέτης Ντμίτρι Σοστάκοβιτς. Ένας από τους τρεις «Τιτάνες» της Ρωσικής κλασσικής μουσικής (οι άλλοι δύο ήταν οι Αράμ Χατσατουριάν και ο Σεργκέι Προκόφιεφ). Έγραψε 15 συμφωνίες, 15 κουαρτέτα εγχόρδων, 6 κονσέρτα όπως και μεμονωμένα έργα από άλλα είδη της κλασικής μουσικής. Οι σχέσεις του με την Σοβιετική ηγεσία μπορούν να χαρακτηριστούν με την φράση κλισέ, «σχέσεις έρωτα και μίσους».
Βαλς Νο 2.
Συμφωνία Νο 5.
Συμφωνία Νο 7, ή Λένινγκραντ. Πρωτοανέβηκε το 1942 στο πολιορκημένο από τους Γερμανούς Λένιγκραντ.
Σουίτα Τζαζ.


1975: Το στρατοδικείο Αθηνών εκδίδει την ετυμηγορία του για τους 21 αξιωματικούς που κατηγορούνταν για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος (κίνημα της πυτζάμας) της 24ης Φεβρουαρίου 1975. Κήρυξε αθώους τους 7: Τσουλιά Γεώργιο, Στειακάκη Ιωάννη, Ξανθάκο Ιωάννη, Κώτσαρη Κωνσταντίνο, Σταθάκη Σπυρίδωνα, Αλμπάνη Ιωάννη και Παλαΐνη Αριστείδη. Στους υπόλοιπους 14 επέβαλε ποινές:
Λαμπούση Ιωάννη ταξίαρχο: 12 έτη και 5ετής στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του.
Μπόλαρη Παρασκευά τ/χη: 11 έτη και 5ετής στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του.
Αντωνόπουλο Ιωάννη σ/χη: 10 έτη και 5ετής στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του.
Θανόπουλο Ανδρέα λ/γό: 8 έτη και 5ετής στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του.
Ρετζέπη Δημήτριο αν/χη: 8 έτη και 4ετής στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του.
Οι Σκόνδρας Δημήτριος αν/χης, οι ταγ/χες  Παπανδρέου Κ., Γερακίνης Κ. και Κοντώσης Κ. σε 5ετή φυλάκιση. Την ίδια ποινή επέβαλε και στους: ταξίαρχο Ηλιόπουλο Σπυρίδωνα και επίλαρχο Κωνσταντόπουλο Κ.
4ετής φυλάκιση επιβλήθηκε στους: Σουλελέ Ιωάννη αν/χη, Περδίκη Αθανάσιο και Ηλιόπουλο Σπυρίδων τ/χες και στον Στόφορο Γεώργιο.
Η δίκη είχε αρχίσει την 21η Ιουλίου και είχε γίνει θέμα στα διεθνή ΜΜΕ.
Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και όλων οι ποινές μειώθηκαν. Ο γορίλας του Ιωαννίδη Π. Μπόλαρης μετά την έφεση δραπέτευσε την 1η Αυγούστου 1977, από το Γενικό  Κρατικό Νοσοκομείο (Ρυθμιστικό Κέντρο όπως λεγόταν τότε) που βρισκόταν για εξετάσεις, στην Αγγλία μέχρι την παραγραφή της ποινής του. Η Ελλάδα δεν ζήτησε ποτέ την έκδοσή του.


2012: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Βιετνάμ αρχίζουν τον καθαρισμό μέρους του διεθνούς αεροδρομίου της Ντανάγκ από το φυτοφάρμακο TCDD (Agend Orange). Ο «Πορτοκαλί Παράγοντας» είχε χρησιμοποιηθεί, στον πόλεμο του Βιετνάμ για να στερήσει τους Βιετκόγκ από τρόφιμα και δασοκάλυψη. Οι Βιετκόγκ όμως τροφοδοτούνταν από τα αστικά κέντρα. Έτσι οι ΗΠΑ δεν πέτυχαν τον πρωταρχικό τους στόχο. Αντί γι αυτό διέπραξαν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας με την εκτεταμένη χρήση χημικών εναντίον αμάχου πληθυσμού. Στις καταδίκες του ΟΗΕ και στις εκκλήσεις του να σταματήσουν την χρήση του TCDD, απαντούσαν με το επιχείρημα ότι δεν ήταν χημικό όπλο αλλά φυτοφάρμακο. Από το TCDD προσβλήθηκαν άμεσα 4 εκατομμύρια Βιετναμέζοι αλλά και αρκετοί Αμερικανοί στρατιωτικοί. Οι συνέπειες όμως δεν σταμάτησαν στην γενιά που προσβληθηκε. Συνεχίστηκαν με μεγάλο αριθμό τερατογενέσεων στην επόμενη γενιά.  Το 1978 άρχισαν να κατατίθενται οι πρώτες μηνύσεις, από Αμερικανούς βετεράνους του πολέμου, κατά των εταιρειών που παρήγαγαν το TCDD. Στην επέτειο (30 Απριλίου 2015) των 40 χρόνων από την λήξη του πολέμου κατατέθηκε στο Κογκρέσο πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την ανακούφιση όλων των θυμάτων του Agend Orange.


←8 Αυγούστου

10 Αυγούστου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.