Σαν σήμερα 11 Αυγούστου

3114 π.Χ.: Η έναρξη της μέτρησης του ημερολογίου των Μάγια από την αρχή της μυθικής δημιουργίας. Το ημερολόγιο ήταν μη περιοδικό, μη επαναλαμβανόμενο, μέτραγε απόσταση ημερών από αυτή τη ημερομηνία. Δεν είχε μήνες, εποχές, έτη. Η αρίθμηση περιείχε δυο σύμβολα. Την τελεία (.) για το 1 και την παύλα (-) για το πέντε. Ήταν πολύ πιο κοντά στη μαθηματική λογική και βέβαια μεγαλύτερης ακρίβειας από τα ημερολόγια των άλλων πολιτισμών εκείνης της εποχής. Η έλλειψη περιοδικότητας ήταν μεγάλο μειονέκτημα, που αναγκάστηκαν να το καλύψουν με πρόσθετα ημερολόγια.


480 π.Χ.: Η τελευταία ημέρα της ναυμαχίας του Αρτεμισίου, όπου οι Έλληνες νικούν το Περσικό στόλο. Σε βοήθεια του στρατού του στην εκστρατεία κατά της Ελλάδας, ο Ξέρξης είχε σχηματίσει στόλο από 800 πολεμικά και 2200 βοηθητικά πλοία. Ακολουθώντας την προέλαση στη στεριά που είχε φθάσει στις Θερμοπύλες, ο στόλος έφθασε στο Αρτεμίσιο όπου έπαθε σοβαρές ζημιές από κακές καιρικές συνθήκες. Οι Έλληνες με 271 τριήρεις, υπό τον Σπαρτιάτη Ευριβιάδη, ήταν μέσα στο στενό του Αρτεμησίου. Αυτές οι τριήρεις, έφεραν, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, δεύτερο κατάστρωμα, πάνω από το κανονικό, στο οποίο υπήρχε βαρύτατα εξοπλισμένο πεζικό που ήταν το απόλυτο όπλο για ρεσάλτα στα αντίπαλα πλοία. Μετά από αψιμαχίες ο Ξέρξης αποφάσισε να στείλει μέρος του στόλου του γύρω από την Εύβοια, για να αποκλείσουν την υποχώρηση των ελληνικών πλοίων, παγιδεύοντάς τα στον Ευβοϊκό κόλπο. Αυτή η αποστολή καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από την κακοκαιρία. Μαθαίνοντας αυτή την απόπειρα οι Έλληνες και ενώ γνωρίζουν την τύχη του Λεωνίδα, αποφασίζουν να ναυμαχήσουν με τους Πέρσες. Την ίδια απόφαση παίρνει και ο Ξέρξης με την ηθική υπεροχή της νίκης στις Θερμοπύλες. Μόνο που αποφασίζει η ναυμαχία να γίνει εκεί, στο Αρτεμίσιο, που είναι δυσμενέστατη θέση για τον πολυπληθέστερο Περσικό στόλο. Ο Ελληνικός στόλος νικάει κατά κράτος τον Περσικό και τον αναγκάζει να υποχωρήσει στα ανοικτά, ενώ το βράδυ αποχωρεί από το πεδίο της ναυμαχίας μέσω του Ευβοϊκού κόλπου, προς Νότο.


449: Πεθαίνει τρεις ημέρες μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως Φλαβιανός. Ο λόγος ήταν θρησκευτικοπολιτικός. Ο Φλαβιανός είχε ορκισμένο εχθρό τον ευνούχο Χρυσάφιο που επηρέαζε την αυτοκράτειρα Ευδοκία, γιατί όταν του ζήτησε χρυσίον για να έχει την εύνοιά του ο Φλαβιανός αρνήθηκε. Όταν δημιουργήθηκε θέμα στο Πατριαρχείο, με τον αιρετικό αρχιμανδρίτη Ευτυχή, που εισήγαγε την αίρεση του μονοφυσιτισμού, ο Χρυσάφιος πήρε το μέρος του Ευτυχή. Η αδελφή του άβουλου αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β΄, η Πουλχερία σαν αντίπαλος της Ευδοκίας πήρε το μέρος του Φλαβιανού. Αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές τους συγκαλώντας την 8η Αυγούστου την Ιερά Σύνοδο της Εφέσου, που πήρε το όνομα η «Σύνοδος του Συμβουλίου των Ληστών». Εκεί ο μονοφυσίτης Πατριάρχης Αλεξανδρείας Διόσκορος με τον Σύρο μοναχό Βαρσουμά και τους μπράβους του, πέταξαν κάτω και άρχισαν να κλωτσούν τον πατριάρχη, τον οποίο στη συνέχεια καθαίρεσαν και εξόρισαν. Η Πουλχερία σαν αυτοκράτειρα μετά τον θάνατο του αδελφού της συγκάλεσε την Δ’ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνας, που απεκατέστησε τον Φλαβιανό και καταδίκασε το Μονοφυσιτισμό. Ο Φλαβιανός ήταν ο τελευταίος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως. Ο διάδοχός του Ανατόλιος αναγορεύτηκε από την Δ’ Οικουμενική Σύνοδο Οικουμενικός Πατριάρχης.


1716: Λύεται η πολιορκία της Κέρκυρας από τους Τούρκους και το νησί σώζεται «ως εκ θαύματος». Οι Τούρκοι πολιορκούσαν πάνω από ένα μήνα την Κέρκυρα τόσο από θάλασσα όσο και από στεριά με στρατεύματα που είχαν αποβιβάσει. Έχουν καταλάβει τα οχυρά του Μαντουκιού, της Γαρίτσας, τα Φρούρια Αβράμη και Σωτήρος και από το Νέο Φρούριο κατέλαβαν έναν από τους σημαντικότερους προμαχώνες. Στις 9 Αυγούστου ξεσπάει πρωτόγνωρη θεομηνία σε στεριά και θάλασσα. Οι Τούρκοι πανικοβάλλονται από το απρόοπτο για τον τόπο και την εποχή, ενώ αρχίζει να κυκλοφορεί μεταξύ τους η φήμη ότι δικοί τους στρατιώτες είδαν τον Άγιο Σπυρίδωνα να κυκλοφορεί με αναμμένο πυρσό μεταξύ τους. Αυτό οδηγεί στη λύση της πολιορκίας. Η Βενετία, που είχε στην κυριαρχία της την Κέρκυρα, θεσπίζει νόμο κάθε 11 Αυγούστου να γίνεται λιτανεία του Αγίου. Ο Βιβάλντι γράφει για το γεγονός τον “Θρίαμβο της Ιουδήθ”.


1865: Δημοσιεύεται δυο μήνες μετά το θάνατό του η διαθήκη του Ευ. Ζάππα σε βασιλικό διάταγμα και συστήνεται μόνιμη επιτροπή τελέσεως των Ολυμπίων αγώνων σε εκτέλεση της επιθυμίας του διαθέτη. Η επιτροπή αυτή ονομάζεται και επιτροπή κληροδοτημάτων, όπως ορίζει ο διαθέτης, για να διαχειρίζεται τα έσοδα από τα κληροδοτήματα που αφήνει για τους τέλεση των Ολυμπίων αγώνων αλλά και την δημιουργία της σχετικής υποδομής. Παναθηναϊκό Στάδιο, Ζάππειο μέγαρο κλπ.


1919: Η Δημοκρατία της Βαϊμάρης διαδέχεται το Β΄Γερμανικό Ράιχ (και τα δυο είναι ανεπίσημες ονομασίες της Γερμανικής Πολιτείας). Εκείνη την ημέρα υιοθετείται από την εθνοσυνέλευση, που είχε αρχίσει τις εργασίες της στην Βαϊμάρη, το νέο Σύνταγμα που τροποποιούσε το Πολιτειακό καθεστώς της Γερμανίας από αυτοκρατορία σε ημιπροεδρική δημοκρατία (συνυπήρχαν Πρόεδρος και Πρωθυπουργός με ουσιαστικές αρμοδιότητες και οι δυο). Είναι το επίσημο τέλος της δεύτερη φάσης της Γερμανικής Επανάστασης. Η δημοκρατία είχε διάρκεια 14 ετών Ήταν το διάλειμμα μεταξύ Β΄ και Γ΄ Ράιχ. Το τελευταίο ξεκίνησε την 23.03.1933 με την κατάλυση της δημοκρατίας από τον Χίτλερ.


1934: Αρχίζει την λειτουργία της η ομοσπονδιακή φυλακή του Αλκατράζ. Μέχρι και το κλείσιμό της ήταν η ασφαλέστερη φυλακή των ΗΠΑ. Έγιναν πολλές απόπειρες απόδρασης που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία απέτυχαν όλες. 5 όμως από συνολικά 7 που θεωρήθηκαν πνιγμένοι τα πτώματά τους δεν βρέθηκαν ποτέ. Έκλεισε το 1969 λόγω υψηλού λειτουργικού κόστους (10$ ανά κρατούμενο την ίδια περίοδο που η αντίστοιχη της Ατλάντα είχε κόστος 3$/κρατούμενο). Πριν γίνει πολιτική φυλακή ήταν στρατιωτική φυλακή και πιο πριν φρούριο. Στο νησί ανεξάρτητα από την χρήση του λειτουργούσε πάντα φάρος ναυσιπλοΐας. Από το κλείσιμό της μέχρι σήμερα το διεκδικούν οι Ινδιάνοι που το κατοικούσαν εδώ και 10.000 χρόνια. Είχαν προβεί και σε 19 μήνες (1969-71) κατάληψη του «βράχου». Το Αλκατράζ έμεινε στην ιστορία σαν η πιο γνωστή φυλακή σε όλο το κόσμο, που σε πολλές χώρες έγινε συνώνυμο της λέξης φυλακή.


1945: Παραιτείται η κυβέρνηση Πέτρου Βούλγαρη για να ορκισθεί κυβέρνηση Πέτρου Βούλγαρη. Ο δημοκράτης αξιωματικός Βούλγαρης γίνεται για δεύτερη φορά πρωθυπουργός μετά από πιέσεις από όλες τις πλευρές. Στο τέλος θα ξαναπαραιτηθεί στις 17 Οκτωβρίου και δεν θα ξανασχοληθεί μέχρι το θάνατό του με την πολιτική.


1967: Η χούντα, με τον Αναγκαστικό Νόμο 96, αποφασίζει την δωρεάν διάθεση των βιβλίων, σημειώσεων και κάθε είδους συγγράμματος που χρειάζεται για κάθε ακαδημαϊκό έτος, στους φοιτητές και σπουδαστές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Ο Γ. Παπανδρέου είχε υλοποιήσει την δωρεάν παιδεία το 1964 στην Στοιχειώδη και Μέση Εκπαίδευση. Στην Ανώτατη Εκπαίδευση είχε καταργήσει τα έξοδα εγγραφής και άλλα διοικητικά έξοδα που κατέβαλαν οι φοιτητές, αλλά όλα τα συγγράμματα τα ακριβοπλήρωναν. Τα Πανεπιστημιακά Συγγράμματα τα πουλούσαν οι ίδιοι οι καθηγητές μέσω βιβλιοπωλείων και όχι μόνο. Πολλές από τις σημειώσεις τους τις πουλούσαν από περίπτερα «μαύρες» και σε αρκετά τσουχτερές τιμές, για να κρύβουν έσοδά τους από την εφορία, αλλά και να κερδίζουν ποσοστιαία περισσότερα μια και τους περιπτεράδες τους δούλευαν με μικρότερο ποσοστό από τα βιβλιοπωλεία. Μόνο μια ισχυρή δικτατορία θα μπορούσε να κάνει μια τέτοια κίνηση απέναντι στο Πανεπιστημιακό κατεστημένο.


1996: Ο Τάσος Ισαάκ ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου μέσα στην ουδέτερη ζώνη του ΟΗΕ στην Δερύνεια. Η φωτογραφία μιλάει από μόνη της. Είναι η στιγμή της δολοφονίας και είναι παρούσα η εννοείται επίσημη αστυνομία του ψευδοκράτους. Ότι και αν λένε για Γκρίζους Λύκους τα πρόσωπα των εκτελεστών φαίνονται πεντακάθαρα. Η Τουρκία καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο και επιδικάστηκε αποζημίωση στην οικογένειά του. Στις διαδηλώσεις που έγιναν την ημέρα της κηδείας του Τάσου Ισαάκ, που συνέπεσε να είναι η επέτειος έναρξης τους Αττίλα ΙΙ, δολοφονήθηκε ο Σολωμός Σολωμού.


←10 Αυγούστου

12 Αυγούστου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.