Σαν σήμερα 12 Αυγούστου

Διεθνής ημέρα νεολαίας.
Θέμα του 2019: Μετασχηματισμός της εκπαίδευσης.


30 π.Χ.: Αυτοκτονεί σε ηλικία 39 ετών η Κλεοπάτρα Ζ΄ Φιλοπάτωρ η τελευταία Φαραώ της Αρχαίας Αιγύπτου. Ανήκε στη δυναστεία των Πτολεμαίων που ήταν Ελληνικής καταγωγής και Ελληνόφωνοι. Η ίδια αν και γνώριζε Αιγυπτιακά αρνούνταν να μιλήσει, ή να γράψει, σε αυτή τη γλώσσα. Για τα επίσημα έγγραφα χρησιμοποιούσε Ελληνικά. Έτσι έγινε δυνατό να αποκρυπτογραφηθούν και τα ιερογλυφικά. Από την τρίγλωσση στήλη της Ροζέτας. Το δάγκωμα του φιδιού σηματοδότησε το τέλος της ελληνιστικής περιόδου και την αρχή της Ρωμαϊκής. Με την διπλωματία της κρεβατοκάμαρας επηρέαζε τις αποφάσεις και την μοίρα της Ρώμης. Το μεγάλο προσόν της δεν ήταν η ομορφιά της αλλά η μόρφωση (μεταξύ των άλλων μιλούσε συνολικά 7 γλώσσες. Δηλαδή όλες τις γλώσσες των τότε γνωστών πολιτισμών.) και η επικοινωνιακή της ικανότητα. Δημιούργησε δεσμό και είχε αποκτήσει παιδί, τον Καισαρίωνα, με τον Ιούλιο Καίσαρα. Θα ήταν η μεγαλύτερη προσωπικότητα της εποχής αν δεν είχε την “ατυχία” ο σύντροφός της Ιούλιος να έχει αυτός την πρωτιά. Μετά την δολοφονία του, έκανε το ίδιο με τον Μάρκο Αντώνιο, με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο η Κλεοπάτρα κατάφερε να αυτοκτονήσει, μετά την σύλληψή της από τον Οκτάβιο. Ο Καισαρίωνας δολοφονήθηκε με εντολή του Οκτάβιου, την 29η Αυγούστου, όντας αυτός ο τυπικά τελευταίος Φαραώ για 16 μέρες. Τα τρία παιδιά της με τον Μάρκο Αντώνιο στάλθηκαν στην σύζυγό του και αδελφή του Οκτάβιου, Οκταβία την νεώτερη να τα αναθρέψει μαζί με τα άλλα παιδιά που είχε αποκτήσει με διάφορες περιπέτειές του ο υπερδραστήριος μακαρίτης. Χρησιμοποιήθηκαν το 29 π.Χ. για τον θρίαμβο που διοργάνωσε ο Οκτάβιος επιστρέφοντας στην Ρώμη.


1613: Πεθαίνει σε ηλικία 60 ετών ο ποιητής Βιτσέντζος Κορνάρος. Από τους κύριους εκφραστές της Κρητικής Αναγέννησης. Το γνωστότερο έργο του είναι ο «Ερωτόκριτος«. «Η θυσία του Αβραάμ» θεωρείται και αυτή δικό του έργο, λόγω των ομοιοτήτων που έχει με τον Ερωτόκριτο. Η ημερομηνία θανάτου του είναι κατά συνθήκη. Δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Είναι μεταξύ 12 Αυγούστου 1613 και πριν από την 24 Απριλίου 1614.
Ο Ερωτόκριτος έχει ερμηνευτεί πολλές φορές μέχρι σήμερα, από πολλούς τραγουδιστές, τοπικούς της Κρήτης αλλά και «εθνικής εμβέλειας».


1920: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έμπειρος και σε αυτό το θέμα γλυτώνει από άλλη μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον του (η εμπειρία ξεκίνησε από την Κρήτη που είχε γλυτώσει από περίπου 8 γνωστές). Η υπόθεση διαδραματίζεται στον σιδηροδρομικό σταθμό Gare de Lyon, στο Παρίσι όταν οι απότακτοι αξιωματικοί Γεώργιος Κυριάκης* υπολοχαγός μηχανικού και Απόστολος Τσερέπης υποπλοίαρχος ανοίγουν πυρ, σχεδόν εξ επαφής, εναντίον του. Τον πυροβολούν επτά φορές. Δυο σφαίρες τον τραυματίζουν στον ώμο και στο χέρι ενώ αυτός έτρεχε σε ζιγκ-ζαγκ απομακρυνόμενος και ανάμεσα στους υποψήφιους δολοφόνους και τον Βενιζέλο παρεμβάλλονταν αποσκευές που έπεφταν από τον πανικό που δημιουργήθηκε. Την επόμενη ημέρα κατά την πάγια τακτική του είχε πάρει εξιτήριο από το Νοσοκομείο. Ηθικός αυτουργός είχε θεωρηθεί ο εξόριστος βασιλιάς Κωνσταντίνος, που τον είχε κατονομάσει και ο ίδιος ο Βενιζέλος, χωρίς να γίνει ποτέ δυνατόν να αποδειχθεί. Το κίνητρο ήταν η Συνθήκη των Σεβρών με την οποία η Ελλάδα αποκτούσε την μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση από την Επανάσταση του 21 μέχρι σήμερα και που είχε επιτύχει ο Βενιζέλος πριν δυο μέρες.

* Ο Κυριάκης έγινε Νομάρχης το 1932, μόλις το Λαϊκό Κόμμα πήρε την εξουσία. Για να εξυμνήσει την ενέργειά του η οποία δικαιολογούσε και την θέση του Νομάρχη, η εφημερίδα “Ελληνική” που ήταν το επίσημο όργανο ενημέρωσης του Λαϊκού Κόμματος έγραψε ότι η δολοφονία του Βενιζέλου ήταν απόφαση του αρχηγού του κόμματος Π. Τσαλδάρη. Κάλεσε σε σύσκεψη τους 10 “γεναιοτέρους” των αξιωματικών και αποφασίστηκε η επιλογή των δυο υποψηφίων δολοφόνων να γίνει με κλήρωση.


1948: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Harry Brearley, ο εφευρέτης του ανοξείδωτου ατσαλιού (Stainless Steel).
Το πέτυχε προσθέτοντας χρώμιο (Cr) και αλλάζοντας την περιεκτικότητα του ατσαλιού σε άνθρακα (C).


1953: Σεισμική ακολουθία που ξεκινάει στις 09/08 με 6.4 της κλίμακας Ρίχτερ στην Ιθάκη, συνεχίζει στις 11/08 με 6.8, 5.3, 5.1, τελικά κορυφώνεται στις 12/08 με προσεισμό 5.2 και κυρίως σεισμό 7.2, ισοπεδώνουν Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και την Ιθάκη. 871 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους 1.690 τραυματίζονται και 145.072 μένουν άστεγοι. Από τις 33.300 οικοδομές που υπήρχαν σε αυτά τα νησιά κατέρρευσαν οι 27.659 ενώ οι υπόλοιπες υπέστησαν σοβαρές βλάβες. Στην Κεφαλονιά είχε γίνει καταστροφικός σεισμός και το 1867 με μέγεθος 7.4 που όμως ήταν τοπικός και είχε αφήσει πολύ λιγότερα θύματα και ζημιές. Από το 1953 μέχρι σήμερα τα νότια Επτάνησα έχουν περάσει την μεγαλύτερη, χρονικά, περίοδο της ιστορίας τους χωρίς καταστροφικούς σεισμούς.


1955: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο Γερμανός συγγραφέας Τόμας Μαν. Δεδομένος αντιναζί με αρθρογραφία για τις θέσεις του, είχε εγκαταλείψει την Γερμανία το 1933. Το 1929 του είχε απονεμηθεί Νόμπελ λογοτεχνίας για το μυθιστόρημα Buddenbrooks. Γνωστότερο έργο του «Το Μαγικό Βουνό».


1964: Πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών ο Ίαν Φλέμινγκ, δημοσιογράφος, συγγραφέας, αξιωματικός πληροφοριών του Αγγλικού Ναυτικού, ο «πατέρας» του Τζέιμς Μποντ. Τον είχε εμπνευστεί από τον υπερκατάσκοπο Sidney Reilly. Αυτός ο χαρακτήρας που δημιούργησε έχει επισκιάσει όλο το άλλο έργο του. Έχει μεταφερθεί στην οθόνη 24 φορές και έχει ερμηνευτεί από 7 ηθοποιούς μέχρι στιγμής. Οι δώδεκα νουβέλες του για τον Τζέιμς Μποντ έχουν πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο το κόσμο.


1980: Υπογράφεται η Συνθήκη του Μοντεβιδέο με την οποία δημιουργείται η Λατινοαμερικανική Ένωση Ολοκλήρωσης (ALADI). Συμμετέχουν 13 χώρες από την Κεντρική (Μεξικό, Κούβα, Παναμάς) και Νότια Αμερική (Όλες πλην της Γουϊάνας). Στόχος του η μέσω μείωσης των δασμών στη διακίνηση αγαθών μεταξύ των χωρών μελών του αλλά και άλλων οικονομικών μέτρων, επίτευξη μιας κοινής αγοράς. Έδρα του είναι το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης.


1981: Η IBM παρουσιάζει το πρώτο PC (Personal Computer). Η εικόνα δεν προϊδεάζει για την επανάσταση της πληροφορικής και των κατακλυσμιαίων αλλαγών που έφερε στο κόσμο. Για την ιστορία το πρώτο PC είχε επεξεργαστή Intel 8088 στα 4.77 MHz, 16kb RAM, σύστημα γραφικών CGA (320x200x16 color, 640x200x2 color), δεν είχε σκληρό δίσκο. Για λειτουργικό σύστημα ζητήθηκε από μια μικρή εταιρειούλα που δεν είχε καν λειτουργικό σύστημα παρά μόνο την γλώσσα προγραμματισμού basic να φτιάξει ένα. Την έλεγαν Microsoft. Αυτή με την σειρά της, αγόρασε από την Seattle Computer Products το QDOS (Quick & Dirty Operating System) και το πούλησε στην ΙΒΜ σαν PC-DOS ενώ άρχισε να το πουλάει και ανεξάρτητα σαν MS-DOS 1.0 αλλάζοντας και στις δύο περιπτώσεις για λόγους marketing το Dirty με το Disk. Ήταν χωρίς γραφικά (μόνο text) μέχρι την εμφάνιση στην αγορά των Windows 3.0 με τα οποία καθιερώθηκε το γραφικό περιβάλλον εργασίας. Ο όρος PC καθιερώθηκε για όλους τους desktop και tower (mini, midi, big) προσωπικούς υπολογιστές που κατασκευάζονται στον κόσμο.


2000: Οι δείκτες των σεισμογράφων του Βόρειου ημισφαιρίου της γης κινούνται. Το επίκεντρο του ‘σεισμού’ προσδιορίζεται στην Θάλασσα του Μπάρεντς. Αργότερα ο κόσμος μαθαίνει ότι το πυρηνικό υποβρύχιο Kursk ‘προσάραξε’ στο βυθό αυτής της θάλασσας. Οι κατηγορίες ότι η Ρωσία δεν ενημέρωσε έγκαιρα και έτσι ‘χάθηκαν’ τα 118 μέλη του πληρώματος ήταν ‘θόλωμα νερών’. Η νεκρική σιγή από τότε στην επέτειό του από όλες τις πλευρές μαρτυράει το τι ακριβώς έγινε τότε και τι συμφέροντα την καλύπτουν.


2004: Παραδίδεται στη κυκλοφορία η γέφυρα Χ. Τρικούπη (Ρίου – Αντίρριου). Η μεγαλύτερη, μέχρι τότε, καλωδιακή γέφυρα του κόσμου. Αποτελείται από 3 γέφυρες. Την κυρίως γέφυρα μήκους 2.252 μέτρων, την γέφυρα πρόσβασης του Ρίου μήκους 392 μέτρων, και την γέφυρα πρόσβασης του Αντίρριου μήκους 239 μέτρων. Ο τρόπος αυτός της κατασκευής έγινε για να καλυφθεί η απομάκρυνση της Πελοποννήσου από την Στερεά Ελλάδα, μέσα στη μεγάλη διάρκεια ζωής του έργου, για τουλάχιστον 120 χρόνια. Η γέφυρα ενώνει την Ε.Ο. Κορίνθου – Πατρών με την Ιονία.


←11 Αυγούστου

13 Αυγούστου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.