Σαν σήμερα 13 Αυγούστου

1521: Καταλαμβάνεται και καταστρέφεται η πρωτεύουσα των Αζτέκων Τενοχτστιτλάν, από τους κοκινσταδόρες του Χερνάν Κορτές. Σηματοδοτεί το τέλος ενός πολιτισμού που είχε ρίζες από τον 6ο αιώνα, αλλά είχε επιβληθεί και ακμάσει στην περιοχή, από τον 14ο αιώνα. Η πόλη – πολιτεία Τενοχτστιτλάν ήταν κτισμένη στην σημερινή θέση της πόλης του Μεξικού.


1833: Το «θλιβερόν σχίσμα του 1833»(1). Οι εκκλησιαστικοί παράγοντες(2) της Ελλάδας, με βασιλικό διάταγμα, υποκινούμενοι από τον Αντιβασιλέα του Όθωνα, Μάουρερ, δημιουργούν αυτοκέφαλη εκκλησία στην Ελλάδα, η οποία δεν αναγνωρίζει το Πατριαρχείο (άρθρο Ι του Διατάγματος). Δεν δημιουργείται τότε αρχιεπισκοπή. Πρώτος πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου ήταν ο Κορίνθου Κύριλλος. Αρχηγός της εκκλησίας της Ελλάδας από το 1836 και μετά θεωρείται ο εκάστοτε μητροπολίτης Αθηνών. Το 1855 το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως με έκδοση Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου αναγνώρισε το αυτοκέφαλο της Ελληνικής Εκκλησίας και το 1866, 1882 και 1928 με αντίστοιχες Πατριαρχικές και Συνοδικές πράξεις οι μέχρι τότε κατεχόμενες από την Τουρκία Εκκλησιαστικές επαρχίες που προσαρτούσε σταδιακά το Ελληνικό Κράτος.
(1)Τον χαρακτηρισμό «θλιβερό σχίσμα» έδωσε ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος το 2009.
(2)Εγκέφαλος του σχίσματος ήταν ο τότε υπουργός εκκλησιαστικών Κωνσταντίνος Σχινάς. Ο άνθρωπος που σαν Υπουργός Δικαιοσύνης είχε παραπέμψει σε δίκη τον Θ. Κολοκοτρώνη και είχε πετύχει την καταδίκη του σε θάνατο με χίλια άνομα μέσα. Με το νομοσχέδιο της Αυτοκέφαλης Ελληνικής Εκκλησίας έκανε την Ιερά Σύνοδο υποχείριο της Πολιτείας: Τα μέλη της διοριζόταν από τον βασιλιά και την κυβέρνηση.


1843: Ο Όθων εκδίδει διάταγμα ίδρυσης στην επαρχία των πρώτων ιατρείων  για την αντιμετώπιση του σπυρόκωλου. Σπυρόκωλον ονομαζόταν η Ελληνική παραλλαγή της σύφιλης. Ήταν πολύ πιο επιθετική (γρήγορη εξέλιξη και πιο έντονα συμπτώματα) από αυτήν που ενδημούσε στην Ευρώπη. Με την πρώτη χημειοθεραπεία που εφευρέθηκε στον κόσμο την 31η Αυγούστου 1909 (Salvarsan ή 606 όπως έμεινε γνωστό. Το 1940 αντικαταστάθηκε με την πενικιλίνη) η σύφιλη θεωρήθηκε παρελθόν, ενώ τα περιστατικά ήταν ελάχιστα (κάτω από 100 το χρόνο). Από τις αρχές του 21ου αιώνα τα περιστατικά έχουν αρχίσει να αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό. Έφτασαν, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το 2010, τα 241 από τα οποία τα 114 είναι ομοφυλοφιλικά ανδρικά, 15 ετεροφυλοφιλικά και 32 ετεροφυλοφιλικά γυναικών. Το 2013 έφτασαν τα 300 από τα οποία 163 ομοφυλοφιλικά.


1863: Πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο Ευγένιος Ντελακρουά ο δημιουργός και κύριος εκφραστής της ρομαντικής Γαλλικής Σχολής. Οι πιο γνωστοί πίνακές του στο κόσμο είναι αυτοί που αφορούν την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Λέγεται ότι ήταν νόθος γιος του Ταλλεϋράνδου. Είτε αληθεύει είτε όχι είναι γεγονός ότι ο Ταλλεϋράνδος τον είχε υποστηρίξει, υλικά, ηθικά και τον είχε «βάλει στα κυκλώματα». Στην ουσία καθόρισε την ζωή του μια και ο Ντελακρουά είχε μείνει ορφανός και από τους δυο γονείς σε ηλικία 16 ετών.


1866: Γενιέται ο Giovanni Agnelli (†16.12.1945, 79 ετών), ο ιδρυτής της Fiat. Δήμαρχος της Villar Perosa, έδειξε ενδιαφέρον για τις άμαξες χωρίς άλογα. Ίδρυσε την Fabbrica Italiana Automobili Torino (σημερινή Fiat). Η πρώτη τους παραγωγή το 1899, παρά τις βλέψεις τους, ήταν ρουλεμάν και κουζινέτα. Το 1900 η εταιρεία παρήγαγε το πρώτο της αυτοκίνητο. Σήμερα η Fiat είναι ιδιοκτήτρια πάμπολων brand names στο χώρο της αυτοκίνησης (Ferrari, Maserati, Fiat, Alfa Romeo, Lancia, ο όμιλος Chrysler με τις δικές του φίρμες αυτοκινήτων) ενώ έχει σωρεία συνεργασιών με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες για συμπαραγωγές αυτοκινήτων. Παράλληλα ανέπτυξε δραστηριότητες και σε άλλους τομείς, όπως σιδηροδρομικό υλικό, αεροπλοΐα, γεωργικά μηχανήματα κλπ.


1881: Πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο Άγγλος συγγραφέας και τυχοδιώκτης Edward John Trelawny. Γνωρίστηκε προεπαναστατικά με τον Λόρδο Βύρωνα. Κατέβηκαν στην Ελλάδα χωριστά με σκοπό ο Τρελώνυ να είναι ο κρυφός πράκτορας του Βύρωνα. Σε αντίθεση με τις “εξευγενισμένες” σχέσεις του Λόρδου Βύρωνα ο Τρελώνυ έστησε στην Αθήνα ένα χαρέμι με 12-15 γυναίκες. Όταν πέθανε ο Βύρων τότε ο Τρελώνυ χωρίς να είναι πια αναγκαίο να κρύβεται για την ιδιότητά του φρόντισε για τον επικήδειο και την μεταφορά της σωρού του νεκρού φίλου του στην πατρίδα της. Μετά τον θάνατο του Βύρωνα έγινε πιστός σύντροφος του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Σε συνεργασία με το Ελληνικό λόμπι του Λονδίνου μετέφερε αρκετά φορτία οπλισμού από το Λονδίνο στον Ανδρούτσο. Ένα από αυτά κατέληξε τον Μάιο του 1824 στην σπηλιά – φρούριο του Ανδρούτσου στον Παρνασσό. Παντρεύτηκε την μικρή αδελφή του Ανδρούτσου, την Ταρσίτσα. Όταν ο τελευταίος παραδόθηκε στον Γκούρα άφησε τον Τρελώνη στην θέση του σαν διοικητή της σπηλιάς. Μετά την δολοφονία του Ανδρούτσου, δύο Άγγλοι, άνθρωποι του Αλ. Μαυροκορδάτου, του προσποιήθηκαν τους φίλους, τάχθηκαν στις υπηρεσίες του και διέμεναν μαζί με τους άνδρες του Ανδρούτσου στην σπηλιά. Τον παρέσυραν σε παιχνίδι σκοποβολής  και κατά την διάρκειά του τον πυροβόλησαν σχεδόν εξ επαφής στην πλάτη. Τον ένα (τον Φέντον) οι παρευρισκόμενοι Έλληνες στρατιώτες τον σκότωσαν αμέσως. Τον άλλον (τον Γουίτκομπ) τον κρέμασαν σ’ έναν γκρεμό από τους αστράγαλους. Ο Τρελώνη επέζησε της απόπειρας λόγω της θηριώδους σωματικής κατασκευής του. Μετακόμισε στην Ζάκυνθο δίπλα στο σπίτι του Τόμας Γκόρντον. Με την Ταρσίτσα χώρισαν ενώ είχαν αποκτήσει ένα παιδί και ήταν έγκυος στο δεύτερο. Πέθανε στην Αγγλία και οι στάχτες του τάφηκαν στην Ρώμη σύμφωνα με επιθυμία του.


1920: Ο Ίων Δραγούμης δολοφονείται, στα 42 του χρόνια, μπροστά στα μάτια περαστικών στους Αμπελόκηπους. Διπλωμάτης, πολιτικός, συγγραφέας, αλλά όποια ιδιότητα ή όποια ταμπέλα να του βάλεις δεν μπορείς να περιγράψεις αυτό που υπήρξε. Αγνός πατριώτης άσχετα με την ιδεολογία του, πήγε σαν το σκυλί στο αμπέλι κατά τη λαϊκή ρήση. Οι δολοφόνοι του ήταν Βενιζελικοί αξιωματικοί ενώ αυτός ήταν αντιβενιζελικός και η ημερομηνία ήταν η επόμενη της απόπειρας δολοφονίας του Βενιζέλου. Πίσω από την δολοφονία κρύβεται θεωρούμενος σαν ηθικός αυτουργός: ο Εμμανουήλ Μπενάκης που έψαχνε την κατάλληλη ευκαιρία. Θεωρούσε τον Δραγούμη υπαίτιο της καταστροφής της ζωής της αγαπημένης κόρης του Πηνελόπης Δέλτα με την οποία είχε για κάποιο χρονικό διάστημα δεσμό που αυτή δεν μπόρεσε να ξεπεράσει ποτέ. Απ΄ αυτή την δολοφονία προκύπτει και μια άλλη παράπλευρη απώλεια: Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίδει η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, οι Βενιζέλος, Μπενάκης και Δραγούμης ήταν και οι τρεις μέλη της. Πράγμα αδύνατο από τις αρχές της γιατί και αν ήταν μέλη της μέχρι την δολοφονία, κάποιος έπρεπε να διαγραφεί μετά. Εκτός αν οι αρχές της είναι από σκουπίδια.

«Λευκή ας βαλθεί όπου έπεσες, κολώνα,
(πώς έπεσες, γραφή να μη το λέει…)
λευκή, με της πατρίδας την εικόνα.
Μόνο εκείνη ταιριάζει να σε κλαίει»
Κωστής Παλαμάς.


1922: Πριν χαράξει ο Κεμάλ εξαπολύει την αντεπίθεση του Τουρκικού στρατού στην πόλη και θέση κλειδί των Ελληνικών στρατευμάτων Αφιόν Καραχισάρ. Δυο μεραρχίες, η Ι και ΙV καλούνται να αντιμετωπίσουν δυο σώματα στρατού με 9 Μεραρχίες. Στρατιωτικά σήμαινε την διάσπαση του μετώπου και την άτακτη υποχώρηση των Ελληνικών δυνάμεων προς τις ακτές τις Μικράς Ασίας. Ήταν η αρχή του τέλους για μια ισχυρή και ανεξάρτητη Ελλάδα. Η πολιτική απόφαση για παραβίαση της συνθήκης των Σεβρών, με την ταυτόχρονη επιλογή των πλέον ακατάλληλων, τουλάχιστον, διοικητών της Μικρασιατικής εκστρατείας (αρχιστράτηγος Χατζανέστης, υποστράτηγος Τρικούπης κλπ), έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα για τον βασιλιά Κωνσταντίνο Α’. Να χάσει η Ελλάδα όσα κέρδισε στη συνθήκη των Σεβρών και η πατρίδα του η Γερμανία να έχει μια ισχυρή και πιστή σύμμαχο στην ανατολική Μεσόγειο. Την Τουρκία. Η Μικρασιατική Καταστροφή που ακολούθησε καθόρισε και καθορίζει το μέλλον της Ελλάδας. Για την ιστορία το Αφιόν Καραχισάρ στα Τουρκικά σημαίνει όπιο (Αφιόν), μαύρο κάστρο (Καρα χισάρ). Στα Αρχαία Ελληνική  ήταν το Ακροϊνόν, ενώ επί Βυζαντίου λεγόταν Νικόπολις.


1944: Αρχίζει η επιχείρηση καταστροφής των Ανωγείων από τους Γερμανούς με διαταγή του στρατιωτικού διοικητή της Κρήτης Φρήντριχ Μύλλερ. Θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Αυγούστου. Οι κάτοικοι που βρέθηκαν μέσα στο κλοιό των Γερμανικών δυνάμεων θα εκτελεσθούν χωρίς διάκριση. Τα 940 σπίτια του χωριού αφού πρώτα λεηλατηθούν, μετά θα γίνουν παρανάλωμα του πυρός και στο τέλος τα αποκαΐδια θα ανατιναχτούν ένα προς ένα.


1944: Στο Μπλόκο της Καλαμαριάς Γερμανικές μονάδες, 4 το πρωί, αποκλείουν τις τέσσερις συνοικίες της (Αρετσού, Δέρκων, Κατιρλί και Κουρί). Μέσα στο μπλόκο μπαίνει το τάγμα του Δάγκουλα (Έλληνες εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι από τους Γερμανούς). Ψάχνουν ανθρώπους μέσα από λίστα προγραφών σε έρευνα από σπίτι σε σπίτι. Μέχρι το μεσημέρι έχουν βρει 11 και δυο εκτός λίστας (δεν ήταν κάτοικοι της περιοχής αλλά είχαν διαφορές με ανθρώπους του Δάγκουλα). Τους εκτελούν με διαφορετικούς τρόπους λες και έκαναν ένα μακάβριο διαγωνισμό της πιο απεχθούς εκτέλεσης. Πέρα από τις εκτελέσεις, πλιατσικολογούσαν ότι αντικείμενα αξίας βρίσκαν στα σπίτια. Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Δημήτρης Παυλίδης, που είχε κατεβεί στην Θεσσαλονίκη για δουλειές του Δήμου μαθαίνει τα γεγονότα. Επιστρέφει στη Καλαμαριά και διοργανώνει τσιμπούσι στην αυλή του Σχολείου για τους άντρες του Ντάκουλα με ψητά και άφθονο κρασί. Έτσι σταμάτησε το πλιάτσικο και οι δολοφονίες. Για το μπλόκο της Καλαμαριάς έγραψε ο Β. Τσιτσάνης το ομώνυμο ρεμπέτικο «Μπλόκος».


1961: Αρχίζει η κατασκευή του τείχους του Βερολίνου. Ήταν σχέδιο του Walter Ulbricht, που το υλοποίησε ο ίδιος σαν Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας. Σκοπός του τείχους ήταν να διακόψει τον ολοένα αυξανόμενο ρυθμό διαφυγής πολιτών από την Ανατολική Γερμανία, που περιέβαλλε το Δυτικό Βερολίνο, προς αυτό. Το τείχος γκρεμίστηκε από τους πολίτες του Δυτικού και Ανατολικού Βερολίνου, το 1989, στα πλαίσια της επανένωσης των δυο Γερμανιών, που είχαν χωριστεί από τις νικήτριες δυνάμεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.


1968: Ο Αλέκος Παναγούλης κάνει αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου στο 31º χλμ. Αθηνών – Σουνίου. Το οδόστρωμα ανατινάζεται αλλά ο δικτάτορας και η συνοδεία του μόλις έχουν περάσει. Συλλαμβάνεται, φυλακίζεται και παραπέμπεται σε δίκη μαζί με συναγωνιστές του. Θα καταδικαστεί από το στρατοδικείο δις εις θάνατο.


1969: Μια πολύ καυτή μέρα του Αυγούστου με βραδινή δροσιά:
Η Σοβιετική Ένωση και η Κίνα αρχίζουν εχθροπραξίες στην περιοχή του Σιγκουάγκ εκτοξεύοντας κατηγορίες η μια για την άλλη ότι εισέβαλαν στα εδάφη τους (και μάλιστα σε βάθος πολλών χιλιομέτρων). Η συγκεκριμένη περιοχή έχει κοιτάσματα ουρανίου από τα οποία η Σ.Ε. προμηθευόταν στο παρελθόν για κάλυψη των αναγκών της. Η Κίνα είχε στην περιοχή τα εργοστάσια κατασκευής του πυρηνικού της οπλοστασίου. Επίσης εκεί βρισκόταν (και βρίσκονται) οι πυρηνικές βάσεις της, αλλά την  χρησιμοποιούσε και για τις πυρηνικές δοκιμές της.
Την ίδια μέρα Ισραήλ και Αίγυπτος κατηγορούν η μια την άλλη στον ΟΗΕ ότι το πρώτο εξαπέλυε αεροπορικές επιδρομές σε Αιγυπτιακά εδάφη ενώ η δεύτερη σφυροκοπούσε με το πυροβολικό θέσεις των Ισραηλινών.
Επίσης το Ισραήλ κατηγορεί την Ιορδανία ότι της έχει επιτεθεί στην παραμεθόριο με άρματα μάχης και πυροβολικό.
Μέχρι το βράδυ όλα τα παραπάνω υποβιβάστηκαν σε επεισόδια χωρίς συνέχεια, μια και όλες οι πλευρές προτίμησαν ή την διπλωματική οδό (Κίνα-Σ.Ε.), ή την μεσολάβηση του ΟΗΕ (Ισραήλ-Αίγυπτος-Ιορδανία). Την επομένη πάντως είχαν όλοι δημοσιεύσεις για τις «επιτυχίες» τους με προφανή στόχο την εσωτερική αγορά.
Έτσι μόνη παρηγοριά από εκείνη τη μέρα έμεινε η επανάληψη επιτέλους των συγκρούσεων μεταξύ Νοτίου (Αμερικανών) και Βορείου (Βιετκόνγκ) Βιετνάμ, που είχαν σταματήσει για 24 ολόκληρες ώρες.
Τα παραπάνω φαντάζουν γραφικά για τον σημερινό αναγνώστη που έχει πια μια γενική αντίληψη της σκοπιμότητάς τους, γι΄ αυτό και στις μέρες μας έχουν αντικατασταθεί σχεδόν στο σύνολό τους με την τρομοκρατία σαν ένα από τα μέσα άσκησης εξωτερικής πολιτικής, ελέγχου των μαζών κλπ.


2004: Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Μοιάζει απίστευτα μακρινό αυτό το glamour μέσα από τις παρατημένες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, που η κατάντια τους είναι η περίτρανη απόδειξη του ενδιαφέροντος όλων για τις «προμήθειές» ή τις μίζες τους και όχι για το γεγονός ή την κληρονομιά που άφησαν στην Ελλάδα.


←12 Αυγούστου

14 Αυγούστου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.