Σαν σήμερα 14 Αυγούστου

582: Πεθαίνει ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Τιβέριος Β’, πιθανώς δηλητηριασμένος από την θετή μητέρα του Σοφία. Είχε διαδεχθεί τον Ιουστίνο Β’ ο οποίος τον είχε υιοθετήσει και τον είχε χρήσει Καίσαρα. Μετά τον θάνατο του Ιουστίνου, η Σοφία πρότεινε στον Τιβέριο να την παντρευτεί. Ο τελευταίος αρνήθηκε γιατί ήταν ήδη παντρεμένος την Ινώ (κατά τον εκχριστιανισμό της Αναστασία) που έχρησε Αυγούστα χωρίς να στερήσει τον τίτλο ή περιορίσει την Σοφία. Ήταν αρκετά δημοφιλής, διαθέτοντας αρκετά από τα κρατικά έσοδα σε δωρεές στους πολίτες, ενώ μείωσε το φόρο στο κρασί. Στρατηγικά, ανέπτυξε την αυτοκρατορία, πολύ πέρα από τα όρια δυνατοτήτων φύλαξής της από τον Βυζαντινό στρατό. Μέχρι την Γαλατία κατέλαβε που είχε πάνω από έναν αιώνα ανεξάρτητη, ενώ ανατολικά την επέκτεινε μέχρι τον Ευφράτη. Όπου οι στρατηγοί του αποτύγχαναν, επενέβαινε με την διπλωματία της οικονομίας. Είχε μετατρέψει αρκετές φορές τους αντίπαλους στρατούς σε φύλακες των συνόρων της αυτοκρατορίας, με το σωστό αντάλλαγμα. Τον διαδέχθηκε ο γαμπρός του Μαυρίκιος.


1893: Η αστυνομία του Παρισιού υποχρεώνει όλους τους ιδιοκτήτες τροχοφόρων να αναρτήσουν σ’ αυτά πινακίδες κυκλοφορίας. Είναι οι πρώτες πινακίδες κυκλοφορίας στο κόσμο. Δεν υπάρχει αποτύπωση από τις πινακίδες εκείνης της εποχής, αλλά σύμφωνα με την Αστυνομική Διαταγή έπρεπε να αναγράφεται σε αυτές το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση του ιδιοκτήτη του οχήματος. Την 11η Οκτωβρίου 1909 υπογράφηκε Διεθνής Σύμβαση σύμφωνα με την οποία τα Ελληνικά αυτοκίνητα έπρεπε να φέρουν πριν τον αριθμό κυκλοφορίας το χαρακτηριστικό GR. Η Ελλάδα που είχε υπογράψει εκείνη τη μέρα τη Σύμβαση, την επικύρωσε με νόμο τον Αύγουστο του 1911, και την υλοποίησε με βασιλικό διάταγμα τον Σεπτέμβριο του 1922.


1945: Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Χιροχίτο αναγγέλλει από το ραδιόφωνο (μεσημέρι 15 Αυγούστου για την Ιαπωνία) την άνευ όρων παράδοση της χώρας του στις συμμαχικές δυνάμεις, σύμφωνα με το κείμενο της διάσκεψης του Potsdam. Η υπόσχεση – απειλή στο κείμενο της διάσκεψης, για ισοπέδωση της Ιαπωνίας αν δεν παραδιδόταν, είχε υλοποιηθεί στον εφιάλτη των βομβαρδισμών με πυρηνικά όπλα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Η υπογραφή της συνθήκης θα γίνει στις 2 Σεπτεμβρίου.


1949: Βουλευτικές εκλογές στην Δ. Γερμανία. Είναι οι πρώτες που διεξάγονται από τις εκλογές του 1933. Τότε τις είχε κερδίσει ο Χίτλερ με 43,91% και είχε καταλάβει τις 288 έδρες σε σύνολο 647 εδρών. Το 1949 οι Χριστιανοδημοκράτες με τον Κ. Αντενάουερ βγαίνουν πρώτοι σε ψήφους με 31% και 139 έδρες σε σύνολο 402. Με την στήριξη μικρότερων κομμάτων, ο Αντενάουερ, εκλέχτηκε ο πρώτος μεταπολεμικός καγκελάριος της Γερμανίας.


Νίκος Πλουμπίδης1954: Ο Νίκος Πλουμπίδης εκτελείται πρωτού χαράξει. Το έγκλημά του ήταν το ίδιο με του Νίκου Μπελογιάννη. Νομικά απαράδεκτο, αφού καταδικάστηκαν δυο άνθρωποι για το ίδιο έγκλημα: καθοδηγητής του ΚΚΕ. Και σε ηθικό επίπεδο αφού το μήνυμα που πέρασε ήταν ότι αρκεί που ήσουν στο ΚΚΕ. Είχε στείλει επιστολή με την οποία παραδεχόταν, ότι αυτός είχε διαπράξει τα «εγκλήματα» για τα οποία κατηγορούνταν ο Μπελογιάννης και για να επιβεβαιώσει του «λόγου το αληθές», παρουσιάσθηκε στις αρχές. Παρ’ όλα αυτά το συμβούλιο Χαρίτων απέρριψε την προσφυγή Μπελογιάννη, ενώ ταυτόχρονα ο Πλουμπίδης παραπέμπονταν σε δίκη για τα ίδια αδικήματα με τον Μπελογιάννη.


Νίκος Πλουμπίδης1956: Πεθαίνει σε ηλικία 58 ετών ο Γερμανός σκηνοθέτης και ποιητής Μπέρτολντ Μπρεχτ. Έγραψε εκατοντάδες ποιήματα, πάνω από 60 θεατρικά έργα, ενώ ήταν μαιτρ των συνεργασιών και συμπαραγωγών. Η «όπερα της πεντάρας» είναι από το ανέβασμά της για πρώτη φορά το 1929, μέχρι σήμερα, ο τεχνικός/δομικός «μπούσουλας» των μιούζικαλς.


1958: Πεθαίνει σε ηλικία 58 ετώνο Γάλλος φυσικός Frédéric Joliot-Curie (♥ 19 Μαρτίου 1900). Πέτυχε μαζί με τη γυναίκα του Irene την παραγωγή τεχνητής ραδιενέργειας, που σε αυτή στηρίζονται οι πυρηνικοί αντιδραστήρες. Για την ανακάλυψή τους τιμήθηκαν με βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1935. Κρατώντας σε όλα την παράδοση των γονιών της Ειρήνης. Με την κατάληψη της Γαλλίας από τους Γερμανούς κατάφερε να φυγαδεύσει όλο το καταγεγραμμένο έργο του στην Αγγλία. Αυτός παρέμεινε στη Γαλλία όπου περιορίστηκε στην κατασκευή των πολύ συμβατικών κοκτέιλ μολότωφ για τις ανάγκες των συντρόφων του, του Εθνικού Μετώπου. Μετά τον πόλεμο και έχοντας επιστρέψει αρκετά ικανά στελέχη της Πυρηνικής φυσικής στη Γαλλία, έγινε ο Διευθυντής του Γαλλικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας και ο πρώτος διευθυντής του προγράμματος ατομικής ενέργειας στης Γαλλίας. Πρόλαβε να δει το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Γαλλίας σε λειτουργία πριν τον απαλλάξουν από όλα τα καθήκοντά του. Σαν αφoσιωμένος κομμουνιστής διοχέτευε όλες τις εργασίες του και στην Σοβιετική Ένωση. Παρέμεινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, της Ιατρικής Ακαδημίας και αρχηγός της Λεγεώνας της Τιμής. Ήταν πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.


1974: Μετά την «αποτυχία» των συνομιλιών της Γενεύης μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Μεγάλης Βρετανίας, στις 3:30 τα ξημερώματα, αρχίζει η επιχείρηση Αττίλας ΙΙ. Η Τουρκία από το 4% του νησιού που κατείχε με τον Αττίλα Ι, το επεκτείνει στο 37% με την «ειρηνευτική δύναμη» των τεθωρακισμένων της και των στρατιωτικών μονάδων της. 200.000 Κύπριοι γίνονται πρόσφυγες μέσα στη χώρα τους. Το κάνει για να προλάβει την δημιουργία της πράσινης γραμμής που είχει δοθεί εντολή από τον ΟΗΕ την 1η Αυγούστου να υλοποιήσει η ειρηνευτική δύναμη Κύπρου. Η επίσημη Ελλάδα δηλώνει δια στόματος του πρωθυπουργού της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Η Κύπρος είναι μακριά». Με αυτή τη φράση η μεταπολίτευση καταδικάζει τη Κύπρο και βάζει τα θεμέλια των Τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο.


1988: Πεθαίνει ο Enzo Anselmo Ferrari, ο δημιουργός των συνεπώνυμων σπορ αυτοκινήτων. Ξεκίνησε την καριέρα του επανασχεδιάζοντας κλούβες μικρών φορτηγών για προσαρμογή τους σε επιβατηγά αυτοκίνητα. Ταυτόχρονα άρχισε να τρέχει σε αγώνες αυτοκινήτων χωρίς επιτυχία. Οι πρώτες επιτυχίες του σαν οδηγού αγώνων άρχισαν μετά την «μεταγραφή» του στην Alfa Romeo. Βλέποντας τις επιτυχίες του η εταιρεία θέλησε να τον προωθήσει σαν οδηγό αγώνων. Αυτός θεωρώντας απαράδεκτα τα αυτοκίνητα που οδηγούσε αρνήθηκε. Μέσα από διαπραγμετεύσεις γεννήθηκε το αγωνιστικό τμήμα της Alfa, η Scuderia Ferrari με προδιαγραφές που καλύπταν τις απαιτήσεις «il Commendatore».1994: Συλλαμβάνεται στο Σουδάν ο Κάρλος το Τσακάλι (πραγματικό όνομα Ilich Ramírez Sánchez). Ο πιο καταζητούμενος τρομοκράτης όλων των εποχών. Μεταφέρθηκε στην Γαλλία όπου καταδικάστηκε σε ισόβια τα οποία εκτίει από τότε. Από την απολογία του:
“Όταν κάποιος πολεμάει για 30 χρόνια, υπάρχει πολύ αίμα που χύθηκε στο ορυχείο (για να δείξει την ποσότητα του αίματος). Αλλά ποτέ δεν σκότωσα κανέναν για χρήματα, αλλά για μια αιτία: την απελευθέρωση της Παλαιστίνης”.
1996: Την ημέρα της κηδείας του Τάσου Ισαάκ που είχε δολοφονηθεί στις 11 Αυγούστου, δολοφονείται ο 25χρονος Σολωμός Σολωμού, πάλι στην αποστρατικοποιημένη ζώνη. Αυτόν το πυροβόλησε Τούρκος αξιωματικός.


Helios Airways crash2005: Αεροσκάφος τη Helios Airways (Κυπριακή εταιρεία), προερχόμενο από Κύπρο με προορισμό το Ελ. Βενιζέλος, συντρίβεται κοντά στο Γραμματικό Αττικής. Από την συντριβή δεν σκοτώνεται κανείς. Eίναι όλοι νεκροί αρκετά πριν σε έννα πρωτοφανές για τα χρονικά της αεροπλοΐας συμβάν. Δεν λειτούργησε η συμπίεση της καμπίνας και έτσι όλοι πέθαναν, χωρίς να το καταλάβουν, με το που το αεροπλάνο άρχισε να ανεβαίνει. Αυτό με τη σειρά του χάρις στον αυτόματο πιλότο φτάνει στον προορισμό του και μέχρι που εξαντλούνται τα καύσιμα συνεχίζει να πετάει. Οι έξι τελευταίες λέξεις της προηγούμενης πρότασης ίσως κάποτε αλλάξουν, αλλά αυτό που δεν θα αλλάξει είναι ο τρόπος που χάθηκαν οι ζωές 121 ανθρώπων.


←13 Αυγούστου

15 Αυγούστου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.