Σαν σήμερα 15 Αυγούστου

718: Τελειώνει άδοξα η δεύτερη πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Άραβες. Ο χαλίφης Σουλεϊμάν (από το Εβραϊκό Σολομών) πιστεύοντας στη προφητεία που έλεγε ότι την Πόλη θα την πάρει ο Χαλίφης που θα έχει το όνομα του Προφήτη, ορκίζεται να μην σταματήσει να μάχεται γι αυτό, μέχρι να υπάρχει ένας άραβας ζωντανός ή να πέσει η Πόλη στα χέρια του. Η τζιχάντ αρχίζει το 715, με προώθηση των Αράβων (καταλαμβάνοντας οχυρά) όλο και πιο κοντά στη Πόλη. Τον Ιούλιο του 718 αρχίζει η καθαυτό πολιορκία. Ο στρατός την αποκλείει από στεριά, ενώ ο αραβικός στόλος προσπαθεί να την αποκλείσει από την θάλασσα. Ο ισχυρός Βυζαντινός στόλος καταναυμαχεί και καταστρέφει τον αραβικό, με την βοήθεια από το υγρό πυρ, σε μια σειρά ναυμαχιών που έχουν ξεκινήσει από το 717. Οι ενισχύσεις που ήλθαν από την Αίγυπτο χειροτέρεψαν την κατάσταση γιατί τα πληρώματα ήταν χριστιανοί Κόπτες και αυτομόλησαν στους Βυζαντινούς. Η Πόλη μπορούσε να ανεφοδιάζεται κανονικά ενώ ο χειμώνας 717-718 ήταν για τους Άραβες πολύ σκληρός, αφού υποχρεώνονταν ακόμη και σε κανιβαλισμό των νεκρών τους για να επιβιώσουν. Η μικρή φρουρά υπό τον Λέοντα Γ’ Ίσαυρο, άντεξε, μέχρι οι Βούλγαροι, που είχε συνάψει συμμαχία ο Λέων, σε μάχες που έδιναν σχεδόν καθημερινά να διαλύσουν το στρατό των Αράβων. Οι συνολικές απώλειες, σύμφωνα με τις αραβικές πηγές ήταν 150.000. Από τα 2.560 πλοία επέστρεψαν 5 στην Συρία, σύμφωνα με τον Θεοφάνη.


1118: Πεθαίνει σε ηλικία 61 ετών ο Αλέξιος Α’ Κομνηνός. Ο ιδρυτής της δυναστείας των Κομνηνών, ο δημιουργός της αναγέννησης των Κομνηνών, όπως ονομάστηκε η οικονομική στρατιωτική και εδαφική παλινόρθωση του Βυζαντίου, και ο καταλύτης που οδήγησε στην δημιουργία των σταυροφοριών. Η αναγέννηση του Βυζαντίου σηματοδοτήθηκε με τη νίκη του στη μάχη του Λεβούνιου κατά των Πετσενέγων και διασφάλιση Μακεδονίας και Θράκης από βόρειους εισβολείς. Οι εκκλήσεις του στη Δύση για βοήθεια αμφισβητούνται διττά. Άλλοι αναφέρουν ότι δεν υπήρξε τέτοια έκκληση και άλλοι ότι αυτός ζητούσε μισθοφορικά στρατεύματα και όχι στρατεύματα κάτω από τις διαταγές ξένων ηγεμόνων. Αναλυτική περιγραφή του έργου του υπάρχει στην Αλεξιάδα που συνέγραψε η κόρη του ιστορικός Άννα. Ο βασανιστική ζωή του, υπέφερε από ποδάγρα, συνοδεύτηκε από έναν πιο απαξιωτικό θάνατο. Η κόρη του Άννα με σύμμαχο τη μητέρα της θέλανε για αυτοκράτορα τον σύζυγο της Άννας ιστορικό επίσης Βρυένιο. Ο πρωτότοκος γιος του Ιωάννης Α’ Κομνηνός, που τελικά τον διαδέχθηκε είχε πάρει το δακτυλίδι της διαδοχής από τον πατέρα τους λίγο πριν πεθάνει. Η σωρός του Αλέξιου κείτονταν  στη ζέστα του δεκαπενταύγουστου, στον πέμπτο όροφο του ανακτόρου των Μαγγάνων, στο σημείο που πέθανε, άπλυτη και αστόλιστη, χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς γι’ αυτήν.


1309: Το Τάγμα των Ιωαννιτών μετά από δυο χρόνια πολιορκίας καταλαμβάνει την Ρόδο. Μετονομάζονται σε Ιππότες της Ρόδου, ελέγχοντας το νησί για δυο αιώνες παρά τις λυσσαλἐες επιθέσεις των Οθωμανών, μετά το 1444. Το 1522 αποβιβάζονται στο νησί με την βοήθεια 400 πλοίων, 100 – 200 χιλιάδες στρατεύματα υπό την διοίκηση του ίδιου του σουλτάνου, του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή. Οι 500 ιππότες που υπερασπίζονται το κάστρο με την συνδρομή 7.000 ντόπιων, αντέχουν πέντε μήνες πολιορκίας και στο τέλος παραδίδονται την 25η Δεκεμβρίου 1522. Τους επιτρέπεται να αποπλεύσουν με τον οπλισμό τους και την περιουσία τους.


1461: Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Τραπεζούντας, Δαυίδ Μέγας Κομνηνός, μετά από ένα μήνα πολιορκίας της πόλης από τον Μωάμεθ Β΄ τον Πορθητή παραδίδεται στους Οθωμανούς. Η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας ήταν το τελευταίο απομεινάρι της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας που είχε μείνει ελεύθερο μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Είχε ιδρυθεί το 1204 πάλι μετά την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους της Δ΄ Σταυροφορίας. Γνώρισε μεγάλη ακμή με την ανακάλυψη του δρόμου του μεταξιού, σαν πύλη εισόδου στον δυτικό κόσμο (Ο Μάρκο Πόλο είχε περάσει από εκεί επιστρέφοντας από την Κίνα). Ο πλούτος όμως την στοχοποίησε και παρά τις αρχικές νίκες κατά των γειτόνων της στο τέλος υποτάχθηκε στη μοίρα της. Με την πτώση της Τραπεζούντας έκλεισε και τυπικά ο ιστορικός κύκλος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και κατ΄ επέκταση της Ρωμαϊκής.


1501: Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών στην Μεσσήνη της Ιταλίας ο Βυζαντινός λόγιος Κωνσταντίνος Λάσκαρης. Είχε καταλήξει εκεί μετά από πρόταση του καρδιναλίου Βησσαρίωνα για να διδάξει Ελληνικά τους Βασιλιανούς μοναχούς του νησιού. Η περιπλάνησή του είχε αρχίσει, από την πτώση της Κωνσταντινούπολης, σαν πρόσφυγας στην Ρόδο, μετά στο Μιλάνο, έπειτα στην Νάπολη και τέλος στην Σικελία. Πολυγραφότατος άφησε σωρεία πολύτιμων χειρογράφων που σήμερα βρίσκονται στην Εθνική Ισπανική Βιβλιοθήκη στην Μαδρίτη. Το Βιβλίο του «Ελληνική Γραμματική, περίληψη από τα οκτώ μέρη του λόγου» είναι το πρώτο βιβλίο που έχει τυπωθεί στα Ελληνικά το 1476. Είχε τυπωθεί από τον Aldus Manutius τον πρώτο τυπογράφο που κατασκεύασε Ελληνικά τυπογραφικά στοιχεία, με σκοπό να διασώσει τυπώνοντας την χειρόγραφη Ελληνική κληρονομιά. Ένα από τα αντίτυπα της πρώτης έκδοσης φυλάσσεται στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Αίγινας. Ακολούθησαν πολλές επανεκδόσεις. Η παλιότερη έκδοση που ψηφιοποιήθηκε υπάρχει στην Ανέμη.


1769: Γεννιέται ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ή όπως έμεινε στην ιστορία Μέγας Ναπολέων. Αυτός που έδωσε σάρκα και οστά στην Γαλλική Επανάσταση. Ο άνθρωπος που υπήρξε η αρχή των ανατροπών στο παγιωμένο Ευρωπαϊκό status. Η ημερομηνία θανάτου του είναι άγνωστη γιατί όπως αποδείχτηκε από πρόσφατη εξέταση DNA του πτώματος που ήταν στον τάφο του δεν είναι δικό του. Αντίθετα βρέθηκε αρκετό DNA του σε κατοίκους της Αγίας Ελένης, επιβεβαιώνοντας «μύθους» του νησιού.


1909: Εκδηλώνεται το κίνημα του Στρατιωτικού Συνδέσμου στου Γουδή. Μετά από επανειλημμένες άκαρπες προειδοποιήσεις τόσο του ΣΣ όσο και της Πανεπιστημιακής Ένωσης για την κατάσταση της χώρας και του λαού, στις οποίες η διορισμένη από το παλάτι κυβέρνηση μειοψηφίας, με πρωθυπουργό τον  Δ. Ράλλη και ο Γεώργιος Α΄ απάντησαν με μεταθέσεις και διώξεις των μελών του ΣΣ, ξεσπάει το κίνημα. Δεν καταλαμβάνει την εξουσία. Ζητάει αλλαγές. Το σύνθημα του είναι «Αναγέννησις». Σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον Κυριακούλη Μαυρομιχάλη και η Βουλή δραστηριοποιείται. Σε 82 ημέρες ψηφίζονται 169 νομοσχέδια, με τους βουλευτές στα έδρανα και τους στρατιωτικούς στα θεωρεία. Πολλά από αυτά κοινωνικών μέτρων και οικονομικής ελάφρυνσης των ασθενέστερων στρωμάτων. Ήταν η μεγαλύτερη καμπή στην ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας, που έφερε τον Βενιζέλο στην εξουσία για να υλοποιήσει τις αλλαγές που χρειαζόταν η χώρα. Θα την διαδεχθεί προεκλογική κυβέρνηση, υπό τον Στ. Δραγούμη.


1914: Εγκαίνια της διώρυγας του Παναμά. Έχει μήκος 77km. και ενώνει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό. Μέχρι το 2008  είχαν περάσει 815.000 πλοία. Το πρώτο πλοίο που πέρασε ήταν το ατμόπλοιο Ancon. Ήταν το πλοίο που μετέφερε εργάτες και υλικά καθ’ όλη την διάρκεια κατασκευής της διώρυγας. 27.500 εργάτες πέθαναν κατά την διάρκεια της οριστικής κατασκευής της. Η πρώτη προσπάθεια είχε αρχίσει το 1881 από τους Γάλλους (Ferdinand De Lesseps) αλλά είχε διακοπεί λόγω της υψηλής θνησιμότητας των εργατών αλλά κύριος λόγος ήταν η χρεωκοπία της χώρας. Το 1903, με την Συνθήκη Hay–Bunau-Varilla , ανέλαβαν την κατασκευή οι ΗΠΑ και χρειάστηκε μια δεκαετία για να την ολοκληρώσουν.


1940: Τορπιλίζεται από «αγνώστου εθνικότητας» υποβρύχιο, το ελαφρύ καταδρομικό «Έλλη» στο λιμάνι της Τήνου. Βρισκόταν εκεί σε τυπική αποστολή, για την γιορτή της Παναγίας, όπως γινόταν κάθε χρόνο από την ανεύρεση της εικόνας της Παναγίας της Τήνου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ήταν η δέκατη Ιταλική πρόκληση από τον Ιούνιο του 1939 που ο Ιταλός υπουργός Τζιουζέππε Μποττάι δήλωσε ότι η Αλβανία «χρειάζεται μεγέθυνση». Τον τορπιλισμό, όπως αποδείχθηκε μεταπολεμικά, τον είχε κάνει το Ιταλικό υποβρύχιο «Delfino». Είχε ξεκινήσει από την βάση υποβρυχίων που διατηρούσε η Ιταλία στις Λέπιδες της Λέρου, η οποία όπως όλα τα Δωδεκάνησα ήταν υπό Ιταλική κατοχή.


1964: Αποκαλύπτεται με δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο η ύπαρξη των σχεδίων Άτσεσον για την λύση του Κυπριακού. Τα μυστικά, μέχρι εκείνη την ημέρα, σχέδια Άτσεσον ήταν η αιτία της μίνι σύρραξης στην Κύπρο 8-10/08/1964. Ήταν Αμερικανική πρωτοβουλία, εκτός των πλαισίων του ΟΗΕ, με διαμεσολαβητή τον Dean Acheson. Το πρώτο του σχέδιο ήταν δεκτό από την Τουρκία αλλά απορριπτέο από την Ελλάδα, ενώ για το δεύτερο ίσχυε το αντίστροφο. Όπως φαίνεται από την αλληλογραφία του Άτσεσον με τον Έλληνα πρωθυπουργό (συνέχεια μετά τα κείμενα των σχεδίων), ο Μακάριος δεν ήταν ενήμερος μέχρι εκείνη τη μέρα για τα σχέδια.


1969: Αρχίζει το φεστιβάλ ειρήνης και μουσικής του Woodstock. Διαρκεί μέχρι τις 18 Αυγούστου με συμμετοχή 500.000 θεατών και όλων των γνωστών Rock συγκροτημάτων. Ήταν η εποχή της εξέγερσης της αμερικανικής νεολαίας, κατά του πολέμου του Βιετνάμ, που πνίγηκε στα ναρκωτικά.


1974: Εγκαινιάζεται η γραμμή 1 του μετρό της Σεούλ. Μια γραμμή που συνέδεε το κέντρο με τις προαστιακές γραμμές των σιδηροδρόμων τις Κορέας. Από τότε μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει 20 γραμμές μήκους 1097 km. που εξυπηρετούν ετησίως 3,7 δισ. επιβάτες. Έχει επεκταθεί φτάνοντας μέχρι τις γειτονικές μεγαλουπόλεις. Άλλες γραμμές του είναι κρατικές και άλλες δημοτικές. Το 2017 θα έχει ολοκληρώσει την παράδοση 12 νέων σταθμών, που θα του προσθέσουν ημερησίως 110.000 νέους επιβάτες. Το 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή 24 νέων σταθμών. Από το 2019 έως το 2022 θα παραδοθούν έργα που είναι σε εξέλιξη τα οποία επεκτείνουν προς την περιφέρεια το υπάρχον δίκτυο, ή συνδέουν απευθείας υπάρχοντες σταθμούς για να μειώσουν τον φόρτο άλλων γραμμών, στις ώρες αιχμής, που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.


←14 Αυγούστου

16 Αυγούστου→


This entry was posted in Σαν σήμερα and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.